Kirjoittaja Aihe: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?  (Luettu 4763 kertaa)

0 jäsentä ja 3 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #135 : 26.03.20 - klo:19:24 »
Tuo, että maahan olisi saapunut 200 000 henkilöä riskialueilta, kuulostaa ns. rikkinäiseltä puhelimelta. THL:n asiantuntija on sanonut jotakin, minkä sen kuullut henkilö (joka ei uskalla kertoa nimeään) on mahdollisesti ymmärtänyt väärin, ja kertoo sen muistinvaraisesti Hesarille, joka taas ehkä ymmärtää väärin.

Veikkaan, että on ehkä ollut arvio, että suomalaisia oleskelee tällä hetkellä ulkomailla jotain tuo 200 000, tai ehkä niin että siellä on ollut noin monta kun ruvettiin antamaan paluukehoitusta, ja että osa näistä riskialueilla. Ja että osa on palannut mutta kaikki eivät. Jos riskialueita ovat olleet Kiinan Wuhan, Pohjois-Italia sekä Tiroli, niin tuskin niissä yksistään noin monta suomalaista on ollut käymässä tai asumassa pidempään.

Itse en noihin palaajiin kuulu, mutta käsittääkseni karanteenista on jaettu kirjallista materiaalia ja vielä lentokoneessa suullisesti kerrottu miten menetellä. Kaikilla lennoilla ei välttämättä ole tehty samaa ja joku on voinut nukkua ja hukata sen ohjelippulappunsa, joku ei ymmärrä sen kieltä jne., eli voi olla että info ei kaikkia sikäli ole tavoittanut.

Mutta sitten: Miten nämä ulkomailta palaavat sitten olisi pitänyt saattaa kotiinsa? Tai, missä heidän olisi pitänyt olla karanteenissa? Jos tuo 200 000 pitää paikkansa, niin siinähän olisi melkein vantaallinen väkeä! Tartuntatautilain mukaan karanteeniin voidaan määrätä henkilö, jonka on perustellusti epäillään altistuneen yleisvaaralliselle tartuntataudille. Määräyksen antaa virkasuhteinen kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri tai virkasuhteinen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän tartuntataudeista vastaava lääkäri. Tuskin tuon lain mukaan voidaan massamääräyksenä kaikille ulkomaasta kuin ulkomaasta saapuvalle määrätä karanteenia.

Entä kuka heidän toimeentulonsa olisi maksanut? Matkailijoissa on paljon työssäkäyvää väkeä, jota työnantaja jo malttamattomana odottaa töihin. Ei sieltä voi jäädä pois ihan vain jotain karanteeniohjetta noudattaakseen, olematta sairas. Ja kaikkea työtä ei etänäkään voi tehdä. Jopa HUS antoi "hienoa" mallia, kun otti ulkomailta palannutta henkilökuntaa heti töihin ilman mitään karanteeneja.

Tuossa porukassa on joka tapauksessa ollut mukana myös ihan niitä normaalin välinpitämättömiä, jotka tuntevat itsensä terveeksi, eivät ainakaan omasta mielestään kuulu mihinkään riskiryhmään. Turhia moiset karanteenit ja muutkin elämän rajoittamiset!, he ajattelevat.

Säätytalon kokouksessa vallitsi yhteisymmärrys siitä, että ulkomailta saapuneiden karanteenin osalta tyrittiin.

Lähteet

Puoluejohtajat saivat tiistaina eteensä huomattavasti aiempaa karumman korona-arvion – 200 000 suomalaisen paluu yllätti viranomaiset
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006452210.html

Sanna Marin: Lentokentällä ei ole ollut riittävän selkeitä ohjeita
https://www.verkkouutiset.fi/sanna-marin-lentokentalla-ei-ole-ollut-riittavan-selkeita-ohjeita/#a0443657

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4567
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #136 : 26.03.20 - klo:19:29 »
^Joo varmaan - silti ihmettelen, miten toiminta sitten olisi pitänyt hoitaa?

