Kirjoittaja Aihe: Aamuhartaus 15  (Luettu 9397 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa PekkaV

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 9302
Aamuhartaus 15
« : 29.04.20 - klo:06:30 »

   Pastori, kanttori Samuli Korkalainen, Helsinki
Virsi 498 alkaa sanoin: "Nyt kulkee halki korpimaan". Soile Isokoski (sopraano), Marita Viitasalo (piano).


https://areena.yle.fi/1-50475212


Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #1 : 29.04.20 - klo:07:02 »
Oletko niissä ollut? Oletko koskaan nähnyt sydäntäsi petolliseksi, jumalisuuttasi vääräksi, rakkauttasi Herraan olemattomaksi, tyhjäksi kerskaukseksi. Saiko Jeesuksen katse sinua koskaan itkemään katkeria kyyneliä itsesi vuoksi? Parempi on olla murhehuoneessa, kuin ilohuoneessa; parempi on itkeä kuin nauraa, murheen alla sydän paranee. Niin, sydän paranee siellä, eikä se missään muualla muutu eikä parane. Murheissa koettelematon usko on uninäköä, heikkouttansa itkemätön rakkaus ei kestä mitään, murheitten helteistä säilynyt jumalisuus on kuin kupla veden pinnalla: ensimmäinen tuulen henkäys sen särkee. Jos tahdot Jumalan lapsia tuntea, täytyy tarkata, kellä on sodassa saatuja arpia, kellä kyyneltyneet silmät, kellä alaspainunut pää, kellä oma minä epäilyksen alaisena. Muita tuntomerkkiä hakiessa erehdyt. Onko sinussa niitä?

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 29667
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #2 : 29.04.20 - klo:07:28 »
SV 50   Rakas Herrani, lahjaksi suothan


1. Rakas Herrani, lahjaksi suothan
jo taipuisan sydämen,
että kulkisin vaivojen tiellä
vain tahtosi muistaen.
Ota pois oma voima ja kunto,
anna selkeä itseni tunto
ja nöyryyttä valvoa.

2. Avaa silmäni, että jo huomaan
maailmamme turhuuden,
menon kiireisen, pinnallisuuden
ja tyhjyyden kaiken sen.
Kunpa murheeni, kaikkeni toisin,
sinun luoksesi pyrkiä voisin
ja kanssasi valvoa.

3. Minut johdata murheiden alla
jo luoksesi, Herrani.
Pyhät armosi vaatteet siis ylle
suo syntisen suojaksi.
Ja kun kiusaaja huolia tuottaa,
lupauksiisi saanhan vain luottaa
ja silloinkin valvoa.

4. Anna taistelun keskellä rauhaa,
kun voimani vähenee.
Ilo lahjoita, myrsky kun pauhaa,
ja huolettomaksi tee.
Pyhä Henkesi voimaksi anna,
ota helmaasi, nosta ja kanna,
niin jaksan taas valvoa.

