Kirjoittaja Aihe: Kun-vaistot-kuoletetaan-oikeaoppisuudella-seuraukset-kammotavat  (Luettu 3106 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15828
  • http://www.samila.1g.fi

Tämä on lainaa Kotimaa24 stä. Lukekaa ja kertokaa mielipiteenne


 https://www.kotimaa24.fi/blogit/kun-vaistot-kuoletetaan-oikeaoppisuudella-seuraukset-kammottavat/#.WSQHPoy67uU.facebook

Kun vaistot kuoletetaan oikeaoppisuudella, seuraukset kammottavat
23.05.2017 12:54 - Emilia Karhu
Olen jo pitkään pyöritellyt mielessäni tätä aihetta. Järkyttävä pikku-uutinen Ilta-Lehdessä laukaisi tarpeen kirjoittaa siitä edes jotakin. Jutussa kerrottiin, kuinka vanhempien omin päin gluteenittomalle dieetille laittama vauva kuoli Belgiassa nälkään. Vauvan ollessa jo kuolemassa, vanhemmat veivät lapsen homeopaatin luo eivätkä sairaalaan.

Tässä yksittäisessä tapauksessa lienee pakko olla kyse myös vanhempien vakavasta mielenterveysongelmasta. Mutta tapaus johdatteli kuitenkin ajatukseni laajemminkin siihen, miten ihmiset tekevät hirvittävää pahaa hyvällä omallatunnolla, kun he kuolettavat vaistonsa uskonnollisten tai aatteellisten auktoriteettien ehdottomilla totuuksilla.

Räikeimmin tämä näkyy ehkä Suomessa Jehovan Todistajien tavassa karttaa täydellisesti liikkeestä lähteneitä lähiomaisia. Jokainen äiti tai isä tajuaa syvällä sydämessään, vaistoillaan ja omassatunnossaan, että on äärimmäisen julmaa lakata olemasta missään tekemisissä oman lapsensa kanssa, kun hän uskookin toisin. Silti lukuisat ihmiset tekevät niin, koska oikeaoppiset uskonauktoriteetit ovat saaneet heidät ajattelemaan, että se on ainoa mahdollinen ja vieläpä muka rakastava tapa toimia.

Hienovaraisemmin samaa ilmiötä esiintyy monissa muissakin uskonnollisissa piireissä. Varoitellaan vaikkapa liiasta hempeydestä, jos ihminen uskaltaa kyseenalaistaa tiukat rajanvedot oikean seurakunnan ja pelastettujen ja kadotettujen suhteen, eikä halua tuomita liikkeen tapanormeja rikkovaa läheistään.

Samoin suhteessa seksuaalivähemmistöihin jotkut kuolettavat synnynäiset vaistonsa ja omantuntonsa ja tuomitsevat näiden ihmisten elämäntavan, koska heidän tulkintansa mukaan oikeaoppinen uskontulkinta vaatii niin tekemään. He vetoavat "Jumalan selvään sanaan" vaikka tulkitsevat, kuten kaikki, aina.

Joudun palaamaan myös omaan "oikeaoppiseen" nuoruuteeni. Miten vähällä minäkin olin tulla suljetuksi sisään sellaiseen uskonnollisuuteen, jossa lopulta mikään normaali ei enää ole normaalia ja ihmisiä pelotellaan henkivalloilla ja ties millä tottelemaan hulluja käskyjä sekä kasvattamaan itseään ja jälkikasvuaan täysin kieroon. Viittaan tässä nyt niin kutsuttuun Koivuniemen lahkoon, jonka liepeillä nuorena kasvoin.

Nykyisin minulle on selvää, että mikäli joku tulkinta uskosta, Raamatusta tai oikeasta opista sotii ihmisoikeuksia, omaatuntoa, lakeja, hyviä tapoja, empaattista asennetta tai myötäelämisen kykyä vastaan, se on minulle väärä tulkinta.