Minulla ei kyllä ole lentokenttien toiminnasta mitään käsitystä; lienee 30 vuotta siitä kun viimeksi olen lentokentällä ollut. Mutta vaikka nyt tuo, miten saapujat olisi pitänyt toimittaa muualle maahan? Ja käykö se työnantajille, että ollaan karanteenissa? Kaikkea ei voi tehdä etänä ja jotakin taloudellista toimeliaisuutta maassa sentään vielä on.

Mutta joo, yleisesti olen sitä mieltä, että nyt ei olisi aikaa "sun syytä" -osoittelulle. Jos ja kun virheitä on jossakin tehty, niitä voidaan ja varmasti pitääkin myöhemin ruotia. Juuri nyt kannattaisi kuitenkin keskittyä vain sellaisiin, joista opiksi ottamisesta voi olla välitöntä hyötyä juuri nyt.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Paikalla Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16138
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #137 : 26.03.20 - klo:20:34 »
Säätytalon kokouksessa vallitsi yhteisymmärrys siitä, että ulkomailta saapuneiden karanteenin osalta tyrittiin.

Entä sitten? Virheitä sattuu - varsinkin, kun tilanne on ennenkokematon. Virheet pitää vain huomata ja ottaa opiksi.

Poissa Pyryharakka

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4757
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #138 : 26.03.20 - klo:21:00 »
Täällä oli yhden verstaan konttorin seinällä paperi, jossa luki: Se, joka tekee työtä, tekee myös virheitä. Joka ei tee virheitä, ei myöskään tee mitään työtä.
Pyryharakka

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #139 : 26.03.20 - klo:21:07 »
Ja käykö se työnantajille, että ollaan karanteenissa? Kaikkea ei voi tehdä etänä ja jotakin taloudellista toimeliaisuutta maassa sentään vielä on.
Ulkomailta Suomeen palaavan henkilön tulee rajoitusten voimaantulon jälkeen jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Työntekijällä on oikeus olla poissa töistä, koska kyseessä on niin sanottu ylivoimainen este. Poissaolosta on ilmoitettava yrityksen käytännön mukaisesti. Poissaolo on palkaton, jollei etätyötä voida teettää. Jos työntekijä on karanteenissa toisessa EU-maassa, on mahdollista saada tartuntatautipäivärahaa Suomen tartuntatautilain mukaan. Tämä edellyttää asianmukaisia selvityksiä. EU-alueen ulkopuolella asetetusta karanteenista ei makseta tartuntatautipäivärahaa.

Lähde

Korona ja palkanmaksuun liittyviä asioita
https://helsinki.chamber.fi/korona-ja-palkanmaksuun-liittyvia-asioita/

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4567
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #140 : 26.03.20 - klo:22:15 »
^Nyt et lainaa oikein! Vaan irrotat tuon ylivoimaista estettä koskevan virkkeen yhteydestään. Ylivoimaisesta esteesta puhutaan tapauksessa, jossa työntekijä on jäänyt itse järjestämällään ulkomaanmatkalla karanteeniin, eikä siksi pääse töihin. Ei muissa tapauksissa.

Tiedätkö mihin viittaa lähteessäsi lause "rajoitusten voimaantulon jälkeen"? Mitkä rajoitukset, ja milloin ne tulevat tai ovat tulleet voimaan?

Minä en vieläkään tiedä, onko tuo karanteeni ulkomailla oleskelun jälkeen sitova määräys vai vain suositus.

"Jos työntekijä määrätään viranomaisten toimesta karanteeniin, on kyse luvallisesta poissaolosta." Karanteenissa voinee siis olla muutenkin? Ja koskeeko vain tuota viranomaisten määräämää karanteenia lause "Työntekijällä on oikeus saada Kelalta tartuntatautilain mukaista päivärahaa karanteenin ajalta, jos etätyötä ei voida teettää."

Tästä saan käsityksen, että mitään pakkokaranteenia ei ole, mutta voin hyvin olla väärässä. Onneksi asia ei ole minulle ajankohtainen.

Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #141 : 26.03.20 - klo:23:43 »
Minä en vieläkään tiedä, onko tuo karanteeni ulkomailla oleskelun jälkeen sitova määräys vai vain suositus.
Minäkään en tiedä, eikä ilmeisesti Sanna Marinin hallituskaan tiedä. Marinin hallituksen arpominen ilmeisesti jatkuu, onko karanteeni ulkomailla oleskelun jälkeen sitova määräys vai vain suositus? :017:

HUS:n neurokirurgi Esa-Pekka Pälvimäen mielestä koronakriisissä ei toimita oikein kutsuen Suomen koronatilannetta katastrofiksi.