Arkkivirsi 1839, uud. W. Malmivaara 1893, J. Haavio 1971, J. Löytty 2016


Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #3 : 06.05.20 - klo:07:21 »
Yksinkertainen ja lyhyt on autuudenjärjestys. Siinä on vain kaksi asiaa, synti ja armo, syntinen ja Kristus, ihmisen puolella synti, Jumalan puolella armo sille vastapainoksi. Tällainen on autuudenjärjestys kokemuksessa ja tällainen Raamatussa. Jos mitä kohtaa tahansa, mitä Raamatun kirjaa tahansa tarkkaa, niin huomaa, että siellä ovat nämä kaksi asiaa pääasiallisena sisältönä joka lehdellä, syntinen ihminen ja synnitön Kristus, pimeyden orjuuteen vaipunut ihminen ja hänelle valkeutena Kristus, väärintekijälle vapaus, anteeksiantamus ja vanhurskaus Kristuksessa. Jumala ei pyydä muuta kuin saada sovitetuksi nämä kaksi asiaa yhteen. Missä ne saadaan sopimaan yhteen, siinä on Jumala päässyt tarkoituksensa perille. Mutta näitä on, sanoo Luther eräässä kirjassansa, niin vaikea saada yhteen sovitetuksi, ettei kukaan muu kykene sitä tekemään kuin Jumala yksin. Syntinen on sellainen, että hänen pitäisi sopia armolle ja armo on sovitettu sitä varten. Nämä ovat niin toinen toisiinsa sovitetut kuin synti ja syntisten Vapahtaja Jeesus Kristus. Mutta ne ovat luonnostansa aivan vastakkaisia, eri sukuperää, ja sentähden on mahdotonta saada niitä toisiinsa suljetuksi. Senpätähden koko se työ, minkä alle Jumala pyytää ja tahtoo, tarkoittaa näiden yhteensulkemista. Jumala on päässyt tarkoituksensa perille, missä tämä pääsee tapahtumaan, missä syntinen tuodaan armahdettavaksi ja missä armo tuodaan syntiselle avuksi. Jumala on kaikki lukenut synnin alle, että se, mikä oli luvattu, annettaisiin uskon kautta Jeesukseen Kristukseen. Jumala on kaikki lukenut synnin alle, että hän kaikkia armahtaisi, lausuu apostoli. Tällaiseen synnin alaisuuteen täytyy Jumalan saada joka ainoa ihminen ahdistetuksi, sillä sinne tulee Jumalan armo avuksi. Herra ei pyydä meiltä mitään muuta kuin sijaa armollensa meissä. Hän ei vaadi meiltä , mitä meillä ei ole, vaan sitä Hän vaatii, että meidän täytyy antaa sijaa Hänen armahtamisellensa. Meidän täytyy antaa tuntomme aueta Herralle, sydämemme aueta armolle. Meidän täytyy antaa asiamme joutua sille kannalle ja olla sillä kannalla, että armon on mahdollista päästä meihin. Tätä Jumala pyytää, muuta ei.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #4 : 07.05.20 - klo:07:19 »
Mutta tätä sijaa armolle ei ole muissa kuin onnettomassa syntisessä. Samoinkuin ulkonaisessa elämässä ei ole armolla sijaa muissa kuin siinä, joka on onneton, viheliäinen ja köyhä, samoin on sisällisessä elämässä ainoastaan hengellisesti köyhtyneessä sijaa Jumalan armolle. Synnitön ei armosta huoli, eikä siihen Jumala pääse armahtajaksi, vaan syntinen huolii. Ja sentähden tarkoittaa juuri koko Jumalan armotyö saada ihmisen riisutuksi niin, että Jumala saa olla mitä Hän tahtoo, armahtaja ihmistä varten. - Onko nyt meissä Jumalan armolle sijaa, onko liittymiskohtia meidän sydämissämme?

Vilhelmi Malmivaara


Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 29667
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #5 : 07.05.20 - klo:08:24 »

VK 80   Rakkauden, armon lähde

https://www.youtube.com/watch?v=vd9UQhw2cSQ

1.
Rakkauden, armon lähde
Jeesus ompi pohjaton!
Ken ois kuollut synnin tähden,
niin kuin Jeesus kuollut on?
Ken ois eestä pilkkaajainsa,
vainoojainsa, murhaajainsa
käynyt kovaan kuolohon?

2.
Jeesus on sen yksin tehnyt,
yksin hän, ei kukaan muu.
Hän on vaivat, tuskat nähnyt,
joit ei kertoa voi suu.
Nöyränä hän kaiken kantoi,
nöyränä hän henkens antoi
vuoteenansa ristinpuu.

3.
Minkä tähden kaiken vaivan
Jeesus kärsinyt on niin?
Rakkaudestansa aivan
meihin kurjiin syntisiin
Jeesus astui kuolon vaivaan
avatakseen meille taivaan,
meidän tähden kärsi niin.

