Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: öppiäinen - 01.09.21 - klo:23:11

Otsikko: Vanheneminen
Kirjoitti: öppiäinen - 01.09.21 - klo:23:11
Eipä taida olla ketjua aiheesta.

Parasta on, kun pystyy (tai ainakin kuvittelen niin) yhä enemmän nauramaan itselleen, ja myös muuttumaan vähän häpeämättömäksi.

Kävin tänään tentissä (joka meni päin p:tä, mutta se on sivuseikka). Se järjestettiin minulle entuudestaan tuntemattomassa rakennuksessa, johon ensin en meinannut päästä sisälle. Olin tulostanut kartan ja seisoin ainoalla siihen merkatulla ovella, joka oli lukossa. Onneksi olin ajoissa liikkeillä, ja sain hälytettyä apuun nuorehkon vahtimestarin, joka päästi sisälle ja monimutkaisen reitin kautta ohjasi sinne minne pitää, ja varmasti sai opastamisestani hupaisan jutun päiviteltäväksi kavereilleen. Mitäs tuosta, mutta paperin jätettyäni poistuessani en tajunnut, miten sieltä pääsee ulos! Varmaan kymmenen minuuttia hortoilin jo autioituneessa rakennuksessa, ennen kuin löysin oven (joita onkin kuulemma parikymmentä). Ehkä jollakulla valvontakameran videota katsoessaan on hauskaa myös!

Parempihan se on tuottaa hupia kuin kyyneleitä.  :icon_biggrin:

Olen vakaasti sitä mieltä, että tosikoimmillaan ihminen on teininä. Noin keskimäärin; toki voi olla yksilöllisiä poikkeamia.

Koetko muuttuneesi ikääntymisen myötä?


Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: öppiäinen - 01.09.21 - klo:23:16
Voi olla, että kun kunnolla raihnastuu, ei enää ole niin huvittava. Ei edes omasta mielestä. Vaan yksinomaan vaivalloinen. Minulla (ehkä) on siihen vielä matkaa, vaikken missään priimakunnossa olekaan.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: vn - 01.09.21 - klo:23:39
Kiitos Öppis tämän ketjun avaamisesta!   :023:

Toivottavasti saamme tähän juttua aikaiseksi itse kukin.
Itsestäni voin tässä lyhyesti todeta että reilu 10 vuotta sitten kun jäin pois työelämästä,
sisälläni on tapahtunut vaikka mitä, hienoa vapautunutta tunnetta.
Fyysisesti leikkaussali on tullut tutuksi, "entinen lääkärikammoilija".....no, toki vieläkin.
...no, jatketaan turisemista....

Hyvää yötä!   :039:
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Pena - 02.09.21 - klo:06:52
Minua reilusti vanhempi äijä kertoi keskustelustaan lääkärin kanssa, joka oli luvannut hänelle viitisen vuotta elinaikaa.

- Se ei riitä.

- Kuinka niin ei riitä?

- Tavoitteenani on satayksi vuotta.

- Hyvä, tuollainen asenteen pitää ollakin.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.09.21 - klo:08:36
Minä olen monta kertaa kirjoittanut vanhenemisestani. Kiva kyllä että aiheeseen saatiin oma osio.

Kummalista kaikkien sairauksien, kremppojen , hidastumisen ym. oireiden sisällä olen sama, ellen jopa nuorempi Riitta.

Välillä tuntuu vanhoja muistellessa, että olen taas lapsi, se pikku-Riitta jota isä Pyryharakaksi ja Nöpsyksi kutsui.

Selvintä on että kiinnostukseni moniin entisiin hobbyihin on sammunut. Ihan kummastelen Miten olen voinut tuostakin olla niin innostunut.

Nyt valinnat ovat vähenneet, mutta ehkä syvenneet. Pintaliito on laannut, syvyyssukellus lisääntynyt.

Nimimuisti oli ennen hyvä, nyt se on hatara, milloin mitäkin.

Kevyet kotityöt sujuvat ja ruokaa tykkään yhä tehdä, mutta suuri seurue ruokitaan ulkona, kuten tänäänkin.

Pidin näön huononemista suurena asiana, mutta hyvät lukulasit ja äänikirjat pelastivat minut pahimmalta.
Kuulo on meillä molemmilla huonontunut, Matilla melkoisesti. mutta korvalääkäri ei hänelle kelpaa. Niinpä äänijänteeni ovat kovilla, ja muutenkin ne on heikentyneet.
Suu on lääkkeiden takia aina kuiva, joten äänihuulet narahtelevat enemmän puhuessani. Onneksi hammaslääkäri suositteli Biotene geeliä yöksi, se auttaa parempaan uneen.

