Kirjoittaja Aihe: Aamuhartaus 13  (Luettu 13192 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 27303
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #120 : 06.11.19 - klo:07:43 »
SV 217  Ei kanteleeni soi

https://www.youtube.com/watch?v=u0jbYz5vFCw

1. Ei kanteleeni soi,
en löydä iloani.
Suloinen aamun koi
ei vienyt kovuuttani,
ja vaikka levon sain,
sen annoit, Jumala,
on kylmä mieli vain,
en veisaa kiitosta.

2. Nyt, Herra, huokaan vain,
en peitä häpeääni,
kun lahjojasi sain
runsaasti elämääni,
vaan kaiken tuhlasin,
myös armon, jonka soit.
Nyt käsin siunaavin
vain sinä auttaa voit.

3. Näin aamun hetkeni
taas kerran hukkaan haihtuu,
ja pyhä retkeni
ainaiseen arkeen vaihtuu,
jos en nyt syntejä
anteeksi, Herra, saa,
ja ellet sydäntä
sä tahdo puhdistaa.

4. Minutkin herätä
armosi päivään suureen.
Taluta Hengellä
luoksesi ristin juureen.
Rohkaise uskomaan
sanaasi elävään.
Sinulta toivon saan
ja armoillesi jään.

Johan Kahl 1745, suom. E. Lagus 1790, uud. W. Malmivaara 1893, J. Haavio 1971, M. Nuorva 2015


Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #121 : 07.11.19 - klo:07:35 »
Koettakaammepa nyt ajatella, olemmeko Herran kanssa tässä suhteessa yhtä mieltä! Annammeko me saman arvon rikkaudelle kuin Hän antoi? Jos rikkauden vaara on meille tarjona, pidämmekö sitä yhtä surkuteltavana kuin Hän piti? Pelkäämmekö sitä enemmän kuin huonompaa osaa maailmassa? Tuntomme vastatkoon, sillä se sen tietää.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #122 : 08.11.19 - klo:08:50 »
Muuan kristitty puhui heikolle sairaalle totuuden sanoja. Lääkäri varoitti: "Ei saa niin kovaa puhua, se kuolee". Mutta kristitty vastasi: "Jos totuus tappaa, tappakoon heti!"
Hän oli Jumalan vanhurskauden kannalla. Hän tiesi, että sillä kannalla olevan ei sovi sääliä lihaa ja verta, ei itsessänsä, ei muissa, ei kansassansa, ei laittaa tyynyjä ihmisten pään alle eikä olla kainalosauvana suruttomuudelle, ei säestää tuota valevirttä, jota ihmiset veisaavat itsellensä: "Ei tuo ja tuo asia haittaa", vaan hänen täytyi sanoa totta ja sanoa se Herran avulla niin, että se käy läpi ja tunto herää.


Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #123 : 09.11.19 - klo:07:32 »
Tämän tähden onkin kristitty, jos hän todella elämänsä Herrassa elää, semmoinen, josta maailma ei huoli joukkoonsa, vaan jonka se hyljää. Ei hänkään puolestaan tahdo sinne itseänsä kaupalle panna, sillä hän on siellä vieras? Muuan nuori poika, joka oli saanut herätyksen nykyisin, meni tanssipaikkaan. Heti kun hän astui ovesta sisälle, hiljentyi soittoniekan soitto ja tanssijat lakkasivat tanssimasta. Jotkut näistä kertoivat, että heistä tuntui aivan niinkuin olisi kylmää vettä kaadettu heidän päällensä. Sellaisen vaikutuksen teki heihin tuo nuori toveri. Hän ei sopinut sinne enää, eivätkä he voineet jatkaa työtänsä hänen aikanaan. Silloin sanoi yksi tanssijoista: "Mitä sinä tänne tulit! Sinä olet saanut enemmän valoa Jumalalta kuin me. Mene katsomaan ystäviäsi, jotka sinua rakastavat!" Kuultuaan tämän tuli poika itkien sieltä pois seurapaikkaan. Hän oli viimeisen kerran käynyt itseänsä maailmalle kauppaamassa.

