Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja  (Luettu 38970 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33861
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #120 : 23.02.09 - klo:19:06 »
Vielä senverran hapankaalista, että eroja on kovastikin tekijästä riippuen.
Parasta mitä olen sitten lapsuuteni saanut tekee Imatran mummi. En tiedä saako sitä muualta kuin Imatralta ja markkinoilta missä hän käy myynnillä.
Rasiassa on kyllä puh.nro. ja voin sen välittää jos sinä välität? Ensi viikon
keskiviikkona on täällä taas markkinat.

Penan kirjoitus keripukista nosti myös minun mieleeni sen torjunnan, mutta
muistelen sen olleen jotakin muuta kuin hapankaalia. Joku laivajuttu sekin oli
lieneekö sama.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22134
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #121 : 23.02.09 - klo:19:29 »
Hapattaminen on tietääkseni vitamiinien suhteen paras kasvisten säilömiskeino. Kuivattaminen saattaa olla myös toimiva. Pitkillä purjehduksilla taisi vain olla turhan märkää kuivien elintarvikkeiden kannalta varsinkin myrskyssä. Laivakorppujen kostumisesta ja niihin ilmestyvistä toukista kerrotaan lähes kaikissa meriromaaneissa.

Vanhempani ja kummitätini purjehtivat 1946-47 nelimastoparkki Vikingillä Suomesta Etelä-Afrikkaan, joten merimiesjutut ovat lähellä sydäntäni (niin kuin moni muukin kiinnostava).
http://www.mission.fi/@Bin/2387887/suo-matkanteko1_2.jpeg näyttää äitini purjeita ompelemassa seilimaakari John Sommarströmin ohjauksessa.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33861
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #122 : 23.02.09 - klo:19:45 »
Minä pidän myös laivassa, veneessä, laiturilla ja yleensäkin veden ääressä
olemisesta ja vesissä lotraamisesta. Lentäminen on kauhistus.
Olen tähtimerkiltäni Rapu (jos niihin nyt on uskomista) ja luonnehdinnat
osuvat ihmeen kohdalleen. Mihinkään horoskooppeihin en usko, enkä lue.

Tyttären appi-ukkovainaa oli nuornamiesnä purjelaiva Sigynillä purjeiden
paikkaajana. Teki loppuelämänsäkin töitä laivojen parissa. Merimiesten elämä oli siihen aikaan ( 1930-luvulla ) hurjaa ainakin satamissa. Hän teki
sitä menoa katseltuaan raittiuslupauksen jonka piti koko loppu-elämänsä.

Hyvä juttu että olet saanut kotipaikan Kotkasta. Minunkin elämäni veden äärellä on turvattu niin täällä kaupungissa kuin kesämökillä.  :smt045
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #123 : 23.02.09 - klo:21:00 »
Täällä päin myydään Rasilaisen hapankaalia, kotipaikka Kerava. Tällä viikolla menen Kemiin, täytyy käydä siellä marketissa katsomassa missä valmistettua tuotetta on myynnissä. Haaparannan puolella on poron käristyslihat edullisempia ja mielestäni paremmista paikoista tehtyjä, kuin nämä kotimaiset. Gluteenittomissa tuotteissa on myös merkittävä hintaetu, tulee kruunun kurssista. Rasvareissu ei ole enää kannattava, mutta noilla sektoreilla on eroja. Kovin isänmaallista Ruotsin puolelta ostaminen ei tietenkään ole, mutta on se sellainen illan huvi ja ajankulutus. Ikeassa en käy, vain paria ruokakauppaa ihastelemassa. Viiniä on lootissa vähän edullisemmin SB:ssä. Se on vain liian iso omaan käyttöön, sopiva koko juhlahetkiin isommalle joukolle.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22134
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #124 : 23.02.09 - klo:21:04 »
Vettä kartan lähes kissan lailla. Ambomaalla sitä ei liikaa ollut ja Atlantissa taas ihan liikaa. Tiina-vaimoni taas on norppien sukua, ui vaikka vuoristopuron putouksessa tai avannossa.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33861
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #125 : 23.02.09 - klo:21:45 »
AJ. Rasilaista saa kaikkialla Suomesta, samoin Pirkkaa. Niissä on se vika, että ne on tehty raastamalla jolloin kaali kuivuu ja kovettuu. Sitten niissä rasioissa ei ole niin paljon sitä ihanaa lientä joka maun antaa laatikkoruokiin
ja on salaattinakin mehukkaampaa. Imatran mummu jaksaa kai hakata petkeleellä kaalin pieniksi palasiksi, panee hiukan porkkanaa joukkoon ja mikä lienee liemen salaisuus.
Poronkäristys ja hirvikäristys ovat oikeaa suomalaista ruokaa. Ja hyvää sellaista ! Muistutitpa. Meillä on liian pitkä matka Haaparantaan. Ostetaan
poroa kaupasta ja ehkä vielä joskus puoliso pääsee hirvenkaatoonkin.

