Kirjoittaja Aihe: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.  (Luettu 1402 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 13643
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #15 : 08.08.19 - klo:19:39 »
Siperiassa metaania riittää. Siellä on posahdellut lähimenneisyydessä ihan kunnon paukkuja.

Poissa luterilainen

 • Kaivaa Siionin virsiä takataskusta
 • Viestejä: 53
Vs: Luonnon ja ympäristön suojelu vol 3.
« Vastaus #16 : 09.08.19 - klo:09:03 »
Yksi mitä jäin tänään hämmästelemään oli turvepellot. Siis viljelykseen otetut, turvesuot. Missään ei ollut muuta, kuin ovat kuten kaikki turve kaasulähteitä. Mitä niille pitäisi tehdä. Jos viljely loppuu, niin mitä se auttaa, kun yhtä paljon metaania vapautuu?

Turvepellot ovatkin suuria kasvihuonekaasupäästölähteitä maassamme. Ojitetuilta viljellyiltä turvemailta vapautuu merkittävä osa maamme typpioksiduulista, joka on vahva kasvihuonekaasu, jonka osuus maamme kasvihuonekaasupäästöistä on noin kahdeksan prosenttia. Suopelloissa piileekin lähes 300 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Kasvihuonekaasu on kaasua, joka ilmakehässä ollessaan päästää kaiken auringonsäteilyn lävitseen, mutta absorboi suuren osan maan pinnalta lähtevästä lämpösäteilystä lävitseen aiheuttaen kasvihuoneilmiön.

Kasvihuoneilmiö puolestaan on fysikaalis-kemiallinen ilmiö, jossa hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen vaikutuksesta ilmakehän alimmat osat lämpenevät. Kasvihuoneilmiössä auringon tulosäteily pääsee maanpintaan kasvihuonekaasujen läpi, mutta ne hidastavat säteilyä pois maapallolta. Kasvihuonekaasujen vaikutuksesta maanpinnan lämpötila on huomattavasti korkeampi kuin se olisi ilman niitä. Metaani puolestaan on noin 50 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

Ilmastonäkökulmasta katsottaessa naudanlihan tuotanto on omassa luokassaan kasvihuonekaasupäästöissä, koska nauta on märehtijä, jonka ruuansulatus nostattaa ilmaan jatkuvasti metaania, joka on erittäin voimakas kasvihuonekaasu. Jo yksi nauta hönkii ja pieree metaania jopa noin 250-800 litraa joka päivä. Siksi nautakarja jo yksin aiheuttaa jopa kymmesosan kaikista ihmisen aiheuttamasta ilmastopäästöistä.

Toki suomalaisen naudanlihan hyvä puoli on, ettei lihantuotannon tieltä kaadeta sademetsää, kuten vaikkapa Brasiliassa tehdään. Maassamme nautoja ei myöskään ruokita soijarehulla. Mutta naudan ruuansulatus ei katso kotimaata, ja siksi suomalainenkin lehmä päästää ilmakehään metaania 250-800 litraa vuorokaudessa.

Naudan ilmastopäästöjä ei pääse pakoon edes valitsemalla luomulihaa, vaikka WWF:n lihaopas suosittelee luomun valitsemista, sillä myös luomunaudat märehtivät, hönkivät, pierevät ja sontivat metaania, vaikka naudan luomulihantuotannossa lannoitteiden ilmastopäästöt jäävätkin pois.

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-10293221

https://wwf.fi/vahemman-lihaa-lautaselle/« Viimeksi muokattu: 09.08.19 - klo:09:08 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

 • Kaivaa Siionin virsiä takataskusta
 • Viestejä: 53
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #17 : 09.08.19 - klo:16:57 »
Kiitos luterilaiselle hyvästä ja tärkeästä linkistä. Itseltä jäi Ykkösaamu viime lauantaina katsomatta, joten katsoin sen nyt kokonaan. Ihailtavan selkeä ja ymmärtämistä helpottanut haastattelu sekä pääsihteeri Petteri Taalaksen että haastattelija Seija Vaaherkummun osalta.