Tämä ei tarkoita, että kuvittelisin tietäväni, mikä missäkin asiassa on Jumalan tahto. Ihmisen totuus on aina suhteellinen ja ihmisen ajatukset ovat aina niin kaukana Jumalan ajatuksista kuin taivas on maasta. Tämä ei myöskään tarkoita, että olen valmis vääristelemään "Jumalan selvää sanaa", koska ajattelen, että ihmisen kielellä Jumala ei täydellisen selvästi kenellekään avaudu. Hän pysyy meille tässä ajassa aina salattuna.

Toki on hyvä, että ihminen haastaa jatkuvasti omaa tapaansa toimia ja ajatella pelaamalla sitä erilaisiin oppeihin ja totuuksiin. Silti minulle on nykyään olemassa raja, jota en ylitä: En suostu julmuuteen ajatuksissa tai teoissa, en vaikka "itse Raamattu vaatisi". Olen rehellinen itselleni ja kannan siitä vastuun, vaikka harhaoppiseksi syytettäisiin.

Presidentti Sauli Niinistön ja emerituspiispa Eero Huovisen syvällinen keskustelu Kirkkopäivillä viime viikonloppuna päättyi piispan sanoihin. Herra armahda, Kristus armahda, Herra armahda. "Tuo oli hieno lopetus", Niinistö sanoi häivähdys liikutusta äänessään. Minustakin se oli.
« Viimeksi muokattu: 24.05.17 - klo:21:53 kirjoittanut seppos »
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa malla

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15519
On aina aika ajoin ihan hyvä pohtia ja miettiä mitä mikäkin on.
Ja kuinka paljon on sellaista "uskonnollista mallioppimista" ja piilotajuista juttua ihmisten uskon juttujenkin keskuudessa.
Voi olla piilotajuista y´tai esillä olevaa valtataistelua yms.
Aina ei haluta ehkä katsoa asioita...haastaa niitä totuttuja toimintamalleja..
Mutta ajattelen, että vaikka Sana on aina sama....silti asioita ja toimintatapoja, ajatusmalleja ja urautuneita käsityksiä on hyvä "päivittää" myös ja ainakin pohtia mikä on mitäkin.

Poissa vn

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 19840
En oikein jaksanut keskittyä ja paneutua kaikkeen mitä Sepposin avauksessa tuli esille.
Tuli vaan ajatus että haluaisin jotain kommentoida, jutustaa jotain peniä omia ajatuksiani...
"oman pään tuotteita"...niin Herra armahtakoon minua ja oikaiskoon ajatuksiani...
ja poistakoon minusta "tyhmän rohkeuden" ja hiljentäköön...jos vaan vaivaksi olen...

Malla tähän aiheeseen hyvin jatkoi kyllä.
Olen kai vaan ihan liian yksinkertainen ja ymmärtämätön, mutta Jumala rakastaa lapsellisia
ja tyhmiä ja heikkojakin ihmisiä.
Ihmisten kesken tapahtuu kaikenlaisia virheitä ja puutteita, isommissa kuvioissa ja
yksilötasolla.
Jumala on Rakkaus, ja myös Salattu Jumala...niin korkealla kuin...jne...
Tuli mieleeni Raamatun alkulehdiltä maailman luominen, Jumala loi ihmisen kuvakseen,
viljelemään ja varjelemaan maata, tarkoitus oli hyvä...
Tuli syntiinlankeemus, tuli vedenpaisumus, tuli kielten sekamelska, monenlaiset erämaataipaleet
kansojen ja yksilöiden tasolla, sodat, murhat...
Pahuutta on aina ollut ja tulee olemaan loppuun asti.
Uskoisin että Jumala on tarkoittanut siunausta ja johdatusta hyvään, lohdutusta, rohkaisua...
älkää pelätkö...kaiken pahuudenkin keskellä...olkaa maailmassa mutta ei maailmasta...
Ihminen aiheuttaa ongelmat kansoissa, seurakunnissa, yksilöissä...ei Jumala, ei Jumalan Sana...

