Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajuttuja  (Luettu 39266 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22150
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #75 : 06.02.09 - klo:20:38 »
Kurkunviipaleiden sijasta kahden lautasen tempun voi tehdä lohelle. Opettajatoverini Ossi kertoi reseptin kaikkine hienouksineen tähän tapaan: Tuttu kalastaja soittaa aamutuimaan veneestä (radiopuhelimella ennen kännyköitä), että juuri on kiskottu merestä komea lohi. Sitten lähdetään kalasatamaan venettä vastaan. Kala fileerataan veneessä. Rannalla odottaja voitelee leivät valmiiksi ja saa ohuet ja kahden lautasen välissä suolatut viipaleet niille, kun vene kiinnittyy laituriin. Voi ainakin kuvitella herkun vielä hienokseltaan värisevän suuhun joutuessaan.

Ellei tarina ole ihan tosi, herkullinen se kuitenkin on.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #76 : 06.02.09 - klo:20:44 »
Eväiden vaihtoa meillä oli A.K.:n kanssa. Heillä leipä leivottin sihtikarkeista jauhoista, ja meillä se oli yleensä sitä omaa ruista. Makueroa oli, mielestäni voitin tässä kaupassa, mutta Antti oli mielestään myös voittaja. Palvattua hirvenlihaa oli kyllästymiseen saakka, ja ihmettelinkin miksi kaverit sitä niin mielellään halusivat maistaa. Olen jälkeenpäin ajatellut, että oli ne hirvetkin silloin paljon isompia, kun siitä yhdestä riitti niin runsaasti eri muodoin tehtynä ruuaksi. Jänispaistin, 14-vuotiaana ensimmäisen itse saatuna, mummini osasi myös tehdä maukkaan. Oliko siinä sitä sikaa suhteessa yksi yhteen. Lintupaistit olivat arkiruokaa. Kanoista tuli kiintiö täyteen, se valmistettiin ruuaksi, kun ei enää muninut, ikää 4-5 vuotta. Luulisin olleen, kun oli niin sitkeätä. Kanojen pitäminen oli mummin "bisnes." Munien pyyhkiminen rätillä ennen kauppaan viemistä, olivat niitä pikkuaskareita joihin osallistuttiin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #77 : 06.02.09 - klo:21:05 »
Sie olet Antti Juhani kovasti samanlaisesta ruokataloudesta kotoisin kuin mieheni. Oman maan tuotteet, karjan- ja kanalan annit, riista, marjat , kalat.

Kyllä miun äitikin laitto ruokaa, mutta hää oli parempi käsityöihminen. Oma
anoppini miut on opettanu näitä perinneruokia riistaruokineen kaikkineen
laittelemaan.

Pena, oliko se lohijuttu totta vai runoutta ? Vaikka syöväthän eskimot raakaa kalaa ja muutakin raakana suupielet veressä. Se taas meitä eläinystäviä kohtaan väärin. Eikö ?
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #78 : 06.02.09 - klo:21:15 »
Tosikalamiehet kuuluvat joskus nauttivan nopean suolakalan noin. Tähän kai kuuluu, tarpeen mukaan, pieni "palanpainike" huuhtelemaan kalan potkut pois. Itselläni ei ole ollut tälläistä tilaisuutta nauttia, mutta en panisi pahaksikaan, jos joskus eteen tulisi nopea suolaus ja nautinnot. Itse saatu lohi olisi "poikaa." Koskaan en ole saanut "omaa" lohta.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22150
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #79 : 06.02.09 - klo:22:55 »
Nopean suolakalan syöminen sisävesillä on kai ollut sellaistakin, että pusakan rintataskussa on ollut suolaa ja sieltä sitä on otettu verkosta löytyneiden sinttien pintaan. Sintit sitten raakana suuhun ja mahaan. Lapamadot on hoidettu sitten aikanaan, jos on viitsitty.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16863
    • http://www.samila.1g.fi
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #80 : 06.02.09 - klo:23:00 »
Lainaus käyttäjältä: "Pena"
Nopean suolakalan syöminen sisävesillä on kai ollut sellaistakin, että pusakan rintataskussa on ollut suolaa ja sieltä sitä on otettu verkosta löytyneiden sinttien pintaan. Sintit sitten raakana suuhun ja mahaan. Lapamadot on hoidettu sitten aikanaan, jos on viitsitty.


