Kirjoittaja Aihe: Kotikokki XII  (Luettu 99395 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #75 : 24.01.25 - klo:12:10 »
Kermaa käytän, mutta nyt on Matti alkanut pyytää kirkasta. Minulle käy molemmat.
Lapsena en muista lohsoppaa saaneeni, mutta haukea ja ahventa laitettiin, ja maitoon tottakai !

Ruohosipuli tai nuoren sipulin varret silppuna ovat paremi mielestäni kuin keltasipuli. Se saa varsinkin karmaliemessä sopulimaidon maun, ja siitä tulee mieleen sairaudet joihin sitä oli pakko juoda.
Sipulimaitokin menettelee kun lisää ripauksen voita ja pippuria. :023:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #76 : 27.01.25 - klo:16:14 »
Tänään meillä oli ruokana soijarouhe-perunalaatikkoa. :)

10-12 perunaa
4dl kaurakermaa
2rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2,5 dl tummaa soijarouhetta
1 rkl soijakastiketta
1 kasvisfondi
2tl jauhelihamaustetta
1tl rouhittua mustapippuria
2,5 dl vettä

Laitoin uunin lämpenemään 200 asteeseen. Tein ensin soijarouhepaistoksen.

Hienonsin  sipulin. Annoin pannun kuumeta, ja lorautin sille rypsiöljyä ja kuullotin sipulin. Lisäsin pannulle soijarouheen, soijakastikkeen, kasvisfondin ja maustoin. Kaadoin päälle veden ja sekoittelin, kunnes vesi oli imeytynyt. Siirsin pannun sivuun.

Kuorin perunat ja leikkasin ne ohuiksi viipaleiksi. Voitelin uunivuuan rypsiöljyllä ja ladoin pohjalle kerroksen perunoita. Lisäsin soijarouhepaistosta päälle ja toistin niin, että päällimmäinen kerros on perunaa. Kaadoin päälle kaurakermaa ja paistoin uunin keskitasolle noin 30-40 minuuttia. Annoin vetäytyä hetken, ja eikun syömään. Ruuan kanssa ketsuppia ja raasteita sekä puolukkasurvosta. :)


Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #77 : 28.01.25 - klo:13:16 »
Äkkäsin, että minulla on bolognesekastikkeen ainekset, joten tein sitä. Suomessa usein emännät puhuvat siitä, miten saisivat ruokaan ujutettua kasviksia, jotta nirsommatkin perheenjäsenet niitä söisivät. Tähän ei tarvitse ujuttaa kun kuuluvat ohjeeseen ilmankin. Oli siis selleriä, porkkanaa, sipulin virkaa toimittavaa purjoa ja tomaattisosetta. Punalaputettua halpisjauhelihaa, joka jo pitikin käyttää - ja maitoa! No, punkku puuttui, mutta toimii tuo ilmankin. Ohjeen lisätä lopuksi vähitellen maitoa olen lukenut monesta paikkaa. Juustoraastettakin poikkeuksellisesti oli.

Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 6593
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #78 : 28.01.25 - klo:13:25 »
Äsken tuli kuorma  Prismasta. Nyt sain sekä muikkuja että silakkafileitä ! Ne on puuttuneet monta kertaa. Toimitusvaikeutta ?

Silakkaahan saa nykyään huonommin kuin ennen. Emme voi noudattaa Harri Holkerin neuvoa "syökää silakkaa!" Arvellaan, että ihmisten käyttämä hormonaalinen ehkäily viemärien myötä vesiin valuessaan ehkäisee myös kalojen lisääntymistä (ks. esim. WWF:n sivut).

Syksyn lopulla ostin muikkuja, ja silloin oli kaupan tiskissä ilmoitus, että nämä on tältä vuodelta viimeinen erä, palataan asiaan kun taas saa. Nyt ei ole muikkusesonki, sillä kalat pysyttelevät keskitalven aika lailla aloillaan, joten niitä on vaikeampi pyytää.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #79 : 28.01.25 - klo:15:34 »
Juuri se kuitenkin kiinnostaisi kotikokkeja. Kokkeja kiinnostaa kokkaaminen, ei syöminen.
Nyt opetan teille rakkaat kotikokit valmistamaan tammikuun kylmään päivään vegaanisen lämmittävän soijarouhe-papukeiton, jota meillä oli tänään ruokana. :)

6-8 kiinteää perunaa
2rkl rypsiöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 porkkanaa
1 punainen paprika
1 punainen chilipalko
1tl paprikajauhetta
1tl savupaprikajauhetta
1tl rouhittua mustapippuria
1,4 dl tummaa soijarouhetta
1rkl soijakastiketta
1l vettä
1 kasvisfondi
1 tlk chilimaustettua tomaattimurskaa
1 tlk esikeitettyjä ruskeita papuja

Kuori ja pilko perunat valmiiksi. Hienonna sipuli, valkosipuli ja pilko chilipalko. Anna kattilan kuumeta, ja lorauta rypsiöljyä ja kuullota sipulit.

