Kirjoittaja Aihe: Onko Jumala "vanha" vai "nuorekas"?  (Luettu 3243 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kirsus

  • Pistää körttipastillin suuhun
  • Viestejä: 119
Onko Jumala "vanha" vai "nuorekas"?
« : 23.12.06 - klo:13:38 »
Tuolla "Mitä aiot lukea..?" -ketjussa kerrottiin radiossa olleesta keskustelusta Wahlströmin Jumala kirjasta.

Lainaus

Tekijän haastattelusta taas jäi mieleen, että VT:ssä Jumala on vielä nuorekas, mutta UT:ssa tullut jo vanhaksi.


Tuosta em. lauseesta tuli mieleeni tapaus toissa kesältä, joka hämmästytti ja lopulta huvitti itseäni suunnattomasti. TV:stä oli tulossa joku tosi tärkeä ohjelma, joka oli pakko saada DVD:lle talteen, joten ei muuta kuin juoksemaan lähimpään myymälään, joissa niitä oli saatavilla ja juosten takaisin kotiin. Ohjelman alkuun n. 5 minuuttia ja totean, että kiireessä olen ostanut vääränlaisen DVD-levyn - sellaisen, jossa on se suojakasetti päällä - eli joka ei siis mitenkäänpäin tunkemalla mahtunut koneeseeni. Panic! Rikonko kasetin ja toivon parasta vai unohdanko nauhoituksen, ja yritän joskus kaupata/lahjoittaa levyn sellaiselle, joka sitä pystyy käyttämään.

Päätän ottaa riskin - rikon kasetin, sitten pikarukous: "Jumala, anna sen toimia!" Levy menee kiltisti sisälle koneeseen, joka ilmoittaa "Unformatted disk". Uusi paniikki - tiedän, että käyttöohjeessa jossain kohtaa lukee jotain aiheesta, mutta enää 2 minuuttia ohjelman alkuun. Taas pieni pikainen "Help!”-huuto yläkertaan. Avaan n. 50-sivuisen käyttöohjeen, joka aukeaa - kuinka ollakaan - juuri siltä sivulta, jossa puhutaan levyn formatoimisesta. Ei muuta kuin toimimaan ohjeiden mukaan, kädet ristiin ja odottamaan, mitä tapahtuu. Jess! Homma onnistui ja pääsen painamaan record-nappulaa juuri samalla sekunnilla, kun kuuluttaja lopettaa höpinänsä.

Helpotuksen huokaus, kiitosrukous ja sen jälkeen konkreettisesti läjähdän sohvalle selälleni ja tuijottelen kattoon ja ihmettelen tapahtunutta: se oli niin sekunnin tarkkaa toimintaa, että ilman yläkerran apua en kyllä olisi siinä itse onnistunut.

Ja seuraavalle senhetkiselle ajatuksenjuoksulleni saa sitten nauraa ihan vapaasti. Olin nimittäin melkein pienessä shokissa hämmästyksestä siinä sohvalla maatessani: en sen takia, että Jumala olisi vastannut rukoukseeni, vaan siksi, että miten ihmeessä Jumala voi ymmärtää jotain DVD-nauhoittamisesta. Siis kun DVD:hän oli silloin niin uudenaikainen väline, että eivät kaikki ihmisetkään vielä osanneet sitä käyttää. Jos kyse olisi ollut videoista, en olisi ollut ollenkaan ihmeissäni, onhan Jumalalla ollut vuosia aikaa seurata sieltä ylhäältä, miten me niitä täällä käytämme, mutta että DVD????

- Juu, minähän sanoin, että tälle saa vapaasti nauraa, koska tässä vaiheessa rupesin nauraman itsekin ja sanoin itselleni: "Kuules nyt Kirsi, jos Jumala on luonut maailman ja ihmisen, niin kai Hän nyt yhden DVD:nkin päälle jotain ymmärtää.

Samalla rupesin miettimään omaa jumalakuvaani. Toisaalta tiedän, että Jumala on olemassa tässä ja nyt, eikä vain jossain muutaman vuosituhannen takana. Mutta samalla jollain - ehkä visuaalisella - tasolla, kuva Jumalasta on juuri jostain VT:stä, siellä vuorella ojentamassa niitä kivitauluja Moosekselle - ja siihen kuvaan taas nuo DVD:t eivät mitenkään meinanneet mahtua. Hassua kuinka jotkut lapsuudesta jääneet mielikuvat – tai ehkä ihan konkreettiset kuvatkin vaikuttavat ajatteluun, vaikka kuinka tietäisi järjellä ajatellessaan asian olevan aivan toisin.

Joten tuohon otsikkoon palatakseni – en tiedä onko Jumala ”vanha” vai ”nuorekas”, mutta kyllä Hän ainakin on täällä ja nyt ja ajan tasalla. (Tuo nimittäin ei ole ainoa tapaus, jossa on tullut todettua, että Hän ymmärtää ja käyttää nykytekniikkaa, mutta tämä oli vain niin huvittava tapaus, siis tuo oma ajatuksenjuoksuni, ja se jotenkin tuli mieleen tuosta ajatuksesta, että Jumala olisi vanha tai vanhanaikainen.)

Hyvää joulun odotusta ja joulua vaan kaikille.

Terv. Kirsi