Kerroit juuri sen miksi kalamiehet ovat hoikkia vaikka syövät runsaasti.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Salis

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4426
  • Körtti
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #81 : 07.02.09 - klo:09:03 »
Lainaus käyttäjältä: "Antti Juhani"
Penalle vastaan; muikku on parasta rantakalana. Voi on siinä pääosassa. Itse laitan myös sipulia, joka ei perinteiseen kuulu, ja pippurimaustetta. Varovasti keitän lähes neljä tuntia, niin että ruoto on yhtä pehmeää kuin muukin osa kalaa. Sekoitusta ei saa käyttää, kalojen täytyy säilyä ehjinä. Tämä keittoaika on sellaisen 17 millin verkoilla saaduille muikuille. Kalakukko "pitää" tehdä aina ahvenista.


Muikku suoraan tuoreena verkosta savustuslaatikkoon. Tuore savutettu muikku on luonnon gourmettia.
Acta, non verba.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #82 : 07.02.09 - klo:20:39 »
Salis, näin talviaikaan tätä herkkua ei muista. Suolauksessa olen käyttänyt joskus ns. jälkisuolausta. Noin 10 % suolavesiliuoksessa savustuksen jälkeen. Tässä saavutetaan kaksi etua; saadaan sopiva ja tasainen suolaus, sekä kalan kuivuminen jää pois. Perinteistä tapaa olen enemmän silti käyttänyt, suolausta ennen savustusta. Omistan neljä erilaista savustuspönttöä tai -laitetta. En ole ammattilainen, on vain laitteita kerääntynyt. On mennyt silti vuosia, kun viimeksi savustin itse. Kaupan tiskit ovat niin helppoja "matalikoita."  Rantakalaa olen syönyt tänään viimeksi, on ollut sitä jo kolmena päivänä eineenä. Ei ole enää huomenna. Katiska täytyy aamulla kokea, jos olis sitten vaikka matikkaa, ei tiedä.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #83 : 07.02.09 - klo:20:43 »
Seppos, penskana lapamatokuurit tuli tutuiksi. Nykyisin voisi olla tiettyä hyötyä raan kalan syömisestä. Nimim."Läski on ikuista"

hm

  • Vieras
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #84 : 07.02.09 - klo:21:19 »
Pentti Linkola kai syö kalaa myös raakana.

Ja on hän syönyt paljon muutakin, muttei kai sentään raakana. Ahvenanmaan Signilskärillä 50-luvulla lintuja rengastaessaan mm. verkkoon kuolleen silkkiuikun, jota ei metsästäjät syö sen takia, että se maistuu kalalle.
Yksi häneltäkin oli jäänyt syömättä vaikka oli maistanut: sarvipöllö! :wink:

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #85 : 07.02.09 - klo:21:34 »
Tosivihreät eivät tietenkään tuhlaa energiaa toisarvoiseen, kuten esim. kalan paistoon.

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #86 : 07.02.09 - klo:22:14 »
Voisinko saada sellaisen yksinkertaisen reseptin Worsmackista? Ei mitään lammasjauhelihaa, vaikea saada. Imatran Valtionhotellista saa helpolla reseptillä tehtyä, aivan hyvää kylläkin. Nimimerkkillä - joku risti, ei vagateristi, vaan se toinen, kulinaristi.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22150
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #87 : 08.02.09 - klo:06:56 »
Netistä näyttää löytyvän, jos tavaa oikein: Vorschmack.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 33900
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #88 : 08.02.09 - klo:09:43 »
Kiitoksia Pena. Olen kerran syönyt Hesassa Mestaritallissa Mannerheimin Vorschmakia, oli oikein mieleistä. Nyt löysin hakusanallasi  sivut ja siellä on paljon muitakin vanhan ajan reseptejä.

A J osta kaupungeissa käydessäsi talviaikaan (säilyy takakontissa hyvin kotimatkan ) kauppahallista lammasjauhelihaa pari kiloa. Jaat sen neljään osaan ja sinulla on tarpeet neljään Vorschmakiin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Antti Juhani

  • aralla tunnolla
  • Viestejä: 485
Riitan ruokajuttuja
« Vastaus #89 : 08.02.09 - klo:20:33 »
Made verkossa, 3.3 kg. Mätiä 650g. Vorschmakin ohjeista kiitokset. Otetaanpa neuvosta vaarin.