Miten voisin itse olla rinnallakulkija, kuuntelija, siten etten löisi toista enkä itseäni...

Anteeksi jos eksyin aiheesta pahasti sivuun...


Poissa Viisveisaaja

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 6315

Vaikka tossa pitkässä aloituksessa joku Emelia oli kauhuissaan, kun ihmiset turvasivat oliko se homeopaattiuskontoon, niin en olisi noin jyrkkä oikeaoppisuuteen.

Enempi olisin varuillani lujaan uskoon tieteeseen ja tän lopunajan malleihin.

<Jos me tukeudutaan tai annetaan jotenkin kuitenkin Raamattuun joskus sokeankin uskon meitä ohjata, niin onko se niin kauheaa+
Monelle se on ja itsellekkin, kun mietin mitä lieveilmiöitä Raamattuun uskovilla on.

Kuitenkin kun opin yhden pikalukutekniikan ja luen Raamattua noin kuukausi ja kannesta kanteen, niin on Raamattu kuitenkin niin ihmeellinen opus, opas, että ei se kaikki siellä ihan huuhaata ole.

Mikään inhimillinen ei ole poissa Raamatussa. Siellä on ihmisten hepulikohtauksia ja lankeemuksia ja homouksista ja ihan mistä vaan.

Mikään moraalin tai lain oppikirjahan ei Raamattu ole, mutta mielummin etin sieltä jotain järkeä tähän maailman menoon kuin tieteestä tai lääketieteestä tai muusta.
Avaruusolentojen tutkija.
Ufologi.

Poissa juhani

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3896
 :eusa_angel:
wilhelmi niskasen jäljillä

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16390
Onhan Raamattu sentään lainkäytön ja moraalin oppikirja vaikka ei lakikirja olekaan. Sitä ei uskoakseni pidä noudattaa kirjaimellisesti vaan sen esikuvia soveltaen. Paimentolaisheimon säännöt tuhansien vuosien takaa eivät toimi jälkiteollisessa hyvinvointivaltiossa.

Poissa donpate

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1405
Tosta lukutekniikasta olisin ollut kiinnostunut, toisaalta hitaasti lukienkin ehtii, sais vaan noita rästejä hieman vähemmälle. Mulla on pakkomielle ostaa divarista kaikkea mahdollista kun pokkarin saa 10 sentillä ja kovakantisesta jotuu maksamaan 25 senttiä.

Poissa Bengt Sandberg

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 643
Emerituspiispa Eero Huovisen haastatteluun saapuva vaikuttajavieras Turun Kirkkopäivillä 20.5.2017 oli ohjelmakirjan painoon mennessä vielä salaisuus.
Ennen kuin Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö saapui näyttämölle. Piispa Eero Huovinen valisti kuuntelijoita että he ovat tehneet sinun kaupat, joten keskustelu lähti sujuvasti käyntiin, ilman mitään protokollaa.

Kun herrat olivat sitten päässeet omiin tuoleihinsa, lyhyiden tervehdysten jälkeen.

Kysyi Piispa Eero Huovinen presidentti Niinistöltä ” Ruvetaanko sitten töihin
Vastaus presidentiltä oli ” Mikäs siinä, aloitetaan vaan”.

Niin silloin Piispa Eero Huovinen otti takin pois ja sijoitti takin tuolinsa selkänojalle sekä hieman ryhdisti omaa paitaansa.
Niin silloin presidentti tokaisi: ” Ahaa, että sillä tavalla”. 

Haastattelu oli todella antoisa.

Toisaalta en ota mitään kantaa Emila Karhun blogiin, koska se mitä kuulin hänen kommentoivan aivan eri yhteydessä.
Niin katson että se ei ole aiheellista tuoda julki körttifoorumilla eikä missään muuallakaan. Joten voin sen pitää omana tietonani ja jättää omaan arvoonsa tällä kertaa.