4.
Miksi tuskan kalvaa annat
sieluas, sä syntinen?
Miksi syntein taakkaa kannat?
Katso, Kristus kantoi sen!
Sovitusta saarnatahan,
rohkaistu siis uskomahan
anteeksanto syntien.

5.
Armo kuuluu sulle juuri,
sulle, raukka kurjinkin,
vaikka rintaas tuska suuri
kalvaa liekein polttavin.
Kaikkein synnit Jeesus kantoi,
kaikkein tähden itsens antoi
ristiin, kärsimyksihin.
Simo Korpela 1900. Virsikirjaan 1938. | Sävelmä: Viljo Mikkola 1941.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa jannevuo1

 • Istahtaa penkin päähän veisaamaan
 • Viestejä: 40
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #6 : 07.05.20 - klo:11:26 »
Tuossa aamuhartaudessa Samuli Korkalainen sivusi hiukan asiaa, joka tuntuu olevan monille heränneille traumaattinen. Joskus 1980-luvulla Olympiastadionilla amerikkalainen Billy Graham piti joukkotilaisuuksia, joissa hän kutsui kansaa myös "eteen". Tällaiseen meininkiin ilmaisi silloin jyrkän vastalauseensa mm. Jaakko Elenius. Viime aikoina olen myös kuullut viitattavan näihin tapahtumiin ja siihen että "kyllä Suomessa olisi ollut ihan tarpeeksi julistajia ilman Grahamiakin". Itse en pidä tuota 1980-luvun kampanjaa mitenkään tuomittavana ja ihmettelen, miten siitä jaksetaan yhä provosoitua.
Tuolloin päävastuussa sen järjestelyistä taisi olla Kalevi Lehtinen, joka kai sitten Eleniuksen kanssa yritti saada aikaan jonkinlaisen sovun. En tiedä, onnistuivatko.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #7 : 08.05.20 - klo:08:52 »
Näin yksinkertainen on armoituksen salaisuus: syntinen antaa syntisyytensä Herralle ja Herra antaa vanhurskautensa syntiselle; syntinen tunnustaa peittelemättä syntinsä Herralle ja Herra tunnustaa säälivän armonsa syntiselle. Tässä koko salaisuus! Mutta voi, kuinka vaikea oppia! Sen tietää jokainen, joka sitä on koettanut opetella. Monen monta kovaa kuritusta joutuu joka ainoa Herralta saamaan, ennenkuin alkaa Herran edessä asiaansa itkeskellä. Herran herättävä Henki yksin saa aikaan sen, että tunto aukeaa ja syntinen ottaa synnit omiksensa, alkaen niitä Herralle sellaisina valittaa. Mutta niin pian kuin tämä tehdään, ei syntejä enää ole, vaan Jeesuksen Kristuksen, Jumalan Pojan, veri puhdistaa kaikista synneistä. Siinä saadaan silloin priiskoitus sydämeen ja puhdistus omaantuntoon.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #8 : 15.05.20 - klo:07:40 »
Tätä Herra sinulta ja minulta tekstimme* kautta kysyy. Voi, ihanata ajatusta, jos sielusi täyttää kuolematasi muistellessa tämä: "Minä en mene kuolemaan, minä en kuole, minä tulen, Isä, sinun tykösi; nyt päättyy vaivalloinen matkani, nyt päättyy sota ja kärsimykset, nyt päättyy pelko ja vapistus, olen hyvän kilvoituksen kilvoitellut, juoksun päättänyt, uskon säilyttänyt; tästedes on minulle varattuna vanhurskauden seppele," kuten Herran apostoli lausuu elämänsä loppuaikoina. Näinköhän sinäkin saanet silloin tehdä? Kuinka jaksaisit olla hankkimatta tätä vakaumusta itsellesi, kun joka ikinen päivä lähenee kuolemasi hetki! Ja kuinka ihanata olisi saada lähtö täältä maailmasta sellaiseksi, että katse olisi käännetty siihen Herraan, joka on polkenut kuoleman jalkainsa alle, ja ajatella, että Kristus on minulle elämä ja kuolema on minulle voitto, sentähden että Hän aukaisi oven Isän tykö. Oi onnellisia ihmisiä, joiden silmät ovat käännetyt sinne ylöspäin, yli tämän ajan vaivojen, jotka eivät tee taivalta kuolemaan, vaan Isän luo, joiden henki toivoo pääsyä sinne! Ja onnettomia ihmisraukat, joilta nämä asiat ovat kokonansa piilossa, joilla ei ole muuta kotia tiedossa kuin tämä maailma, olipa se kuinka hyvä tahansa, ja joiden siirtyessään täältä pois täytyy sitä tehdä haparoiden sinne tänne tunnon tuskien käsissä, tuntematta Isää, jonka luo Jeesus Kristus on avannut meille tien! Voi, jos ryhtyisivät käymään elämän tietä jo täällä taipaleella!

