Kirjoittaja Aihe: Ilotulitteista  (Luettu 23188 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

HeinoM

 • Vieras
Ilotulitteista
« : 28.12.06 - klo:11:09 »
Täälläpäin rakettien paukuttelu alkoi jo eilen 27.12? Laskin eripuolilta kuuluvia paukahduksia n. 10.  Mitä mieltä Foorumilla yleensä ollaan rakettien käytöstä? Häiritseekö paukuttelu ja onko touhu muutenkin turhaa?

Itse en oikein ymmärrä koko touhua yksityisten ihmisten osalta. Kaupunkien ja kuntien järjestämänä se on ok, vaikka veroeurojahan siinä haaskataan taivaan tuuliin. Homma on kuitenkin valvottua.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 21035
Ilotulitteista
« Vastaus #1 : 28.12.06 - klo:13:05 »
Paukauksia pelänneen koiramme muistaen toivoisin, että ilotulitukset saataisiin rajoitetuksi mahdollisimman lyhyeksi ajaksi vuodenvaihteen keskiyölle. Oli surullista nähdä muuten iloisen olennon vapisevan päivätolkulla saunanlauteiden alla. Taitaa kuitenkin olla turha toive, kun muidenkin asiaan liittyvien sääntöjen valvominen näyttää olevan vaikeaa. Ilkivalta- ja turvallisuuskysymykset ovat taas jokavuotiseen tapaan esillä.

Poissa Laura

 • Muistelee sepän sanoja: Vain yksi...
 • Viestejä: 354
Ilotulitteista
« Vastaus #2 : 28.12.06 - klo:13:15 »
Kaupungissa uutta vuotta viettävänä voin rehellisesti myöntää joka vuodenvaihde pelkääväni henkeni puolesta, tai ainakin silmien ja muiden ruumiinosien, kun paukuttelu tuntuu aina karkaavan käsistä. Parina vuonna olen myös todistanut "hauskaa" papattisotaa, jossa kuin ihmeen kaupalla ei kuitenkaan ole pahemmin ikinä sattunut. Joillain ihmisillä ei tunnu sen vertaa järki päätä pakottavan, että tajuaisivat, ettei raketteja ammuta asutusalueen keskellä tai ihmisjoukossa.

Kun raketit ammutaan asiaankuuluvasti tarpeeksi etäältä ja varovasti ei asiassa mielestäni ole mitään ongelmaa, jos joku haluaa rahansa taivaalle ampua, niin siitä vain. Valitettavan usein alkoholilla on osuutta asiaan ja joka vuosihan näitä sokeutumisia ja muita tapaturmia tapahtuu. :(

Poissa minttu

 • Kuulee ehdotuksen "Viimeisen laulun..."
 • Viestejä: 197
Ilotulitteista
« Vastaus #3 : 28.12.06 - klo:14:44 »
Ilotulitteet on ahterista:

1) vaara. Kaikista viranomaisten ohjeista huolimatta ilotulitteita käytetään surutta väärin ja toisia ihmisiä huomioimatta. Selitys ei voi olla se, että "meidän masa 12vee ei tarkoittanu mitään pahaa" kun naapurin hilmaa, 78vee, viedään silmälääkäriin lyhyeksi jääneen päiväkävelyn jälkeen. Sen sijaan iskä pena 42vee saisi mennä itseensä, mitäs antoi alaikäiselle pojalleen turpomekamätkyn ja tikut. Ja maksaa hilman lasisilmän. Ja parasta kaikesta: vahingon todellakin piti sattua juuri omassa pihapiirissä, ennen kuin jäljellejääneet silmät aukesivat.

2) saasta. Ei voi sanoa, että ilotulittaminen olisi mitenkään ympäristöystävällinen pikku harrastus. Lisäksi maahan jääneet ilotulitteiden osat ovat myrkyllisiä (mikä lemmikkien ja pienten lasten omistajien kannalta aiheuttaakin oikein mukavasti säpinää tulittamisen jälkeisiin päiviin).

3) haitta. Tuntuu olevan itsekunkin oikeus tulittaa missä vaan, milloin vaan, mihinkä suuntaan vaan. Ja vaikka sitten sillä veneen viimeisellä hätäraketilla.

4) raha. Senkin olisi voinut antaa aafrikan köyhille eikä ampua päin naapurin penan uutta pemaria.

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16780
  • http://www.samila.1g.fi
Ilotulitteista
« Vastaus #4 : 28.12.06 - klo:15:11 »
Meilläpäin paukkuu. Kun Helsingissä on ollut pitkään kielto rakettien ampumiseen niin tänne maalaiskuntaan tullaan räiskimään ja kyllä täällä paukuukin.

Meille tulee runsaasti vieraita perinteiseen tapaan (vaimon synttärit), joten täytyi minunkin paukkuni käydä ostamassa. Viimevuosina en ole ostanut varsinaisia keppiraketteja vaan maassa olevia ylös ampuvia. Ne ovat helpompia hoitaa ja siivota ammunna jälkeen. Pikkuisen kyllä katsoin kauhulla, kun edellä oleva mies osti parilla sadalla suurimpia raketteja (liekkö voittanut lotossa)

Kun ilotulitus on ohi pidämme meillä pienet siioninvirsiseurat, kun hyviä puheenaiheita on vähän.