Vilhelmi Malmivaara


Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #124 : 10.11.19 - klo:08:21 »
Heleä rusko punottaa armon taivaalla tänä aikana. Tunnetko sen merkitystä? Aikain merkit ovat hyvin painavia; näetkö niitä? Jumala kehottaa sillä alallakin tarkkaamaan ja kyselemään: Nostakaat silmänne ylös ja katsokaat vainioita, sillä ne ovat jo vaaleat elonajaksi*. Puhuttuaan aikojen merkeistä tulemisensa edellä lisää Jeesus: Koska te näette nämä tapahtuvan, tietäkäät että Jumalan valtakunta on läsnä*. Jumalan armotöiden suuruus, synnin ja epäuskon yltyvä julkeus ja voima, ihmiskunnan kypsyminen Herran tulemiselle - ne ovat aikain merkkejä ja ne tulee ottaa huomioon. Niihin ei hengen silmä kanna, kun on kiinni. Onko sinun henkesi silmä auki, onko se tottunut aikojen merkkejä tarkkaamaan? Jollei, sanoo Herra: "Aikojen merkkejä et taida tuomita", eli toisin: "Olet hengellisesti sokea, jonka tietoon ja ymmärrykseen ei saa luottaa itsesi, ei muiden". Suututko tästä sanasta, sanotko sitä haukkumiseksi? Silloin pysyt entiselläsi, pysyt yhä sokeana, vaan jos nöyrryt tämän nuhteen alle ja alat likennellä Herraa, jonka nuhde on, löydät Hänestä isän, joka nuhtelee rakkaudesta, isän, joka kurittaa elämäksi eikä kuolemaksi, ja henkesi silmä aukeaa näkemään yhden merkin, suuremman kuin kaikki muut, merkin, jota ei maailma ikinä tajua, ja jota Jeesus nimittää: "Joonan profeetan merkki".

Vilhelmi Malmivaara

*Joh. 4:25, Luuk. 21:31

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #125 : 11.11.19 - klo:08:31 »
Mikä se merkki on? Ymmärtääksemme sen on meidän katsominen tuon profeetan elämänvaiheita, mikäli Raamattu niistä kertoo. Joona oli profeetta Israelista kuningas Jerobeam II:sen aikana. Hän sai käskyn Herralta mennä saarnaamaan Assyrian pääkaupunkiin, Tigrisvirran itäisellä rannalla sijaitsevaan Niniveen, jonka asukasten jumalattomuus oli Herran edessä julkinen. Tämä oli Joonasta vastenmielinen tehtävä ja hän päätti vastustaa Herraa paeten maiden ja merien taakse. Merenrantakaupungista, Joppesta, lyöttäytyi hän laivaan, joka oli lähdössä Tarsiiseen. Mutta Jumalaa on työläs paeta, tutkainta vastaan työläs potkia. Jumalan tahdosta nousi merellä ankara myrsky ja Joonan omatunto todisti, kenen tähden laiva joutui tähän vaaraan. Hän koki nukkua, mutta minkälaista unensa oli, tiedät sinä, jolla on paha omatunto. Muudan laivaväestöstä tuli herättämään häntä sanoen: Nouse ja rukoile Jumalaasi, että Jumala muistaisi meitä, ettemme hukkuisi. Tämä oli kamala neuvo, rukoilla apua Häneltä, jota on lähtenyt pakoon. Tässä todisti Jumalan puolesta Joonaa vastaan omatunto ja tämä herättäjä, ja ne ahdistivat Joonaa nöyrtymään Jumalan käsiin. Vielä oli kumminkin huojuva haaksi alla, ja tämän viimeisenkin ihmiselle näkyvän turvan täytyi alta pois, ennenkuin Joonan oli ilman ehdoitta jättäytyminen Jumalalle. Tottelemattomuuden Herraa vastaan, tuon vian, jota profeetta näihin saakka oli kokenut säilytellä, täytyi tulla julki ja profeetan alistua ansaitsemaansa rangaistukseen. Sentähden asetti Herra merimiesten kautta hänen vastattavaksensa kysymykset: Mikä sinun tekosi on, miksi näin teit, mitä meidän pitää sinulle tekemän? Jos hän nyt ihmisiin turvasi, olisivat he kaikin hukkuneet. Sentähden täytyi profeetan tässä nöyrtyä Herran edessä, kääntyä pois näkyvästä turvapaikastaan haahdesta, ja valita turvaksensa - aava myrskyävä merikö, kun sanoi: Heittäkää minut mereen? Ei, vaan tuo näkymätön, mutta profeetan hengelle näkyvä Herra, joka meren on tehnyt, ja jota vastaan hän oli raskaasti rikkonut. Rikos oli tehty, pakoon ei enään päässyt, rangaistuksena oli hukkuminen silminnähtävä, piti jättäytyä hukkumaan ja huomata, ettei Herra tee väärin, vaikka hukuttaakin.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #126 : 12.11.19 - klo:07:24 »
Tässä oli profeetta saatettu samalle kohdalle kuin publikaani, joka temppelissä rukoili, kuin ryöväri, joka ristillä Herran eteen asiansa laski, kuin jokainen syntinen, jossa tapahtuu Herran puoleen kääntymys. Ja vaikka liha ja veri tätä kauhistuu ja kokee tuon ahtaan portin yli luulouskolla kiivetä, on tuo näkymätön turva ainoa kestävä, ja "toivo, joka ei toivo ole", ainoa, mikä ei anna häpeään tulla. Sillä Herra toimitti suuren kalan nielemään Joonan. Kuinka tämä on mahdollista, sen saamme huoletta ättää joutilasten työksi; meille on siinä kyllä, että Herra pelasti Joonan ihmeellisellä, yli ymmärryksemme käyvällä tavalla ja löyti avun siinäkin, missä se meille on käsittämätön. Tuolla "helvetin vatsassa", kuten sanoo, alkoi profeetta Herraa kiittää; siellä selkeni toivonsa: Minä saan vielä nähdä Sinun pyhän temppelisi, ja siellä käsitti hän, että Herran tykönä on apu. Kolme päivää ja kolme yötä oli Joona kalan vatsassa, jossa Jumalan käsi häntä tuki, ja tämä on "Joonan profeetan merkki", kuten Jeesus itse selittää: Niinkuin Joona oli kalan vatsassa kolme päivää ja kolme yötä, niin pitää myös Ihmisen Pojan maan sydämessä kolme päivää ja kolme yötä oleman*.