Uni tulee vaihdellen. Joskus hyvin, jos olen puuhaillut ja ulkoillut, mutta huonosti jos olen vain istunut ja katsellut tai kuunnellut viestimiä.

Politiikka ei enää juurikaan kiinnosta, poliitikot kyllä määrätyllä tavoin.

Maailman menoa seuraan , sen ääri-pahuus kauhistuttaa. Etekin luonnon tuhoutuminen ja lapsien kohtelu. Eläimet ovat tuntevia olioita, niitä pitää hoitaa ja vaalia lajiensa tarpeiden mukaan.

Sotia pohdin. Ovatko ne valtaamispyrkimylsiä , vallankäytön tarpeisiin. Sotilaiden sotia, vähä-osaisten kärsimykseksi ja kurjuudeksi.
Onko politiikasta mihinkään.

Turhuuden turhuus, kaikki on turhuutta. Muutoin olen aika positiivinen tulevaisuuden suhteen.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: 1944 - 02.09.21 - klo:11:36
Sotilailla, ainakin demokratioissa, on aina maallinen esivalta, joka tekee lait. Eivät näiden maiden sotilaat tarvitse ihmisten kurjistamista omaksi hyödykseen. Arabivaltioista ja ex-kommunistivaltioista saatan olla eri mieltä. Kirjoitan näin, koska tiedän, että erimielisiä on niin paljon.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Riitta-mummi - 02.09.21 - klo:13:58
Se on totta. En länsimaisia armeijoita ja niiden johtoa ajatellut, mutta Afrikan, Etelä-Amerikan ja Aasian jotkut armeijat ja etenkit diktatuurien sotajoukot käyttävät valtaansa 'kuten haluavat'.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: öppiäinen - 02.09.21 - klo:23:48
Sotia pohdin. Ovatko ne valtaamispyrkimylsiä , vallankäytön tarpeisiin. Sotilaiden sotia, vähä-osaisten kärsimykseksi ja kurjuudeksi.

Sotilailla, ainakin demokratioissa, on aina maallinen esivalta, joka tekee lait. Eivät näiden maiden sotilaat tarvitse ihmisten kurjistamista omaksi hyödykseen. Arabivaltioista ja ex-kommunistivaltioista saatan olla eri mieltä.

Ymmärsin Riitta-mummin lauseen ehkä vähän toisin: Ei niin, että sotilaat sotisivat oikein tarkoituksella vähäosaisille kärsimystä tuottaakseen, vaan niin, että sitä vähäosaislle sodista koituu joka tapauksessa. Sodat ovat vähäosaisille kärsimykseksi, siten ymmärsin.

Se on sitten toinen juttu, mitkä valtiot ovat oikeasti demokratioita. Onhan se nähty moneen kertaan, kuinka muodollisesti demokraattisessa valtiossa sotilasjuntta kaappaa vallan. Toisaalta taas ex-kommarivaltiosta esim. Tšekin demokratia taitaa olla ihan toimivalla tolalla nykyään. (Kaikista niistä en väittäisi samaa.)

Vallanhalu sinänsä ei ole silmissäni paha asia. Kai se on enemmän sitä, että haluaa pistää asiat järjestykseen. Pitää itseään tarpeeksi fiksuna tekemään niin. En usko, että enimmät sotilasjuntatkaan ovat vallan kaapanneet itselleen etuja kähmiäkseen. Toki ihminen on heikko ja siihenkin herkästi rupeaa, kun mahdollisuus tulee. Selittää, että kun teen näin vastuullista hommaa niin kyllä siitä jokin palkkiokin kuuluu. Koskee kaikkia hallitsijoita, myös demokraattisesti valittuja.

Silti sotilaissa, kuten muissakin ihmisissä, on myös niitä, jotka eivät pidä kaikkia ihmisiä samanarvoisina. Ja jotka ovat valmiita kollektiivisiin rangaisuksiin "niitä" kohtaan, jos yksi "niistä" vaikka heittää kivellä jeeppiämme (saati jos tappaa oman miehen viereltä). Sota kuin sota, myös siviileihin kohdistuneista julmuuksista kuullaan. Täysin jaloa ja viatonta armeijaa ei olekaan. Ja usein joukossa tyhmyys tiivistyy ja ankarat olot ja jatkuva väkivallan kohtaaminen eivät ainakaan auta.