Vilhelmi Malmivaara

*Joh. 17:11-17

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #9 : 16.05.20 - klo:07:05 »
Jeesus pyysi, että Isä varjelisi Hänen omiansa nyt, kun Hän eroaa heistä. Hän on varjellut heitä tähän asti. Nyt tulee Isän tehtäväksi tuo varjeleminen. Varjeleminen mistä? Maailmasta. Sillä Hän tarkoittaa Jumalalle selkänsä kääntäneitä ihmisraukkoja ja niiden yhteyttä. Nämä ovat täällä vastakohtana Herran omille, kuten Hän lausuu: He eivät ole maailmasta, niinkuin en minäkään ole maailmasta. Maailma vihaa heitä, koska he eivät ole maailmasta, niinkuin en minäkään ole maailmasta. En rukoile, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että varjelisit heidät pahasta. Hän panee tämän rukouksen ikäänkuin suojamuuriksi tuon parvensa ympärille keskellä maailmaa, jonka vihan Hän näki sitä kohtaavan sentähden, ettei se ollut maailmasta, vaikka oli maailmassa.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #10 : 17.05.20 - klo:07:15 »
On ajattelemattomia ihmisiä, jotka kysyvät, onko olemassa Jumalaa. Kysykööt povestansa; siellä on todistaja, joka ennemmin tai myöhemmin vetää suuren Jumalan kasvojen eteen! Kunpa ei pääsisi vetämään liika myöhään, vaan armonajan vielä kestäessä! Katsokoot ympärillensä tänä päivänä! Minkätähden nyt saatiin näin ihana vappu*? Miksei täyttä kevättä ole saatu ennen, vaikka kaikki olisivat suoneet? Miksei saatu pannuksi aurinkoon sitä lämpöä, että se olisi paremmin sulattanut Pohjolan lumen, ja ohjattua tuulia, että ne olisivat muuttuneet lämpöisemmiksi? Miksei saatu käskettyä oraita kasvamaan varemmin? Minkätähden on ihmiskäsi niin voimaton ohjaamaan tätä ulkonaista elämää? Kysykööt historialta; se puhuu Jumalasta! Minkätähden ihmiselämän kehityksen kulku on käynyt juuri niin, kuin se kertoo, eikä toisin? Minkätähden nykyaikana niin ihmeellisesti kansoja ohjataan, suurten kärsimysten kautta, suurten ahdistusten läpi? Jos valta olisi ihmisen kädessä, veisi hän niitä toisin. Ja minkätähden tulee näkyviin kaikkina aikoina vanhurskaus, joka rankasee synnin ennemmin tai myöhemmin? Ajatteleva ihminen näkee kaiken tuon takana korkeamman voiman, jolle ihminen ei mitään voi, josta kaikki riippuu. Niin tänäkin aikana. Tyhmät sanovat sydämessänsä: ei Jumalaa olekaan, kertoo Raamattu. Sinäkin aikana oli jo niitä tyhmiä. Viisaat huomaavat Jumalan läsnäolon, Jumalan käden, Jumalan voiman kaikkialla. Ja ennemmin tai myöhemmin täytyy tämän voiman selvitä jokaiselle ihmiselle. Onko selvinnyt jo sinulle, kuulijani?

