Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja  (Luettu 39267 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #90 : 09.02.09 - klo:08:24 »
Kylläpä olikin iso ! Minkätyyppisestä järvestä sait ? Meidän kalaporukan saaliit ovat olleet mateen osalta pienikokoisia. n. 1 kg - 1,5 kg. Eikä kaikki ole mätikaloja. Saatiin sentään taas yksi pussi pakkaseen.

Blinijauhothan ovat tattaria enimmäkseen. Sehän vissiin käy sinulle. Meillä syotiin toissa lauantai-iltana blinit ennen saunaanmenoa. On se sen verran käryävää hommaa, että sen jälkeen peseytyminen on poikaa.

Nyt olen aamupuuroksi kolmena aamuna keittänyt grahamjauhoista puuron
lisänä  hiukan kauraryynejä. On vaihteeksi tosi maistuvaa ihan vain sokerin ja maidon kanssa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #91 : 10.02.09 - klo:19:59 »
3.3 kg made ui verkkooni Kuopion alapuolisilta vesiltä. On Saimaan allasta, laevat huutelloo ohi männessään; Kuopijjoo, Kuopijjoo. Verkkojen pää on tästä noin sadan metrin päässä. Verkkomatka on todella pitkä, huh,huh. Veke katiskasta en ole saanut kuin muutaman pienen ahvenen, huomenna on tarkoitus se katsoa. Siihen matkaa 40m, huh, huh. Tässä on "joutunut" välillä työhommiin,josta "normaali" elämä on hieman kärsinyt. Kapitalistillekin täytyy kantaa kortensa kekoon.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22150
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #92 : 11.02.09 - klo:07:23 »
Skotlannissa opin paheellisen (lue: herkullisen) tavan syödä kaurapuuro kerman kanssa. Maistuu paremmalta kuin maito tai voisilmä.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #93 : 13.02.09 - klo:08:29 »
Kerma ja voi, nehän ne ovat kaiken hyvän ruoan alku ja juuri. Ah, niin syntisen hyviä kiellettyjä herkkuja meille joilla on liikaa painoa, kolesterolia tai sokeria. Kaurapuuroon laitan hauduttamisen loppuvaiheessa hiukan punaista maitoa, muuten keitän sen veteen. Syödään omenasoseen ja rasvattoman maidon kanssa. Kaurapuurosta muistan englantilaisten sanoneen, että se on hevosen apetta. Skotit ovat itsenäinen ja perinteisesti
rahantunteva kansa.
Makaroonilaatikosta oli toisella palstalla puhetta. Mikähän sen Penan mumun laatikon salaisuus oli? Minun äitini teki sen aina keittämättömistä makarooneista pitkään paistaen. Jauhelihan hän ruskisti aika tummaksi ja lisäsi hiukan sipulia ruskistamisvaiheessa. Munamaitoa ja suolaa. Siinä se.
Tänään aion laitella porkkanalaatikoita. Ne kelpaavat nuorille kasvissyöjillemme.
Huomena syödään hääpäivän kunniaksi El Torossa. Paikka on Lahden suosituin ruokaravintola. Puitteet ei ole hienot, mutta pippuripihvi(tarjoillaan valurautapaistinpannussa)on kuulema maan parasta.

Hyvää Ystävienpäivää kaikille foorumilaisille ja ruoan ystäville !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22150
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #94 : 13.02.09 - klo:12:09 »
Mumin laatikossa ei ollut lihaa. Äiti taisi kertoa, että makaronit keitettiin maidossa ennen uuniin laittamista. Tehtiinkö munamaito siitä maidosta vai erikseen? Laitettiinko mukaan myös sokeria? Makeaa se kuitenkin oli.

