Kirjoittaja Aihe: Kotikokki III  (Luettu 13390 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25130
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #60 : 01.09.18 - klo:17:51 »
Saimme tuliaisina mökiltä tuoreita herkkutatteja, hyviä pieniä ja kuivia. Ei tullut nestettä pannuun kun ne äsken paistoin . Vain ripaus suolaa, mustapippuria, valkosipulijauhetta ja paljon persiljaa. Ai että, tuli makoisaa iltasta katkarapukeiton lisäksi. Siemenleipää paahdettuna ja tilkkä valkoviiniä. Mainio saunaillan kruunu.

Huomena teen padallisen merimiespihviä, perinteistä syysruokaa.

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/4032/MERIMIESPIHVI/
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Annikka

  • Lisää kalenteriin seuraavat seurapäivät
  • Viestejä: 275
  • Eisbärenbaby im Tierpark Berlin
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #61 : 02.09.18 - klo:15:23 »
Sämpylät, vapaasti muunneltuna saksalaisesta brezel reseptistä

Taikina:
6 dl vehnäjauhoja (hienoja, ei karkeita)
1 pss kuivahiivaa
2,5 dl maitoa (kädenlämpoisenä, jotta kuivahiiva toimii)
50 gr voita sulatettuna
2 dl juustoraastetta
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria

Sekoitetaan nämä kulhossa ja vaivataan, kunnes taikina saa sitkoa eli alkaa irrota kulhon pohjalta

Jätetään taikina kulhoon liinan alle peitettynä kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Laitetaan keitinliemi:

1 litra vettä kattilaan
2 teelusikallista ruokasoodaa

Muodostellaan taikinasta pyöreitä sämpylöitä tai rinkeleitä ja kiehautetaan niitä keitinliemessä hellan levyllä n. 30 sekuntia

Nostetaan leivonnaiset kattilasta pois ja voidellaan ne kananmunalla ja ripautetaan pikkuriikkisen suolaa päälle.
Annetaan kohota vielä hetki ja sitten uuniin paistumaan 180 astetta ja 20-30 minuuttia.

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25130
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #62 : 04.09.18 - klo:15:38 »
Valmistin tänään etikkakurkkuja . Prismassa oli oikein nättejä pieniä avomaakurkkuja hyvään hintaan, oli melkein pakko niitä ostaa kaksi kiloa.
Ne ovat nyt tölkeissään jäähtymässä.

Pitkästä aikaa tein eilen kahvileiväksi lettuja, oikeastaan amerikanpannukakkusia.
Ero on että taikinaan lisään vähän rasvaa, sokeria ja  s o o d a a. Vaahterasiirapin sijaan käytimme hunajaa .

Nyt iski tatti-kuume Mattiinkin. Torstaiksi on suunnitteilla sieniretki Matin isien maille. Siellä on Perämännikössä myös uusi suvun laavu. Sinne mennään evästelemään ja sienimaat ovat vieressä. Puolukoita ei nyt siinä ole, ne ostetaan lokakuun markkinoilta.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4321
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #63 : 04.09.18 - klo:22:00 »
Nyt on kuulema herkkutatteja noussut. Tänä vuonna ovat vieläpä hyvin puhtaita. Toukat ovat kai kärsineet hellekesästä tai myöhästyneestä sienisadosta.
Pyryharakka

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 19383
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #64 : 04.09.18 - klo:22:14 »
Minäkin löysin eilen jopa puoli ämpärillistä limanuljaskaa...
en kerro ämpärin kokoa enkä sitä paljonko vaimo poimi...
mutta sen kerron että niitä ei syödä, vaan käytetään lankojen värjäykseen.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4321
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #65 : 05.09.18 - klo:21:57 »
Minkä väristä tulee limanuljaskasta?
Itse olenkerännyt ja vinkannut naapurin emännälle menneinä syksyinä veriseitikit ja suomuorakkaat. Suomuorakas on ainoa, mistä saadaan sinistä. En vain muista millä puretteella.

Kotonani oli vanha virsi ääntää tuo sieni: Suo muo rakas.
Pyryharakka

Poissa vn

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 19383
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #66 : 06.09.18 - klo:19:56 »
Tänään saatiin yhteensä kaksi ämpärillistä lyhyessä ajassa, löytyi hyviä paikkoja.
Siis limanuljaskasta kyse edelleen.
Kuulemma ruskeaa ja roosaa niistä saa...

Poissa öppiäinen

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4127
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #67 : 06.09.18 - klo:21:03 »
Tässäpä ohjeita suomuorakkaan värjäyskäyttöön. Tai oikeammin suomuorakkaiden, sillä kuten jutusta ilmenee, niitä onkin kaksi eri lajia ja toinen ei värjää. Niin kotoisalta kuulostaa lause "nyt on seitikkikattila porisemassa"  :icon_biggrin:. Mitä kokkaukseen tulee niin onhan muutama seitikkilaji syötäväkin, ja lapsena tykkäsinkin kerätä erityisesti punavyöseitikkejä. Se kyllä johtui siitä punaisesta vyöstä eikä ko. sienen kulinaarisista ominaisuuksista. Myöhemmin sitten tutustuin monivyöseitikkiin.

