Kirjoittaja Aihe: Kotikokki IV  (Luettu 8502 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 26441
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #120 : 10.10.19 - klo:07:35 »
Joskus houkuttaisi muuttaa johonkin 60-luvun lopun taloon, jossa sellainen vielä olisi. ----

Sanopa muuta !  Asuimme vuodesta 1968 vuoteen 1991 kerrostalossa jossa oli koneistetut kylmäkellarit.  Sinne sai ison perunasäkin tai sahtipönikän mahtumaan .Se alaosa oli korkea. Hyllyillä olivat suolasienitölkit ja monet hillopurkit ym. Joulukinkkukin paistettuna oli siellä yöt, sillä jääkaappi oli puolestaan aika pieni nykyisiin verraten.

Tiedoksi muikkukukosta. Maku oli loistava, muoto oli muotopuoli mutta pysyi kasassa leivinpaperiin rullattuna. Tein liian pehmeän kuoritaikinan, mikä puolestaan oli
mukava juttu hampaille syödessä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Annikka

  • ...sinulta puuttuu, ja sen mukana kaikki
  • Viestejä: 369
  • Eisbärenbaby im Tierpark Berlin
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #121 : 12.10.19 - klo:09:45 »
Helppo ja nopea munakas.

Rikotaan neljä tai viisi kananmunaa syvälle lautaselle.
Ripautetaan sekaan vähäsen suolaa.
Sekoitetaan vaikkapa haarukalla.
Kaadetaan seos pannulle paistumaan ihan oikeaa voita rasvana käyttäen.
Kun  paistos on ihan pienen hetken ollut pannulla, niin ravistetaan
sen päälle kuivattua tilliä ja juustoraastetta.
Sitten odotellaan hetki, jotta se on kokonaan paistunut ja sitten syömään.

Paikalla seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15392
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #122 : 12.10.19 - klo:14:15 »
Herkkua

Otetaan uunivuoka, jonka pohjan ala noin 23-31 neliösenttiä eli ei niin nuukaa. Ei tarvitse rasvata. Otetaan kuusi tai seitsemän nakkia tai vastaava määrä lihatuotetta. Ei sillä niin väliä. Kipataan paloitellut lihat tai pätkityt nakit vuoan pohjalle. Ostetaan kaupasta rasia Rasilaisen hapankaalia ja kaadetaan sen sisältö lihojen päälle tasoittaen. Avataan paketti pekonia mieluiten amerikan pekonia. Levitetään pekonit kaalien päälle. Laitetaan uuniin kylmään tai kuumaan ei sillä väliä, hyvää tulee joka tapauksessa.  Paistetaan 175-200 asteisessa uunissa noin 45,2 minuuttia eli kunnes pekonit ovat rapeat ja niiden rasvat ovat maustamassa hapankaalia. Nautiskellen syödään. Riittää hyvin kahdelle hengelle.

Huomatus: Jos syöt ensi kertaa hapankaalin bakteerikanta voi olla vieras ruoansulatus elimistöllesi ja johtaa suolen pikaiseen tyhjenemiseen. Älä siis varaa iltamenoa kokeillessasi älä ainakaan oopperalippuja tai mene seuroihin. Toisella kerralla tämä ei toistu.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4589
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #123 : 12.10.19 - klo:15:28 »
Hapankaali on oiva ruoka.  :109:
Pyryharakka

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 26441
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #124 : 12.10.19 - klo:15:52 »
Aikuisten naisten kahvikutsuille leivoin  i t s e  kaurakeksit ja  kaneliässät joista tuli lättyjä, mutta makua kehuivat. Suolaiseksi täytin ruissipsejä herne-pekonilla  ja savuporo-Koskenlaskijalla. Molemipiin tuli muutakin joukkoon. Herkkuna oli belgialaista tummaasuklaata tryffeleinä. Joimme kolme kuppia kahvia, siis niistä oikeista pienistä kahvikupeista ja seurustelujuomana tarjosin Pommac-portvii-sangriaa.

Matti soitti äsken että kaatoivat  k a k s i  hirveä.  Olinkin jo ennen tätä tietoa kutsunut nämä samat naiset hirvikeitolle. Suunnitteilla on myös talon pikkujoulu johon lupasin olla käytettävissä. Esim. voisin lausua Kaarlo Sarkian runon Lapsuuden joulu. 

Tämä oli herkullinen päivä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4388
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #125 : 12.10.19 - klo:16:23 »
Lihatuotetta olisi taloudessa, ja hapankaalin jämääkin (onko pakko olla juuri Rasilaisen?). Pekonia ei ole, mutta savustettua sianihraa kyllä. Jos siitä vuolisi lastuja, jotka kierittelisi suolassa, niin eikö se ajaisi saman asian?

Lainaus käyttäjältä: seppos
pohjan ala noin 23-31 neliösenttiä
Aika pieni  :107:

Missähän mulla on saksalaisen paistetun hapankaalin ohje. Hapankaaliin lisättiin sinappia ja sipulia ja sitten paistettiin. Tuli yllättävän hyvää. Parempaa kuin ne bratwurstit, jonka kanssa söin.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 26441
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #126 : 17.10.19 - klo:11:34 »
Taas on kalakukko uunissa. Peratut muikut ja pekoni helpottavat sen tekemistä. Nyt vaivasin tuhdimman kuoritaikinan. Puolitoista tuntia vieä ja sitten liinasiin hautumaan iltaruoaksi.