Norjantuliaisina tuotiin aikoinaan aina sitä mäntysuovan näköistä toffeelta tuoksuvaa lampaanjuustoa ja siellä syötiin paljon rapusalaatteja , kalapihvejä ja sellaista ihanaa makeaa valkoista leipää. Kahvi oli myös esim.
Narvikilaisessa hotellissa hyvää, mutta huoltoasemia harvassa, niin että oli
itse keiteltävä kahvit tunturissa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #126 : 28.02.09 - klo:20:59 »
On jauhettu neljä eri kalalajia, särki,ahven, hauki ja made aivan uudella s ähkökäyttöisellä myllyllä tahnaksi ja paistettu. Saatu naapurikin ihastuneeksi tuotteesta. Tätä täytyisi saada jopa myyntiin, on niin hyvää. On ilmeisesti hittituote tänä talvena. Lupaavalta tuntuu. Kahta haarukkaa tarvitaan syömätouhuun, TOISELLA PIDETÄÄN KIELESTÄ KIINNI. Vaatimaton ruoka voi olla hyvää. Smetanat ja muut olisivat vielä tuoneet lisävivahteen tarjoilulle. Viikon päästä uudet saaliit, katsotaan mitä mieli tuo siihen mennessä vaihtoehtoja. Ehdotuksia reseptiin? Mausteet?

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22134
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #127 : 01.03.09 - klo:07:26 »
Rasvaisen kalan kanssa sopii salvia. Trota alla salvia maistuu Italiassa, taimen, jonka sisällä on salvian lehti.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33861
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #128 : 01.03.09 - klo:08:01 »
Hienoa A J, nyt se siis löytyi sinun oma kalaresepti!

   Minulla on ollut ihmeen tyhjä olo kaikin puolin. Sanotaanko jossakin virressä: ...taas tyhjennät tyhjäks´?

 No, se alue jonka toivoisinkin oikeen tyhjentyneen, siis ruokahalu ja ruokapöytä eivät ole olleet tykkänään tyhjät. Pääsiäisrauhaan laskeutumisestako johtuu.

Tänään saanen hengenravintoa kun menemme messuun ja iltapäivällä on seurat.

Moni muukin on ikäänkuin vaiennut vähän aikaa , olen ollut huomaavinani.
Sykleittäinhän tämä maallinen vaelluksemme kulkee, kuten nämä lamatkin!

Tyhjät ajat ja täydemmät ajat ja kukkuraiset ajat.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #129 : 10.03.09 - klo:21:08 »
Innostuin tänään kokkailemaan. Keittelin kuoriperunat Lapin puikuloista sekä kuoritut ja keitetyt porkkanat voinokareella höystettynä. Lisukkeena hapankaalia. Pääosassa oli LÄSKISOOSI. Kutsuin ystäväni, bestmanini lounaalle. En kertonut mitä tarjoan. Mukana hänellä oli sisaren poikansa, yli 40-kymppinen mies, joka ei muistanut koskaan syöneensä läskisoosia. Enonsa oli kyllä sitä mieltä, että mummonsa on sitä joskus tehnyt. Meillä molemmilla oli kymmeniä vuosia edellisistä nautinnoista. TV-ohjelma oli kimmokkeena tälle perinne ruualle. Lapsuudessa läskisoosi oli varmaankin yleisin luonasruoka ja jälkiruokana kaurapuuro. Niillä eväillä jaksettiin tehdä ne raskaat työt, joita ne maaseudulla aina oli.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33861
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #130 : 11.03.09 - klo:08:07 »
Ruoka-veljelle A J:lle !

