Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja  (Luettu 38706 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33833
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #105 : 20.02.09 - klo:12:45 »
Vaikka en omasta mielestäni ole mikään "keinutuolimummo", niinkuin Kotiliesi viime numerossaan tyypitteli entisaikojen mummit, mummot ja mammat, huomasin kuitenkin hiihtolomalaisille ruokalistaa suunnitellessani juuri sellainen tietyin kriteerein olevanikin. Ennenkuin tytär pokineen tuli
kuormastonsa kanssa tänne meidän hiihtokaupunkiin lomailemaan olin ostanut soppalihat, juurekset, keittänyt pakastemansikoista sakean lettuhillon ja juuri nämä mainittiin siinä isovanhemmuusjutussa.

Kyllä pojille ( 9 ja 6 v. ) letut ainakin maistuivat , toinen vain pitää enemmän omenasoseesta ja toinen pelkästä sokerista lisukkeena. Aamulla kaurapuuroa ja hilloa valinnan mukaan. Päivällä lihakeittoa, tai pastaa jauhelihakastikkeen ja paistettujen herkkutattien kanssa. Parmesania lujasti päälle.  Hämäläistä perunalaatikkoa ja porsaanfileepaistia, uunijuureksia ja
makeaksi haudutettuja sipuleita. Järvilohta ja perunamuusia. Kananuggetia ja riisiä, salaattia.
Välipaloina nuotiomakkaoita, voileipiä. Iltapalaksi Corn Flakes´ja maitokaakaota. Jääteetä, omenamehua, limua, suklaata väliaikoina.

Tiskikone pyöri 3 kertaa päivässä. Normaalisti 1 kerran  kahdessa päivässä. Välillä muistelin mitä joku kirjoitti Jaakko Haaviosta. Olikohan hänelläkin kaksi tyttärenpoikaa. Tunsinpahan taas olevani ahkera mummi !

Äsken auton perävalont lähtivät kohti Jyväskylää ystäväpariskuntaa
tapaamaan.  Nyt sitten sohvalle katselemaan hiihdon MM-kisoja.
Eilen tuli jo yksi MM-kulta tuonne järven toiselle puolelle.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa mami

  • armon kerjäläinen
  • Viestejä: 458
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #106 : 20.02.09 - klo:15:39 »
Ihailtavasti ruokit tyttärenpoikiasi, Riitta-mummi! Vesi herahtaa kielelle täälläkin. Meidän poika on ollut osan hiihtolomaviikostaan pelkkien einesten varassa, kun me olemme olleet töissä. Näitä isoja poikia ei oikein viitsi mummon vaivoiksikaan lähettää, eivätkä taitaisi viihtyä kummassakaan mummolassa. Onneksi koulu taas maanantaina alkaa ja ruokahuolto pelaa!
Lyö särö väärään varmuuteeni.

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10406
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #107 : 20.02.09 - klo:15:58 »
MINÄ  TAHDON  MUMMOLAAN  !
Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33833
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #108 : 20.02.09 - klo:16:12 »
Kiitos, tuntuukin että ruokkiminen on nykyinen elämäntehtäväni. Mikäpä siinä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #109 : 20.02.09 - klo:18:54 »
Ovatpa olleet kestissä lapset. Vähän tuollaista oli edesmenneen anoppini luona käynnit. Rakkaudella ja huolenpidolla vastaanotettiin aina lasten perheet. Nyt tätä samaa yritetään toteuttaa, kun lapset ovat käymässä. Käyvät vain kovin harvoin. Huonosti oli kalaa verkoissa, niiden varaan ei tulevan viikonlopun tarjottavat voi laittaa. Hauki ja säyne saatiin. Onhan ne mädit pakkasessa, niistä voi kehittää herkutkin, blinit.

Poissa Liisa

  • ex-ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1137
    • kotisivu
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #110 : 21.02.09 - klo:19:54 »
Lammaskeitto kypsyy kattilassa.  :) Olen aika tyytyväinen siihen, sillä minä olen varsin laiska kokki ja lihakeiton laiton helppous ja nopeus (tulee valmiista purkkilihasta, tuttavan lammastilalta) on yllättänyt. Ja bonuksina on vielä hyvä maku ja se, että samalla pienellä vaivalla saa ruuan moneksi päiväksi.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33833
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #111 : 21.02.09 - klo:20:50 »
Enpä ole koskaan ennen kuullutkaan lampaan purkkilihasta! Se on tosi hyvä
juttu lampureille. Meillä oli ennen aina lammasta pakkasessa, mutta hyvä
kasvattaja kuoli. Nyt ostetaan hallista silloinkun oikeen himo käy mahdottomaksi. Pääsiäisen alla on meidän kaupassakin uusiseelantilaista. Ei maistu kyllä yhtä hyvin villasukalta, joka maksu siinä juuri pitää olla.
Lammas ja kaaliruuat ovat meillä herkkuruokia. Basso-koirakin tykkää jopa hapankaalista.
Kesällä mökillä kun kaupat ovat niin kaukana minulla on aina säilyketölkkejä kaapissa ja nötkötistä teen joskus pika-lihakeiton. Kuumilla ilmoilla ei millän viitsi keittoa keittää tuoreesta lihasta. Lihan keittämiseen menee 2,5 h.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16862
    • http://www.samila.1g.fi
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #112 : 21.02.09 - klo:22:31 »
Lainaus käyttäjältä: "Riitta-mummi"
Enpä ole koskaan ennen kuullutkaan lampaan purkkilihasta! Se on tosi hyvä
juttu lampureille. Meillä oli ennen aina lammasta pakkasessa, mutta hyvä
kasvattaja kuoli. Nyt ostetaan hallista silloinkun oikeen himo käy mahdottomaksi. Pääsiäisen alla on meidän kaupassakin uusiseelantilaista. Ei maistu kyllä yhtä hyvin villasukalta, joka maksu siinä juuri pitää olla.
Lammas ja kaaliruuat ovat meillä herkkuruokia. Basso-koirakin tykkää jopa hapankaalista.
Kesällä mökillä kun kaupat ovat niin kaukana minulla on aina säilyketölkkejä kaapissa ja nötkötistä teen joskus pika-lihakeiton. Kuumilla ilmoilla ei millän viitsi keittoa keittää tuoreesta lihasta. Lihan keittämiseen menee 2,5 h.