– Suomi tekee kaiken väärin. Miksi kulkea todistetusti katastrofiin vievää tietä, kun on olemassa myös todistettu tie sen välttämiseen?, Pälvimäki kysyy Twitterissä.

Hän jatkaa viittaamalla ”ylireagointiin ajoissa”.

– Täydellinen sulku (liian myöhäistä nyt), testaa, jäljitä, eristä, testaa, testaa, helpota rajoitustoimia, toista, toivu aikaisin, kirurgi summaa.

Esa-Pekka Pälvimäen summaus muistuttaa pitkälti muun muassa Etelä-Koreassa harjoitettua koronapolitiikkaa. Sikäläistä mallia luonnehditaan kolmella sanalla: Jäljitä, Testaa, Hoida. Verkkouutiset kertoi mallista ja Etelä-Korean koronaihmeestä tässä jutussa. Etelä-Korean toimien keskiössä on massiivinen testaus- ja seurantaohjelma. Maan koronatilanteen ehdittiin jo uutisoida livenneen käsistä ja epidemian odotettiin kehittyvän Italian suuntaan. Nopeasti aloitetut testaustoimet ja kova seuranta vaikuttavat sittemmin kantaneen hedelmää.

Esa-Pekka Pälvimäki on kommentoinut Suomen koronakriisiä kovin sanoin aiemminkin. Viikonloppuna kirurgi vetosi kansalaisiin ja kehotti ihmisiä ottamaan vastuuta ja eristäytymään.

– Hyvät ihmiset, koska Suomi ei teitä eristä, eristäkää itse itsenne. Näin tästä selvitään. Muuten ehkä ei selvitä. Ollenkaan, hän tviittasi.

Pälvimäki arvosteli myös viranomaisia.

– Ravintoloiden, kauppojen kotiinkuljetus ym. Ja yksilönvastuu korostuu. Talous notkahtaa vaan ei kaadu. Sodastakin on noustu, radikaaleilla toimenpiteillä tästä noustaan nopeasti.

Hänen mielestään tällainen ”lockdown” on nyt Suomessa pakollinen.

– Jos THL ei muuta suuntaansa, riskinä se, että lockdown pitkittyy, työpaikkoja menee, talous ei kestä eikä toivu, ihmisiä kuolee paljon, pitkään. Nyt pitää pistää Suomi kiinni, ja aloittaa laajamittainen testaus- ja eristysohjelma, saadaan Suomi taas auki.

And yet I must keep tweeting. This is a disaster. Finland doing everything wrong. Why follow a proven path to disaster when a proven path to avoiding it is out there? Overreact early: Lockdown (too late now), test, trace, isolate, test, test, ease lockdown, repeat, recover early.

Lähde

Lääkärin hätähuuto: Suomi kulkee kohti katastrofia
https://www.verkkouutiset.fi/laakarin-hatahuuto-suomi-kulkee-kohti-katastrofia/#57b952a4

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15654
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #142 : 27.03.20 - klo:00:29 »
Näitä itseään fiksuna pitävien lääkäreiden erilaisia mielipiteteitä olemme nähneet monta, mutta mikä on totuus? Miettikää mihin milloinkin uskotte ja testatkaa. Älkää antako ymmärtää, että edustatte yhtä oikeaa viisautta.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4567
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #143 : 27.03.20 - klo:03:21 »
Minäkään en tiedä, eikä ilmeisesti Sanna Marinin hallituskaan tiedä. Marinin hallituksen arpominen ilmeisesti jatkuu, onko karanteeni ulkomailla oleskelun jälkeen sitova määräys vai vain suositus?

Jos et tiedä, miksi pistät linkkiä, joka ei vastannut itse kysymykseeni? Hallitus tietänee.


Miksi kulkea todistetusti katastrofiin vievää tietä, kun on olemassa myös todistettu tie sen välttämiseen?, Pälvimäki kysyy

Nyt pitää pistää Suomi kiinni, ja aloittaa laajamittainen testaus- ja eristysohjelma, saadaan Suomi taas auki.