Olipa meillä sitten eilen miltei sama ruoka. Tein toissapäivänä suuren astiallisen Karjalanpaistia. Possu-enemmistöisen , porkkanaa, laakerinlehtiä, maustepippuria ja paljon sipulia ja suolaa suht reippaasti. Sitä syötiin taas eilen  ja lisukkeet olivat kuten sinulla kuoriperunat ja hapankaali. Oli se tukeva ruoka, nukuttiin melkein 2 tunnin päiväunet päälle. Oltiin oltu aamupäivä ulkona.
Puolison pitkät kalareissut metsäsuksilla ja jalkaisin vaivaannuttivat oikean
nilkkansa, että huonosti käy nyt kävely. Idealsiteen kanssa tasaista kävelyä.
Ortopedille on aika, saa nähdä tuleeko puukkoa.
Kalaruoka vähenee joksikin aikaa. Kun mökkikausi alkaa saadaan kutuhaukia taas.
Välillä maistuu ostoruokakin, olen ollut kaikin puolin "sordiino" päällä jo parin viikon ajan. Ei maistu ruoanlaitto, ei ole sanoja kirjoittamiseen.
Paastonajan elämistä tämä kai on, ja hyvä näin.

                   Katsotaan alkaako pulina taas Pääsiäisen mentyä.

                   terv. Riitta :roll:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22134
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #131 : 11.03.09 - klo:08:13 »
Meillä herkuteltiin viikonvaihteessa chilisuklaakalkkunalla. Paastonajasta lipsuttiin lastenlasten vierailun varjolla. Ystävien luona saatiin naistenpäivänä blinejä ja mateenmätiä. Huonoa on ollut kieltäymysten saralla.

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #132 : 11.03.09 - klo:09:26 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Meillä herkuteltiin viikonvaihteessa chilisuklaakalkkunalla. Paastonajasta lipsuttiin lastenlasten vierailun varjolla. Ystävien luona saatiin naistenpäivänä blinejä ja mateenmätiä. Huonoa on ollut kieltäymysten saralla.


Herahti vesi heti kielelle kun puhutaan blineistä, mateenmätistä ynnä paljosta sipulista ja smetanasta.
Acta, non verba.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33861
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #133 : 16.03.09 - klo:14:50 »
Jäniksenpuolikas on kiehunut 2,5 h sellerin, porkkanoiden, sipulikeittopussin puolikkaan ja 2 tlk. kasviskermaa kanssa. Puoliso kohta laittaa perunat kiehumaan. Puolukkahilloa ja ruisleipää. Illalla vaniljajäätelöä ja mansikkahilloa.

Jänis, oikeastaan rusakko on lahja vävyn kemiöläiseltä naapurilta.Heillä on siellä hirviä, kauriita ja jäniksiä yli oman tarpeen.
Puoliso oli siellä moottorisahalla polttopuita kaatamassa, kuuli lähistöltä
laukauksen ja meni katsomaan. Miehillä oli useampi rusakko. Antoivat
Padasjoen metsämiehelle yhden. Ja Jägermaister ryypyn vielä lisäksi.
Ystävällistä väkeä siellä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33861
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #134 : 23.03.09 - klo:21:41 »
Kympin ostomämmi on minun herkkua. Mämmi kyllä jakaa kansan siinä missä hapankaalikin. Makea ihanuus käy myös paastonajan ruuasta, eihän
se ole ylenpalttista, eikä liharuokaa.

Tänään, tuiskuisena pakkaspäivänä lämmitimme leivinuunin kuumaksi. Ensin sinne laitettiin auringonkukkasiemensämpylät (mikä sana!), sitten
uuni-ohrapuuro. Jauhoruokia, kuten mämmikin.

Ollaan kyllä lauantaina grillattu valkosipulihuurrettua lautapihviä, ja syntiset
ranskanperunat tietysti  lisänä. Punaviiniäkin muutama lasi.
Uusi salaattilaatu minulle oli vahvalehtinen Roomansalaatti. Se oli yllättävän hyvää. Toivottavasti ei mitään manipuloitua geeniä. Ei kai sitä Suomessa tehdä!

Median hätyyttämät mummot ovat kovasti hamstranneet kananmunia. Täytynee kohta liittyä joukkoon, että Pääsiäisenä on mitä sipulinkuorilla värjäilee.

Lammasta meillä syödään, valkosipuliperunoita ja kevyt-bashaa.

 :-({|=  lampaanviulu vasemmalla.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)