Kirjoittaja Aihe: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?  (Luettu 4760 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« : 13.03.20 - klo:22:59 »
Koronaviruksen leviämistä ei voida Suomessa enää pysäyttää eikä kaikkia koronavirukselle altistuneita tai sairastuneita enää testata. Koronaviruksen voi saada suomalaisista joka kolmas tai hiukan useampi. Tanska ja moni muu maa on sulkenut rajansa ja Espanja julisti hätätilan. Sanna Marinin (sd) hallitus on päättänyt varautumistoimenpiteet ja suositukset koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Lähteet

Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata – hyväkuntoinen voi pysytellä kotona
https://yle.fi/uutiset/3-11256138

Katso jättilistaus: tällaisia mullistuksia maailmalla jylläävä koronavirus on tänään aiheuttanut – Tanska ja moni muu maa sulki rajansa, Espanja julisti hätätilan
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/katso-jattilistaus-tallaisia-mullistuksia-maailmalla-jyllaava-koronavirus-on-tanaan-aiheuttanut-tanska-ja-moni-muu-maa-sulki-rajansa-espanja-julisti-hatatilan/7761438#gs.zzb3mb

Lue lista hallituksen suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi
https://yle.fi/uutiset/3-11253784

Koronavirus leviää, ja tartunnat lisääntyvät päivä päivältä. Miten aiot selviytyä maailmanlaajuisesta Ilmestyskirjan apokalyptisten ratsastajien kaltaisesta pandemiasta?Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15654
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #1 : 14.03.20 - klo:02:18 »

Koronavirus leviää, ja tartunnat lisääntyvät päivä päivältä. Miten aiot selviytyä maailmanlaajuisesta Ilmestyskirjan apokalyptisten ratsastajien kaltaisesta pandemiasta?

Aion selvitä panikoimatta. Kuulun riskiryhmään ja siksi olen hiukan sivummalla lasteni määräyksesä.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4567
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #2 : 14.03.20 - klo:02:51 »
Tein eilen jotain mitä en koskaan ennen ole tehnyt, eli käytin kirjastossa käsidesiä. Sitä olikin siellä hyvin esillä. Kosketusnäytöllä toimivaa digilehtien lukupistettä tuli käytettyä.

Sitten menin ruokakauppaan, näppäilin vihannesvaakaa ja automaattikassan painikkeita. Käsidesiä ei sillä ollut tarjolla muuta kuin salaattipisteessä, jonne en ostokseni maksettuani enää palannut. Astelin ulos, äimistelin äkillistä pimeyttä ja lumisadetta, ja tajusin hipaisevani nenänviertä sormellani - jotain, mitä olin koko ihmistenilmoillaoloaikani yrittänyt välttää. Unohtui siis kun tuli muuta ajateltavaa. Noin se tarttuu.

En usko, että missään rajojen sulkemisessa on järkeä. Tanskassakin on tartuntaa siinä missä naapurimaissa. Ei paha tule ulkoa, se on keskuudessamme. Jotkut vaativat, että rajat kiinni ja koko väestö testattava. No, kuinka usein pitäisi testata? Tänään saat terveen paperit ja hetikohta tartunnan jostakin.

Itse en yritä selviytyä, tulkoon tauti jos on tullakseen. Oikeastaan jos tästä tulee samanlainen kiertolainen kuin joistakin influenssoista, olisi minun parasta sairastaa se nyt ja hankkia immuniteetti, sillä seuraavalla kerralla olen heikompi. Mutta mielellään johonkin muuhun aikaan kuin väestön enemmistöllä. Pitäisin sitä nyt tärkeimpänä, että epidemia jakautuu ajallisesti pidemmälle jaksolle, jolloin terveydenhuolto ei ruuhkaannu niin pahoin. Pyrin tähän omalta osaltani huolehtimalla käsihygieniasta, mikä siis toivottavasti sisältää sen etten räpelöi naamaakaan kuin kotona, kädet pestyäni. Aivastuskoulutuksen (=kyynärtaipeeseen) sain jo sikainfluenssan aikoihin.