Mutta joo. En muista olenko kertonut (muisti kai jo alkaa heiketä, kiva aasinsilta otsikkoon), että taannoin hain töitä firmasta, joka valmistaa sotateknologiaa. Ilmoituksesta sain käsityksen, että vain Suomelle, mikä olisikin ollut minulle ok. Pääsin haastatteluun, selvisin jostakin alkutestistä, ja kaikki meni hyvin kunnes sitten pistivät näkyviin kartan, minne kaikkialle sitä vievät (ihan laillisesti eli valtiomme suostumuksella). No ehkä vähän naamani venähti ja sanoin että pitää miettiä, siellä kun oli erinäisiä valtioita, jotka herkästi määräävät armeijansa kääntämään pyssyt omia kansalaisiaan vastaan, tai joilla on jokin rajakonflikti naapurin kanssa. En suoraan kieltäynyt, mutta kun haastattelun jälkeen ottivat yhteyttä niin sanoivat, että sen verran epäilevältä näytin, että jätetään tämä rekry nyt tähän. Suhtautuivat kyllä ymmärtävästi siihen, että asia voi olla ongelma, ja minä taas arvostan että olivat suoria.

Näin taas juttu harhautuu aiheestaan...

Tätini mies kuoli joitakin päiviä sitten. Ei tullut yllätyksenä (eikä kovin nuorena). Adressiin sopivaa tekstiä ja kuvaa tässä illan hain, taisin löytää. Äidilleni soitin ja kysyin, haluaako hän nimensä siihen mukaan (on siis isäni sisko tuo täti), ja vaihdettiin samalla muutkin kuulumiset. Tai me mitä vaihdettu, vaan hänen kuulumisensa kuuntelin. Äidistäni on tullut vanhuuttaan puhelias ja juttu poukkoilee pitkiä lenkuroita.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Pena - 03.09.21 - klo:07:15
Vallanhalu sinänsä ei ole silmissäni paha asia. Kai se on enemmän sitä, että haluaa pistää asiat järjestykseen.

Minä ymmärrän vallanhalun perimmältään pahana ainakin silloin, kun sitä voi sanoa himoksi. Pienissäkin ympyröissä se ilmenee niin, että keskitytään vallan säilyttämiseen eikä sen käyttämiseen. Hyvä johtaja tekee selkeitä päätöksiä, jotta asiat edistyisivät. Huono johtaja pitää alaisensa varpaillaan. Kukaan ei tiedä varmasti, mitä hän tahtoo, eivätkä asiat etene epävarmuuden vallitessa.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: öppiäinen - 04.09.21 - klo:01:04
Hyvä johtaja tekee selkeitä päätöksiä, jotta asiat edistyisivät.

Ehkä vallanhalussa minulla hyvän ja huonon rajat menevät juuri tuossa: Jotta asiat edistyisivät.

Tärkeintä pitää olla, että asiat edistyvät, ei sen, kuka niitä edistää (tai että niitä edistän juuri minä). Vallanhalun pitäisi olla asioiden edistämisen palveluksessa, eikä niin että valta on itsetarkoitus. Jos ihminen haluaa valtaa edistääkseen asiaa, jota muut eivät edistä (tai eivät ainakaan yhtä taitavasti), se on ok.

Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Riitta-mummi - 04.09.21 - klo:10:01
Aivan oikein ymmärsit.

Öppis:
Ymmärsin Riitta-mummin lauseen ehkä vähän toisin: Ei niin, että sotilaat sotisivat oikein tarkoituksella vähäosaisille kärsimystä tuottaakseen, vaan niin, että sitä vähäosaislle sodista koituu joka tapauksessa. Sodat ovat vähäosaisille kärsimykseksi, siten ymmärsin.
...
Pahinta on kun joskus vaikuttaa että sotilaat nauttivat sotimisesta.


Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: luterilainen - 06.09.21 - klo:10:31
Minä olen monta kertaa kirjoittanut vanhenemisestani. Kiva kyllä että aiheeseen saatiin oma osio.

Kummalista kaikkien sairauksien, kremppojen , hidastumisen ym. oireiden sisällä olen sama, ellen jopa nuorempi Riitta.

Välillä tuntuu vanhoja muistellessa, että olen taas lapsi, se pikku-Riitta jota isä Pyryharakaksi ja Nöpsyksi kutsui.

