Kirjoittaja Aihe: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa  (Luettu 48738 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #90 : 13.11.11 - klo:12:58 »
Minulla on tuon Riitan punajuurikiusauksen kanssa ina vastaava ohje, joka mielestäni on tosi helppo. 600g raakoja punajuuria, raasteaan karkeaksi, siis isoreikäisellä. 150g sinihomejuustoa murustettuna (vähän vajaa aurapaketti). 2 purkkia smetanaa. Nämä kaikki sekoitetaan keskenään ja uuniin. Paistetaan kypsäksi. Leivinuunini vuoksi en osaa sanoa lämpötilaa enkä aikaa. En laita aivan kuumaan uuniin. Siis sämpylöiden ja pullan jälkeen. Sitten pidän niin kauan, että keskeltä kokeilutuna laatikko on kypsää. Tosi hyvää ja yksinkertaista.
Mitään mausteita en ole laittaunut. Aura antaa makua ja siinä on riittävästi suolaakin.
Pyryharakka

Poissa maisakai

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 760
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #91 : 21.11.11 - klo:15:34 »
Kiitos homperskareseptistä!

Tapahtui seuraavaa:

Tein taikinan ohjeen mukaan, mutta en sitten tiennyt, minkä näköisiksi homperskat pitäisi leipoa. Tein pyörylöitä, jotka uunissa muotoutuivat ikään kuin ruskettuneiksi Hanna-tädin kakuiksi.

Tuli vieraita ja asetin pikkuleivät tarjolle. Eräs vieraista maistoi, meni miettivän näköiseksi ja loihe lausumaan: "Merkillistä, tästä tulee jokin tuttu maku mieleen. Mitä nämä oikein ovat?" "Homperskoja", vastasin innoissani. "Ai joo, nämähän maistuvat ihan huuberskoilta, mutta eivät vain näytä niiltä! Äiti aina teki näitä", sanoi ystäväni.

Kävi ilmi, että heillä pikkuleivät olivat kulkeneet huuberskojen nimellä. Ne leivottiin pötköksi, josta leikattiin paloja pyörylöiksi, joiden päälle tehtiin haarukalla ristikko.

Ystäväni on kotoisin Kangasalta, joten lieneekö alkuperäinen rouva Holmberg/Huber/Huberg vaikuttanut aikanaan Hämeessä myös?   

PS Kummallista, miten nopeasti tuollainen yksi pikkuleipäsatsi kuluu! Enää pari jäljellä.  :icon_rolleyes:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34961
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #92 : 21.11.11 - klo:16:26 »
Hain hakusanalla Homberskat ja löytyi mm. tämä kangasalalainen leipomo jonka valikoimiin Homberskat kuuluvat.
http://www.herkkutytot.fi/tuotteet/

Nimen historiasta joku foorumilainen kertoi silloin Homperska-villityksen aluksi että liittyy johonkin ruustinna Holmbergiin (tai sinnepäin).

Minä leivoin niitä muutaman satsin yksiin seuroihin. Lahtelaisille ne olivat mieluista mutta uutta. Eräs täkäläinen ruustinna halusi reseptin. :007:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22737
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #93 : 21.11.11 - klo:16:34 »
Se ainakin oli vain villi arvaus, että pikkuleivät liittyisivät Siionin virsien runoilija Johan Christoffer Holmbergin (kuoli 1743) perheeseen.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #94 : 21.11.11 - klo:22:53 »
Mie tein viime lauantaiksi Maailman parhaita. Ne tehdään lähes samalla reseptillä kuin Homperskat, mutta pyöritellään n. 2 cm paksuisiksi pötköiksi pellille, paistetaan ja leikataan vinoiksi viipaleiksi lämpimänä.
Tein myös Serinakakkuja ja Vanilijavannikkeita. Yhteensä näihin piparitaikinoihin väänsin 1,3 kg voita ja paljon muita aineita. Jokaista sorttia tuli noin sata kappaletta.
Pidimme näet puolisoni 60-v. päiviä.

Vanilijavannikkeet muistin hyvän makuisiksi. Ihmettelin mielessäni, että miksiköhän niitä ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan. Kyselin Tiitiäiseltä, muistaisiko hän, milloin niitä on viimeksi tehty. Hän ei muistanut sellaisia meillä tehdynkään.
No, sitten pursotusvaiheessa muisti virkistyi. Ne on niin tuskallisia pursottaa, että siksi on jääneet tekemättä. Maukkaita ne joka tapauksessa on. Niissä on mantelijauhetta, joka antaa hyvää makua. Tehdessä ihmetytti vielä se, ettei niihin laitettu mitään nostatusainetta. Siitä huolimatta niistä tuli mureita.
Pyryharakka

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34961
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #95 : 22.11.11 - klo:08:00 »
Voin todistaa että Pyrtsi on Mestarileipoja. Ne ruisjauhopiparit ja se mustikkakukko ovat ikuisesti mielessäni. Minä leivon vain epävirallisesti.
Pullapitkot ja kinuskikakku ovat ne mitkä saan onnistumaan.Ja homperskat. Värkkään myös murotaikinapiirakoita erilaisin hölväyksin, omenoista, urpitsasta, puolukasta ja milloin mistäkin. Näillä kiloilla niitä pitäisi välttää.

Myöhästyneet Onnittelut Tiitiäisen isälle !  Riitalta ja Matilta
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #96 : 27.11.11 - klo:18:21 »
Lupasin jokin aika sitten  :017:marmeladin teko-ohjeen ja nyt kun kaivelin englantilaisen hedelmäkakun ohjetta, niin tuo marmeladireseptikin muistutti olostaan:
Marmeladikuutiot; resepti jostain lapsuudesta
1 L vettä
30 gr agar agaria
1 kg sokeria
3 dl kiinteään omena tai aprikoosisosetta
2 tl viinihappoa
karamelliväriä

Mittaa vesi kattilaan. lisää apteekista hankittu agar agar, liota yön yli
Keitä sitten seosta kunnes agar agar on täysin sulanut, Lisää sokeri ja keitä kunnes sokeri on sulanut
Sekoita vähän jäähtyneeseen seokseen hedelmäsose ja viinihappo
Sekoita karamelliväri vesitilkkaan ja värjää sillä karamelliseos
Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun kulhoon ja anna jäähtyä kylmässä. Leikkaa levy kuutioiksi ja kieritä makeiset sokerissa.

Poissa Mörtti-57

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 1647
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #97 : 15.01.12 - klo:14:15 »
Löysin pakasteesta hirvenlihanpalan vm 2010 ja valamistin siitä 5ltr:n kattilallisen lihasoppaa. Perunoota, sipulia, pakastevihannespussi, sualaa, pippuria, persiljaa ym. maustehia. Minkähän takia lihaa keittäes tuata keittoliämen kirkkautta vaalitahan aina niin hualella, kun vaahto ym. pitää siivilöörä tarkasti pois. Minä oon ruvennu laittamahan lihakeittohon Koskenlaskijajuustoa ja keitosta tuloo maitomaisen valakoosta ja makukin on juustoisen pehemiä :P.
Tähänkään keittohon en vaari  copyright ©-oikeuksia :003:
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34961
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #98 : 15.01.12 - klo:14:28 »
Vanha kikka liemen kirkastamiseksi on keittä sipulia kuorimatta ja ottaa se pois ennen tarjolle panoa.
Minä kylläkin kuorin vaahdon, sillä muuten siitä jää ilkeä musta rengas töhkää kattilan reunaan.  :118:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Atanasia

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2189
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #99 : 15.01.12 - klo:14:29 »
Lainaus
Minä oon ruvennu laittamahan lihakeittohon Koskenlaskijajuustoa
ja keitosta tuloo maitomaisen valakoosta ja makukin on juustoisen pehemiä .

