Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XII  (Luettu 99392 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #105 : 25.02.25 - klo:16:32 »
Voin hyvin kuvitella, että on hyvää. Voisin syödä, sillä en enää oikein pidä jauhelihasta.

Tarjoaisin lisäkkeen' tomaatti-sipuli-salaatin tuoreista tomaateista.

3-4 tomaattia
2 pientä salottisipulia( keltasipulikin käy  )
neitsytölyä, etikkaa, mustepippuria, sokeria ja suolaa

Tomaatit siivutetaa, sipuli leikataan niin ohueksi siivuksi kuin sen  saa.
öly-etikka-sokeri-suola seosta ravistetaa ja rouhitti pippuri lisätään.
Kastike kasvisten päälle ja varovaista  kääntelyä. Anna maustua n. 1 h
Kiitos vinkistä, valmistinkin tänään Riitan tomaatti-sipuli-salaatin, tosin korvasin neitsytöljyn rypsiöljyllä ja käytin omenaviinietikkaa. :)

Tänään valmistin meille ruuaksi mustapapupyöryköitä yrttikastikkeessa ja keitinperunoita. Ruuan keraksi raasteita, punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta sekä Riitan tomaatti-sipuli-salaattia. :)

2 pkt Pirkka mustapapuja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
1dl korppujauhoa
1rkl perunajauhoa
2rkl rypsiöljyä
1rkl sinappia
1rkl soijakastiketta
1 Knorrin kasvisfondi
1tl rouhittua mustapippuria
rypsiöljyä paistamiseen

Valuta mustapavut siivilässä. Hienonna sipuli, valkosipulit ja chili ja kuullota pannussa tilkassa öljyä. Kaada mustapavut kulhoon ja lisää joukkoon kaikki pyörykkätaikinan ainekset. Survo seos perunasurvimella karkeaksi taikinaksi. Sattumia saa jäädä. Laita taikina tekeytymään 15 minuutiksi jääkaappiin. Pyöritä taikinasta pyöryköitä. Kuumenna tilkka kasvismargariinia paistinpannulla ja paista pyöryköihin herkullinen rapea pinta. Nosta pyörykät sivuun ja valmista kastike samalla pannulla.

Kastike:

1rkl kasvismargariinia
4dl kaurakermaa
1 kasvisfondi
0,5 tl rouhittua mustapippuria
provincen yrttiseosta
persiljaa

Sulata nokare kasvismargariinia pannulla. Lisää joukkoon ruokakerma, kasvisfondi sekä mustapippuri ja kuumenna sekoittaen. Mausta provincen yrttiseoksella ja lisää persiljaa sekä upota joukkoon pyörykät kastikkeeseen. Ja sitten syömään  :P . :)
« Viimeksi muokattu: 25.02.25 - klo:16:37 kirjoittanut luterilainen »

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #106 : 25.02.25 - klo:17:21 »
Minä laitoin perinteisen sienikastikkeen suolasienistä. Perunoina oli perunasoselaatikko.  Salaatteina oli etikkapunajuuria ja vaaleita tölkkipapuja.

n. 3 dl suolasieniä,   liotin pari tuntia.
    1 keskikoinen sipuli
     0,5 ltr maitoa
     1 tlk ruokakermaa
     3 tl vehnäjauhoja
      ripaus valkopippuria
      persiljaa silppuna  lopuksi

     Vähän voita ja öljyä joissa kuullotin sienet ja sipulit. Lisäsin jauhot, maidon ja kerman. Keittelin puolisen tuntia ja lopuksi valkopippuria ja persiljaa.

Olemme aina pitäneet sienistä ja hyvältä maistuivat nytkin. Nyt ne on loppuneet, mutta pakastimessa on suppiksia ja kuivattuina mustatorvisieniä.

Kaupasta saa myös tuoreita tai säilöttyjä herkkusieniä, ja muitakin löytynee.

Emme enää kykene itse sienestämään, mutta jälkeläiset ja Mauno ovat tuoneet niitä. :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #107 : 26.02.25 - klo:14:24 »
Tänään valmistin meille minestronekeiton. :)

2rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
3 porkkanaa
1 punainen paprika
1l vettä
1 tlk 400g Mutti tomaattimurskaa
1 Knorrin kasvisfondi
3dl Rummo Conchiglie Rigate -simpukkapastaa
2tl oreganoa
1 pkt  380g Pirkka valkoisia papuja
200g Apetitin pakasteherneitä
1tl rouhittua mustapippuria
2rkl Heinz ketsuppia

