Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajutut 5  (Luettu 50341 kertaa)

0 jäsentä ja 2 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34965
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #90 : 28.06.10 - klo:11:31 »
Suolasin graavilohen mökillä liian reilusti merisuolalla. Söihän sitä, mutta suolaista oli.
Tein niin että liottelin loput kalat ja panin suikaleperunoiden ja uuden sipulin ynnä mustapippurin, kasviskerman, muutaman voinokareen ja korppujauon kanssa uunivuokaan.
Nyt sen pitäisi olla kypsää lohikiusausta, joten menen maistamaan onko siitä syötäväksi.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34965
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #91 : 28.06.10 - klo:13:55 »
"Kylhän sitä söi ennesku selkäänsä otti", mutta suolakala on suolakala ja silakkalaatikko on parempaa. Ei se muuten ollut liian suolaista, vain lohi oli.

Nälkäämme pisteltiin ruisleivän, maidon ja punajuuren kanssa. Oltiin ahkeroitu pari tuntia ulkotöissä. Tulimme ravituiksi. Ja kahvi digestive-keksien ja metwursi-kevytsulatejuuston kera paransi yleisvaikutelmaa.

Pakastimesta otetaan jalkapallokatsomoon jäätelöä. On suuklaata ja piparminttumansikkaa. Nam, vaikka en ole mikään suuri jäätelön ystävä. :kahvi:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #92 : 28.06.10 - klo:21:35 »
Kuulin taas uutta mielipidettä juhannusjuustosta. Nuorimies oli sitä mieltä, että se näyttää oksennukselta.
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34965
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #93 : 03.07.10 - klo:12:17 »
Pyryharakka on mestari-leipuri.
Saimme päiväkahvilla juuri uunista otettua mustikkakukkoa( olisikohan ollut Rautjärveläinen perinneherkku).
Uunivuokan pohjalle oli laiteltu paksu kerros mustikoita ja hillosokeria. Päälle kanneksi taikina jossa oli ties mitä mutta ainakin ruisjauhoja.
Haalean lämpöisenä se oli vaniljajäätelön kera niin suurta herkkua että meijän Mattikin tunnusti sen herkukseen ja otti reippaasti lisää. Minä tietysti peesasin.

Löysin meijän kaupan pakastekaapista samantyyppisen puolivalmisteen. Mustikka-kauranyytit. Jäisenä uunipellille ja ohjeenmukainen paisto. Maistui lähes samalta.
...
Nyt kun on herkkuja vedelty siellä Lappeenrannan ja Luumäen suunnalla palailtiin arkeen. Peruna, leipä ja savulohi+kevytkermaviili. Ne maistuivat . Kesä vaatii kevyempää. Eilen laitoin maitokaalia. Tällä hetkellä lihan ajatteleminenkin tympii.

 

 :087:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11625
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #94 : 04.07.10 - klo:09:05 »
Mitä on maitokaali? Tekee mieleni kokeilla. Myyvät herkullista varhaiskaalia.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #95 : 04.07.10 - klo:17:39 »
Ei tuttu. Kuulostaa jälkiruualta. Maidon ja kaalin liitto. Toimiiko?

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #96 : 04.07.10 - klo:19:49 »
Mie teen maitokaalin juuri siitä uudesta pehmeästä kaalista. Pilkottu kaali keitetään vähässä vedessä kypsäkis, voi sinne pistää vähän porkkanaakin. Kun kaali on kypsää, lisätään maito ja nokare voita. Kiehautetaan ja lopuksi suolaa maun ja verenpaineen mukaan. On hyvää. Parempaa kuin kesäkeitto tai ainakin yhtä hyvää. Siis jos pitää kesäkeitosta niinkuin minä.  :icon_biggrin:  Ja mistäpä ruuasta minä en pitäisi.  :003:
Pyryharakka

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11625
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #97 : 04.07.10 - klo:20:34 »
No vot. Huomenna lähtee. En ole koskaan uskaltanut antaa maidon kiehahtaa, kesäkeitotkin ovat olleet sellaisia "keitä kasvikset ja lisää lämmin maito" versioita. Mutta kuulostaa lupaavalta.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa hippiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2055
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #98 : 05.07.10 - klo:12:35 »
Mie teen maitokaalin juuri siitä uudesta pehmeästä kaalista. Pilkottu kaali keitetään vähässä vedessä kypsäkis, voi sinne pistää vähän porkkanaakin. Kun kaali on kypsää, lisätään maito ja nokare voita. Kiehautetaan ja lopuksi suolaa maun ja verenpaineen mukaan. On hyvää. Parempaa kuin kesäkeitto tai ainakin yhtä hyvää. Siis jos pitää kesäkeitosta niinkuin minä.  :icon_biggrin:  Ja mistäpä ruuasta minä en pitäisi.  :003:

Just näin! Ja on vähintäänkin yhtä hyvää kuin kesäkeitto tai jopa parempaa kun meillä ainakin sitä tehdään (lähes) pelkästään uuden sadon kaalista, slurps

"Kun oma pohja vajoaa, Niin armo yhä kannattaa. Sen päällä, niin kuin kallion, Minulla turvapaikka on."
(SV 113:7)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34965
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #99 : 06.07.10 - klo:10:54 »
Pyrtsin resetti on sama ku miul, mut mie laitan pari maustepippuria ja hiukan sokeria jo alkuvaihees sekkaa. Ja uus perunakkii käyp.

