Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Riitta-mummi - 23.08.12 - klo:12:05

Otsikko: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.08.12 - klo:12:05
Tälläisen viileähkön kesäpäivän ruoaksi laitoin kaikkien koululaisten inhoamaa ja karppaajien kammoksumaa sipattia. Uudet perunat, keitetty kukkakaali, etikka-sokeri-suola-tilli-avomankurkut ja viipurilainen ruisleipä. Kylääpä maistui. Mattikin oikein mainitsi. Ja sitä hän ei usein tee.

Ettei jälkiruoka olisi vähemmän tuhtia, panin uunivuokaan kerroksittain vaaleita paahtoleivän siivuja, omenan lohkoja, mantelilastuja, siirappia ja hunajaa ja kostutin kermamaidolla.
Syödään vaniljakastikkeen tai punaisen maidon kera.

Sipatti: http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/204806/VANHA%20KUNNON%20SIPATTI/

Minä tein sipattini saavustetun siankinkun palasesta, en kyljestä.
Otsikko: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 7.osa
Kirjoitti: meme - 23.08.12 - klo:17:19
Kermainen kanakeitto maistuikin yllättävän hyvältä; :023:

300g marinoimattomia kanasuikaleita
1 sipuli
kourallinen purjosilppua
n 7pientä perunaa tai vähemmän isoja
puoli pussia herne-maissi-paprikaa
2dl ruokakermaa
reilu nokare sulatejuustoa
reilusti valkosipulia
yrttisuolaa
aasialaista mausteseosta

Kanafileet ja sipulisilput ruskistetaan pannulla
Kattilassa keitetään kohtuullisessa vedessä perunat puolikypsiksi,
mukaan lisätään vihannekset, kanat ja sipulit sekä kerma ja juusto sekä mausteet.
Annetaan hautua kypseäksi

Siis ei kovin tarkka resepti :018:, mutta helposti sovellettavissa :017: :002:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.08.12 - klo:17:29
Seppos !

Yhdistätkö minun ja memen tänään aloittamat uudet ruoka-aiheiset ketjut yhdeksi ! Valitse otsake, mieluummin ilman nimeäni. Muutkin voivat silloin
kirjoittaa ilman tunnuntuskia.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.08.12 - klo:18:22
Kiitos  kaikkien kokkaajien puolesta. :117:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.08.12 - klo:21:05
Reilu kolmekymmentä vuotta taaksepäin sipatti oli aika suosittua koulussa.
Parikymmentä vuotta sitten se oli eläintenhoitoleiriläisten suosikkiruoka.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 23.08.12 - klo:23:33
karppaajien kammoksumaa sipattia.
Sipattiannoksessa syöjää kohden on hiilihydraatteja kymmenen grammaa, rasvaa 24 grammaa ja proteiinia 16 grammaa. Ihan sopivassa suhteessa monelle karppaajalle näitä makroravinteita. Taitaa olla isompi ongelma se peruna, jonka kanssa sipatti olisi tarkoitus syödä. Ehkä karppaaja höyryttäisi kesäkurpitsasuikaleita tai tekisi kukkakaalimuusin?

Minäkin olin lapsena sipattia inhoava koululainen. Pitäisikin kokeilla nyt. En pitänyt läskisoosistakaan, ennen kuin joskus tein sitä itse ja siitä tulikin hyvää.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 25.08.12 - klo:12:35
Ruoanlaittopäivä.

Matti keitti omenasoseen, minä sokeroin ja purkitin.

Sitten panin kunnon keittolihan kiehumaan.Mausteeksi suolaa, pippureita, lanttua, porkkanaa, mukulaselleriä, kesäsipulia, kuivattua lipstikkaa. Perunat ovat kuorittu ja odottavat mukaan pääsyä. Lopuksi persiljat ja silputut sipulinvarret. Huomena tulevat syömämiehet kirkkokahvien jälkeen maistamaan.

Seuraavaksi Matti kuori punajuuret. Minä jauhoin ne Moulinettellä. Sekoitin suuressa kulhossa punajuuret, 1,5 dl ohrasuurimoita, 1 pkt. sinijomejuustoa ja tlk. ruokakermaa. Voideltuun vuokaan 200 asteeseen 1h-1,5 h.

Kanan rintafileitä käytin paistinpannussa paprikan ja kesäsipulien kanssa. Lirautin vähän hunajaa ja ruokakermma. Maustoin suolalla ja grillimausteella. Punajuurilaatikon seuraksi uuniin n. 1 h.

Tässä meillä on ruokaa koko viikonlopuksi. Aikaa kului vajaa 2 h.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 28.08.12 - klo:11:53
Söimme kotona lähes ilmaisen aterian.

Olemme pari päivää seuranneet ikkunasta vanhassa lehtikompostissa kasvavaa herkkusientä. Tänään se oli riittävän suuri otettavaksi.
Lähistöltä löytyi lisää pienempiä yksilöitä. Riittavästi kahden hengen soossiin. Kaupasta toin muutamia pusseja nuudeleita a´0, 75 euroa.
Valmistin kananuudelit.

Nuudelin hauduttamisessa menee kaikkineen n. 5 min.

Sienet paloittelin voi-öljyeokseen , kuumaan, ohuina viipaleina. Paistoin pari min., lisäsin n. 2 tl. jauhoja, 1 tlk kuohukermaa, mustapippuria ja suolaa. Valmistusaika alle 10 min.

Pikaruoka ja herkullinen kuin mikä. Luoja antakoon vielä lisää herkkusieniä!

p.s. eivät ole valk. kärpässieniä vaan peltoherkkusieni ja kuusen herkkusieniä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 28.08.12 - klo:19:27
Sienet ovat hyviä.  :eusa_angel:

itse söin perunoita, silliä ja salaattia tänään.
aamulla kaurapuuroa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pirska - 28.08.12 - klo:19:33
Minulla nuudelit jäävät kauppaan, koska ainoa muisto niistä on karmea. Olimme Kalajoen hiekkasärkillä mökkimajoituksessa. Siellä kattaessani pöytää otin kaapista "puhtaat" lautaset. Lautasten väliin oli jäänyt nuudeleita edellisiltä syöjiltä. Yäk! Ei auttanut, kuin käydä tiskaamassa kaikki astiat.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: AKUANKKA313 - 09.09.12 - klo:20:25
Onko luomu laadukkaampaa?
Myytin murtajat vastaa väitteeseen.
http://ideakeittio.fi.msn.com/ruoka-artikkelit/onko-luomu-laadukkaampaa-myytinmurtajat-vastaavat-vaitteeseen/

Luomu tietopankki
http://www.luomu.fi/tietopankki/

Luomuviinin jäljillä
http://www.kuluttaja.fi/Page/cb11625a-5f1a-418e-a34b-2fc78cac0b74.aspx

Luomuviinejä tutkinut Lehtonen pitää luomuviinejä kuitenkin keskimäärin tavallisia viinejä puhtaampina lisäaineiden suhteen. Hän on kierrellyt paljon ranskalaisilla luomuviljelmillä.

– Näkemäni perusteella voin sanoa, että luomutiloilla on kyllä ihan aitoa halua tehdä asioita luonnonmukaisemmin, hän kertoo.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 17.09.12 - klo:08:12
Syksy on korjuun aikaa. Symboolisestikin, mutta ainakin aineellisten. Sieniä, puolukoita, omenia, raakoja tomaatteja pitäisi jalostaa säilyvään muotoon.

Vihreät tomaatit ovat herkullisia jos ne onnistuvat. Osaavat olla hurjan väkeviä jos tekotapa onnistuu. Toimin kahden keittokirjan ohjeilla.
Omenat haluaisin kuivattaa. Lämmitän leivinuunin ei kovin kuumaksi. Laitan viipaleet pelleille kahteen kerrokseen ja pelti pitää jättää aavistuksen rakoselleen.
Harmi vain kun on näin lämmin sää. Kylmällä kelillä saataisiin samalla uunilämpöä huoneisiin.
Puolukat ovat helppoja. Survotaan omaan liemeensä tai pakastetaan sinällään. Keitän aina pari litraa sokerin kanssa.
Sienet, jos niitä vielä löytyy, suolaan, pakastan ja suppikset kuivaan.

Kriikunoita syödään niin että "napa narskaa". Niitä ei voi säilöä, paitsi likööriin.

Puuhaa piisaa. Joskus tuskastunkin tähän, mutta kun kaikki on tallessa on kiva odottaa talvea, sanoo hamsteri.
http://yksinovella.blogspot.fi/2010/07/veikko-huovinen-hamsterit.html
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: meme - 17.09.12 - klo:08:47
4 litraa tuoreita suppiksia kiertoilmauunissa kuivumassa. Ehkä litran verran niistä jää jäljelle kun ovat kuivia. Siitä on sitten talvella helppo piillottaa sienia eri ruokiin hienoksi jauhamalla. :039:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 17.09.12 - klo:10:24
Olisi eilen pitänyt ottaa iltakävelylle kori mukaan, niin olisin saanut paitsi sieniä, myös luumuja, joita oli tarjolla erään talon seinustalla ja vieressä lappu "ota tästä". Satoa on tosiaan runsaasti tarjolla, tänäänkin töihin kahvihuoneeseen tuotu omenoita ja kriikunoita.

Valmistin illalla vielä kauhumurekkeen, johon upotin kaikkea vanhaa: jauhelihaa, jonka parasta ennen -päivä oli mennyt, kuivahtanutta pekonia jonka pakkausta en muistanut jo avanneeni, niinikään unohtunut juustoraasteen loppu, loput suokakurkut purkista jonka pinnalla oli jo hometta, tienvarresta keräämiäni oranssiroukuja sekä (ihan kunnollisia) punajuuria, sipulia ja munia. Maustoin puristamalla tyhjäksi iankaikkisen vanhan sinappituubin. Raaka-aineisiin nähden tuli aika hyvää!

Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.10.12 - klo:11:35
Tämä vuosi on todella hyvä omenavuosi. Omenia on viety kaatopaikoille ja haudattu omiin komposteihin.
Meidän kaksi puuta ei kovin paljon tuottaneet, keväällä oli kylmiä öitä tässä järvenpinnan tasolla. Pölyttäjiä puuttui. Mutta omenia on saatu ja viety saaduista muillekin.
Tänään taas tuoksuu koko huusholli uunissa kuivuvilta omenarenkailta. Viiden litran kattilallisen laitoin lohkottuja piirakkavalmiita palasia pakasteeseen. Kuumensin niitä vain hiukan sokerin kanssa.
Ulkona odottaa vielä 40 litraa kokonaisia omppuja käsittelyä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 03.10.12 - klo:10:06
Iltasanomien mukaan laihtumiseen tarvitaan vain yksi juttu eli jätä kaikki vehnä pois. Yllättävää kyllä olen havainnut saman. Samoin sen poisjättämisen jälkeen vatsa toimii paljon paremmin. Eilen oli vaimo taas langennut tekemään pojanpojalle lättyjä jälkiruoaksi ja jättänyt niitä pari minullekin ja heikkona ja huonona lankesin niihin. Ei olisi pitänyt, vaan olivat mannaa suulle.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 03.10.12 - klo:12:32
Sienet ovat metsästä (ainakin meidän mökillä päin) jo kadonneet, paitsi sellaiset lahottajasienet. Suppilovahveroita Matti löysi muutaman kourallisen. Niistä tulee päivälliseksi munakkaan täyte.
Emme tosin käyneet tityllä hyvällä suppispaikalla. Nämä oli ihan muualla.
Viimeiset perunat nostin penkistä. Savi,ulta oli ihan liiveriä. Vettä on tullut liian kanssa.
Mansikkapenkissäni oli uusittu taimi kukkinut, tehnyt raakileita ja yksi oli puolikypsä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: AKUANKKA313 - 03.10.12 - klo:20:22
Mitä kaikkea voikaan laittaa munakkaan väliin?
3munaa 2rkl maitoa  -vatkaa
mausta makusi mukaan
paista ensin niin että toinen puoli irtoaa
tiputtele päälle lisukkeet
väliin:
sipulia
 valkosipulia
chiliä
makkaraa/nakkeja/lihapullia/lihaa pieninä palasina
leikkelettä esim. kinkkua tai pekonia pieninä suikaleina
juustoraastetta
fetaa/vuohenjuustoa pieninä palasina
herkkusieniä pieninä palasina
tomaattia pieninä palasina
paprikaa pieninä palasina
pakastevihanneksia
ja kaikkea mitä keksit
käännä munakasletun puolta ja paista pikaisesti
herkullista!!
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 04.10.12 - klo:00:17
^Sitten on vielä jälkiruokamunakkaat, joiden väliin voi sujauttaa kaikenlaisia imeliä juttuja.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.10.12 - klo:07:37
En ole koskaan kokeillut makeita munakkaita. Laitako munakkaaseen kermaa veden sijaan ?
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.10.12 - klo:11:56
Sain mieleiseni aterian kanan rintaleikkeitä, pitkästä riisistä ja pienistä ruusukaaleista+tomaatti-basilikasalaatista.

Keitin riisin kasvisliemikuution maustamassa vedessä. Suolaa maun mukaan. Nokare voita joukkoon lopuksi.

Kananrinnat ruskistin kevyesti voi-öljyseoksessa yhden pienen salottispilulin siivujen kanssa valurautapaistinkasarissa. Lisäsin 1 tlk. 15% kasviskermaa, 1 tl hunajaa, 1 tl suolaa jonka olin hiertänyt n.10 basilikanlehden kanssa . Sekaan vaan ja hiukan valkopippuria ja curryä (hyvin varovaisesti).

Nämä muhivat hiljakseen kumpikin n. 40 min. Samoin ruusukaalit.

Tomaatit leikkasin ihan vain siivuiksi, kerroksien väliin sormissa muserrettuja basilikanlehtiä, mustapippuria  myllystä ja oliiviöljyä  hiukan päälle.

Kana(broisku) ja tomaatti rakastavat basilikaa.
...

En syö enää mielelläni lintua enkä riistaa, mutta tämä meni, ja hyvältä maistui. Valmistus oli myös vaivatonta ja nopeaa
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.11.12 - klo:11:45
Tänään söimme kahden. Silloin voi keittää lipeäkalaa. Se taitaa olla vanhemman väen ruoka,. Ja hyvää se olikin valkokastikkeen ja perunoiden kanssa, maustepippuria rouhituna kastin päälle. Punajuuret ja parsakaali antoivat silmänruokaa. Punajuuri sopiikin hyvin lipeäkalan kanssa.

Koira ei tullut kupilleen vaikka laitoin sille hyvät sapuskat. Liekö vahva lipeän haju sille paha. Tai sitten se on kipeä.
.
Eilen oli hirvipaistia. Se oli vanhaa lehmää ja jotensakin mautonta, mutta kastike jonka tein paistoliemestä, kermasta, rosmariinista ja kapriksista
korjasi tilannetta. Peruna-purjolaatikkoa ja kreikkalaista salaattia.
Paistoin pannukakun jälkkäriksi. Pikku-akat tykkäsi siitä kovati omenasoseen kanssa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 04.11.12 - klo:11:58
Tänään söimme kahden. Silloin voi keittää lipeäkalaa. Se taitaa olla vanhemman väen ruoka,. Ja hyvää se olikin valkokastikkeen ja perunoiden kanssa, maustepippuria rouhituna kastin päälle. Punajuuret ja parsakaali antoivat silmänruokaa. Punajuuri sopiikin hyvin lipeäkalan kanssa.

Koira ei tullut kupilleen vaikka laitoin sille hyvät sapuskat. Liekö vahva lipeän haju sille paha. Tai sitten se on kipeä.
.
Eilen oli hirvipaistia. Se oli vanhaa lehmää ja jotensakin mautonta, mutta kastike jonka tein paistoliemestä, kermasta, rosmariinista ja kapriksista
korjasi tilannetta. Peruna-purjolaatikkoa ja kreikkalaista salaattia.
Paistoin pannukakun jälkkäriksi. Pikku-akat tykkäsi siitä kovati omenasoseen kanssa.

Meillä on lipeäkalan kanssa aina tiukka ottelu kun minä haluan valkopippuria kun se on yksinkertaisesti parempaa ja vaimo taas haluaa maustepippurilla. No kumpikin laittaa omr pippurinsa kalalle, mutta hyvää se on. Lapset eivät sitä kyllä syö.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 04.11.12 - klo:13:28
Viimeksi valmistamani borssi maistuu sillille  :icon_eek:

No, onhan niissä samantapaisia aineksia: sokeria ja etikkaa. En ole suuri sillin ystävä, mutta ehkä joskus kokeilen, voisiko borssissa tosiaan olla silliäkin. Ukrainassa tuskin sitä käyttävät, olen nähnyt ohjeissa vain kaikenmoisia lihoja. Tuo soppa on joka tapauksessa ihan syötävää (ja minulla joku borssikausi meneillään; usein käy niin että voisin elää pari kuukautta yhdellä ainoalla ruokalajilla, minkä jälkeen tulee ehdoton stoppi ja seuraavan ruokalajin vuoro).
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 15.11.12 - klo:10:38
 Luiset Uuden-Seelannin lampaanpaistit ovat edullisia, 3,95 euroa kilo. Ostin, sulatin ja paistoin sellaisen vajaa parikiloisen eilen uunissa. Panin paistopussiin suolatun pannussa käyneen paistin valkosipulien ja rosmariinin  höystämänä. Paistoin oikein kunnolla, 4-5 h. paitomittari ei riittänyt näyttämään kuinka kuuma se oli sisältä. Jäähdytin yön yli. Lihat irtosivat hyvin luusta. Viipaloin ne ja paistoin kevyesti voissa.  Lisäsin siivilöidyn paistoliemen + 1 tlk. kermaa. Vähän vehnäjauhoja suurusteeksi. Maistoin, ja totesin että liemessä ollet mausteet riittivät.

Laitan ison perunamuusin, tukevasti punaista maitoa ja voita käyttäen. Lanttukuutiot ovat hautumassa siirapin ja voin ja valkopippurin avulla.
Pöytään laitetaan herkkukurkkua ja puolukkahilloa ja omatekoista sinappia+ viipurilaista ruisleipää, maitoa ja piimää.

Tässä miesten mieluinen syysateria. Jaksavat mennä metsälle, uida ja ulkoiluttaa pikku-akkoja.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Atanasia - 22.11.12 - klo:22:06
tein porkkanamuffinsseja täysjyvävehnäjauhoihin
nyt oletan olevani kovinkin terveyspullasyöjä
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 22.11.12 - klo:22:08
tein porkkanamuffinsseja täysjyvävehnäjauhoihin
nyt oletan olevani kovinkin terveyspullasyöjä

Olit tehnyt hienoihin ruisjauhoihin niin maku olisi vieläkin parantunut. Siis Hienoja ruisjauhoja
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 22.11.12 - klo:23:33
Paistoin oikein kunnolla, 4-5 h.

Millaisessa lämpötilassa?
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.11.12 - klo:07:59
Huomenta !

Otin ensin pinnat kiinni ettei nesteet karkaa (eikö oo hieno termi, opittu Master Chef ohjelmasta ). Sitten paistopussiin suolan, rosmariinin ja valkosipulin kanssa. Uuni alkuun 200 astetta, 1. tunti. Sitten alensin n. 160 asteeseen.

p.s. Jos et tiedä ko. kokkitermiä, se tarkoittaa sitä että kuumassa öljy-voi rasvassa paistetaan ne leikkaamisesta jääneet lihaiset kohdat  niin että
lihan valkuainen sakkautuu. Kalvoja ei tarvitse paistaa.