Pilko kaikki kasvikset pieniksi kuutioiksi. Lorauta kattilan pohjalle rypsiöljyä ja kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon porkkana ja paprika. Kaada joukkoon vesi ja tomaattimurska. Lisää kasvisfondi. Anna kiehahtaa ja lisää joukkoon pasta. Ripottele joukkoon oregano. Huuhtele ja valuta pavut. Lisää joukkoon pavut ja herneet. Anna porista, kunnes pasta on kypsää. Mausta mustapippurilla ja ketsupilla. Tarkista maku, ja ei kun syömään... :P . :)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #108 : 26.02.25 - klo:15:22 »
Mahdoton puuro !  Jos on Muttia ja Heizia, papuja, simpukkapastaa,herneitä ja porkkanaa, tulee  kumma keitos !

Taidat huijata.  Kun kävin tekoälyssä ja kysekin eräästä sairaudestani, se alkoi suoltaa näitä kasvisruokia.

Olen kokeillut eri dieettejä, ja tulos on +- 0. Syon tavallista sekaruokaa, lihaa vähentäen.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #109 : 26.02.25 - klo:17:06 »
^ Minusta tuo näyttää aika normaalilta minestronelta, mitä nyt parmesaani puuttuu päältä. Sehän on juuri tuollainen kasviksia ja usein papuja ja joko pastaa tai riisiä ja mahdollisesti hieman jotain savukinkkua sisältävä ruoka. Missään ei ole tarkkaan määritelty, mitä pitää olla. Itse kyllä pistäisin mukaan myös selleriä!

Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #110 : 26.02.25 - klo:17:13 »
Lähikauppani tofuhylly oli täydentynyt, joten sain sitä hommattua. En tosin löytänyt tasan sitä merkkiä jota etsin, vaan toiseen oli tyytyminen. Ostos on nyt painon alla kuivahtamassa. Sitten marinoin soija- ja hoisin-kastikkeen seoksessa, sitten paistan oliivi- ja seesamiöljyn seoksessa. Nautitaan wokkivihannesten kera. Nuudeleitakin tekisi mieli, mutta koska olen lihonut niin jääköön nyt sikseen.

Mutta nyt kun meillä taitaa olla asiantuntija keskuudessamme niin hyödynnänkin tilaisuutta ja kysyn sinulta, luterilainen, onko sinulla jotakin suosikkitofumerkkiä? Tai vastaavasti jotakin, mitä välttelet. Ja jos niin onko perusteena hinta, vastuullisuus, saatavuus, kulinaariset ominaisuudet vai jokin muu? Onko eroa kiinteän, pehmeän ja jollain tavoin maustetun tofun tapauksessa?
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #111 : 26.02.25 - klo:20:09 »
Minä olen jo niin vanha kokki, etten totu monimutkaisiin aasialaisiin keitoksiin. Niissä on usein niin monia makuja ettei perusmakua olekaan. Perinteisessä suomalaisessa kokkailussa peruna oli peruna ja liha oli liha ja ruisleipä tietysti reikäleipä.

Ei vaan. Kyllä syön mielelläni kiinalaisessa tai thaimaalaisessa ravintolassa, mutta itse en ala sitä arsenaalia hankkimaan.

Aasialaisiksi mauiksi minulle riittävät, soija, valkosipuli, chili, korianteri, curry ja muutamat muutkin, kuivamausteina. Näitä ainakin maustelaatikostani löytyy.

Muuten pidän siitä että ruokani maistuu perus-raaka-aineelta, lisättynä suolalla ja sipulilla, yleensä.
Esimerkkejä: Karjalanpaisti, munuismuhemmos, maksa, silakkalaatikko ja Janssoninkiusaus. Nämä syntyvät  3 -5 aineksesta.

Olen myös hyvin hintatietoinen. Säästän aina kun voin ja joka paikassa.

Ai niin. Minetronehan on meillä samaa kuin lihasoppa lisättynä paprikasuikaleilla ja makaroneilla.  :003:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #112 : 26.02.25 - klo:22:24 »
Mutta nyt kun meillä taitaa olla asiantuntija keskuudessamme niin hyödynnänkin tilaisuutta ja kysyn sinulta, luterilainen, onko sinulla jotakin suosikkitofumerkkiä? Tai vastaavasti jotakin, mitä välttelet. Ja jos niin onko perusteena hinta, vastuullisuus, saatavuus, kulinaariset ominaisuudet vai jokin muu? Onko eroa kiinteän, pehmeän ja jollain tavoin maustetun tofun tapauksessa?
Suosikkitofumerkki on Jalotofu https://jalotofu.fi/tuotteet/  joko maustamaton tai kylmäsavu. Kiinteässä on enemmän proteiinia ja vähemmän vettä. Kylmäsavusta ja marinoiduista tofuista kannattaa ottaa marinadi talteen, sillä siitä saa makua ruokaan.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #113 : 27.02.25 - klo:09:17 »
Mahdoton puuro !  Jos on Muttia ja Heizia, papuja, simpukkapastaa,herneitä ja porkkanaa, tulee  kumma keitos !