Vilhelmi Malmivaara

*Matt. 12:40

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #127 : 13.11.19 - klo:07:43 »
Muuta merkkiä ei Herra sinullekaan anna. Tunnetko tuon merkin? Kristuksen turvana ei ollut oma väkevyys, vaan sanansa kuuluivat, kun Hän enimmin turvaa tarvitsi: Isä, sinun käsiisi minä annan henkeni. Tämä Isän käsi näytti ihmisen mielestä kovalta, sillä se talutti kuolemaan ja nosti sieltä. Heikoksi, turvattomaksi riisui Herra Joonankin, ahdisti vaaraan, jossa ei muuta näkynyt kuin hukkiuminen, ja tässä vaarassa varjeli Hän. Tänä päivänä on Jumalan armo samallainen. Ei Jumala ravitse hengellisesti rikasta, vaan köyhän, ei Hän ole voima väkevyydessä, vaan heikkoudessa, ei Hän tue turvattua, vaan turvattoman, ja Hänen apunsa on siinä, missä kaikki apu on kateessa. Epäusko ei Jumalan käsiin siinä tilassa rohkene jättäytyä, sillä se ei tunne Jumalan sydäntä, mutta usko ei näe kuin kuoleman tulevan muualla, ja vaikka se näkemisen ja tuntemisen mukaan ei muuta näe saavansa Jumalankaan käsiin jättäytyessään, on sillä varma toivo, että Jumala antaa ennen anteeksi kuin muut, ja niin se pakenee Herran tykö ikäänkuin nuora kaulassa rikostensa tähden. Uskon puhetta on, kun Johan Arndt sanoo: "Ei ole huokea sinun luoksesi Herra tulla; mutta mihinkä minä kuitenkin sinun kasvojesi edestä pakenisin?"

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 27303
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #128 : 13.11.19 - klo:08:14 »
SV 69  Herramme, katso meidän kurjuuttamme


1. Herramme, katso meidän kurjuuttamme
ja sääli suurta voimattomuuttamme.
Luo katse minuun, murheen alaiseen
ja sydämeni tuskaan salaiseen.

2. Rakkauteesi liitä sydämeni
ja täytä armollasi köyhyyteni,
pois pyyhi epäuskon pimeys,
myös huoli, heikkous ja kärsimys.

3. On lupauksen sana murheisella:
On tuskan alla valta Jeesuksella.
Ei auta työ, ei oma voima muu.
Vain Kristus auttajaksi kirkastuu.

 

Bengt Jonas Brantberg 1745, suom. E. Lagus 1790, uud. W. Malmivaara 1893, J. Haavio 1971, T. Issakainen 2014


Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #129 : 14.11.19 - klo:08:24 »
Usko toivoo Jumalan auttavan siinä, missä ei auttaa sovi, se tekee mahdottoman mahdolliseksi eikä ikään se ole häpeään joutunut. Kun sellainen uskovainen on heitetty mereen, on hän Herraa kiittänyt, kun hänet on viety polttoroviolle tai mestauslavalle, on hän veisaillut voitostansa, kun häntä on vihattu ja kirottu, on hän kärsinyt ja siunannut. Ei ole perkele keksinyt vielä sitä vaivaa, jossa sellainen uskovainen nääntyy, ei sitä murhetta, jonka hän vaihtaisi saadakseen maailman iloa. Mutta ei hänellä ole omaa väkevyyttä eikä hän siinä ole mitään kestänyt, vaan Herran avuksihuutamisessa on hänen voimansa, Herra hänen elämänsä. Tämän uskon alkaja on Kristus, jonka kaltaisiksi sinun ja minun on tuleminen.