Lisää joukkoon chili, paprikajauhe, savupaprika ja rouhittu mustapippuri. Mittaa joukkoon soijarouhe ja mausta soijakastikkeella. Lisää perunat kattilaan ja kaada päälle vesi sekä lisää joukkoon kasvisfondi. Lisää joukkoon tomaattimurska ja anna keiton porista noin 10 minuuttia.

Pilko porkkanat ja paprika kuutioiksi. Valut pavuista liemi pois. Lisää joukkoon porkkanat, paprika ja pavut. Anna porista toiset kymmenen minuuttia. Jos annat keiton vielä hautua vielä kauemmin, niin pavut pääsevät hajoamaan ja suurustavat keiton. :)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #80 : 29.01.25 - klo:14:58 »
Tervetuloa virtuaaliselle makumatkalle masterChef – kotikokki Luterilaisen keittiöön. Tänään valmistin meille vegaanisen papukiusauksen. Ruuan keraksi raastoin raasteita. Ruuan kera oli myös punajuuriviipaleita ja puolukkasurvosta sekä näkkileipää, päällysteenä kasvirasvaa. Ruokajuomana kotikaljaa. :)

2rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa
2 tölkkiä valkoisia papuja
1 kasvisfondi
2tl paprikajauhetta
1kg peruna-sipulisekoitusta
4dl kaurakermaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Hienonna valkosipulinkynnet ja suikaloi paprikat. Huuhtele ja valuta pavut siivilässä. Kuumenna pannulla tilkka rypsiöljyä. Lisää valkosipuli, paprika ja pavut pannulle ja paista pari minuuttia. Lisää joukkoon mausteet ja kasvisfondi. Sekoita papupaistos ja peruna-sipulisekoitus keskenään. Sipaise uunivuuan pintaan rypsiöljyä. Kaada ensin puolet kiusauksesta vuokaan ja lorauta päälle puolet kaurakermasta. Lisää loppu kiusaus vuokaan ja kaada päälle loput kaurakermasta. Paiste uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä hetken, ja eipä muuta kuin syömään...nam ja maiskis :P .

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #81 : 31.01.25 - klo:16:50 »
Tervetuloa jälleen virtuaaliselle makumatkalle masterChef – kotikokki Luterilaisen keittiöön. Vegaaninen merimiespihvi on täydellistä talviruokaa tammikuun koleaan vesisateiseen päivään ilmastonmuutoksen näkyessä jo nyt maassamme.

10 perunaa
4 rkl rypsiöljyä
200g seitanpaloja
2 sipulia
5-6dl vettä
1 kasvisfondi
10 maustepippuria
2-3 laakerinlehteä
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1dl kotikaljaa

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat. Pilko sipuli renkaiksi. Lorauta pannulle rypsiöljyä ja heitä seitanit paistumaan. Paista nopeasti ja ota sivuun. Lorauta pannulle lisää öljyä ja paista sipulit. Ota sipulit sivuun ja lasme lämpö matalimmalle tasolle. Kaada pannuun vesi ja liota siihen kasvisfondi. Lado uunivuokaan ensin perunoita ja päälle sipulia sekä seitania. Mausta kerrosten välissä maustepippurilla ja rouhitulla mustapippurilla. Jatka kerrosten tekoa niin, että päällimmäinen kerros on perunoita. Kaada päälle kasvisliemi ja kotikalja.. Upota sekaan laakerinlehdet. Paista ensin noin 10 minuuttia 250 asteessa ja laske sitten lämpö 200 asteeseen. Anna muhia uunissa vielä reilun tunnin ajan. Ja sitten syömään  :P nam .


Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #82 : 31.01.25 - klo:17:27 »
Kiitos reseptistä. Tämä maistuu meilläkin. Pidän paljon uunikasviksista.
Tyttärenpojan koko perhe on kasvissyöjuíä, ei ihan vegaaneja. Silleen he ovat tarkkoja että esim. liivatetta joka on tehty eläinten luista tai vatsasta, ei käytetä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa luterilainen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4978
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #83 : 03.02.25 - klo:15:00 »
Tervetuloa jälleen virtuaaliselle makumatkalle masterChef – kotikokki Luterilaisen keittiöön. Tänään valmistin meille vegaanista savutofukeittoa. :)

300g kylmäsavutofua
rypsiöljyä paistoon
1 sipuli
1 purjo
6 perunaa
3 porkkanaa
1l vettä
3 laakerinlehteä
10 kokonaista maustepippuria
1 kasvisfondi
2dl kaurakermaa
200g pakasteherneitä
tilliä