Ohrapuuro ei Martalle maistunutkaan, mutta Lotalle senkin edestä. Martan suu ei pidä kokonaisita ryyneistä, pehmeistäkään. Kaurapuuro ja riisipuuro ja mannapuuro ovat hänen herkkujann.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4589
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #127 : 20.10.19 - klo:18:12 »
Tämän päivän ruokatarpeita haettiin jo perjantaina metsästä. Löyti soossin verran suppilovahveroita. Sitten lauantain hirviporukka kaatoi ison hirviuroksen. Tänään ruskistin amerikanpekonia, munuaisviipaleita ja sipulia. Ne uunivuokaan. Päälle sienikastike ja juustoraaste. Uunisa reilun puoli tuntia. Perunat kellarista. Lisäkkeeksi pilkoin keräkaalia, porkkanaa ja purjoa wokkipannuun. Tietenkin miesväen poimimia puolukoita survoksena. Vähän vihreää salaattia.
Jälkiruuaksi puolukkarahkaa.
Melko edullinen, joskin vähän työtä vaativa sunnuntaiateria. Nyt kun ruoka on jo vähän lasehtinut, jaksoin tämän itsekehun tänne kirjoittaa.  :003:


Tänä vuonna on ollut todella poikkeuksellinen hirvijahti. Kaatolupia meidän porukalla on 5 isolle ja 5 vasalle. Päälle taitaa olla vielä yksi valkohäntäkauriin lupa. Vasta kaksi viikonloppua ovat jahdissa käyneet, ampujat kun ovat arkisin töissä. Niin ovaat kaataneet jo 4 isoa ja 4 vasaa. Ei milloinkaan enne ole näin nopeasti hirvet kaatuneet. Samoin on käynyt muille paikkakunnan hirviryhmille. Se kertoo vain siitä, että hirviä on ihan hirveästi täällä.  :107:
Pyryharakka

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 26441
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #128 : 20.10.19 - klo:18:48 »
Hei !   Kuulosti kuin olisit tehnyt ruokaa viikoksi. Ei vaan, kyllä huushollissa jossa on kaksi raavasta miestä ruokaa kuluu. Ulkotöissä tulee nälkä.

Matin porukka sai eilen yhden ison, tämän päivän saaliista ei ole vielä kuultu.
Nyt on kaadetti ainakin kaksi vasaa ja kaksi isoa. Puolet puuttuu, ja lisälupiakin on tulossa tarvittaessa. Kyllä nyt Padasjoellakin on paljon hirviä, sen ne hirvikärpäset tiesivär sienestysaikaan. Tytöt kertoivat.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4589
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #129 : 21.10.19 - klo:20:54 »
Kyllä meillä ruokaa menee. Tein tuon munuaiskratiinin 2 litran vetoiseen uunivuokaan. Sitä oli arviolta 1½ litran verran. Lisäksi peurunoita. Kaalia vajaa puoli kiloa, kolme porkkanaa ja puolikas purjo. Tähteeksi jäi pieni nökö munuaiskratiina. Otan sen huomenna töihin evääksi. Kasvikset meni kaikki. Perunoita keitin muutaman liikaa, mutta niistä menee siis huomenna evääkseni pari pientä.  :003:

Joku joulu sanoin kinkkumme kokoa ihmettelevälle, että perheeseen kuuluu kaksi hyvin syövää miestä ja kaksi lihansyöjä naista. Siis kinkulla pitää olla kokoa.
Pyryharakka

Poissa luterilainen

  • armon kerjäläinen
  • Viestejä: 439
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #130 : 23.10.19 - klo:11:56 »
Tiedoksi muikkukukosta. Maku oli loistava, muoto oli muotopuoli mutta pysyi kasassa leivinpaperiin rullattuna. Tein liian pehmeän kuoritaikinan, mikä puolestaan oli mukava juttu hampaille syödessä.
En ole kertaakaan elämässäni syönyt savolaisten perinneruokaa kala- ja muikkukukkoa, enkä ole savolainen. Toki ei ole synti olla savolainen, mutta se on iso häpeä. Henkilökohtaisesti pyrin syömään omavoimaisesti yksilötasolla vegaanisesti, mutta en kieltäydy täysin eläinperäisistäkään tuotteista. Ruokavaliooni sisältyy jonkin verran rahkaa ja silloin tällöin kotimaista järvikalaa. Käytännössä olenkin lähinnä fleksaaja nauttien markettien hedelmä- ja vihannesosastojen runsaudesta.

Poissa 1944

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 14295
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #131 : 23.10.19 - klo:12:02 »
Kuopiossa asuessamme talvisin sai ostaa ahvenkukkoa. Se on minusta parempaa kuin muikkukukko, jota toki tykkään syödä myös. Pilkkijät ruukasivat viedä kalansa kukkoleipojille. Onkohan vielä tänään yhtä hyvä meininki?

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 26441
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #132 : 23.10.19 - klo:12:12 »
Kokeilen jos kauppani kalatiskilä löytyy perattuja ahvenia. Fileitä on , hirmuiseen hintaan eikä file ole aito kukko-aines. Vegaaniperheemme, lapsenlapsi ja hänen läheiset, eivät syö edes liivatelehdellä hyydytettyä jos tuoteselosteessa näkyy että on tehty naudan tai sian luuytimestä. Kananmuna käy sillä kana ei uhraa henkeään muniakseen.   :117:

On se kyllä emännälle haastavaa vaikkapa joulua ajatellen. Terveitä ja soukkia ovat kyllä kaikki.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 15720
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #133 : 23.10.19 - klo:12:13 »
Toki ei ole synti olla savolainen, mutta se on iso häpeä.

Saahan tuotakin mieltä olla. Aiheeseen liittyvistä piikeistä on jostakin syystä minulle mieen: "Kehuvathan savolaisetkin itseään, mutta pohjalaiset ovat tosissaan."

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 26441
Vs: Kotikokki IV
« Vastaus #134 : 23.10.19 - klo:12:15 »
Tyyliin: Hyvää koitin teherä, mutta riimaa pukkaa tulomaa !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)