Taidat huijata.  Kun kävin tekoälyssä ja kysekin eräästä sairaudestani, se alkoi suoltaa näitä kasvisruokia.

Olen kokeillut eri dieettejä, ja tulos on +- 0. Syon tavallista sekaruokaa, lihaa vähentäen.
Ei suinkaan mahdotonta puuroa vaan sakeaa italialaista keittoa, joka valmistetaan erilaisista kasviksista ja pastasta  tai riisistä. Koska keittoni on vegaanista, jätin parmesaanijuuston pois, tosin on olemassa vegaanista parmesaanijuustoja, jota voi myös valmistaa itse.

Italialainen perheyritys Mutti on maailman ainut pelkkien tomaattituotteiden valmistaja ja tuoreet että tomaattisäilykkeet ovat terveellisiä, koska ne sisältävät antioksidatiivista lykopeenia. Italialainen vegaaninen Rummo Conchiglie Rigate -simpukkapasta on korkealaatuista pastaa ja pavut ovat proteiinipitoisia.

Mutti https://mutti-parma.com/fi/mutti-tuotteet/

Rummo Conchiglie Rigate -simpukkapasta  https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/rummo-conchiglie-rigate-no42-500g-8008343200424

Proteiinin tarve kasvaa, kun ikävuosia kertyy. Proteiini tukee lihasmassan säilymistä ja helpottaa siten liikkumista. Riittävä proteiinipitoisten ruokien syöminen auttaa toimintakyvyn säilymisessä ja voi jopa parantaa sitä. Proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat ovat kolme tärkeintä ravintoainetta, joita ihmiskeho tarvitsee toimiakseen.

Pehmeät kasvirasvat on terveellisintä rasvaa, sillä tutkimusnäyttö on selkeää eli kovat rasvat ovat terveydelle haitaksi ja kasvirasvat hyväksi. Kova eläin - ja maitorasva lisää veren huonoa LDL-kolesterolia, joka saostuu verisuonten seinämiin ja ahtauttaa niitä. Tyydyttymätön kasvirasva eli pehmeä rasva taas pienentää LDL-kolesterolipitoisuutta ja samalla vähentää verisuonten ahtautumisen todennäköisyyttä. Se myös sisältää elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.  :)
« Viimeksi muokattu: 27.02.25 - klo:09:23 kirjoittanut luterilainen »

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #114 : 27.02.25 - klo:09:19 »
^^ Jaa siellähän on tuotevalikoima monipuolistunut siitä mitä joskus aikoinaan on ollut. Ehkä joku noista menee testaukseen, kunhan kaupasta löydän.

Katselen joskus videoita sumopainijoiden arkeen ja etenkin ruokaan keskittyvältä YouTube-kanavalta. Tallissa elää pojat yhdessä kuin missäkin luostarissa, ja myös kokkaavat ruokansa itse. Näyttää, että Japanissa on kaupoissa tarjolla jotain valmiiksi paistettua tofua myös. Ja siis kyllä syövät tofua siinä kuin kaikkea muutakin, mikä siellä päin maailmaa on tavallista ruokaa. Kalaa yllättävän vähän; onkohan se Japanissakin tyyristä nykyän?

En tavoittele sumopainijan mittoja, kunhan muuten vain uteliaisuuttani katselen. Läskiä minussa varmaan olisikin (urheilu)lajityypillinen määrä, mutta lihakset puuttuu.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #115 : 27.02.25 - klo:09:56 »
En yhtään epäile luterilaisen ravitsemusopillista tietämystä. Tuon esiin vain oman ikäisten ihmisten ruokatottumukset ja perinneruoat.

Onhan meilläkin jo tietoa kasvisruokien ja -rasvojen paremmuudesta läskisoosiin ja kermakakkuihin verraten.

Kun tähän ikään on päässyt sodan jälkeisen pula-ajan ruoilla ja myöhemmin pitkään yhden ansaitsijan,  nelihenkisen perheen ruokailumahdollisuuksilla, pidän pintani ja aion jatkaa valitsemallani linjalla. Lääkäri on kehunut kehoni hyvästä huolehtimisesta moniin sairauksiin nähden ja kehoittanut jatkamaan samalla tavoin.