Olisiko siksi, että halutaan noudattaa maassa vallitsevia lakeja :017: Meillä nyt ei noin vain voi pistää jotakin kiinni syystä tai toisesta, milloin hallitukselle tms. mieleen juolahtaa. Eikä monia muitakaan asioita. Tämä saattaa lääketieteen asiantuntijalta unohtua.

Kuten lainaamasi artikkelin linkissä todetaan, Etelä-Korean mallin toimiminen edellyttää lainsäädäntöä, joka mahdollistaa viranomaisille laajan pääsyn ihmisten liikkeitä koskevaan dataan. Mahdollisesti Suomen lainsäädäntö ei tuohon ihan kevyesti taivu. Ja henkilökunnasta alkaa Etelä-Koreassakin olla pulaa. Suomessa se on terveydenhuollossa kroonista. (Ja sitä sietäisi miettiä, miksi Suomessa on krooninen pula, mutta se on toisen keskustelun paikka.)

En sano että sikäläinen malli huono on, mutta se tuskin ihan välittömästi ja sellaisenaan ole Suomeen sovellettavissa.

Testauksesta on väitetty, ettei ole tarvittavia välineitä, kemikaaleja, henkilökuntaa. Siitä kyllä mielelläni kuulisin enemmän. Onko tosiaan niin, ettei tarvikkeita ole hankittavissa tai itse tuotettavissa? Vai onko niin, että kun THL:n mielestä laajamittaiset testit eivät ole tarpeen, ei panosteta niiden hankkimiseen? Ihmiset kyllä näköjään haluaisivat testeihin enemmän, mutta ymmärrän että testit syövät resursseja hoitotyöltä. Luulisi kuitenkin, että hoitotyötä tekevillä olisi tarvittaessa oltava pääsy testiin, myös esim. vanhusten luona käyvilla kodinhoitajilla. Ja miksi laajamittaiset testit sitten eivät olisi tarpeen? Ajatteleeko THL esim. juuri sitä, että Suomessa ei voida pystyttää sellaista ihmisten valvontaa, jota massatestaus toimiakseen parikseen vaatisi? - Voisi kyllä viestiä tästä asiasta paremmin, tai sitten vaikka hallitus voisi sen kertoa jos tietää.

Miten massiivinen testaus sitten Suomessa toteutettaisiin? Keitä testattaisiin, ja milloin? Testattaisiinko myös oireettomia, jos he tietävät oleilleensa sairastuneen lähiympäristössä?
« Viimeksi muokattu: 27.03.20 - klo:03:32 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #144 : 27.03.20 - klo:11:00 »
Jos et tiedä, miksi pistät linkkiä, joka ei vastannut itse kysymykseeni? Hallitus tietänee.


Olisiko siksi, että halutaan noudattaa maassa vallitsevia lakeja :017: Meillä nyt ei noin vain voi pistää jotakin kiinni syystä tai toisesta, milloin hallitukselle tms. mieleen juolahtaa. Eikä monia muitakaan asioita. Tämä saattaa lääketieteen asiantuntijalta unohtua.

Kuten lainaamasi artikkelin linkissä todetaan, Etelä-Korean mallin toimiminen edellyttää lainsäädäntöä, joka mahdollistaa viranomaisille laajan pääsyn ihmisten liikkeitä koskevaan dataan. Mahdollisesti Suomen lainsäädäntö ei tuohon ihan kevyesti taivu. Ja henkilökunnasta alkaa Etelä-Koreassakin olla pulaa. Suomessa se on terveydenhuollossa kroonista. (Ja sitä sietäisi miettiä, miksi Suomessa on krooninen pula, mutta se on toisen keskustelun paikka.)

En sano että sikäläinen malli huono on, mutta se tuskin ihan välittömästi ja sellaisenaan ole Suomeen sovellettavissa.