Pasilan myyjäisissä ei myyty mitään ennen papin pitämää alkuhartautta. Se ei estänyt tekemästä varauksia. Mumin laatikot ja murokakut (legendaariset nekin) varattiin viimeistä myöten papin ripustaessa pomppaa naulakkoon ja selatessa alkuvirttä.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #95 : 13.02.09 - klo:14:12 »
Aivan. Tiedän senkin makaroonilaatikon. Se on jonkin lisäkkeen kanssa syötävä. Jotkut ripottavat juustoraastetta päälle ennen uuniin panoa.

Äitini teki usein makaroonivelliä. Siihen pantiin vähän sokeria. Se oli tosi hyvää sillivoileivän kanssa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #96 : 14.02.09 - klo:19:14 »
Olisko kellään valmista reseptiä kalan, esim. ruodottoman mateen ja hapankaalin yhdistelmään? Nakkiresepti oli SeppoS;lta, mutta nyt pukkaa tuota kalaa ylimäärin, tarvis olisi kalasta. Rasilaisen hapankaali on kyllä hyvää siltäänkin, mutta jos näitä makuelämyksiä voitaisiin jakaa, näin ystävän päivänäkin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #97 : 14.02.09 - klo:19:37 »
Taitaa kuule olla mahdoton yhtälö made+hapankaali! Mutta molempia voi pakastaa raakana. Sitten 3-4 kk päästä kun et pääse isoja kaloja ottamaan, otat soppa-  tai kukko-aineet pakkasesta. Pakkaskuntoon siivoamisessa on kyllä urakkaa yhdelle miehelle tuollaisissa saaliissa. Meille ei noin paljon ositu kun mieheiä on 3 - 4 . Nyt kyllä kaksi on lämpimissä lomakohteissa.
Mateenmädille olisi käyttöä vaikka kuinka. ERÄ-lehden nro 14/2008 testasi mädit, ja mateenmätu hakkasi muut ylivoimaisesti. Näöltä se ei ole niin koreaa kuin muut suurempirakeiset. Mutta maku on minunkin mielestä paras.

Tänään olimme oikeen ravintolassa hääpäivälounastamassa. Lahdessa on sellainen pieni espanjalaistyylinen (sisustukselta) erinomainen ruokapaikka.
Söimme viinihärkää vuohenjuustolla ja kermaperunoilla. Se on niin loistava
yhdistelmä, että tilaan aina sen kun pari - kolme kertaa vuodessa siellä syön.

Joko AJ olet  kaikki naapurit (vai onko niitä?) kaloilla kyllästänyt, kuten mieheni veljineen tekevät lahnan kudun aikaan. Supiloukkuihin laittavat
alle 1,5 kiloiset. Supi ja minkki ovat linnunpesärosvoja ja minäkin just just
sallin niiden pyytämisen. Supikoira on kovasti leviävä, senhän näkee kesäisin kun niitä raatoja on muutaman kilometrin välein auton alle jääneinä. Tämä nyt ei ollut ruokajuttu, mutta menenee kalajutusta.

Särkisardiini on HYVÄÄ !
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

hm

  • Vieras
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #98 : 14.02.09 - klo:19:49 »
Supi = pesukarhu.

Taas hymistelen ja peesailen samanmielisenä. Minkki ei sitäpaitsi edes kuulu Suomen alkuperäiseen luontoon vaan kanta alkoi kasvaa tarhoista karanneista eläimistä. Minkki syrjäytti alkuperäisen vesikon sukupuutton. Supikoira on levinnyt kaakosta ja idästä omin jaloin. Paha pesärosvo se on.

Pyydettävien pienpetojen listalla ovat/olivat myös kettu ja näätä. Kettu mielestäni juuri ja juuri siihen mahtuu, mutta harvinaisempi näätä ei. Tosin näädän alkuperäinen metsästys sitä ajamalla kysyy kai niin kovaa kuntoa, ettei siihen kaikista metsästäjistä ole. Näätä voi ajattaa metsästäjää päiväkausia.