En koe pientä paukuttelua synniksi varsinkin, kun on perhejuhla. Aina meillä on köyhät keskuudessamme.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa PP

 • Pistää körttipastillin suuhun
 • Viestejä: 133
Ilotulitteista
« Vastaus #5 : 28.12.06 - klo:15:56 »
Faija löysi siivotessaan jostain kaapista paketillisen papattimattoja. Ne varmaankin paukuttelen menemään jossain vaiheessa iltaa, mutta muuta tuskin tulee ammuttua.
The healing hand held back by the deepened nail

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16780
  • http://www.samila.1g.fi
Ilotulitteista
« Vastaus #6 : 28.12.06 - klo:16:06 »
Lainaus käyttäjältä: "PP"
Faija löysi siivotessaan jostain kaapista paketillisen papattimattoja. Ne varmaankin paukuttelen menemään jossain vaiheessa iltaa, mutta muuta tuskin tulee ammuttua.


Tulee mieleen kun lapsemme olivat pienempiä niin noita papatti mattoja paukuteltiin pari päivää yksi paukku kerrallaan. Varsinainen riesa
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Salis

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4420
 • Körtti
Ilotulitteista
« Vastaus #7 : 28.12.06 - klo:16:08 »
Lainaus käyttäjältä: "minttu"
Ilotulitteet on ahterista


Onko tässä kysymys kenies paheksunnasta vai moralisoinnista. Vai odotetaanko tässä suojeluyhteiskuntaa, jossa mitään ei saa tehdä ilman viranomaisen lupaa.

Minusta uutenavuotena saa pärskiä ilotulitteita niin paljon kuin itse kukin katsoo siihen olevan varaaa. Ilotulitteet on ainakin kaksi tuhatta vuotta vanha huvittelumuoto. Ei muuta kuin ilotulitetta taivaalle.
Acta, non verba.

Poissa Johannes

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1334
Ilotulitteista
« Vastaus #8 : 28.12.06 - klo:18:51 »
Oliko ainakin muinoin laki, että paukuttelun saisi aloittaa vasta 31.12. klo 18 ja lopettaa piti 1.1. klo 6.00? Siis ainakin itse muistelen, että pienempänä, kun meilläkin raketit olivat arvossaan, niin oltiin aika tarkkoja tuosta ja seurattiin, että milloin muut aloittaa. Muutamia tuli jo ennen lupaa. Samoin muistan, kun yhtenä vuonna jäi ampumatta raketteja, olivat unohtuneet johonkin penkin alle, kun niitä niin kamalasti oli. Kysyttiin sitten poliisilta lupa ja saatiin ampua seuraavana iltana loppuun. Säilyttäähän niitä ei saisi.

Itse tykkään raketeista, mutta moneen vuoteen en ole itse ostanut. Pienempänä ne olivat ihan ehdoton asia, mutta nyt tyydyn mieluummin katselemaan. Kyllä meillä joinakin vuosina joitakin on, mutta aika vähän. Rahanreikää on muuallakin.

Tänäkin vuonna aion mennä kunnan kukkarolle. Siis mainos oli tänään taas paikallislehdessä: Ensin on srk:n osuus eli hartaus kirkossa ja sen jälkeen alkaa tapahtuma kunnantalon aukiolla. Aloitusaika on noin-aika ja riippuu siitä, että miten ihmiset purkautuvat kirkosta. Kirkon jälkeen alkaa kunnan ohjelma ja paukutellaan raketit ja kunnanjohtaja pitää puheen. Todennäköisesti menen tämän mainoksen mukaan. Ai niin, oli siinä yrittäjätkin mukana siinä mainoksessa, olisivatkohan he lahjoittaneet osan raketeista, en tiedä.

Mieluummin katson, koska pitäisi älyttömästi pistää rahaa, jos haluaisi hyviä raketteja itse ampua. Papatit ja room. kynttilät on tylsiä. Ne isot padat ovat jo semmoisia, että niissä on jo katselemista, mutta ne eivät irtoakaan ihan 20 eurolla per kpl. Kunnantalolla on paremmat tulitukset kuin konsaan kotona. Sen vuoksi näin. Myönnän olevani  sen verran pihikin, että en raketteihin haluaisi rahoja tuhlata, vaan menen apajille naapureiden ja kunnantalon raketteja katsomaan.
"Ei mikään niin voi virvoittaa,
en muusta iloani saa,
ei autuutta saa suurempaa
kuin minkä Jeesus lahjoittaa."