Koska luiden kohtaan jää kuitenkin aukkoja nestettä tulee silti ulos. Se jää pussiin kaikkine makuineen, ja siitä tekee hyvän kastikkeen kerman ja suurusteen kanssa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.11.12 - klo:10:03
Kiitos öppiäinen muistutuksesta. Tulin kaupasta, ostin Prisman viimeisen luisen lampaanpaistin a ´3,95 kilo. Tekevät tilaa joulukinkuille.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 23.11.12 - klo:10:20
Kiitos öppiäinen muistutuksesta. Tulin kaupasta, ostin Prisman viimeisen luisen lampaanpaistin a ´3,95 kilo. Tekevät tilaa joulukinkuille.


Lampaanlihan tuottaminen Uudessa Seelannissa ja Australiassa on erittäin halpaa, kun lampaat ovat laidunruokinnassa ympäri vuoden. Sähköaita vain ympärille niin sinä on kulut.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Mansipaani - 23.11.12 - klo:11:03
Tänään pitäisi tehdä sitä hirvenpaistia. Eilen illalla sulamaan laitettu köntti ei ollut vieläkään sula joten piti sammuttaa uuni ja laittaa voideltu vuoka juureksineen jääkaappiin. :/ Lounaalla syön sitten Finduksen Tikka masalaa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.11.12 - klo:14:35
Matti keitti perunat, minä valmistin lipeäkalan ja valkokastikkeen.

Hauduttelin huomiseksi riisipuuron ja sille omelohkoista ja vadelmamehusta kiisselin. Lammaspaisti on sulamassa.

Sitten vielä Themikselle 4 litraa jauhelihapuuroa. Se riittää n. 4 päiväksi kun antaa välillä vähän kuivamuonaa.

Kyökkihommien ja pimeän päivän tainnuttamana nukuin liki 2 tunnin päikkärit klassisen musiikin soidessa hiljaa korvanjuuressa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Mansipaani - 23.11.12 - klo:17:39
Mitä lienen miettinyt, mutta tunnin kuluttua paistamisesta huomasin että olin paistanut sitä 80c:ssa 175c:n sijasta.  :icon_biggrin:  Sitä piti paistaa 1 1/2 h, joten paistoin puoli tuntia 200c :ssa, sitten vielä 150c :ssa jonnii aikaa ja nyt se näyttää upean ruskealta ja leikkautuu kauniisti. :P
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 23.11.12 - klo:19:21
Mitä lienen miettinyt, mutta tunnin kuluttua paistamisesta huomasin että olin paistanut sitä 80c:ssa 175c:n sijasta.  :icon_biggrin:  Sitä piti paistaa 1 1/2 h, joten paistoin puoli tuntia 200c :ssa, sitten vielä 150c :ssa jonnii aikaa ja nyt se näyttää upean ruskealta ja leikkautuu kauniisti. :P

Meinasitko tehdä siitä saunapalvia?
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Mansipaani - 23.11.12 - klo:19:38
Meinasitko tehdä siitä saunapalvia?

Kumma kyllä siitä tuli aivan huippuhyvää ja juuri sopivan kypsää, mureaa ja pehmeää. Lihaliemessä kypsytin joten ei päässyt kuivumaankaan.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pena - 23.11.12 - klo:19:55
Meinasitko tehdä siitä saunapalvia?

Minusta se kuulosti rosvopaistilta.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: meme - 23.11.12 - klo:20:23
Jos siis uusi tapa oli onnistunut, niin, sehän kannattaa ottaa käyttöön :039:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.01.13 - klo:12:31
Joskus sitä onnistuu laittamaan lähes juhlaruokaa siitä mitä pakastimesta ja kaapista löytyy.

Otin eilen sulamaan viimeisen pienen, n. 250 gr. hirven sisäfileen. Samasta paikasta löytyi puoli pussillista pariisinperunoita.  Ensin paistoin perunat
ohjeen mukaan öljy-voin kanssa ja laitoin sitten odottamaan uuniin vuokaan. Lisäsin samaan pannuun öljyä ja voita hiukan, panin viisi sormenpakuista fileenpalasta nopeaan paistoon (medium) kaadoin 1 tlk. 7% kasviskermaa ja annoin vetäytä vain muutaman minuutin. Mausteina vain suola ja mustapippuri.
Matti oli sillä aikaa laittanut salaatin ohjeiden ja tarpeiden mukaan. Vihr. salaattia, luumutomaatin kappaleita, makeaa paprikaa, vihr. kurkku, kuivattua sipulia, mustapippuria ja ranskalaista öljykastiketta pullossa pöytään.
Löytyi kaapista puoliksi nautittu chileläinen punaviini.  Juhla-ateria, ilman syytä, oli valmis.
...

Nyt hellalla porisee ja lemuaa hernekeitto savustetuista porsaanluista. Luut olivat aika vänkeäksi savustuneita ja haju on sen mukainen.
Yleensä teen hernesopan Wurstin palvikinkun palasesta, mutta nyt näin kun oli mielitekoni tällainen.
Laitan aina herneet lihan kanssa heti, liottamatta. Liemi tulee siten kirkas ja maku ei ole hapan.
...
Eilen luulin ottaneeni mustikoita ja puolukoita pakasteesta. Myös vadelmia otin. Ne olivatkin mustaherukoita ja punaherukoita. Keitin ne vadelmien kanssa lettuhilloksi, Siilasin enimmät mehut kasariin ja tein siitä makoisan kiisselin. Puuronlisätettä on nyt moneksi kerraksi.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 29.01.13 - klo:16:42
Uuniohrapuuro marjakeiton kanssa on mainio yhdistelmä. :eusa_think:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Mansipaani - 30.01.13 - klo:13:55
Ajattelin kokeilla moussakaa 1.kertaa, tuli jostain syystä mieleen.  :P (Valion sivuilta bongattu resepti) Jälkkäriksi valkosuklaa-kaurakeksejä. Aineksetkin löytyy miltei kaikki omasta takaa. http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/168642/Valkosuklaa-kaurakeksit/
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 30.01.13 - klo:18:30
Otin viilin ja tulin tänne sitä syömään.  :icon_eek:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Atanasia - 31.01.13 - klo:08:37
aamulukemisena oli Ravintoaineet,

ihmisen ruuansulatus on ihme järjestelmä  :kahvi:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 31.01.13 - klo:09:46
Katson aina  Tanskalaisen maajussin tekemisiä kunhan ohjemapaikka on sopiva. Eilen hän oli Tansaniassa oppimassa majanrakentamista, maanmuokkaamista . Myös vuohi teurastettiin, senhän hän osasi ennestään.
Tansanialainen mies teki pitkästä vuohen ohutsuolesta käsin "virkkaamalla " ns. "hiirenhäntää". Se sitten keitettiin muiden sisäelinten kanssa.
Jäi maajussilta syömättä, mutta vuohenliha riisin kanssa maistui.
Kaikkea en tohtinut katsoa, vaikka elämänmenoahan se vaan oli.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.04.13 - klo:16:36
Minä olen vain sellainen perinteisten ruokien tekijä, hapankaalia, lammasta, hirvenlihaa, laatikkoruokia ym. kotona ja koulun taloustunneilla opittuja.
Välillä katselen reseptejä ja ruokaohjelmia ikäänkuin tarttuakseni toimeen. Kaupoissakin on jos jonkinlaisia etelänhetelmiä, purkkeja, kuivattuja tai muuten säilöttyjä raaka-aineita. Harvemmin olen kokeillut. Ilmakuivattu tomaatti on tullut mukaan salaatteihin. Ja nyt opin kookosmaidon käytön.

Kyseistä "maitoa" olen nyt käyttänyt monta kertaa. Resepti on omasta päästä:

1 pkt. broilerin fileen palasia (ilman marinaadia)
hiukan öljyä+voita paistokasariin.

Kevyt ruskistus broilerille. Lisään pienen purkin kokonaisia herkkusieniä, pienen purkin ananaspaloja, hyppysellisen kuivattua sipulia, pieni pala paprikaa(suippo) pieninä kuutioina.
Joskus lisään myös vihreitä herneitä, joskus tarjoan ne erikseen.
lisään  1tlk. kookosmaitoa. Annan porista n. 20 min, lisään hiukan suolaa ja hiukan hunajaa


Keitän basmatiriisiä ohjeen mukaan.  Kypsää irtonaista riisiä lautasille, soosia päälle ja lisukkeita jos on. Meillä tämä maistuu, kunnes kyllästytään.

Tänään teen kaksinkertaisen annoksen koska syöjiä tulee muitakin.

 :117:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: vn - 26.04.13 - klo:16:41
Vai on Riitta-mummi "vain" perinteisten ruokien tekijä.  :icon_eek: :icon_biggrin:
Mihis sarjaan sitten esim. hernekeitto kuuluu?  :023:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 26.04.13 - klo:16:44
Vai on Riitta-mummi "vain" perinteisten ruokien tekijä.  :icon_eek: :icon_biggrin:
Mihis sarjaan sitten esim. hernekeitto kuuluu?  :023:


Sarja on papusopat ja alalaji perinteinen suomalaine hernekeitto.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.04.13 - klo:16:48
Vai on Riitta-mummi "vain" perinteisten ruokien tekijä.  :icon_eek: :icon_biggrin:
Mihis sarjaan sitten esim. hernekeitto kuuluu?  :023:


Hernesoppa kuuluun lajiin: Riitta-mummin herkkuruoat.   Kaikki mikä maistui lapsena on edelleen hyvää suussani. Kuten läskisoosi, silakkalaatikko, lihasoppa, maksapihvit. Pokkeuksena paistettu hauki. :icon_lol:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 26.04.13 - klo:18:28
Hernesoppa kuuluun lajiin: Riitta-mummin herkkuruoat.   Kaikki mikä maistui lapsena on edelleen hyvää suussani. Kuten läskisoosi, silakkalaatikko, lihasoppa, maksapihvit. Pokkeuksena paistettu hauki. :icon_lol:

Kummin päin paistettu hauki on poikkeus. Siis piditkö siitä ennen, muttet enää vai toisin päin?