Testauksesta on väitetty, ettei ole tarvittavia välineitä, kemikaaleja, henkilökuntaa. Siitä kyllä mielelläni kuulisin enemmän. Onko tosiaan niin, ettei tarvikkeita ole hankittavissa tai itse tuotettavissa? Vai onko niin, että kun THL:n mielestä laajamittaiset testit eivät ole tarpeen, ei panosteta niiden hankkimiseen? Ihmiset kyllä näköjään haluaisivat testeihin enemmän, mutta ymmärrän että testit syövät resursseja hoitotyöltä. Luulisi kuitenkin, että hoitotyötä tekevillä olisi tarvittaessa oltava pääsy testiin, myös esim. vanhusten luona käyvilla kodinhoitajilla. Ja miksi laajamittaiset testit sitten eivät olisi tarpeen? Ajatteleeko THL esim. juuri sitä, että Suomessa ei voida pystyttää sellaista ihmisten valvontaa, jota massatestaus toimiakseen parikseen vaatisi? - Voisi kyllä viestiä tästä asiasta paremmin, tai sitten vaikka hallitus voisi sen kertoa jos tietää.

Miten massiivinen testaus sitten Suomessa toteutettaisiin? Keitä testattaisiin, ja milloin? Testattaisiinko myös oireettomia, jos he tietävät oleilleensa sairastuneen lähiympäristössä?
Kolme tärkeää kysymystä  :017:

Miksi ulkomailta palaavien suureen joukkoon ei ollut mitenkään varauduttu?

Miksi suojavarusteista on annettu julkisuuteen kahta viestiä? Esimerkiksi hengityssuojien luvattiin ensin riittävän, eikä niistä ole edes hyötyä. Ne loppuivat silti jo alkuun, koska varastot sairaaloissa olivat liian pienet. Nyt kysytään, riittävätkö edes huoltovarmuuskeskuksen varastot. Viranomaiset antavat ymmärtää, että hengityssuojia voi tilata ulkomailta, vaikka globaali kysyntäpiikki kasvaa koko ajan. Vielä maanantaina huoltovarmuuskeskuksella piti olla miljoonia hengityssuojia. Nyt niitä yritetään tilata kuitenkin lisää.

Miksi lentoaseman vastaanotto on ollut sekavuuden tilassa pitkään, viime keskiviikkoon saakka? Lentoaseman osalta vastuuta on palloteltu taholta toiselle. Se, että viranomaiset eivät osanneet varautua suureen paluumäärään, kertoo valmistautumisen heikosta tasosta.

Lähde

Kaikki ei oikeasti mennyt niin kuin julkisuuteen on annettu ymmärtää – IS paljastaa, miksi koronakriisi pääsi yllättämään Suomen
https://www.is.fi/politiikka/art-2000006453588.html

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #145 : 27.03.20 - klo:15:23 »
Taidan kerrankin olla Trumpin kanssa samaa mieltä. Talouden notkahdus maksaa sekin, myös ihmishenkiä.
Suomen valtiojohto kehottaa kuuntelemaan asiantuntijoita. Yhdysvalloissa asiantuntijat neuvovat olemaan kuuntelematta valtiojohtoa, kirjoittaa Washingtonin kirjeenvaihtaja Mika Hentunen. Yhdysvallat on pandemian pahin keskus, mutta Trump hoputtaa ihmisiä palaamaan työpaikoilleen.  Maassa on nyt jo reilusti yli 80 000 tartuntaa eli enemmän kuin Kiinassa ja Italiassa, eikä loppua ole näköpiirissä.

Lähde

Kirjeenvaihtajalta: Pandemian pahimmassa keskuksessa presidentti Trump hoputtaa ihmisiä palaamaan työpaikoilleen
https://yle.fi/uutiset/3-11278412Poissa Pyryharakka

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4757
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #146 : 27.03.20 - klo:19:04 »
Tupsahti tuossa vain eilen mieleeni, että tilanne olisi ollut hyvin erilainen, jos tämä virus olisi levinnyt 10 vuotta sitten. Silloin ei olisi vielä ollut niin monilla suomalaisilla mahdollisuus jäädä etätöihin, etäkoulusta puhumattakaan.  :017:
Pyryharakka

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 14868
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #147 : 27.03.20 - klo:20:10 »
Kyllä nytkin selvitään, meillä on oiva oppositio.

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15654
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #148 : 27.03.20 - klo:21:31 »
Jatkuu osassa 2
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi