Kirjoittaja Aihe: Riitan ruokajutut 4  (Luettu 49012 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16934
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #105 : 24.03.10 - klo:16:52 »
Myrkkykakku

Kerran kun tyttärellä oli känkkäränkkä ja vaimo oli töissä (kuten tavallista) tein lasten kanssa myrkkykakun jotain tehdäkseni.

Pohjana oli perussokerikakku 1 lasillinen kananmunia, sama määrä sokeria ja sama määrä vehnäjauhoja. Kaikki tietävät, että sokeri ja munat pitää vatkata ja jauhoihin sekoittaa leivinjauhetta sopiva määrä. Tämän lisäksi sekoitimme jauhoihin vähäsen vihreää karamelliväriä, jolla saatiin kakusta myrkynvihreä väriltään.

Kakkuun lisättiin ennen sen paistamista sisiliskonmunia eli manteleita, ryppyisiä kanankokkareita ei rusinoita sekä kiviä eli hasselpähkinöitä. Muuta sopivaa ei kaapista löytynyt.

Ei sitten muuta kuin kakku pitkäksi aikaa uuniin, sillä siitä tuli niin raskas, että paistumiseen meni ainakin tunti.

Kyllä kakku kelpasi ja siitä tuli legenda.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11625
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #106 : 24.03.10 - klo:17:00 »
Olin toisella kymmenellä, kun sisareni sairasti aivokalvontulehduksen. Hän oli sairaalassa ja vanhempani hänen luonaan kaiken aikaa. Noh, tahdoin ilahduttaa heitä, ja leivoin kakun, ajattelin että se maistuisi iltateellä kun tulevat väsyneinä ja huolissaan...löysin ohjeen tietysti, mutta en tiennyt mitä leivinjauhe on...ajattelin että se ei voi ollá erityisen tärkeä, koska sitä tarvitaan taikinaan niin mahdottoman vähän, ilmankin tulee varmasti aivan hyvin toimeen.  

Me kyllä söimme sen kakun.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22737
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #107 : 24.03.10 - klo:17:46 »
Tyttäreni teki vastaavan unohduksen piparkakkutaikinaa sekoittaessaan. Syntyi ilmaisu 'kraksupiparit'.

Poissa Sanneli

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 2387
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #108 : 24.03.10 - klo:18:42 »
Maakuntaruokiin pitää lisätä täkäläinen loistoaamupala (jota kyllä luulin hyvin pitkään tamperelaiseksi ruuaksi kun mummun tampereella asuva mutta Raudaskylältä kotoisin oleva veli sitä aina tekee) eli pepu! (Sievissä on mutti joka on vähän pepua vetelämpää - "pilalle mennyttä pepua")
8 dl ohrajauhoja
4 dl vettä
ripaus suolaa

Sekoita suola veteen. Kun vesi kiehuu, lisää jauhot. (Näppärimmin saa jauhot sotkettua mukavasti sinne veden sekaan kun kippaa ne kasaksi siihen veden päälle ja sitten tökkii sitä kasaa puuhaarukalla tms. niin kauan että jauhot ja vesi on sekasin.) Tarjoa voinokareen kanssa.
"Kun oma pohja vajoaa Niin armo yhä kannattaa. Sen päällä, niin kuin kallion Minulla turvapaikka on."
Parhain terveisin Sanna

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16934
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #109 : 24.03.10 - klo:22:30 »
Maakuntaruokiin pitää lisätä täkäläinen loistoaamupala (jota kyllä luulin hyvin pitkään tamperelaiseksi ruuaksi kun mummun tampereella asuva mutta Raudaskylältä kotoisin oleva veli sitä aina tekee) eli pepu! (Sievissä on mutti joka on vähän pepua vetelämpää - "pilalle mennyttä pepua")
8 dl ohrajauhoja
4 dl vettä
ripaus suolaa

Sekoita suola veteen. Kun vesi kiehuu, lisää jauhot. (Näppärimmin saa jauhot sotkettua mukavasti sinne veden sekaan kun kippaa ne kasaksi siihen veden päälle ja sitten tökkii sitä kasaa puuhaarukalla tms. niin kauan että jauhot ja vesi on sekasin.) Tarjoa voinokareen kanssa.

Tuota muttia syödään Toholammilla ja Ullavassakin.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Leena

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 11625
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #110 : 28.03.10 - klo:19:26 »
Juustoni ei kiinteytynyt lainkaan. Piti heittää pois, se oli kiteytynyt siihen hellemekon helmaan niin tiiviisti ettei sitä saanut siitä irti millään tekemisellä toisaalta sitten taas siitä. Minusta sillä oli aivan tarpeeksi tiivis kansi, lautanen ja sen päällä painona appelsiinihillotölkki.  En ymmärrä, miten tässä tähän päädyttiin.  Mutta ensi viikolla minulla on oikea muotti ja oikeaa kangasta. Uusiksi.
Jos ahdistuksen tie on edessämme, myös silloin Kristus meitä kuljettaa. Annamme Isän käteen elämämme, Hän itse meille rauhan valmistaa.

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #111 : 28.03.10 - klo:21:43 »
Tuota muttia syödään Toholammilla ja Ullavassakin.

Ei mitään muttia!    :icon_wink:
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 16934
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #112 : 28.03.10 - klo:21:57 »
Ei mitään muttia!    :icon_wink:

Kyllä se on Muttia.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Mauno

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 789
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #113 : 29.03.10 - klo:08:02 »
Mutti on sieviläisten perinneruoka. Joka kesä on heinäkuussa Muttimarkkinat, jolloin koko pitäjän väki kokoontuu kirkonkylälle, nykyiset ja entiset sieviläiset. Muttia siellä tehdään isolla padalla ja myydään veteraanien hyväksi.


Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34949
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #114 : 29.03.10 - klo:08:22 »
   Samantapainen kohtaamispaikka on virolahtelaisilla vuosittainen Hapanvellijuhla.
Äitini kävi siellä vielä vanhana ja sairaanakin. Minä olen kerran maistanut sitä herne-peruna-hapanleipätaikinaruokaa!
En ole ylpeä syntymäpitäjäni perinneruoasta. Mutta enpä ole siellä kasvanutkaan ja säännöllisesti sitä nauttinut.
Syöväthän ruotsalaisetkin hapansilakkaa. :icon_lol:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34949
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #115 : 29.03.10 - klo:12:38 »
Savusiian loppu, joka olikin aika suolaista ja vahvasti savun makuista päätyi salaatiksi.

                       1 kylmä keitetty peruna(iso)
                        1/2 vihreää kurkkua kuutioina.
                        1 omena kuutioina
                         1 pieni salottisipuli silppuna
                          1 pieni tomaatti kuutioina

                           1 tölkki kermaviiliä
                            kalamaustetta
                            sitruunapippuria.

                            sekoitetaan ja jäähdytetään.

                             Periaatteella tähteet talteen saa monenlaista hyvää.
                             Pilaantunutta ei käytetä.
                             
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa amanda

  • kyselevällä mielellä
  • Viestejä: 515
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #116 : 29.03.10 - klo:22:52 »
Hyvä ohje perunasalaatille, Riitta-mummi! Keittokirja sen kuin paisuu.  :icon_wink:

Noista happamista vielä: appivainajani keitteli joskus hapanlohkoa. Minusta se muistutti
epäilyttävästi käynyttä ja hapantunutta perunakeittoa. En muista, oliko siinä lihaa, kun ei tullut
maistettua.  :003: Tietääkö joku  - Riitta-mummi? - tätä ruokalajia?
Oi rakas Jeesus, suloinen

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 5094
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #117 : 30.03.10 - klo:22:45 »
Sain viime kesänä ystäväni 60-vuotispäivillä hapanlohkoa. Se oli keitetty ylämaalaisittain. Sitä oli tehty maistiaisiksi, kun se oli päivänsankarin herkkua. Juhlaruuat oli sitten ihan hienot ja monipuoliset.
Mutta se hapanlohko. Tuossa maistamassani oli perunaa, porkkanaa, lanttua ja leipätaikinan juurta. Hyvää oli, vaikka ensimmäistä kertaa söin. Johtunee siitä, että olen aina pitänyt leipätaikinasta. Syön sitä aina leipää tehdessäni.
Pyryharakka

Poissa meme

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 695
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #118 : 31.03.10 - klo:20:13 »
Tein tänään pääsiäiskeksejä. Ovat perusreseptiltään murokeksejä, jossa on pohjassa osa vehnäjauhosta korvattu maissijauholla, jotta taikina olisi keltasempaa. Paistamisen jälkeen päällystin keksit vielä pölysokeri - vesi - keltainen väriaine seoksella sekä ripotin vähän nompparellejä päälle. Hyviä tuli  :eusa_angel:

Poissa Pirska

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6624
  • Vihaaja
Vs: Riitan ruokajutut 4
« Vastaus #119 : 31.03.10 - klo:22:19 »
Minä tein tänään uusimman Pirkka-lehden ohjeella sitruunaista täytekakkua. Muuten tuli hyvä, mutta ajattelin, että panen sitä sitruunatahnaa päälle vähän paksummasti mitä käskettiin. Olisi pitänyt tajuta jo siinä vaiheessa, kun koristeet meinasivat valua pois, että olisi vähentänyt sitä. Enpä tajunnut ja pursotin reunat kauniisti. Jonkin ajan kuluttua ne reunat eivät enää olleet ollenkaan kauniit, kun se sitruunatahna valui niin, että reunat sortuivat. Siellä se nyt ilkkuu jääkaapissa.
                     
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.