Tänään on tuikitavallista siskonmakkasoppaa. Ison kattilallisen teen jotta riittää näiksi hiihtokisapäiviksi.  :039:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #116 : 27.02.25 - klo:15:14 »
Jos on Muttia ja Heizia...
Vaikka Heinz on hyvää ja laadukasta ketsuppia, niin tänään käytin Heinzin sijaan Muttin ketsuppia valmistaessani linssipaistosta, jossa perunamuussin alla muhii mausteinen linssimuhennus. :)

Muussi:

8 perunaa
2dl kaurakermaa
2rkl kasvimargariinia

linssimuhennus:

1 sipuli
3valkosipulinkynttä
2 porkkanaa raastettuna
rypsiöljyä paistamiseen
2 pkt 380g kpl Go Greenin punaisia linssejä
2rkl soijakastiketta
1 tlk 400g Mutti tomaattimurskaa
1dl vettä
1 Knorrin kasvisfondi
1tl rouhittua mustapippuria
1tl paprikaa
0,5 tl savupaprikaa
1tl timjamia
1tl basilikaa
2 laakerinlehteä
2 rkl Muttin ketsuppia

Kuori perunat ja laita kiehumaan veteen. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta porkkanat. Huuhtele ja valuta linssit. Lorauta paistinpannulle öljyä. Kuullota sipuli ja valkosipuli. Lisää joukkoon linssit, porkkanaraaste ja soijakastike. Lisää seuraavaksi tomaattimurska, vesi ja kasvisfondi. Lisää mausteet ja anna porista miedolla lämmöllä, kunnes saat muussin valmiiksi. Valmista muussi kaatamalla perunoiden keitinvesi pois. Murskaa perunat perunasurvimella ja lisää joukkoon margariini ja kaurakerma. Voitele uunivuoka öljyllä ja kaada linssimuhennus vuuan pohjalle. Lusikoi päälle perunamuussi. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Ja sitten syömään... :P. :)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #117 : 04.03.25 - klo:10:25 »
Eilen innostuin leipomaan joulusta jääneistä aineista. Voitaikinalevyistä tein nejä Makkarappiloa ja kuusi luumutorttua.

Puolitin levyt, annoin hiukan sulaa. Oli sopivasti yksi Snellmannin chili-Wilhelmi. Leikkasin sen kahtia ja puolikkaat vielä halkaisin. Käärin makkaranpalat  voitaikinaan. Reitin haarukalla pääpuolen.

Luunuhillo oli hiukan epäilyttävää, mutta ei homeessa, joten käytin senkin loppuun.
Tein kolmio-tortut.

Kaikki samalle uunipellille kananmunalla voideiltuiba. Kuumassa uunissa, 250 astetta, vain n.15 min.
Luumutortut hölväsin tomusokerilla.

Kun uuni oli lämmin, laitoin kaksi isoa omenaa siivuiksi, kauraryyni-sokeri-vaniljasokeripedille. Kierittelin niitä siinä niin että kaikki saivat kaikkea pintaansa. Uunissa 225 asteessa 45 min, ja sitten lämpö pois ja vuoka jäi vielä uuniin muhimaan.

Aamiaisella söimme omenapaistosta, vaniljajugurtin kera. Nam !

Äsken teimme mehustumaan Simpukkasalaatin, jonka nautimme tänään Makkarapiilojen kanssa lounaaksi.

1 jätti-omena, mehukas, kuoritaan ja leikataan pieniksi paloiksi.
1 / 2  kurkkua, kuoritaan ja paloitellaan saman kokoisiksi kuin omena.
1 pss vihreitä pakasteherneitä, sulatettuina.
1 tölkki simpukoita suolavedessä
tilliä hienonnettuna

Kstike:
1/ 2 dl neitsytölyä
1/2 siruunan mehu
2 rkl sokeria
1/2 tl suolaa

Kastike vatkataan hyvin sekoittaen vispilällä, ja kaadetaan ainesten päälle. Sekoitellaan varoen simpukoiden muhentumista. Annetaan maustua jääkaapissa 2 tuntia.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22735
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #118 : 04.03.25 - klo:11:13 »
Voitaikinalevyistä tein nejä Makkarappiloa ja kuusi luumutorttua.

Makkarappilo on niin hauska sana, etten viitsinyt korjata.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #119 : 04.03.25 - klo:11:36 »
Kiitos. Kaikki jotka ovat katsoneet Emmerdalea tietävät mikä on Makkarapiilo.

Simpukkasalaatin tapaan teen myös Katkarapusalaatin, tai käytän molempia meren antimia. Nyt oli vain simpukkapurkki.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)