Asiat jotka monelle huolestuneelle seuraajalle ovat olleet hajallisia lauseita ja kuvia televisiossa koottiin kokonaisuudeksi joka loi myös hiutusen toivoa.

Jos kaikki teemme osuutemme hankinnoissamme, ruoassa ja liikenteessä, voi jälkipolville jäädä elinkeloiset olosuhteet.

Maa on nyt jo harmaa, vihreästä ei juuri ole jälkeäkään Afrikassa. Jopa täällä koetaan hiukan samaa. Luomakunta huokaa, vaikka meidän tulisi hoitaa ja varjella sitä.

Aikanaan minullakin oli ydinsodan aiheuttamaa ahdistusta, nyt nuorillamme on huoli koko tulevasta elämästään. :eusa_pray:

Suomalaiset syövät nyt enemmän lihaa kuin koskaan, noin 80 kiloa vuodessa. Ravitsemustieteilijät ja ympäristöasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lihankulutusta tulisi Suomessa vähentää. Vielä 1960-luvulla suomalaiset söivät alle 40 kiloa lihaa vuodessa. YK:n alainen ilmastopaneeli IPCC:n raportin mukaan mukaan ruoantuotanto aiheuttaa merkittävän osan globaaleista hiilidioksidipäästöistä. Etenkin lihansyöntiä tulisi vähentää, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää alle 1,5 asteeseen.

Lähde:   https://yle.fi/uutiset/3-10915222

Alla olevassa linkissä Ylen Aamu-tvssä oli tänään : Miten saada suomalaiset mättämään vähemmän lihaa?

https://areena.yle.fi/1-4573576

Poissa luterilainen

 • Kaivaa Siionin virsiä takataskusta
 • Viestejä: 53
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #18 : 09.08.19 - klo:16:59 »
..........
« Viimeksi muokattu: 09.08.19 - klo:17:07 kirjoittanut luterilainen »

Poissa luterilainen

 • Kaivaa Siionin virsiä takataskusta
 • Viestejä: 53
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #19 : 16.08.19 - klo:09:55 »
Maailman viisaista muodostettu Rooman klubi oli sitä mieltä, että öljy loppuu viimeistään 1990. En opponoi noita tuoreita viisauksia, mutta joitakin jäin miettimään, mikä on vaihtoehto ja onko se parempi. Minulla oli lapsenlapsia Singaporessa kaksi kappaletta. Mitkä on lentämisen realistiset vaihtoehdot käydä heidän luonaan tai heidän tulla mummolaan.

Mutta jos hukumme muoviin ja myrskyaaltoihin ennen kuin öljy loppuu ilmastonmuutoksen vaikutusten näkyessä maassamme jo tänään?  :017:

Lähde: https://wwf.fi/wwf-suomi/viestinta/wwf-lehti/Ilmastonmuutos-nakyy-jo-Suomessa-3421.a

 Ilmastonmuutosaiheinen lyhytelokuva - Polttava Kysymys / The Big Ask. Siinä pikkutyttö pohtii ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

https://www.youtube.com/watch?v=5ji53corH8E
« Viimeksi muokattu: 16.08.19 - klo:10:02 kirjoittanut luterilainen »

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 25652
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #20 : 16.08.19 - klo:12:10 »
Raamatussa sanotaan että maailma on tulelle talletettu:

2. Pietarin kirje:
'Mutta nykyiset taivaat ja maa ovat samalla sanalla talletetut tulelle, säästetyt jumalattomain ihmisten tuomion ja kadotuksen päivään.'

Kuumuus lisäntyy, ilmastopakolaisuus on fakta.

Menneinä vuosikymmeninä pelättiin atomisotaa, napalmia ja ydintuhoja, ennustettiin niiden tekevän lopun elämästä planeetallamme.Että se ei ole toteutunut on jo ihme, ja yhdinenergia on puhtaampana kuin kivihiili tai öljy päässyt pannasta, enimmäkseen.

Nämä ovat näitä isoja juttuja.

Me pienet voimme säästää ja kuluttaa vähemmän, liikkua moottoreilla vähemmän ja kierrättää .
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

 • Kaivaa Siionin virsiä takataskusta
 • Viestejä: 53
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #21 : 16.08.19 - klo:17:59 »

Kuumuus lisäntyy, ilmastopakolaisuus on fakta.


YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan vuosin 2008-2015 joka vuosi 26 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ilmastoon ja ympäristöön liittyvien syiden vuoksi. Pakolaisuuden syynä ovat olleet esimerkiksi tulvat, maanjäristykset, kuivuus, taifuunit ja pyörremyrskyt. Syyrian pakolaisuuden taustaltakin löytyy ilmastosyitä.

– Se on yksi syy siellä taustalla. Maata on vaivannut kuivuus, joka on ajanut ihmisiä muuttamaan kaupunkeihin. Kaupungistumisen seurauksena työttömyys on lisääntynyt ja se taas on lisännyt konflikteja, selittää Suomen pakolaisavun viestintäpäällikkö Kaisa Väkiparta.

Ilmastopakolaisuutta ei oteta vakavasti

Ilmastopakolaisuutta ei vielä ole otettu vakavasti eikä ole pohdittu, miten luotaisiin ilmastopakolaisille kattava uudelleensijoitusjärjestelmä.

– Pitäisi puuttua ongelman syihin eikä seurauksiin. Ilmastonmuutosta pitäisi torjua tehokkaammin. Ilmastopakolaisia ei ole vielä määritelty pakolaisiksi eli Geneven pakolaissopimuksessa heistä ei ole mainintaa. Suomessakin poistettiin keväällä mahdollisuus saada kansainvälistä suojelua humanitaaristen syiden perusteella. Tähän kategoriaan olisivat ilmastopakolaiset sopineet. Tämä mahdollisuus pitäisi palauttaa lakiin, vaatii Väkiparta.

Luvassa 250 miljoonaa ilmastopakolaista

Kansainvälinen Punainen Risti arvioi, että vuonna 2050 ilmastopakolaisia voi olla jo 250 miljoonaa.

– Suurin osa pakolaisista on jo nyt alueilla, jossa ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat suurimmat, esimerkiksi Pohjois-Afrikassa, lähi-idässä, kehitysmaissa. Heistä tulee moninkertaisia pakolaisia, kun ilmastonmuutos etenee, muistuttaa Väkiparta.

Järjestöt toivovat apua ongelman ratkaisemiseen ensi viikolla alkavalta Marokon ilmastokokoukselta.

– Vähintään pitäisi päästä sopuun ilmastorahoituksesta, teollisuusmaiden riittävästä tuesta ilmastonmuutoksesta kärsiville kehitysmaille. Suurin osa ihmisistähän on vielä siellä, sanoo Väkiparta.

Lähde. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jarkyttavat-luvut-26-miljoonaa-ilmastopakolaista-vuodessa-jo-nyt-ja-maara-kasvaa/6144690#gs.w7d3h4

YLE- uutiset-Ilmastokatastrofi: Ilmastopakolaiset https://www.youtube.com/watch?v=KsrVSmKURy8


Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 25652
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #22 : 16.08.19 - klo:20:24 »
Hiljattain uutisissa kerrottiin puiden istutuksista Etiopiassa. En tiedä onko se ennakointia vai jälkihoitoa, mutta hienolta kuulosti. Määrä jota oli jo istutettu oli miljoonia ja vieläkin suurempiin lukuihin tähdättiin.

Suomen Lähetysseura on ollut avustamassa vastaavaa projektia Tansaniassa. Hyvä teko, toivotaan parasta Afrikkaan !

https://felm.suomenlahetysseura.fi/lahetysseuran-uusi-ilmastorahasto-tukee-puiden-istutusta-tansaniassa/

https://yle.fi/uutiset/3-10898691
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4215
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #23 : 16.08.19 - klo:22:40 »
^puiden istutus kuulostaa niin kovin kaukaiselta, kun omasta pihasta pitäisi kitkeä metrinen koivuntaimi ja useampia lehmuksia, ja tammikin jo polvenkorkuinen... Kai pitäis osata olla kiitollinen hyvästä kasvusta maassamme?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15277
Vs: Luonnon ja ympäristön suojele vol 3.
« Vastaus #24 : 17.08.19 - klo:08:00 »
Miksi ne pitäisi kitkeä?