Suikaloi purjo, huuhtele ja valuta se siivilässä. Hienonna sipuli. Kuori ja kuutio perunat. Lorauta kattilan pohjalle rypsiöljyä ja kuullota purjot ja sipulit. Lisää joukkoon perunat ja porkkanat. Kaada päälle vesi ja lisää joukkoon kasvisfondi ja mausteet. Anna porista niin kauan kunnes perunat ovat kypsiä. Valmista tofu keiton poristessa. Painele tofu kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa se kuutioiksi. Paista tofuun rapea pinta paistinpannulla tilkassa rypsiöljyä ja ota kuutiot sivuun. Lisää keittoon kaurakerma, herneet, tilli sekä tofu ja kuumenna. Tarkista maku ja eikun syömään... :P  maiskis. :)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #84 : 03.02.25 - klo:15:14 »
Tervetulos myös tanakasti hernekeitolta tuoksuvaan ( haisevaan ) Riitta-mummilaan.

Pistin 500 gr kuivia herneitä aamulla likoon 2 ltr vettä.Puolen päivän jälkeen panin lieden lämpimäksi ja kattilan liedelle. Kaksi tl suolaa niskaan ja tunnin päästä pussillinen Snellmanin savukinkkusuikaleita.
Keitin vielä toisen tunnin, ja ah ! mikä tuttu tuoksu asunnossa.

Päätimmekin syödä soppaa päivän toisena ateriana ja säästää lounaaksi paistamiani kasvispihvienn loput huomiseen. Jotain niiden seuraksi jääkaapista löytyy.

Huomena panen sulamassa olevat silakkafileet pariksi tunniksi suolautumaan ja sekoitan ne isoon pussilliseen peruna-sipuli-pakastetta. Munamaitoa, pippureita ja muutama voi-nokare niskaan. Näin syntyy silakkalaatikko keskiviikoksi.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22735
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #85 : 04.02.25 - klo:07:52 »
Minulle on kerrottu, että saamme kiittää Kustaa Vaasaa hernekeitosta. "Erään teorian mukaan Kustaa Vaasa määräsi 1500 -luvulla, että kaikkien kansalaisten tuli syödä hernekeittoa torstaisin. Määräyksen takana olivat verot. Siihen aikaan veroja perittiin osittain elintarvikkeiden muodossa. Keväällä verovuoden lopussa kuningas joutui usein toteamaan, että oli saanut valtavia määriä kuivia herneitä. Kuningas kyllästyi syömään hernekeittoa koko kesän, joten määräsi, että kansalaisten piti itse syödä hernekeittoa joka torstai. Näin valtavilta hernevarastoilta vältyttiin."

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/miksi-hernekeittoa-syodaan-torstaisin/3292526

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #86 : 04.02.25 - klo:08:45 »
Pena, olipa kiva kun tämän kerroitt. Juuri eilen rokkaa särpiessämme sanoin: Tämä taitaa olla eräs vanhimmista perinneruoista, puuron, ruisleivän ja suolakalan lisäksi. En tiennyt tarinaa.

Olipa ovela keino viisaalta Kustaa Vaasalta käyttää veroherneet näin kansan parhaaksi.
Voisiko Riikka Purra pystyä parempaan ? :003:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

  • Nettitoimikunta
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 22735
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #87 : 04.02.25 - klo:09:40 »
Nyt ei taida olla ylituotanto-ongelmia maataloudessamme. Muistan kyllä voivuoret.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 34946
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #88 : 04.02.25 - klo:09:59 »
Entä nautakarjojen tuotos, metaani ?  Joko on kaasulaitos valmis ?   :017:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Rajan poika

  • vaivatulla mielellä
  • Viestejä: 565
Vs: Kotikokki XII
« Vastaus #89 : 04.02.25 - klo:10:15 »
Seuran sivuilta löytyi selitystä torstain hernekeitolle:


”Tämähän on päivänselvä juttu”, sanoo tutkija Merja Sillanpää ja nauraa.
Hernekeittoperinteen juuret ovat syvällä menneisyydessä. Tapa vakiintui suomalaiseen kulttuuriin Sillanpään mukaan jo noin 1100-luvulla.
Elettiin aikaa, jolloin ristiretkeläiset toivat Suomeen katolisen uskonnon. Se juurrutti maahan monia tapoja, vaikka katolilaisuus väistyikin valtauskonnon paikalta 1500-luvun uskonpuhdistuksessa.
”Perjantai on katolilaisten paastopäivä, jolloin lihansyöminen oli kiellettyä. Torstaina piti syödä vähän tukevammin, jotta jaksoi paaston yli. Samasta syystä hernekeitto on yleistynyt laskiaisen ruoaksi. Laskiaisesta alkoi pitkä paastonaika.”