Vilhelmi Malmivaara

*1921

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 29667
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #11 : 17.05.20 - klo:07:57 »
VK 194  Jumala on läsnä

https://www.youtube.com/watch?v=0JjcTOnPBUw

1.
Jumala on läsnä,
häntä rukoilkaamme,
pyhyydessä palvokaamme.
Hän on keskellämme,
sydän vaientukoon,
kaikki meissä kumartukoon.
Ihminen, Kristuksen
katseen alle vaivu,
pyhän eteen taivu.

2.
Jumala on läsnä.
Kerubitkin vaipuu,
kasvoillensa maahan taipuu.
Pyhä, pyhä, pyhä!
kaikuu korkealta,
Jumalan on kaikki valta!
Uhrimme myöskin me
köyhät saamme antaa,
kiitoksemme kantaa.

3.
Kuningas ja Herra,
kuinka kiittää voisin
armostasi niin kuin soisin!
Kaiken tahdon antaa,
olla omanasi,
lähestyä istuintasi.
Henkeni, ruumiini
olkoon vallassasi,
palvelijanasi.

4.
Armon meri aava,
kehto elämämme,
ilma, jota hengitämme,
ihme olet itse,
armahtava Luoja,
kaiken pelastus ja suoja.
Sinusta, Jumala,
turvakätköstäni,
löydän elämäni.

5.
Kaiken läpi loistat.
Herra, valollasi
kosketa nyt kasvojani.
Kukka seisoo hiljaa,
lehdet liikahtavat,
auringossa aukeavat.
Hoida näin sinuun päin,
totuudellisuuteen,
yksinkertaisuuteen.

6.
Sydämeni avaa,
ota majaksesi,
temppeliksi Hengellesi,
että Isän kasvot,
Kristus, kirkastaisit,
minussakin muodon saisit.
Kaikessa katsella
anna hyvyyttäsi,
elää edessäsi.
Gerhard Tersteegen 1729. Säk. 1–3 ja 6 suom. Lauri Pohjanpää 1923. Virsikirjaan 1938. Säk. 4 ja 5 suom. Anna-Maija Raittila, virsikirjaan 1986. | Sävelmä: Joachim Neander 1680.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18884
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #12 : 18.05.20 - klo:06:57 »
Me olemme kaikin Jumalasta riippuvia. Ei yksikään pääse Hänestä erillensä, koitti mitä koitti. Riippuvaisuussuhteeseen Hänestä täytyy joka anoan ihmisen tulla. Taistelu Jumalaa vastaan johtuu siitä, että koetetaan repiä itseänsä Hänestä irti, kuitenkaan siinä onnistumatta. Kun näin on laita, on myöskin kaikki saatava Jumalalta, ulkonaiset ja sisälliset tarpeet. Ja kristityn kallis oikeus on, niinkuin olisi joka ainoan, jos sitä käyttäisi, saada kaikkea pyytää Jumalalta. Se pyyntö on rukousta.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 29667
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa jannevuo1

 • Istahtaa penkin päähän veisaamaan
 • Viestejä: 40
Vs: Aamuhartaus 15
« Vastaus #14 : 18.05.20 - klo:12:18 »
Tänä aamuna puhuttiin aamuhartaudessa siitä, miten Jumala katsoo kaikkea luomaansa hyväksyen, mukaanlukien ihmisen. Hän hyväksyy hänet pohjaan saakka. Tässä oli samansuuntaisia ajatuksia, mitä olen omasta uskonkäsityksestäni tänne kirjoittanut. Virtenä oli iloinen kevätlaulu, jossa ei ole jälkeäkään mistään surullisesta.