Koskenlaskijaa sopii sulattaa jos vaikka mihin keittoon - ja hyvä tulee!
Herra armahda.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34961
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #100 : 04.02.12 - klo:11:45 »
Taitaa olla jo pari vuotta kun viimeeksi olen laittanut uunissa mannavanukasta.

Keitetään mannapuuro, löysähkö. Siihen sokeria, suolaa, vaniljasokeria, rusinoita ja sitruunanmehua ja raastettua sitruunankuorta.
Voideltuun uuniin, ei äkäiseen lämpöön tunniksi- puoleksitoista.

Täytynee peittää vanukasvuoka sillä samoille lämpimille laitan piknikpaistin ( tarjoupossua verkossa, lämpömittarilla). Kun lisään paistin kylkeen hautumaan sipulit, tomaatit ja paprikat, voi aroomi vanukkaassa olla sipulinen.

Paistoin lieden uunissa jo kaksi gluteenitonta rahka-herkkupiirakkaa huomisiin seuroihin. Toinen jää omaksi kahviherkuksi, sillä "gluteenittomia" ei ole kovin monta.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Tiitiäinen

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 564
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #101 : 12.02.12 - klo:15:53 »
Mie väsäsin eilen ekaa kertaa elämässäni lanttukukkoja ja avot kun ovat hyviä! Ihan tuli oikeiden lanttukukkojen makusia...  :001: Niitä viedään tänään tulijaisiksi Espooseen,vaikken vielä tiedäkään ymmärtääkö T:n vanhemmat lanttukukkojen päälle....

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34961
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #102 : 12.02.12 - klo:17:09 »
Lanttu on aina hyvää. Syön sitä raakanakin, on niin C-vitamiinipitoista näin flunssakaudella.
Terveisiä Luumäelle! Luen henkilökuvaa Ellen Svindhufudista. Hänhän yhdistää Padasjoen ja Luumäen.

Öppiäisellä oli bossia jääkaapissa samaan aikaan kun meillä. Keitin toissapäivänä 5 l. kattilallisen omalla reseptillä mukaillen monia joita löysin netistä.
Kaalia, porkkanaa, punajuurta( sekä tuoretta että etikkasäilykettä), sipulia, herkkukurkkua, kasvislientä, hunajaa ja etikkaa ja suolaa.
Kaikki kasvikset paitsi etikkapunajuuri ja herkkukurkku kiehumaan kasvisliemeen n. 1,5 h. Sitten mausteet ja etikkasäilykkeet lopuksi.Kasviksia paljon, lientä niin että just peittyy.
Smetanan kanssa nam!

Tämä Matin ja minun herkku ei kelpaa tyttärillemme ollenkaan. Joskus kiusottelen että jos tulette yökylään laitan borsh-keittoa.   :eusa_dance:
Jotenkin ihmeellistä, että mitä lapsena inhosi tai tykkäsi, niin se on yhä näin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Tiitiäinen

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 564
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #103 : 12.02.12 - klo:18:25 »
Oih! Borssi on miun lempparia....mie voisin joskus tulla Riitta-mummille borssille.... :003: Ja joo, lanttua tuli napsittua raakanakin,mutta ihan toista kiloa ei suita sellasenaan syödä...siksipä tein kukot....tosin täytettä jäi vieläkin tähteeksi....sitä voi kyllä syödä vaikka lisukkeenakin.  :001:

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34961
Vs: Riitan ja kanssakulkijoiden ruokajutut 6.osa
« Vastaus #104 : 12.02.12 - klo:19:20 »
Kun tulet niin tehhään borssia.   :039:

Muistan 1940-luvun lopulta että kun ei juuri ollut mitään makeaa antaa lapsille, äiti leikkasi lantusta ohuita siivuja ja ruskisti niitä puuhellan keittolevyllä sellaisenaan. Samoin perunaa. Siirappia oli ja sitä sai vähän lantun tai paistetun ruisleipäsiivun päälle. Perunalle pantiin suolaa. Ne oli niitä "ranskalaisia" silloin.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)