Kesäkeitos ne herneet, pinaatit, tillit ja persiljat tekköö maun monipuolisemmaks, mut uuven kaalin ja porkkanan  maku on pehmoisempi.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa hippiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2055
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #100 : 06.07.10 - klo:11:08 »
Pyrtsin resetti on sama ku miul, mut mie laitan pari maustepippuria ja hiukan sokeria jo alkuvaihees sekkaa. Ja uus perunakkii käyp.

Kesäkeitos ne herneet, pinaatit, tillit ja persiljat tekköö maun monipuolisemmaks, mut uuven kaalin ja porkkanan  maku on pehmoisempi.

Ei pippuria, ei! 
"Kun oma pohja vajoaa, Niin armo yhä kannattaa. Sen päällä, niin kuin kallion, Minulla turvapaikka on."
(SV 113:7)

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #101 : 30.07.10 - klo:18:48 »
Tänään syötiin gillattua lohta, tämän kesän uusi tuttavuus ja ai että oli hyvää ja helppoa. Lohifileet reiluksi tunniksi marinaatiin ja grilliin. Siinä sivussa sitten keitin uusia perunoita ja tein salaatin. Lisukkeeksi kermaviilikastike. Nam

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #102 : 30.07.10 - klo:20:01 »
Tänään syötiin gillattua lohta, tämän kesän uusi tuttavuus ja ai että oli hyvää ja helppoa. Lohifileet reiluksi tunniksi marinaatiin ja grilliin. Siinä sivussa sitten keitin uusia perunoita ja tein salaatin. Lisukkeeksi kermaviilikastike. Nam

Hyvä meme, sinähän kuulostat jo ihan Riitta-mummilta.  :eusa_clap:
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1647
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #103 : 30.07.10 - klo:21:44 »
Taannoosen ison ahavensaalihin savustin ja herkuttelin lämpöösenä ja osan savukaloosta vein sukulaasille. Kun kaloja oli viäläkin isoo läjä, niin erottelin lämpöösenä lihat nahoosta ja ruaroosta ym. ja seuraavana päivänä tein niistä kovetun kalasopan. Aivan tavallinen soppa, mutta en oo ennen laittanu siihen Koskenlaskija sulatejuustoa, jota sulattelin siihen paloona pualipakettia. Maharottoman hyvää tuli. :eusa_drool:
Jäläkiruakakin oli melekeen liian hyvää, kun lättytaikinan sekahan viipaloottin pari banaania ja eiku taikina viipaloineen pannulle ja se oli siinä!

Mulla on taas porstuas mustikoota orottamas perkaamista 30l. Pakastimes on rajalliset tilat, notta onko mustikan jalostukselle muuta hyvin säilyvää konstia. Kerran kuivattelin miarolla lämmöllä 10 l mustikoota rusinooksi ja ripottelin niitä sitten pitkin talavia kaurapuuron päälle ku muistin, mutta ei ollu häävisiä rusinoota. :icon_confused:
Apteekis on joskus ammoon myyty kuivattuja mustikoota ripulihin ym. vattavaivoohin.
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Riitan ruokajutut 5
« Vastaus #104 : 30.07.10 - klo:23:24 »
Vanha kansahan tiesi, että jos mustikoista keittää hillon, niin se säilyy vaikka tuvan nurkassa.  :023:  En nyt kuitenkaan laittais niitä tuvan nurkkaan. Mutta hyvin säilyvää se on joskin sokerista.
Mehuakin jotkut keittävät.
Ja lappalaiset tekee lemmenjuomaa. Olen kerran kokeillut, silloin neiti ihmisenä ollessa. Hyvin kai se toimi, kun saman kaverin kanssa on vihittyä taivaltakin jo 28 vuotta.

Vaan tuo alakaa käydä jo kateeksi, että mustikoita on enemmän kuin suittaa pakastaa. Täällä kaakon kulmilla sato on todella heikko. Ilosia saamme olla siitä kymmenestä litrasta, jonka työllä ja vaivalla toissa päivänä keräsimme.
Pyryharakka