Vilhelmi Malmivaara

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #130 : 15.11.19 - klo:08:05 »
Saata Herra meitä tielle, jossa itse opetat meille uskon, joka Sinussa Jeesuksessa Kristuksessa elää, että maailma näkisi Joonan profeetan merkin, näkisi, että Sinä tänäkin päivänä katson sen puoleen, joka raadollinen ja särjetyllä hengellä on, joka vapisee Sinun sanasi edessä*! Amen.

Vilhelmi Malmivaara

*Jes. 66:2

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15838
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #131 : 15.11.19 - klo:19:25 »
Miellyttä seurakokemus Haaparannan kirkkoherralta  https://areena.yle.fi/1-50283790
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #132 : 16.11.19 - klo:07:45 »
Omituiset ovat Jumalan tuomiot. Hän katsoo kaikkitietävänä niin syvälle, että näkee salaisimmatkin vaikuttimet meidän tekoihimme. Sentähden kuuluvat Hänen tekemänsä tuomiot toisilta kuin meidän ihmisten, hurskastenkin. Kun hurskas Samuel seisoo ja ihailee Eliabin suurta kokoa ja arvelee hänestä tulevan Israelille kuninkaan, huomauttaa Herra: Älä katso hänen muotoansa eli suurta kokoansa, - - sillä ei se ole niin kuin ihminen näkee, sillä ihminen näkee sen, kuin silmäin edessä on, mutta Herra katsoo sydämeen*. Sama "sydämeen katsova" Herra, joka näki läpi Jerusalemin temppelissä olevien ihmisten*, tarkastaa sinua ja minua. Hänen silmiänsä et sivuuta, olit ken tahansa. Hän on aina katsomassa sydämesi läpi, eikä Häntä saada petetyksi. Ja mitä Hän katsoo? Hän katsoo, paljonko Hänen tähtensä itseäsi kiellät, paljonko panet uhriarkkuun.

Vilhelmi Malmivaara

1. Sam. 16:7, Mark. 12:41-44

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 27303
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #133 : 17.11.19 - klo:07:29 »
VK  315  Valvoa mun Jeesus anna

https://www.youtube.com/watch?v=CO6I4NqsriM

Valvoa mun, Jeesus, anna
aina ristis juurella
ja niin joka päivä kuolla
synneistäni kaikista.
Suo myös kuolla maailmasta,
kuolla itsestänikin,
että kaiken elämäni
sinulle vain eläisin.

2.
Auta, että ristin tiellä
kuljen askeleissasi.
Eksymästä, horjumasta
estä, Jeesus, jalkani.
Uskoa ja rakkautta,
toivoani lisää myös.
Anna voimaa kilvoitukseen,
täytä alkamasi työs.

3.
Rauhan virran anna vuotaa
sydämeeni kaipaavaan.
Kasvojesi pyhä kuva
paina sieluun loistamaan.
Ääretöntä rakkautta
mihin voisin verrata?
Syvä on se niin kuin meri,
väkevä kuin kuolema.

4.
Ristissäsi, haavoissasi
armon löydän ikuisen.
Kaikki muu on turhaa aivan,
kun vain niitä katselen.
Rakas Jeesus, haavoihisi
minut kätke kokonaan,
kätke siksi, kunnes noudat
minut taivaan kunniaan.Onnia Hellén 1894. Virsikirjaan 1938. Uud. Niilo Rauhala 1976. Sävelmä: Toisinto Pohjois-Savosta
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16404
Vs: Aamuhartaus 13
« Vastaus #134 : 17.11.19 - klo:08:02 »
Sinäkin olet jommankumman kaltainen hengellisyydessäsi, joko niiden, jotka panivat liiastansa, taikka sen lesken, joka pani kaikkensa arkkuun. On välttämättömästi tarpeellista, että tulet tässä suhteessa itsesi tuntemaan. On vain kaksi tietä, lavea ja kaita, kaksi valtakuntaa, Jumalan ja perkeleen, kahdenlaisia sydämiä, vilpillisiä ja vilpittömiä. Toiseen taikka toiseen joukkoon täytyy sinun jäädä. Ei auta, että tietää Jumalasta ja jumalisuudesta, eikä auta, että luulee jotain hyvää itsestänsä ja Jumalasta; täytyy saattaa sydämensä totuuden sanan eteen, täytyy antaa sydänten tutkijan katsoa ja tehdä päätöksensä, täytyy Hänen sanansa valaistavaksi nöyrtyä, päästä ymmärtämään totuus ja tulla sen kautta vapahdettavaksi. Niinkuin Kristus julisti päätöksensä lesken ja muiden uhriarkkuun panijain tilasta, niin täytyy Hänen sanansa päästä päätöksensä sinustakin langettamaan, ja olipa se sinusta mukava taikka ei, on sinun alistuminen sen alaiseksi.

Vilhelmi Malmivaara