Meni nyt vähän ohi aiheesta.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #99 : 14.02.09 - klo:20:10 »
Pakastus on varmaankin paras tapa ylimääräiselle mateelle. On helppoa ottaa valmis ruodoton kala siitä käyttöön. Tuli vain mieleeni tämä hapankaaliyhdistelmä. Supikoiran pyynti on aloittamatta valmis touhu, näin savolaisittain ilmaistuna. Lisäsiiven valussa on supikoiran käpälien jäljet, että on niitä tässä ympärillä pyörimässä. Taitavat olla nyt talviunilla, kun lumessa jälkiä ei ole näkynyt. Vankilan myymälästä on tarkoitus käydä ostamassa pyydys, kun ensi kerran  käyn Kuopiossa. Rajoitus pyyntiin ryhtymisessä on ollut myös, että se on joka päivä käytävä katsomassa. "Kell´ esteenä on emäntänsä, ken koettelee härkiään".....

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #100 : 14.02.09 - klo:20:25 »
Minulla on tarkoitus huomenissa laittaa taas hapankaalilaatikkoa . Vakuutan
että minun reseptini on ainakin yhtä hyvä kun sepposin nakkilaatikko. Siis:
2 rasiaa hapankaalia voideltuun uunivuokaan, päälle laitan 1 paketin amerikanpekonia. Läskiviipaleetkin, oikeen ohuet käyvät. Sitten sekoitan 2 kananmunaa n. 3-4 dl. punaista maitoa tai osin kevytkermaa voi olla myös.
Kaadan päälle ja paistan n. 200 asteisessa uunissa 45-50 min. En syö tulikuumana vaan lämpimänä. Bratwustia sivuun.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #101 : 14.02.09 - klo:20:42 »
Kiitos Riitta-mummi. Iltapäivällä huomenna teenkin tuon ruuan, tykötarpeet löytyvät jääkaapistani. Bratwurstia ei ole, mutta onhan sitä madetta. Yhdistelmää on siinäkin. Vaatii varmaan mausteita, kokeillaan pikkuerissä mikä sopisi parhaiten.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #102 : 14.02.09 - klo:20:43 »
:idea:  :D
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #103 : 14.02.09 - klo:21:15 »
Minulla on viikko aikaa suunnitella ensi viikonlopulle menyytä. On ne mädit, mutta jotakin extraa lisäksi. Liha ei käy, kala kyllä ja broilerit. Nuorisolle tuttuja ruokia ei haluaisi tarjota, vaan jotakin vähän poikkeavampaa. Tyttäreni tulee työmatkalta kengurien maasta, ja voisin tarjota ihan supisuomalaista  ruokaa. Keittokirjojakin on, voihan niitäkin selailla, jos niistä saisi ideoita.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #104 : 15.02.09 - klo:08:47 »
Jos olisin sinä kalojen ja mätien "kunkku" keittäisin kermaisen madekeiton
Siinä tietenkin perunan lisäksi hieman porkkanaa väriksi , mauste- ja valkopippuria ja tuoretta tilliä ryydittämään. Merisuolaa suolaksi. Lisäkkeeksi
mateenmätiä kauniissa lasikulhossa, hienoa sipululihaketta ja smetaanaa.
Nämä hapanleivän tai hapankorpun kanssa nautittuna jos ei keliakia estä.

Toinen ehdotus: Keitä kuoritut perunat edellämainitun mätikattauksen lisäksi. Pääruoaksi marinoidut, grillatut( mielummin ulkogrillissä, jos on ) broilerin rintaleikkeet. Marinadi:2 dl. öljyä 1 rkl. hunajaa 1 tl. suolaa tuoretta basilikaa hierottuna suolan kanssa tahnaksi, pidetään tarvittava määrä fileitä suljetussa muoviastiassa 3-4 h. Ravistetaan välillä. Grillataan 15-20 min. Lisäksi vihreä salaatti, mustaherukkahyytelö ja riisiä (Jos sopii)


Meidän vanhempi tytär on ollut myös kenguruiden maassa, melkein meinasi jäädäkin sinne.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)