Noin muuten pelkään oikeastaan ylimitoitettuja tehottomia torjuntatoimia enemmän kuin itse tautia. Yletön eristäytyminen lamaannuttaa taloutta tehokkaasti, mikä pienentää verotuloja ja lisää työttömyyttä, jolloin on entistä vähemmän rahaa käytettäväksi tautien hoitoon. Muidenkin kuin koronan. Joku Yhdysvaltain tilanne huolettaa sikäli, että siellä ei taida olla vähävaraisella mahdollista noin vain jäädä töistä pois kuin vasta sitten kun on jo pää kainalossa. Rajojen sulkemisella en usko etenkään siellä voitettavan mitään, kun tauti jo on maassa. Sitä mietin, voisiko Suomessa tilapäisesti määrätä, että hengitystieinfektion takia saa töistä olla poissa ilman lääkärintodistustakin. Mitä tiellä terveyskeskuksen odotusaulassa moisen takia venyä heikompia tartuttamassa?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Leena

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 10676
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #3 : 14.03.20 - klo:09:20 »
Kevään neljättä  flunssaa viedään ja olen tässä välillä tarttunut salaattiottimeen ja roskasäiliön oveen ja niihin pönttöihin, seitsemän luvultaanEnemmän pelkään vanhempieni puolesta, 90 ja 89 ja riskiryhmää. Tiedän etten vopi pitää heitä loputtomiin tääällä,  vaikka perhevitsimme on ollut viimeiset 15 vuotta ettei hei ruveta etuilemaan, minulla on se ensimmäinen lähtöhuki. Kai se on jotain kornia huumoria, kun tässä on pian juhlittu sen verta viimeistä yhteistä joulua ja viimeistä yhteistä juhannusta eli ne on haudattu ja murehdittu aika monta kertaa ja semmoisenkin väsyy mahdottiomasti.

Jotenkin toivon armollisen lähdön, mikäli saavat keuhkokuumeen niin vierelle ja lääkettä kipuun ja hengenahdistukseen.

Pidän kiinni siitä vuorostani, taidan olla joutilain lähtemään ja tämä on kevyt totuus, höyhenenkevyt ja vakavuudella kysytty, että käviskö näin. He selviää, ja tiedän että tästä on konsensus ja jotenkin se huojentaa, vaikka kuolema aina on kova paikka ihmiselämässä. 

Eli koronalla tai ilman, harvinaisen yksi ja sama , mutta tosi on että kaiken maailman tutkimuksissa hölkkääminen osui kelvottoman huonoon aikaan, käsidesit on lopussa ja yski siinä sitten hihaan, ovi täytyy avata kuitenkin.  .  Soitin ja kysyin puhelinaikaa Miralääkärille, jos hän olis kiltti ja vähentelis niitä ja soittais neurologille samasta asiasta, kun hän ei vastaa ihmisten puheluihin ja keskus on ymmällä, kuka sairaanhoitaja ehkä vastais, viimeksi meni kyllä ihan oikeelle mutta ei minun katuosoitteen opotskulle tai jotain.   


Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 26915
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #4 : 14.03.20 - klo:09:23 »
Kun pääsee sentään ulkoilemaan, ja ruoka riittää niin hyvin selviän. Tykkään kotoilusta, hiljaisuudesta, jota nyt onkin.

Puhelin, nettiyhteys ja televisio, kirjoista ja lehdistä puhumattakaan lisäävät taolemisen mukavuutta.

Kauppaan ja apteekkiin menen hanskat kädessä ja kädet pesen heti kun astun koti-ovesta. Jos en heti muista Matti muistuttaa.

Silmän takia olen tottunut viikon karanteeniin, tosin se kieltää vain tukanpesun ja saunomisen.

Läheiset ovat luvanneet tarvittaessa huolehtia ostokset ovelle.

Kävin juuri aamukävelyllä, hiljaista oli Mukkulan ostarilla. Tosin lauantaisin kansa nukkuu pitkään, ja kaikilla on nyt kaapit täynnä ruokaa.

Kaikenaista luonnunmllistusta olen jo vuosia seurannut, sekä sotien melskeitä. Tätä en osannut arvata.

Tämä paha tuli Kiinasta. Onko se pohjoinen valtakunta, nimeltä Goog ?  :102:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #5 : 14.03.20 - klo:10:30 »
Aion selvitä panikoimatta. Kuulun riskiryhmään ja siksi olen hiukan sivummalla lasteni määräyksesä.
Juuri näin, sillä maailmanlaajuinen koronaviruspandemiakin tapahtuu Kaikkivaltiaan Jumalan sallimuksesta. Raamatun VT on lääkärikirja, joka sisältää monia hyödyllisiä ja terveydenhoidollisia ohjeita, kuten puhtaussäädöksiä käsien pesuineen. Euroopassa keskiajalla juutalaiset sairastuivat ruttoon paljon vähemmän kuin kristitty valtaväestö, koska he noudattivat VT:n puhtaussäädöksiä.