Nuo on kaikki minullekin maistuvia ruokia. Ehkä tuon läskisoosin jättäisin pois, ainakin siinä muodossa, mitä kotona sitä söin. Sianlihakastike on eri juttu. Se maistuu kyllä vähempirasvaisena.
Minulle myös hapankaalisoppa on herkkua. Sitä en kotona saanut. Se ei kuulunut äidin ruokatottumuksiin. Täällä appiukko opetti hapankaalille ja se on hyvää ja terveellistä.  :023:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pena - 27.04.13 - klo:07:45
Läskisoosi on Stadin perinneruoka, joka maistuu herroillekin. Palacen kabinetissa kokoontunee vuorineuvostasoinen läskisoosiklubikin. Voihan siitäkin saada kamalan kuten mistä herkusta tahansa. Ruumiillisen työn tekijän energiaruokaahan se on eikä sovellu valkokaulusväen jokapäiväiseen käyttöön.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 27.04.13 - klo:07:57
Pyrtsi ja Pena.

Paistettu hauki ei enää kuulu syötäviin ruokiin. Lapsena se vielä meni valkoisen munakastikkeen kera. Kun aloimme saada kymmeniä haukia kerralla
Vesijaosta ja niitä piti laittaa kolme kpl. kerrallaan, maitti muuttui inhoksi.

Läskisoosi on parhainta sun se tehdään suolatusta siansivusta.  Sipulia pitää ruskistaa, mutta ei kärventää ja ne pitää siilata pois kastikkeesta.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: vn - 27.04.13 - klo:14:52
Tiedän henkilön, muu kuin minä, joka on tyystin kyllästynyt kalaan kun lapsena sitä oli päivittäin liikaa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 27.04.13 - klo:16:03
En ole oikeastaan koskaan syönyt kalaa, enempää. Lapuanjoki oli niin matala, että lehmätkin piti paimentaa, etteivät kahlanneet toisen puolen kaurahalmeeseen. Miten siitä olisi syötävää kalaa saatu? Meren rannalta taas sen verran kaukana, että kalan kauppiaita ei juuri käynyt. Kuusamolainen isävainaa murehti kalatonta olotilaamme joskus, mutta härmäläinen äitini oli aina sanavalmis "kyllä hernesoppa on parempaa".
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 03.06.13 - klo:12:54
Vieroksumani lahna, savulahna nimenomaan, on aika hyvä salaatin raaka-aine. Sen myönnän nyt pari kertaa kokeiltuani suunnillee näin:

Yhden n. kilon painoisen savulahnat lihat.
2-3 keitettyä, jäähtynyttä perunaa kuutioina
1 iso omena kuutioina
1 iso (ehkä 250 gr)pss vihreitä pakasteherneitä
15 cm pala vihreää kurkkua kuutioina

1 tlk. kermaa kevyeti vaahdotettuna
1 tl vahvaa sinappia
1 tl kalamaustetta
1/2 sitruunan mehu
hiukan suolaa ja sokeria

Kaikki sekoitetaan kermaan. Herneet saavat olla melkein jäisiä niin pääsee heti syömään. Tilliä voi lisätä maun mukaan. Minulla ei ollut eilen, siksi laitoin kalamaustetta. Ja hyvää oli.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 03.06.13 - klo:17:24
Söin pienen purkillisen ananasmurskaa juuri.
Joskus ihan sellaisenaan hyvää.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 09.06.13 - klo:19:57
Nautin tässä samalla nyt mansikkajäätelöä.
Hyvää, nam. :110: :icon_razz:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Mansipaani - 17.06.13 - klo:06:53
Tein kokeita herkkulaboratoriossani. Suuren kahvimukin(tai pienen kipon) pohjalle muutama pala banaania, Lidlin maapähkinäkermajäätelöä, kinuskikastiketta ja pieni loraus vahvaa kahvia. Jos haluaa tinkiä yhdestä aineesta, banaanit voi jättää pois. Jos kahdesta, kahvin. Ei paha. Muuten jatkan terveellistä dieettiäni, mutta välillä tarvitsee pienen annoksen äkkimakeaa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 17.06.13 - klo:10:14
Vaimo lähti tuosta tirauttamaan espressot
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 17.06.13 - klo:19:24
Olin kylässä ja sain sellaisesta uudennäköisestä keittimestä espressokahvit. Kaikella tavalla "kehitys kehittyy".
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 20.06.13 - klo:15:33
Juuri söin uusia perunoita sillin ja voin (tai oivariinin) kanssa.
Mansikkakiisseliä jälkkäriksi, kaupan purkista (Valion litran purkista)
Pian kahvia. :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.06.13 - klo:21:59
Lotta lähti keskiviikkona kanssamme mökille. Hän on kova tyttö syömään mutta ei liho vaikka masu on illalla kuin potkupallo on se aamulla jo melko lituska. Lähes kaikki hänelle maistuu. Etenkin ruisleipä, maksapatee ja herkkukurkut. Ja jäätelö !
Lotan perheen muu osasto saapui mökille kohta aamusta, ja siitä alkoi ruokkiminen. Saivat aamiaisella eng:laisittain pekonia, munia ja sämpylöitä. Oli myös corn-flakesia ja raparperihilloa, hunajaa, mehua ja kahvia.

Lounas oli kaikkien taitojeni ylärjoilla. Marinoin broilerin rintafileet oljyssä johon lisäsin raastettua sitruunan kuorta, murskattua basilikanlehteä, suolaa, hunajaa ja rose´pippuria. Matti grillasi. Pakollisten uusien perunoisen kanssa oli kylmäsavulohta, tomaattisardiineja, munalohkoja, valkoinen sipulikastike ja kreikkalainen salaati. Kivennäisvettä, olutta miehille.  Kahvit ja jäätelö nautittiin ulkosalla.

Kävimme kokolla ja lähdimme kotiin. Minä sain kerrankin ajaa ! :icon_wink: Nuori perhe jäi omiin hoteisiinsa. Opettelevat tavoille mökillä.

Kaikki varaamani muut ruoat jäivät mökille, täällä on lähes tyhjä jääkaappi. Ruokapaikka pitäisi löytää huomena. Onhan huoltsikat kai auki ?
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 21.06.13 - klo:22:29
^ABC-liikennemyymälät ainakin ovat auki. Luulisi, että muidenkin huoltoasemaketjujen nettisivuilta löytää aukiolotiedot.

Olen tainnut saada yliannostuksen makkaraa jo nyt. Huomenna tuorejuustolla täytettyjä ja pekoniin rullattuja herkkusieniä vaihteeksi, ja salaatteja. Herkkusienet voisikin näköjään kerätä lähipuistosta.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 21.06.13 - klo:22:44
Huomena on kuulemma grillattuja sisäfilepihvejä. Tytär kävi hallista hankkimassa lihat. Meitä on täällä mökillä 9 henkeä ja kielten sekamelska kun yksi ei osaa suomea, mutta onneksi kaikki puhuvat englantia.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.06.13 - klo:08:49
Nyt  ei ole muuta suuhunpantavaa (vielä) kuin sormi.

Aamiaiseksi sain kaavittua hiukan mysliä, jugurttia ja mansikkahilloa. Kahvi juotiin rasvattoman maidon kera ( ei ollut onneksi hapanta ) ja leipänä oli kummallekin kaksi digestivekeksiä.
Olin ajatellut ottaa evästä mökiltä, mutta kokolle lähdön tohinnassa Lotta ja Martta sekoittivat ajatukseni.
ABC on lähellä, haetaan sieltä ensiapua. Huomena on Prisma auki .

Tämähän on kuin Paavalilla, olimme eilen ylellisyydessä, tänään tyhjän pöydän ääressä. Näinkin selvitään, ja opettaavaista . Osaampa olla toiste tyhjentämättä jääkaappeja lähtiessä kokonaan.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 22.06.13 - klo:13:21
Pääsimme kirkkokahveille vaimon serkun luokse. Hyvä trahteeraus, monta sorttia. Nautin erityisesti porkkanapitoisista piirakoista, riisipiirakan tapaisia. Istuin sellaisen henkilön vieressä, äiti, jonka tyttärestä tulee mitä todennäköisemmin  aikanaan Suomen ensimmäinen naispuolinen majuri.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 22.06.13 - klo:16:19
sämpylät uunissa ja pian kahvin kanssa niitä nautimme lämpiminä. :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Tiitiäinen - 22.06.13 - klo:19:15
Eilen pyöräytin joutessani iltalöysissä tälle päivälle piimäpiirakan, jonka päälle lätkin omenasiivuja...leipomus sai inspiraationsa siitä, että ryhmiksessämme on kuten kunnon ryhmiksessä konsanaan (sisäpiiriltä saatu tieto) litra tolkulla piimää ja omenoita vaikka hevoset söis...  :icon_eek: Joten tänään sitten oli tarjolla varhaisperunoiden sekä kylmä- ja lämminsavulohen jälkeen jälkkäriksi kahvit ja Pauliinan-päivän piirakka!  :023: Hyvää oli, asukkaatkin tykkäs! Ohuesti kyllä jännittää se, että pitäisi ruokkimisihmeitä kesällä tehdä.... 13 ukon vatsan täyttäminen on piskuinen haaste...varsinkin, kun oma annoskoko on aika pieni versus liki 190 cm pitkä raavas mies....Ihan olen hukassa, että mitä pitää varata ja minkä verran....  :102: hyviä vinkkejä otetaan vastaan (ensimmäinen kerta elämässä, kun oikeasti kismittää, että pääty lukiosta suoraan amk-opintoihin, eikä plakkarissa oo emäntäkoulua...  :017: )
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Tiitiäinen - 23.06.13 - klo:11:21
Olen löytänyt pikaisella surffauksella itselleni pelastuksen kesäksi! Osoitteessa www.isomitta.fi on rutkasti reseptejä ja siellä pääsee valitsemaan annoskoon ja ruokailijoiden määrän ja ruudulle lävähtää, että kuinka paljon raaka-aineita ko. resepti vaatii!  :023: Huh! Sanon minä!
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 23.06.13 - klo:12:33
Olen löytänyt pikaisella surffauksella itselleni pelastuksen kesäksi! Osoitteessa www.isomitta.fi on rutkasti reseptejä ja siellä pääsee valitsemaan annoskoon ja ruokailijoiden määrän ja ruudulle lävähtää, että kuinka paljon raaka-aineita ko. resepti vaatii!  :023: Huh! Sanon minä!

Kyllähän se niin on, että netti on monelle pelastus tiedon puutteessa, ajan kulussa, mutta joku voi "nettiytyä" liikaa ts jää neljän seinän sisään ja erakoituu. Minulle on avautunut hyvällä tavalla -30 - -40 lukujen laulelmamaailma.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 23.06.13 - klo:14:35
 :109:  Hyvä Tiiti! Kyllä se siitä.  :023:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.06.13 - klo:14:41
Hyvä Tiiti !  Minulla meni sormi suuhun kun on näinkin huono laskupää. Ensinäkin mietin että onko niitä 190 cm uroita (!) 1 vai 13 ?. Siiten kunkin elopaino, syömätottumukset ja tarvikkeiden määrä. Ajattelin jo kehoittaa kääntymään äitin puoleen. Mutta netti on hyvä apu tässäkin .   :023:

Kortti tulossa sinulle ja T:lle. Ostin Iitin Kirkonkylän Kyläntalosta. Postimerkkejä ei ollut että olisin heti pannut postiin . Läksin ostarille merkkiä ostamaan, sain sen, mutta olin unohtanut kirjoitetun kortin kotiin. Huomena lähtee,(jos en unohda). Lupaan etten, sillä kortti on super-hauska.

Pärjäillään !  :109:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 23.06.13 - klo:21:13
13 ukon vatsan täyttäminen on piskuinen haaste...varsinkin, kun oma annoskoko on aika pieni versus liki 190 cm pitkä raavas mies....Ihan olen hukassa, että mitä pitää varata ja minkä verran.... 

Kirjahyllyssäni on jossakin päin opus nimeltä Kämppäemännän käsikirja, se on joskus 40-luvulla kirjoitettu oppaaksi metsätyökämppien emännille, ja vastaa aikansa resepteillä juuri tuollaisiin kysymyksiin. No, ehkä nykyaikaisten raavaiden ukkojen makumieltymykset ovat jotain muuta kuin tuohon aikaan.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Tiitiäinen - 24.06.13 - klo:16:18
Kirjahyllyssäni on jossakin päin opus nimeltä Kämppäemännän käsikirja, se on joskus 40-luvulla kirjoitettu oppaaksi metsätyökämppien emännille, ja vastaa aikansa resepteillä juuri tuollaisiin kysymyksiin. No, ehkä nykyaikaisten raavaiden ukkojen makumieltymykset ovat jotain muuta kuin tuohon aikaan.
Ei välttämättä makumieltymykset, mutta energian tarve on paljon niukempi kuin 40-luvun metsureilla! Nämä ukot on vähän sellaisia laiskanpulskeita ja monella riski onkin sairastua entistä enemmän, jollei ruoan laatuun ja määrään kiinnitetä huomiota...
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: vn - 25.06.13 - klo:11:31
Tämän viikon olen yksin syömässä, vaimo on Kankaanpään opistolla käsityökurssilla.
Uusia perunoita ja silliä, kurkkua ja tomaattia, makkaraa ja limua, leipää ja maitoa, jogurttia ja viiliä...
eiköhän niillä muutama hellepäivä mennä :icon_wink:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 26.06.13 - klo:10:40
Viiden euron kalasoppa ( n. 2 ltr. )

Kun pääsimme alkuun toisella saitilla taloudellisilla valinnoillamme, niin tässä loppukuun kalasoppa, ja hinnat:

1 pkl. seitä (valm. palat)                                                                                                    euro                         2, 25
4 iso Nicola-perunaa ( ei uutta perunaa)                                                                                                               0,40
1 tlk. kuohukermaa                                                                                                                                            1,00
3 dl pun. maitoa                                                                                                                                                0,35
1/2 nip. tilliä                                                                                                                                                     0,70
pari pientä porkkanaa, pala voita, 1,5 l vettä, suolaa, valkopippuria , 4-5 maustepippuria                                                 0,30
ja pala kuivaa ruisleipää.                                           
                                                                                                                                                                 ______________
                                                                                                                                                                      5,00 euroa


Tästä syö 3 henk. kaksi kertaa, Annoshinta alle 1 euro
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 26.06.13 - klo:16:51
No niin nyt on mansikoita ja niiden perkaus alkoi. Sitten ne ajataan yleiskoneella ohuiksi viiplaeiksi ja pakastetaan. Kun ne sitten aikanaan otetaan pois pakkasesta ne ovat täyttä hilloa ja viipaleista ei ole tietoakaan.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 26.06.13 - klo:17:24
Meillä syötiin pizzaa.
Tein sitä kaksi pellillistä kun nuoret olivat kotona.
Ja hedelmäsalaattia.
Limsaa kulunut ja kotikaljaakin janojuomana, vettä myös.

Mukava päivä.
Ja lämmin.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 26.06.13 - klo:17:31
No niin nyt on mansikoita ja niiden perkaus alkoi. Sitten ne ajataan yleiskoneella ohuiksi viiplaeiksi ja pakastetaan. Kun ne sitten aikanaan otetaan pois pakkasesta ne ovat täyttä hilloa ja viipaleista ei ole tietoakaan.
Kuulostaa hyvältä idealta. Minun hommana on ollut se pieniminen, ihan kova homma, kun voi joutua pienimään 40 ämpärillistäkin. Viime kesä jäi väliin, kun putosin tikapuilta ja olin huonossa hapessa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 27.06.13 - klo:12:37
Vaimo tykkää tästä siivutuksesta, ensimmäinen sankollinen meni joutuisasti. Kiitos vaan Seppos, että ideasi annoit yleiseen käyttöön. Minähän siinä lohkomisessa aina puijasin. Kone ei puijaa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.07.13 - klo:13:18
Koleana päivänä alkoi mieleni tehdä lihakeittoa. Siitä on kai vuosi kun olen sitä keittänyt. Prismasta löytyi sopiva pala (liian kallis kylläkin) keittolihaa. Niissä ei ole nykyisin luuta mikä on vahinko. Mikä määräys sekin on ettei naudanlihassa saa olla, mutta possunlavassa kyllä saa. MYöskään koirien herkkua, kurkkutorvia ei saa myydä, edes pakastettuna.

No, hyvän lihakeiton sain vaikka perunat ovat nyt kaikki vielä uusia ja kiehuvat helposti hajalle.

Naudan keittolihaa, vettä, suolaa, maustepippuria. Keitetään n. 2 h.
Lisätään kuutioidut porkkanat, lantut, juuriselleri ja lohkotut perunat (viimemainitut vasta 15 min toisten jälkeen)
kesäsipulia, lipstikkaa, valkopippuria
ja keiton valmistuttua persiljaa.

käytin n. 700 gr. lihaa, 1,5 l vettä ja sopivasti muuta. Sain 2 l keittoa.

Viipurilaista ruisleipää ja juustoa ja juoma maun mukaan. Maito on paras minusta lihasopan kanssa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 22.07.13 - klo:14:44
Eilinen illalliseni: viisi koivuhaperoa ja yksi sillihapero, voissa paistettuna. Lisäksi tomaattia.

Nyt on taas se aika vuodesta, kun pitää varmuuden vuoksi aseistautua veitsellä, kun ulos lähtee. Katkoo sitten vastaantulijoilta jalat, ja nylkee ne. 
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.07.13 - klo:14:58
Me löysimme la-su metsäreissuilla hiukan herkku- ja punikkitatteja ja joitakin koivuhaperoita. Paistoin pannullisen ja pakastin yhden litran .
Luulen että nyt tulee hyvä sienivuosi. Vain hyviä sienimetsiä puuttuu. Aukkohakkuissa ja risukoissa ei niitä kasva, eikä niissä voi rämpiä.
Toista se oli ennen. Mullikat kävelivät aidatut metsälaitumet. Kalusivat heinän ja muun syötäväksi kelpaavan ( tatitkin). Talloivat hyvät polut joita kulkea. Polun varsilla oli sorkissa kulkeutuneiden sienilajien kirjo. Kantarellejä, haperoita, rouskuja ja kehnäsieniä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 22.07.13 - klo:15:01
Ruoka tulossa.
Perunoita ja uunissa lihapullia.
Salaatti ja kananmuna.
Alkaakin taas olemaan jo vähän nälkä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.07.13 - klo:15:10
Miulle ei ole viimeaikoina paistettu liha maistunut. Lihakeitto meni jotenkuten. Kala, haudutettu kana, sienet, sosekeitot ja peruna ja silli, ne kelpaa.
Ei ole mitään vaivoja, ei vaan maistu paistettu tai grillattu. Paitsi saunan jälkeen kiukaan uunissa halstarissa kypsennetty juusto-makkara.

Syön paljon ruisleipää. Raaka lanttu on himoruokaa. Raaskin syömälantustani vain pienen palan nirhasta lihasoppaan.
Makea maistuisi kyllä mutta yritän pysyä erossa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 22.07.13 - klo:15:39
Minäkin olen ruisleivän ystävä. :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: mt - 26.07.13 - klo:15:29
Ludiveetua uusien perunoiden kera

Jan-Erik Andelin  (Borgåbladet 25.7.2013) kertoo itäuusmaalaisesta perinneruoasta, jonka nimi on ludiveetå, suomeksi ludiveetu. Lienee tuttu muuallakin.

"Ludiveetåns namn kommer, gissar folk, av att såsen är ludi, "luden" av dillen man lägger i. Andra menar att ludi betyder sur. Någon tredje tippar på att ludi närmast betyder att receptet är diffust, lite på samma spår som en ludikusiin är en odefinerad avlägsen släkting.
Veetå igen antas betyda "väta"; såsen väter den nykokta potatisen, ludiveetåns bästa kompis."

Ludiveetå
2 dl grädde
2 lökar
2 ml ättika
Finklippt dill, lökpipor, gräslök, salt och vitpeppar

Maistuu jääkaapissa säilytettynä seuraavanakin päivänä - ehkä jopa paremmalta.

Variantteja (kermaviili, paistettu sipuli, sokeri, sinappi) jutun verkkoversiossa, linkki alla.
Lähde: Borgåbladetin artikkeli, verkkoversio:
http://bbl.fi/nyheter/2013-07-25/478781/kara-ratter-har-manga-namn

Mt
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 07.09.13 - klo:11:04
Kerrankin oli hyvää keittolihaa tarjouksessa. Ei tokii halpaa, mutta otin vajaan kilon. Nyt liha porisee suolavedessä sipulin, maustepippurien ja kuivatun lipstikan kanssa pari tuntia. Sitten lisään potut, porkkanat, lantut ja viimeiseksi tuoreen persiljan.

Mannapuuro hautuu. Tytär ja pikku-akat poikkeavat ip:llä puurolla ja kahvilla. Lisäisinkö kaakaojauhetta puuroon vai keitänkö mehukeiton. Mietin.

On myös aamulla keitetty luumuhillo, 2 l, jäähtymässä. Sitäkin voisi kokeilla puuron silmäksi.

Naapurin emäntä ja isäntä ovat niin ystävällisiä että milloin kurpitsaa, milloin omenia ja luumuja, milloin kaloja ( Viki on kova kalamies) tuovat.

Puolukat on ostettava, niitä ei mökkiseudulla ole kuin paikoittain. Missähän päin onkaan ?
Sienetkin ovat olleet hakusessa. Nyt on lisäksi metsässä rämpiminen toistaiseksi kielletty. Odotan mitä lääkäri torstaina sanoo. Toinen juttu on se että tuleneeko sieniä lainkaan.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 07.09.13 - klo:20:53
Muuten, kasvaako luumu ihan kunnolla Suomessa? Siis tummaksi ja isoksi ja pehmeäksi.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 08.09.13 - klo:07:39
Kyllä kasvaa.  Niin mehukkaita ovat että niistä ei marmeladia synny vaikka kuinka hillosokeria käyttäisi.
Tyttären pihan aurinkoisella rinteellä kasvaneet kriikunat olivat makeampia kuin naapurin puutarhassa osittain varjossa olevat luumut.

Tällä vyöhykkeellä onnistuvat, mutta meidän mökkikunnassa n. 65 km pohjoiseen linnuntietä eivät. Omenapuutkaan eivät siellä oikein tahdo menestyä. Olemma jotenkin kylmähisellä kopiseudulla siellä, vaikka näinkin etelässä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 08.09.13 - klo:15:24
Olin siksi utelias, kun asustin Bosniassa talossa, missä kasvoi todella mehukkaita luumuja. Nuukasti niitä söivät, vain ruppanoita. Isäntä varasi ne sellaiseen puiseen säiliöön, ne hyvät. Sitten yksi sateinen päivä tullessani palveluksesta oli pihassa hevoskaakki ja sen kärryillä viinapannu, rupesivat keittämään raki-viinaa. Isäntä, koulussa professor, jäi viinaansa kiinni moneksi päiväksi.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Antti Juhani - 08.09.13 - klo:17:30
Miniällä Varkaudessa ihania luumuja, puussa tosi runsaasti.
Oma puuni on vielä vaiheessa.
Omia omenoita syöty ja laitettu eri tavoin herkuiksi.
Keitetty monet litrat vaniljakastikkeita kyytipojaksi.
Voi tätä syksyn ihanuutta.
Kanttarellejä on ollut "pakko" antaa muillekin.
Puolukoiden poiminta alkaa ensi viikolla.

Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 09.09.13 - klo:19:10
Kehuin jo tuolla toisessa ketjussa naapurin luumuilla. Oma luumupuu on vielä niin pieni, että sen luumut on jo syöty. Naapurin antamasta isosta kulhollisesta riittä pieneen rommiruukkuun ja tuoreeltaan syötäväksi.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Antti Juhani - 09.09.13 - klo:20:12
Rommiruukku?
Kuulostaa hyvältä.
Täytyy etsiä resepti.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 12.09.13 - klo:20:49
Jos ei vielä reseptiä ole löytynyt, niin voin vähän avittaa.
Rommiruukkuja voi tehdä hedelmistä ja marjoista. Ruukkuun voi laittaa useampaa sorttia marjoja ja hedelmiä ihan oman maun mukaan. Sekoituksiin ei kannata laittaa voimakkaasti värjääviä aineksia. Silloin kaikki muuttu saman väriseksi.

Hedelmät tai marjat ladotaan purkkiin kerroksittain ja väliin sokeria maun mukaan. Jos on erityisen makeita hedelmiä, esim. luumuja, ei sokeria tarvitse paljon laittaa. Luumut halkaisin ja poistin kivet.
Kun purkki on täynnä hedelmiä, kaadetaan kirkasta rommia niin paljon, että hedelmät peittyvät. Sitten vain purkki viileään tekeytymään.
Rehellisesti sanottuna, en muista kuinka kauan niiden pitäisi tekeytyä. Itse annan niiden olla muutaman viikon. Toisaalta ne säilyvät hyvin, joten kiire niiden syöntiin ei ole.

Me kun pidämme jäätelöstä ja syömme sitä usein, niin rommiruukku sopii oivallisesti vanilijajäätelön kanssa.
Sopii myös "aikuisten täytekakkuihin" ja jälkiruokiin jne.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Antti Juhani - 13.09.13 - klo:22:27
Kiitos Pyryharakka reseptistä.
On vain Stroh rommia, täytyy hankkia sitä kirkasta.
Miniältä huomenna uudet luumut.
Tekiskö koko sankollisen?
Saisi herkutella jouluun saakka.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 09.11.13 - klo:11:51
Pottumuusin ja poronkäristyksen teko on todella helppoa kun ostaa valmista pakastelihaa. 600 gramman poronkäristelihaa maksoi 7,95 ja siitä tulee neljä annosta.
Helppoa, nopeaa ja hyvää.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Antti Juhani - 09.11.13 - klo:22:40
Hyvää on.
Laitan pottumuussiin pari porkkanaa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 10.11.13 - klo:21:56
Sianlihan kanssa maistuu lanttumuusi, jossa on puolet lanttua, puolet pottua.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 15.11.13 - klo:13:46
Oli ihan pakko syödä suolakurkku ja etikkapunajuuria 2 kpl.
Joskus vaan ei voi vastustaa kiusausta. :018:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 15.11.13 - klo:19:46
Omia eväitänsä saa syödä. Meilläkin oli eilen Lintin (Lidl) suolakurkkusiivuja ja oliiveja ja niin olivat hyviä, että tuli Hispania väkevästi mieleen.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 15.11.13 - klo:22:26
Joskus vaan ei voi vastustaa kiusausta. :018:

Olisiko tuota kiusausta ollut jostakin syystä tarpeen vastustaa  :017:.

Minulla taitaisi olla jääkaapissa maustekurkku (jollei ole homehtunut), etikkapunajuuria, oliiveja (Lidlin) ja kapriksia. Eikun mässyttämään säilykkeitä! Vai sanoisinko oliiveista että kalamatoja, olisi helpompi vastustaa kiusausta  :003:.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 16.11.13 - klo:10:47
Malla taitaa olla hyvin tarkka syömisistään. Mie en osaa olla. Lakritsipussillisen vetäisin kahdessa päivässä. :003:

Tänään söimme jo kun Levin pujottelukisa alkaa just kohta.
Laitoin uunipannulle kermamarinoidun possunfileen. Seuraksi lantun, porkkanan ja purjon paloja. Hiukan öljyä ja siirappia kasviksille.Kermahölväys.
Toiseen vuokaan tein Hasselbackin perunat. Ohje ei ole aivan se minkä taloustunnilla opin v. 1958. Käytän emmetalraastetta, korppujauhoja ja voita viipaloitujen perunoiden päälle+suolaa.
http://www.makuja.fi/reseptit/hasselbackan-perunat-parmesaanilla/

Perunavuoka on uunissa 50 min ja liha n. 1 h 30 min. Ensin n. 200 astetta, lopulla 150.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: vn - 16.11.13 - klo:18:28
Riitta-mummin lakritsipussillinen kestää aika kauan...no jos on iso pussi niin toki siinä tulloo äkkipysäys
ennen pussin tyhjenemistä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 17.11.13 - klo:16:26
Tein täksi päiväksi oman version eräkeittokirjan reseptistä. Siellä on kantarellihirvirullat. Hirven filetä tai sisäpaistia siivuina. Siivun päälle amerikanbekonisiivu ja kantarelleja. Kääritään rulla. Sidotaan coctaitikulla tai kalalangalla. Ruskistetaan voissa ja haudutetaan kypsäksi.
Tuo on minusta sen verran monimutkaista (kerran olen tehnyt), että olen vähän oikaissut reseptin suhteen.
Pilkon hirvipaistin haarukkapaloiksi. Leikkaan bekonisiivut pienemmiksi. Ladon hirvenlihat, bekonit, kantarellit ja suolaa kerroksittain uunin kestävään kuppiin tai pataan. Sekaan tiputtelen muutaman kokonaisen valkopippurin. Vettä kuppiin, niin että päälimmäiset hihat jää veden pinnan yläpuolelle.
Sitten uuniin. Välillä voi päälimmäisiä lihoja käännellä pohjalle ja saada rusketusta useampiin lihapaloihin.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 17.11.13 - klo:20:13
Malla taitaa olla hyvin tarkka syömisistään. Mie en osaa olla. Lakritsipussillisen vetäisin kahdessa päivässä. :003:


 :003:

En ole kovinkaan tarkka..ajattelin vain että mulla on joskus hyvin eriskummallisia yhdistelmiä.
Joskus muuten tulee tarve syödä kaurahiutaleita muutama lusikallinen sellaisenaan.
Nyt keitin kananmunia, niitä vaan sitten ja suolaa nokkaan ja maitolasi mukaan niin kylläpäs taas jaksaa. :kahvi:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 18.11.13 - klo:15:52
Tänään lämmitin kaupan maksalaatikkoa ja sitä sitten puolukkahillon kanssa söin.
Pian kahviaika  :kahvi:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 18.11.13 - klo:15:56
Kokkasin suuren wokkipannullisen. Sitä syödään kohta toiseen kertaan lämmitettynä.
Pidän myös että maksalaatikko on hyvää, ostettukin. Puolukkahillo on must.

Meillä on tämä vanhanmallinen ruokahuusholli enimmäkseen. Keittoja, laatikoita, puuroja, maksaa, munuaisia, kalaa. Myös juurikkaita ja hernekasveja. Ja veriarvot on hyvät. :039:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 18.11.13 - klo:16:15
Kokkasin suuren wokkipannullisen. Sitä syödään kohta toiseen kertaan lämmitettynä.
Pidän myös että maksalaatikko on hyvää, ostettukin. Puolukkahillo on must.

Meillä on tämä vanhanmallinen ruokahuusholli enimmäkseen. Keittoja, laatikoita, puuroja, maksaa, munuaisia, kalaa. Myös juurikkaita ja hernekasveja. Ja veriarvot on hyvät. :039:

Vaimo on geenivirheen vuoksi maksa ja rautakiellossa, joten vältyn täydellisesti maksalta.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 18.11.13 - klo:17:07
Kokkasin suuren wokkipannullisen. Sitä syödään kohta toiseen kertaan lämmitettynä.
Pidän myös että maksalaatikko on hyvää, ostettukin. Puolukkahillo on must.

Meillä on tämä vanhanmallinen ruokahuusholli enimmäkseen. Keittoja, laatikoita, puuroja, maksaa, munuaisia, kalaa. Myös juurikkaita ja hernekasveja. Ja veriarvot on hyvät. :039:

 :039:

Kulostaa hyvälle.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 19.11.13 - klo:21:45
Tein lihakastiketta, tuli vähän löysää, ajattelin että jatkanpa suurustamista perunajauhoilla, mutta epähuomiossa tulinkin käyttäneeksi tomusokeria  :-\. Ihmekö ettei ruvennut soosi sakenemaan. Lopputulos ei ole kovin herkullinen, mutta kai sen nälkäänsä syö, ei sitä sokeria nyt niin paljon siihen mennyt kun höttöä tavaraahan se on. Vieraille en kehtaisi tarjota, onneksi olinkin suunnitellut satsin vain omiksi eväikseni. Jatkoin myös maustamista, ajattelin että leikitään sitten että se on kiinalaista ruokaa, mutta en vielä ihan tarpeeksi lisännyt chiliä ym.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pena - 20.11.13 - klo:17:32
Jatkoin myös maustamista, ajattelin että leikitään sitten että se on kiinalaista ruokaa, mutta en vielä ihan tarpeeksi lisännyt chiliä ym.

Kiinalainen hapanimelä tehdään sokerilla ja viinietikalla.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 20.11.13 - klo:22:21
Eipä ollut riisiviinietikkaa kotona, sitruunamehua pistin. Ehkä omenaviinietikka olisi toiminut paremmin?
No, tänään soosi oli syötävää. Tai sitten oli vain nälkä, tuo paras mauste mukana.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: 1944 - 21.11.13 - klo:12:42
Kenttäkeittiöstä sain syödäkseni. Nyt osaan paistaa kananmunan ja keittää kähvin. Muuten "esivaltani" hoitaa ruokajutut.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pena - 21.11.13 - klo:13:21
Kenttäkeittiöstä sain syödäkseni.

Tuosta tuli taas mieleeni soppakanuunasta vastaava Algeriasta Suomeen tullut keittiömestari, joka teki 'noppasopastakin' niin hyvää, että muiden komppanioiden kapiaisetkin sitä jonottivat. Eivätpä saaneet! Kokki napautti pakkia isolla kauhallaan, viittasi vasemmalle ja sanoi: "Tämä on esikuntakomppanian soppa, ensimmäinen komppania syö tuolla."
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.11.13 - klo:16:24
Paistoin päivällä kaksi paistinpannullista muikkuja. Lämpiminä söimme niitä perunamuusin ja etikkapunajuurien kanssa. Iltaseksi perkasin niitä isojen ruisleivän siivujen päälle.
Alkupalaksi kaivoimme lusikoilla avokadoa. Olikin oikein hyvälaatuista sileäkuorista lajia Espanjasta.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 21.11.13 - klo:16:45
Paitetut muikut ovat tosi herkkua. :icon_razz: :045:

Minä söin  lihakeittoa, hyvää se on myös kuten kaikki ruoka, näin kaikkiruokaiselle.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Antti Juhani - 21.11.13 - klo:17:36
Kirjolohen fileet suolaan ja perkeistä kalakeittoa, nam, nam.
Ne poskilihat :).
Paitsi kuhan poskilihat, eivät maistu.
Onko kellään muulla samanlaisia kokemuksia? :-\
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 21.11.13 - klo:19:04
^En muista, että kuha olisi ollut sen pahempaa. Lahnasta pidin erityisesti. Nämä ovat muistoja lapsuudenkodistani, jossa harrastettiin menestyksekkäästi verkkokalastusta, ja kalaa oli sen mukaisesti vähän pakko syödäkin. Saaliista ehkä puolet oli kuhaa, neljännes madetta ja loput vaihdellen muita lajeja. Ja siis joo, uunilahnan päät aina minulle!
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.11.13 - klo:10:39
Sähkönsäästöohjeita noudatetaan meillä melko oikea-oppisesti. Aina kun sähköuuni lämmitetään laitetaan ainakin kahta paistettavaa peräjälkeen. Loppu lämpöhän koituu talon lämpiämiseen.
Tänään paistoin ensin mustikkapiirakan murotaikinapohjaan. Sitten panin eilisen pottumuusin tähteet ruis-ja vehnäjauhoilla ja kananmunalla sakeutettuna perunaleposkoina uuniin. Lisäsin jauhoihin hiukan kuivahiivaa.
Ne ovat Matin herkkua.
Samoin munuaiset. Nyt kun tiedän mistä niitä suuresta Prismasta löytyy, ostin eilen urakalla. Ne hautuvat parhaillaan kerma-soosissa ja riisi kiehuu.
Perjantai ja maanantai ovat minun puuhapäiviäni. Tämäkin on mukavaa, mutta löhöpäivät jotka koen ansainneeni ovat mukavampia.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 22.11.13 - klo:10:57
Lapsena tuli usein syötyä kaurahiutaleita suoraan pussista. Itseasissa ne ovat hyviä kuten hiivakin. Piparit ovat parempia ennen paistamista kuin sen jälkeen.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 22.11.13 - klo:11:00
Muistui mieleen että mekin syötiin veljeni kanssa kauraryynejä. Ei suoraan pussista. Ryynit kaadettiin isoon mukiin, vähän maitoa päälle ja sokeria. Sen nimi on Penkkivelli.
Kaikki mikä oli lapsena hyvää, on edelleen. Kuivatut sekahedelmät, lakritsi, lanttu, siirappi, hernekeitto ym.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pena - 22.11.13 - klo:12:34
Kaikki mikä oli lapsena hyvää, on edelleen. Kuivatut sekahedelmät, lakritsi, lanttu, siirappi, hernekeitto ym.

Saisipa joskus niitä kuivattuja aprikooseja sellofaanipaketissa! Ne olivat niin happamia, että yhtä aprikoosia saattoi hiljakseen imeskellä vaikka tunnin ajan.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 22.11.13 - klo:15:15
Saisipa joskus niitä kuivattuja aprikooseja sellofaanipaketissa! Ne olivat niin happamia, että yhtä aprikoosia saattoi hiljakseen imeskellä vaikka tunnin ajan.

Hammaslääkärit varmaan ovat kiitollisia, jos ei enää saa...
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pena - 24.11.13 - klo:09:55
Hammaslääkärit varmaan ovat kiitollisia, jos ei enää saa...
Kaikki hauska aiheuttaa rotilla syöpää.  :003:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 25.11.13 - klo:17:15
Voitelin leipäpalan ja päälle runsas kerros tonnikalaa ja kahvia, juuri nyt parhaillaan. :kahvi:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pena - 25.11.13 - klo:17:41
Voitelin leipäpalan ja päälle runsas kerros tonnikalaa ja kahvia, juuri nyt parhaillaan. :kahvi:

Kahvi oli varmaan kupissa. Rupesin jo kuvittelemaan tonnikalavoileivän päälle siroteltua pikakahvin poroa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 25.11.13 - klo:17:55
 :003:

Muistaakseni oli kupissa tai pikemminkin mukissa. :kahvi:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 28.11.13 - klo:15:23
Taidan keittää kahvia ja ottaa leipää päälle Oivariinia ja suolakurkkua.  :kahvi:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 08.12.13 - klo:11:15
Söimme ensimmäisen kerran lipeäkalaa tänä adventtina. Se maistuu meille. Pari kertaa vielä ehtii ennen joulua. Jouluvieraillemme se ei maistu.
Tein myös rosollia. Torttuja on syöty monta kertaa ja Herättäjän myyjäisitä ostanai suklaamuffinssit ovat enää muisto Ripen leipomataidosta.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 08.12.13 - klo:12:45
Söimme ensimmäisen kerran lipeäkalaa tänä adventtina. Se maistuu meille. Pari kertaa vielä ehtii ennen joulua. Jouluvieraillemme se ei maistu.
Tein myös rosollia. Torttuja on syöty monta kertaa ja Herättäjän myyjäisitä ostanai suklaamuffinssit ovat enää muisto Ripen leipomataidosta.

Lipeäkalan kanssa sama juttu. Meille suurta herkkua, muut ei suostu maistamaan.

Nyt on syöty rakaa kalaa puikoilla pitkin ja poikin ja kaikkea muuta eksoottista yllin kyllin. Kunhan päästään kotiin on lipeäkalan aika. Aamulla on tarkoitus olla kotona.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 09.12.13 - klo:13:35
Entäs makea joululeipä ?  Leivon itse sitä joka jouluksi. Välillä onnistuu välillä ei. Tein tänäänkin pienen leipätaikinan kun uuni oli kuumana jo karjalanpaistin, hapankaalilaatikon ja uunimakkaran takia. Kun teen lähes kaiken sormituntumalla, niin tänään mittasin liikaa siirappia ja ruisjauhoja taikinaan. Matti kyllä kehui, mutta minusta se on liian voimakasta. Menihän se juuston ja kahvin kanssa. Siitäpä opin. Teen vielä uudet jouluksi.
Sitä ennen kurkkaan reseptiäkin.

Nyt hellalla kiehuu kaksi isoa kattilallista lanttua ja porkkanaa. Teen vasta soseet ja nyt on mitä parhain pakkassää ensijäähdyttää ne ennen pakastamista. Samoin lämmitin uunia  lämmön sekä pakkasen vuoksi. Miinus kymmentä jo mittari näyttää. Yöksi on tännekin ennustettu liki kahtakymmentä miinusastetta.
Joulun tuoksua on huoneissa ja maisema on kuin postikortti. :icon_xmascool:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.12.13 - klo:18:01


Mauno !  Ole kiltti ja kirjoita tänne foorumiin se makoisan Sillikaviaarisi (sillihakkelus) resepti. Se oli muistaakseni kerran täällä, mutta en löydä sitä haulla.
             Luulen muistavani ainekset jotenkuten, mutta haluaisin onnistua yhtä hyvin kuin sinä. :icon_xmasrolleyes:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 19.12.13 - klo:18:15
Lohen graavauksen suhteen hankala joulu  :-\. En oikein voi laskea sen varaan, että maanantaina löydän lohta kaupasta, kun sitä ehkä on joku muukin ostamassa. Ja jos huomenna ostan, se pitäisi pakastaa ennen graavausta, jolloin ei herkimmän makuaistin omaaville ruokailijoille tule täydellinen lopputulos varmaankaan.

(Olen menossa joulunviettoon kavereille, joista yhdellä on käsittämättömän tarkat aistit, ja lupasin toimittaa tuomisina mm. juuri sen lohen. Tässähän tulee paineita ja stressi! No, onneksi pöydässä on muutakin ruokaa.)
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.12.13 - klo:18:31
Mielestäni onnistuu toisin päin. Ostat lohta huomena, suolaat ja maustat makusi mukaan. Annat olla sellaisenaan huoneen lämmössä n. 1 h. Sitten
pakkaseen. Viet sen jäisenä ja leikkaat annos-siivuiksi kohmeisena.
Näin meillä on tarkoitus tehdä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Pyryharakka - 19.12.13 - klo:21:58
Toinen vaihtoehto on, että tilaat lohen kauppiaalta. Täällä pienellä paikkakunnalla voi ainakin tilata/varata sellaisia ruokatavaroita, joita epäilee jäävänsä muuten ilman tiettynä ajankohtana. Olen jopa varannut tarjouslohta torstaipäivälle, sillä pääsen töistä vasta viiden jälkeen ja siihen kellonaikaan on tarjouslohet yleensä myyty loppuun. Onnistui.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 20.12.13 - klo:07:30
Saako sen graavattuna  ? :icon_biggrin:

Kehtaisiko öppiäiselle suositella kalatiskiltä valmista graavilohta. Kylmäsavu on ainakin melkein aina hyvää.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Leena - 21.12.13 - klo:13:57
HÄLYTYS

Minun tulisi viipymättä saada Homperskojen resepti, kuuleeko kukaan
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.12.13 - klo:14:10
TÄÄLLÄ.

http://foorumi.h-y.fi/index.php?action=profile;u=1091;sa=showPosts;start=345

Alkuperäinen ja aito pikkumummun resepti nro 348 ylläolevassa saitissa.

Makoisaa Joulua !   
                                                                                                                                    (http://www.cosgan.de/images/midi/xmas/i60.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)
isomummilta
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 21.12.13 - klo:14:14
p.s.  Huomasin kun luin mitä kirjoitin, että linkki aukeaa vain rekisteröityneille, kirjautuneena. Johtunee siitä että selasin pikkumummun kirjoituksia , josta sen linkitin.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Leena - 21.12.13 - klo:14:27
Ah miljoonaa kiitosta!   :) :) :) :) :) :026:  Hen Dietricus Docens cysy joscos hen hypelyt sallimas cerran, ja jäsenanomus laadimas Herättäjäyhdistykselle olemas yrittämäs.  Cumidukshed hed ei hecilöisdurwamusdunnusdus omawa ole. Synnyinaica olemas ja cuolin, hen cysy cumas he tahdhomas owat.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 23.12.13 - klo:18:22
Ostin lohen lauantaiaamuna kauppahallista, kun olin kaverin kanssa siellä muutenkin asioilla. Kauppias sanoi, ettei heille tule enää tuoretta lohta ennen joulua, joten niitä samoja joudun ostamaan jos vasta maanantaihin jätän. Pistin lohen hetkeksi pakastimeen, otin aika pian jääkaappiin sulamaan, ja tänä aamuna suolasin. Huomisaamuna meinaan poistaa enimmät suolat ja vaihtaa tillit. Kyselin asiasta muuallakin, ja oltiin sitä mieltä, ettei kannata pakastaa suolattuna. Ja itse haluan graavata.

Kylmäsavulohta ostin perjantaina kaupasta kun halvalla sain, tosin se ei ollut tarkoitettu joulupöytään vaan ihan itselleni etukäteisherkutteluksi.

Nyt sitten vääntämään salaatit, ja laatikot uuniin (pilkku on tässä olennainen juttu). Vielä en siis ole heittänyt arkihuolia. :-\
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: malla - 23.12.13 - klo:20:24
Kaikki valmiina joulun saapua.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: Riitta-mummi - 23.12.13 - klo:21:01
Samoin. Tosin aloitimme tavallaan jo tänään kun Jyväskylään matkaajat poikkesivat muutamaksi tunniksi mummilaan. Toinenkin tytär tuli. oikein sydän suli, onneksi kinkku ei sulanut, vaan onnistui hyvin !
Maisteltu on jo monia lajeja, ja vielä maistuu.  :icon_xmasbiggrin:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: meme - 23.12.13 - klo:21:10
Meillä kanssa ruokahuollon puolesta Joulun valmistelut tehty. kinkkukin tuli äsken pois uunista ja viety parvekkeelle jäähtymään.  :039:
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: öppiäinen - 26.12.13 - klo:21:02
Ostin lohen lauantaiaamuna kauppahallista. Pistin lohen hetkeksi pakastimeen, otin aika pian jääkaappiin sulamaan, ja tänä aamuna suolasin. Huomisaamuna meinaan poistaa enimmät suolat ja vaihtaa tillit.

Ja oikein onnistunutta lohta tulikin tällä menetelmällä  :023:. Muutkin ruoat olivat hyviä; sienisalaatin sieniä vain en liottanut tarpeeksi kauan, joten turhan suolaiseksi jäi. Kauppahallin kalatiskiltä ostetu lipeäkala oli selkeästi parempaa kuin lähikauppiaan muovipussissa myymä.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 26.12.13 - klo:21:52
Ja oikein onnistunutta lohta tulikin tällä menetelmällä  :023:. Muutkin ruoat olivat hyviä; sienisalaatin sieniä vain en liottanut tarpeeksi kauan, joten turhan suolaiseksi jäi. Kauppahallin kalatiskiltä ostetu lipeäkala oli selkeästi parempaa kuin lähikauppiaan muovipussissa myymä.

Kaupan lipeäkalan maku on heikentynyt, kun kalalaji on vaihtunut tuskasta molvaan (mateen sukuinen). Mitäköhän kalaa mahdoit saada. Toivottavasti sait turskaa.
Otsikko: Vs: Ruokajuttuja
Kirjoitti: seppos - 26.12.13 - klo:21:52
Lipeäkala jatkuu osassa 2