Poissa Mörtti-57

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 1406
Ilotulitteista
« Vastaus #9 : 28.12.06 - klo:19:14 »
Mitä komiampi ja värikkähämpi ilotulitus on, sitä enemmän se sisältää raskasmetalleja saastuttamahan luantoa. Ihimisen vaikutus ilimaston muutoksehen näkyy joka paikas, vaan hälytyskellot kaikuu kuuroolle korville. :smt100
 Ameriikas ollaha muka hualissaan, ku jäät sulaa pohojoosnavalla jääkarhujen alta. Tekopyhiä ovat niinku ennenki. Jos Amerikka ei olisi Atlantin rannalla, nii olisi se jo 50-luvulla tukehtunu omihi saasteehinsa.
No - napajäät ku sulaa ja merenpinta nousoo 7- metrillä, nii se peittää kaiken ihimisen töryyt.
Notta jatketaha vaan tätä yleestä kouhotusta ja maalimanlopunmeininkiä niinkauan kun se onnistuu. :-'
Paree ymmärtää pikkuusen oikeen ku palio väärin.

Poissa mannaryyni

 • vaivatulla mielellä
 • Viestejä: 552
Ilotulitteista
« Vastaus #10 : 28.12.06 - klo:21:45 »
Lainaus käyttäjältä: "Johannes"
Oliko ainakin muinoin laki, että paukuttelun saisi aloittaa vasta 31.12. klo 18 ja lopettaa piti 1.1. klo 6.00?

Mitä? Eikö enää muka ole? Kaveri oli tänään jo poliisille soittamassa, kun ipanat olivat tallin lähellä raketeita ammuskelleet ja hirnat eivät (jostain kumman syystä) oikein asiasta tykänneet.
Minä en yhtään tykkää raketeista. Sama ampua rahaa taivaalle. Voisi paremmin käyttää nekin rahat. Tuosta voi sitten päätellä, että meillä ei raketeita ammutakaan :D Vuonna 2004 monet kaupungithan lahjoittivat ilotulitusrahat tsunamiavustukseen, olisi ihan hyvä ottaa jokavuotiseksi perinteeksi lahjoittaa ne rahat hyväntekeväisyyteen, ei varmaan haittaisi ketään.
Tänä iltana kaikki onnistuu.

Poissa 3357

 • Kuuntelee puhetta ikävöivästä uskosta
 • Viestejä: 149
Ilotulitteista
« Vastaus #11 : 28.12.06 - klo:22:53 »
Miksi kaikki hauska on väärin? Varsinkin pojille tuo paukuttelu on niin jännittävää. Vuoden isoin tapahtuma. Olen omilleni yrittänyt kaikenlaisia vieroituskuureja, suojuspakkoja, viimeisen päälle valvottuja tulitustilanteita, mutta ei se ole heidän intoaan hillinnyt.
Papatukset menevät iän myötä ohi ihan samoin kuin mopokuume, metallimusiikki-kuurit tai urheiluhulluus.
 Hankalintahan tässä on vanhempana olla ja odotella, että lapset varttuisivat, enkelit suojelisivat, tulisi lunta, markkinat romahtaisivat,rakettitehtaiden lapsityöläiset pääsisivät kouluun, ja että aikuisena jaksaisi sisutella perähänkattojana.

HeinoM

 • Vieras
Ilotulitteista
« Vastaus #12 : 28.12.06 - klo:23:06 »
Jotkut hulluudet saattavat lisääntyä iän myötä :wink:

Poissa Kristian

 • veisaa: "...Armahda heikkoa ja kurjaa.."
 • Viestejä: 222
Ilotulitteista
« Vastaus #13 : 28.12.06 - klo:23:38 »
Minäkään en näe mitään pahaa rakettien ampumisessa.

1) Mitä tulee ilmaston muutokseen, on Suomen raketeilla siihen todella marginaalinen vaikutus. Lisäksi ei voida täysin pitävästi osoittaa, sitä minkä verran ilmaston muutoksesta on ihmisen aiheuttamaa ja mikä on luonnon ja maailmankaikkeuden normaalin kiertokulun osuus.

2) Köyhyyttä on aina. Se ei muutu meidän rakettirahoilla yhtään minnekään. Afrikkaan on syydetty Euroopasta rahaa jo ainakin 100 vuotta, eikä yksikään niistä maista ole päässyt edes teollistumisen alkuun.

3) Mikään asia ei ole täysin turvallista. On mahdollista, että putoat ensi yönä sängystäsi ja kuolet siihen. Tällaisellekin onnettomuudelle on laskettavissa matemaattinen todennäköisyys.

Poissa eskomörkö

 • Körttiläisyyden jäljillä
 • Viestejä: 4
Ilotulitteista
« Vastaus #14 : 28.12.06 - klo:23:53 »
Eskomörkö lausuu seuraavaa:

Minä jos kuka ymmärrän hauskanpidon päälle. Mutta ymmärrän myös, että hauskanpito ei saa aiheuttaa ympäristölle mielipahaa. Esim. kaupungin järjestämä ilotulitus on sinänsä ihan esteettistä ja jees, mutta ylenmääräinen paukuttelu aiheuttaa kaikenlaista pientä haittaa kanssaeläjille.

Ja se yhteisvastuu: jos paukuttelu todetaan jokamiehenoikeudeksi, niin jokamies on hyvä ja kerää paukuistaan aiheutuvat roskat (vrt. eihän tyhjää sipsipussiakaan kukaan heitä maastoon huviteltuaan ensin sipsipussin parissa? Eihän?).