Meillä aiotaan selviytyä koronavirus-pandemiasta pitämällä etäisyyttä muihin ihmisiin, käsien pesulla viimeistellen pesun käsidesillä, kodin tartuntapintojen, kuten muun muassa  ovien rivat, läppärin näppäimistön ja vesihanojen pesulla Cif power&shine kylpyainesuihkeella kuivaten kertakäyttöisellä paperipyyhkeellä ja viimeistelemällä Neo Amisept-desioimisaineella.  Nenän limakalvoista pitää pitää erityisen hyvää huolta, siksi käytämme Auvoinin A-vitamiini nenäsuihketta, jonka hoitava öljypohjainen nenäsumute estää koronaviruksen kiinnittymisen nenän limakalvoille.

"Koronavirustartunnan ehkäisy:

Hyvä käsihygienia, käsien saippuapesu
Epidemia-alueelle matkustuksen välttäminen
Epidemia-alueella kannattaa välttää ihmisjoukkoja.
Vältä lähikontaktia sairastuneiden kanssa.
Kasvosuojusten ja suojakäsineiden käytöstä on vain rajallista hyötyä.
Epidemia-alueen ulkopuolella sairastuneiden eristäminen ja altistuneiden karanteeni järjestetään joko kotioloissa tai sairaalassa viranomaisten ohjeiden mukaisesti.
Yski tai aivasta oikein!
Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
Jos sinulla on yllä mainittuja oireita ja olet tulossa sairaalaan suunniteltuun hoitoon, leikkaukseen tai poliklinikkakäynnille, ota puhelimitse yhteys hoitavaan yksikköön tai peruuta sairaalan tulosi. Vältä hengitystieinfektio-oireisena myös vierailuja infektioherkkien ja iäkkäiden henkilöiden luo. Älä mene oireisena työpaikalle, vaan jää joko etätöihin tai sairauslomalle."

Lähde

Lääkärikirja Duadecim-infektiosairauksien erikoislääkäri Veli-Jukka Anttila-Uusi koronavirus (COVID-19)-Koronavirustartunnan ehkäisy
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01257Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #6 : 14.03.20 - klo:11:57 »
Koronavirus voi selvitä huoneenlämpöisillä pinnoilla parista tunnista jopa yhdeksän päivään, koska sillä on rasvainen kuori.

Lähteet

Uusi tutkimus: Näiltä kodin pinnoilta löytyi koronaa - virus voi selviytyä jopa 9 päivää
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/58bb1937-2326-4ead-8c00-140fda73a000

Koronavirus voi elää joillakin pinnoilla päiviä
https://ehandel.fi/koronavirus-voi-elaa-joillakin-pinnoilla-paivia/

Näin siivoat uuden koronaviruksen huomioon ottaen – vinkit myös ammattisiivoojille
https://www.iltalehti.fi/asumisartikkelit/a/8e1209bd-c357-4353-a9d0-5fc680f989ea

Ehkäise koronaviruksen leviämistä – muista puhdistaa myös puhelin
https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/8b89b021-e69c-4118-beb5-18debe9ed821

Poissa Rajan poika

 • Päättää jatkaa matkaansa Sotkamoon
 • Viestejä: 415
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #7 : 14.03.20 - klo:13:45 »
Aion selvitä panikoimatta. Kuulun riskiryhmään ja siksi olen hiukan sivummalla lasteni määräyksesä.

Hyvä ohje. Valitettavasti kohkaaminen ja turha tohina vain ovat näyttävämpää. Näyttävät leviävän tännekin...  :102:

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15654
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #8 : 14.03.20 - klo:14:36 »
Ainoa konsti on muuttaa metsään ja elää luonnon antimilla käymättä kaupassa.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4567
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #9 : 14.03.20 - klo:15:06 »

"Koronavirustartunnan ehkäisy:

Epidemia-alueelle matkustuksen välttäminen
Epidemia-alueella kannattaa välttää ihmisjoukkoja.
Vältä lähikontaktia sairastuneiden kanssa.