Meillä sattuu olemaan käly lampuri ja ostamme häneltä aina lampaan purkkilihaa. Se on hyvää ja kätevää. Mökillä täyssäilykkeet ovat todella poikaa, kun ne eivät kuluta rajallista jääkaappitilaa.  Useinmiten leikkaamme sen viipaleiksi ja paistamme sen. Sen voi paistaa uunissa perunoiden kera tai sitten yhtähyvin paistinpannulla ja syödä muusin tai jonkun muun kera.  Ylimääräinen rasva kannattaa aina kaapia pois pinnalta. Nykyään lampaanliha maistuu hyvältä, kun kaksi viimeistä viikoa lammas syö vain viljaa eikä ollenkaan heiniä niin liha ei maistu talilta.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33833
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #113 : 22.02.09 - klo:08:02 »
Otanpa selvää saisiko hyvinvarustetuista lahtelaisista kaupoista lammas-purkkeja. Kyllä lammas saa maistua talilta, pidän sen ominaismausta. Valkosipulia ja rosmariinia mausteeksi ja minttuhyytelöä. Siinä se.
Kiitos moderaattorit vikistä !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa PekkaV

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 10406
Lammasta!
« Vastaus #114 : 22.02.09 - klo:17:04 »
Lemin särää! Lappeenranasta tuliaisina. Parasta mitä tiedän lihaosastossa.
Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33833
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #115 : 22.02.09 - klo:17:26 »
Eikö se särä olekin leivinuunissa isossa puukaukalossa hauduteltu lammas-perunaruoka? Tekevät sinne ruokaretkiä, ainakin Kymenlaaksosta.

Me sinun kanssa tykätään siis lampaasta ja teatterista! :D
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #116 : 22.02.09 - klo:20:13 »
Nyt SE on sitten syöty; elämäni ensimmäinen hapankaalilaatikko. Päällä oli amerikan pekonia. Oli muuten HYVÄÄ!! Aiemmin päivällä nautitut mateen mäti blinit jäivät toiseksi maussa. Ovat tietenkin eri sarjalaisia. Aamulla maistellaan molempia, herkkuja tiedossa edelleen. Kiitokset uudesta "ihastuksesta", reseptistä. Taisi tulla SeppS:lta. Nyt on hankittava isommat rasiat kaalia ensi kertaa varten.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33833
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #117 : 23.02.09 - klo:11:28 »
Pekoni-munamaito hapankaalilaatikko on minun sovellutus. Seppos suosii
nakkeja pohjalle. Ei mitään väliä kenen resepti, jostain minäkin tämän olen napannut. Ettei vain ollut minun ikivanha Kotikokki. Pääasia että hapankaalilähetys menee eteenpäin. Se on sekä hyvää, että erittäin terveellistä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22114
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #118 : 23.02.09 - klo:12:18 »
Tutkimusmatkailija James Cook pakotti raipparangaistuksen uhalla miehistönsä syömään hapankaalia. Näin vältettiin keripukki, merimiehiä tuolloin usein vaivannut c-vitamiinin puutostauti. Retkikunnan toisella laivalla ei oltu yhtä tiukkoja ikävin seurauksin. Jossakin vaiheessa piti tasata terveet ja sairaat miehet laivojen kesken ja pakottaa sairastuneetkin popsimaan kaalia. Tyynellä merellä saatiin kai sitten hedelmiä vaihteluksi ruokalistaan.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #119 : 23.02.09 - klo:18:57 »
Anteeksi Riitta-mummi, sotkin ne reseptit keskenään. Se nakkijuttu oli  SeppoS:n. Merimiesjuttuja kuulin lapsuudessa sedältäni. Hän oli Suomen Joutsenella mennyt , oliko peräti maailman ympäri. Keripukkia torjuttiin myös raaoilla perunoilla, kaalin lisäksi, niin ja sipuli oli ollut  myös tärkeä kasvis. Olisi kiva kuulla hänen tarinoitaan nyt aikuisiälläkin. Ei mahdollisuutta enää. Kaaliresepti on menossa nyt Kajaanissa. Kerroin tänään tästä herkusta käydessämme ruokailemassa. Ainakin Timo lupasi kokeilla. Munamaitoa en muistanut ollenkaan. Itseltänikin se jäi pois.