Joskus olin yhteissieniretkellä, meitä oli viisi tai kuusi opiskelijaa joita yhdisti innostus sieniä kohtaan, ja parhaan sadon meistä sai se, joka keräsi sieniä värjäystarkoituksiin. Mitä vanhempi ja mädäntyneempi sieni, sitä paremmin se siinä hommassa toimii. Limanuljaskasta ainakin nuoremmat yksilöt söisin, siellä ne menee muiden sekasienten joukossa.

Herkkutateista sama havainto, ne muutama mitä olen sen kummemmin etsimättä löytänyt, ovat olleet hämmästyttävän puhtaita. Ehkä se on tämän myöhäisen sienisyksyn ansiota. Äsken juuri pistelin yhden pikku tatin, joka maassa näytti ihan pullalta. Pannulle voita ja hyvää oliiviöljyä, hieman valkosipulia, sieniviipaleet, ja kun on melkein kypsää (ei mene kuin hetki) niin suolaa, mustapipuria ja persiljaa. Sienten jälkeen pannulle ciabattaviipaleita makuja imemään. Nautin hyvän vehnäoluen kera, sellaisen jota Alko suositteli juuri sieniruokien kaveriksi, ja oikeassa olivat.
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4321
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #68 : 06.09.18 - klo:21:11 »
Tuo kaksi eri suomuorakasta oli minulle uusi juttu. Täällä meidän pitäjässä on vaaltaosa metsistä mäntykankaita. Niinpä värjärit ovat saaneet hyvät suomuorakkaat. Onhan täällä toki kuusikoitakin, mutta en itse ainakaan ole kuusimetsässä liioin suomuorakkaita täällä nähnyt. Tosin en kovin laajalti metsiä kierrä, kun lähellä on riittävästi ollut sienimaastoja.
Pyryharakka

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25130
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #69 : 10.09.18 - klo:08:10 »
Omeaa ja sieniä on saatu, nyt on niiden ruoaksi valmistamisen päivä.

Omenat pieninä lohkoina hillokkeeksi, kantarellit kastikkeeksi ja suolasienistä osa sienisalaatiksi.

Nautin näistä koska kaikki ovat luomua ja ilmaista. :icon_biggrin:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25130
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #70 : 11.09.18 - klo:09:37 »
Tänään on Pyttipannu-päivä. Eihän se ole terveellistä, mutta makoisaa kuitenkin.
Eilen keitin runsaasti perunoita. Niistä, sipulista, savukinkusta, paistetuista munista ja persiljasta se syntyy. Ketsuppia päälle.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Paikalla seppos

  • Ylläpitäjä
  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 14906
    • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #71 : 14.09.18 - klo:20:20 »
Meillä oli pakastimessa leivitettyjä Camembert juustoja. Vaimo antoi paketin katsottaavaksi ja viimeinen myyntipäivä oli kaukana takana eli vuonna 2011. Panimme ne kuitekin uuniin ja söimme hyvällä ruokahalulla lakkahillon kera. Olivat aivan täyttä tavaraa vielä.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25130
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #72 : 18.09.18 - klo:16:28 »
Ostin aamulla kahta kalaa, lohifileen ja seifileen. Tein tälle päivälle Kahdenkalan keiton. Huomena valmistamme nämä:

https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/173250/Sairaan%20hyv%C3%A4t%20kalapullat/

jonka jälkeen menemme syömään Casselin eläkeläislounaan. Kalapullat syödään torstaina.
Mausteitakin piti ostaa kun puuttuivat grillimauste ja chilijauhe. Ostin lisäksi riisijauhoja toista kalareseptiä varten. Siihen tulee myös jättikatkaravun pyrstöjä.

Lihaa on syöty nyt minun makuun liikaa, joten nyt puolestaan kala maistuu.

Tylleröiden äiti toi villisian filen, se odottaa vuoroaan pakastimessa. Hän oli bongannut tarjouksen K-Citymarketissa jossa minä en käy.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Riitta-mummi

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 25130
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #73 : 19.10.18 - klo:14:56 »
Otin saamani villisian fileen pois pakastimesta ja valmistan sen huomena ruokailijoille.
Kun Matti tulee metsältä on hänellä hirvenlihaosuutemme tuliaisina. On sen vuoro päästä pakkaseen.

Katselen vielä kerran mistä mausteista villi possu tykkää, ja laitan sen niiden keralla ensin pannulla ruskistaen ja sitten uunivuokaan hautumaan. Pottumuusi, omatekoiset herkkukurkut ja puolukkaa lisukkeeksi.

Äsken vatkasin aamupäivällä keittämäni vispipuuron. Tein nyt toiseen kertaan sen kotimaisista luumuista keittämäni hillon kanssa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pyryharakka

  • ystäväkansaa
  • Viestejä: 4321
Vs: Kotikokki III
« Vastaus #74 : 22.10.18 - klo:18:42 »
Hain ennen pimeän tuloa loput lehtikaalit kasvimaalta. Nyt pitäisi työstää niitä. Osan teen lehtikaalisipseiksi. Ne on parhaita. Satoa on vain niin paljon, että kai sitä joutuu osan ryöppäämään ja laittamaan pakkaseen.  :017:

Toki kaalit olisi voineet vielä olla maalla. Ei ne pienistä pakkasista säikähdä, mutta kyntäjä odotti töihin pääsyä.  :icon_wink:
Pyryharakka