No jaa. Epidemia-aluetta on käytännössä koko maailma. Mistään ei pysty varmasti tunnistamaan taudinkantajaa. Ehkä tuon voisi päivittää muotoon "vältä matkustamista, ihmisjoukkoja ja lähikontaktia". Koskee myös kotimaan matkoja, sillä ei taudit valtionrajoja kunnioita.

Thaimaassa pelätään nyt eurooppalaisia ja eurooppalaisen näköisiä, sillä Eurooppa on se pahin tautipesäke tällä hetkellä ja mitäs tulevat tänne keskuuteemme tautiaan levittämään (https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/88fc733a-28fe-4401-bc59-7e999189d065). Viikko - pari sitten karsastettiin kiinalaisen näköisiä Euroopassa.

Tulee mieleen aids-epidemian alkuaikojen hysteria ja väärä turvallisuuden tunne, jonka sai siitä että se on homojen tauti enkä ole homo, tai että ihmisellä, joka näyttää siistiltä ja terveeltä, ei voi olla mitään tautia. Kuitenkin silloinkin mikä ratkaisi oli se, mitä itse suojautuu. Nyt on vain vielä laajempi se suojautumisen tarve (eli koskee työpäivää, kauppareissua ja mitä nyt itse kullakin on hoidettavana sellaista mistä ei voi kieltäytyä, vs. seksisuhteet).

Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4567
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #10 : 14.03.20 - klo:15:10 »
Ainoa konsti on muuttaa metsään ja elää luonnon antimilla käymättä kaupassa.

Tai sitten elää keräämällään aina mukana kulkevalla vararavinnolla.

Muutama vuosi sitten pääsiäispaaston aikaan päätin etten käy kaupassa vaan syön kaappeja tyhjäksi ja jos ei riitä niin otan vyötärön "pelastusrenkaasta" loput. Vain kaksi kiloa ehti huveta 40 päivässä, kun niissä kaapeissakin oli aika lailla tavaraa.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #11 : 14.03.20 - klo:17:51 »
Ainoa konsti on muuttaa metsään ja elää luonnon antimilla käymättä kaupassa.
Minusta tuo ei kuulosta järkevältä, mutta ulkoilu metsässä on mielestäni suositeltavaa, koska luonto on monipuolinen terveyden ja hyvinvoinnin lähde.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #12 : 14.03.20 - klo:21:08 »
Meillä ehkäistään koronavirusten tartuntaa myös desinfioimalla sähköhammasharjojen harjasosia liottamalla niitä Corsodyl-liuoksessa. Sen sisältämää klooriheksidiiniglukonaattia käytetään lääketieteellisten laitteiden desinfiointiin. :)
« Viimeksi muokattu: 14.03.20 - klo:21:14 kirjoittanut luterilainen »

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15654
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #13 : 14.03.20 - klo:21:48 »
Meillä ehkäistään koronavirusten tartuntaa myös desinfioimalla sähköhammasharjojen harjasosia liottamalla niitä Corsodyl-liuoksessa. Sen sisältämää klooriheksidiiniglukonaattia käytetään lääketieteellisten laitteiden desinfiointiin. :)

Meillä sama tehdään niin, että ne ovat henkilökohtaisia ja sijaitsevat jopa eri huoneissa. Meillä on huoneistossa 2 wessaa ja 2 henkeä.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 910
Vs: Miten selviytyä korona-virus pandemiasta?
« Vastaus #14 : 14.03.20 - klo:22:22 »
Tänään bongasin lähimarketissa ensimmäistä kertaa ihmisillä hengityssuojaimia muun muassa kassahenkilöllä. Sanna Marinin hallitus kokoontuu huomenna käsittelemään lisätoimenpiteitä koronaviruksen hillitsemiseksi ja valmiuslain käyttöönottoasetuksen valmistelun.

Lähteet

Pääministeri Marin kertoo myös käynnistäneensä valmiuslain käyttöönottoasetuksen valmistelun, jotta tarvittaessa asetus voidaan antaa nopeasti.
https://yle.fi/uutiset/3-11257453

Määrätäänkö pian lailla, saako kaupungista toiseen matkustaa? 5 kysymystä koronaviruksesta ja valmiuslaista, jota ei ole käytetty vielä koskaan
https://yle.fi/uutiset/3-11255126