Jouluateriat ei oo mitään iliman lipiäkalaa. Pohojoosmais on jo 500 vuatta syäty jouluna lipiäkalaa ja traritio saakohon jatkua. Turskasta tehty lipiäkala on nykyysin harvinaasta herkkua.
Mahtaa kalastajia hävettää, kun presidentti jäi tänäjouluna iliman jouluhaukia, kun perinne katkesi huanohon kalaonnehen.
Taru lipiäkalasta: Näin se ehkä syntyi
Kukaan ei tiedä, miten ihminen joskus keksi pohjoismaisen tavan herättää kuivattu kala uudelleen "eloon". Ruokahistorioitsijat olettavat, että kyseessä on hyväksi havaittu sattuma, kuten monessa muussakin keittiöprosessissa.
Yksi tarina kertoo viikingeistä, jotka hyökkäsivät kalastajakylään ja polttivat sen maan tasalle. Sinne tuhkan sekaan rojautettiin myös telineissä kuivanneet kalat. Päälle tuli rankkasade. Kun metsiin paenneet nälkäiset asukkaat uskaltautuivat paikalle, arvokas ruoka-aine pelastettiin lillumasta sadevedestä ja keitettiin ruoaksi. Ihme oli tapahtunut: kalasta oli tullut pehmeää ja hyvän makuista.