Selvintä on että kiinnostukseni moniin entisiin hobbyihin on sammunut. Ihan kummastelen Miten olen voinut tuostakin olla niin innostunut.

Nyt valinnat ovat vähenneet, mutta ehkä syvenneet. Pintaliito on laannut, syvyyssukellus lisääntynyt.

Nimimuisti oli ennen hyvä, nyt se on hatara, milloin mitäkin.

Kevyet kotityöt sujuvat ja ruokaa tykkään yhä tehdä, mutta suuri seurue ruokitaan ulkona, kuten tänäänkin.

Pidin näön huononemista suurena asiana, mutta hyvät lukulasit ja äänikirjat pelastivat minut pahimmalta.
Kuulo on meillä molemmilla huonontunut, Matilla melkoisesti. mutta korvalääkäri ei hänelle kelpaa. Niinpä äänijänteeni ovat kovilla, ja muutenkin ne on heikentyneet.
Suu on lääkkeiden takia aina kuiva, joten äänihuulet narahtelevat enemmän puhuessani. Onneksi hammaslääkäri suositteli Biotene geeliä yöksi, se auttaa parempaan uneen.

Uni tulee vaihdellen. Joskus hyvin, jos olen puuhaillut ja ulkoillut, mutta huonosti jos olen vain istunut ja katsellut tai kuunnellut viestimiä.

Politiikka ei enää juurikaan kiinnosta, poliitikot kyllä määrätyllä tavoin.

Maailman menoa seuraan , sen ääri-pahuus kauhistuttaa. Etekin luonnon tuhoutuminen ja lapsien kohtelu. Eläimet ovat tuntevia olioita, niitä pitää hoitaa ja vaalia lajiensa tarpeiden mukaan.

Sotia pohdin. Ovatko ne valtaamispyrkimylsiä , vallankäytön tarpeisiin. Sotilaiden sotia, vähä-osaisten kärsimykseksi ja kurjuudeksi.
Onko politiikasta mihinkään.

Turhuuden turhuus, kaikki on turhuutta. Muutoin olen aika positiivinen tulevaisuuden suhteen.
Aamen! Mikään ei liene ole vaivaiselle alatien maan matoselle niin suuri onni ja autuus kuin saada vanheta körttiläisessä pelastusepävarmuudessa heikon uskon riittämättömyydestä taivaan päärlyportilla!! Vasta taivaan päärlyportillahan se selviää, pääseekö taivaaseen vai joutuuko helvettiin.  :109:
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Pena - 06.09.21 - klo:10:34
Vasta taivaan päärlyportillahan se selviää, pääseekö taivaaseen vai joutuuko helvettiin.

Tiedä sitten niistä päärlyistä. "Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään."
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Viisveisaaja - 07.09.21 - klo:20:21
Körteillä taitaa olla hyvät mahdollisuudet päästä ahtaasta portista läpi, kun alhaisia maanmatoisia.

No joo armoahan se jos pääsee, ei körtteys siinä paljon auta, josko ei haittaakkaan.

Sen tiedän että moni kun luulee menevänsä kielilläpuhuen ja sairaita parantaneena, ei siis lääkäreistä kyse, niin ei ehkä ihan ekana jonossa menossa.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Viisveisaaja - 07.09.21 - klo:20:23
Kerran jos toisenkin kun rukoillut jonku reppanan alkoholistin tai asunnottoman puliukon puolesta, niin tullut tuntu, että menee jonossa taivaaseen ennen ainakin minua.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: PekkaV - 07.09.21 - klo:21:31


 Kerran jos toisenkin kun rukoillut jonku reppanan alkoholistin tai asunnottoman puliukon puolesta, niin tullut tuntu, että menee jonossa taivaaseen ennen ainakin minua.   Minä vierastan jonoajattelua. Kaikki pääsevät taivaaseen yhtä lailla. Teologia käyttää ihmisen taipumusta ajatella, mikä saattaa vaikuttaa karsimiselta. Ihminen lähestyy asioita kuitenkin omasta taustastaan.

Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: vn - 08.09.21 - klo:10:34
Jumalan näkökulma pelastumisesta on toinen kuin ihmisten monimutkaiset ajatuskuviot ja
jonoon asettamiset.
Joh. 3:16 on aika selkeää sanomaa.
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: PekkaV - 08.09.21 - klo:11:54
Jumalan näkökulma pelastumisesta on toinen kuin ihmisten monimutkaiset ajatuskuviot ja
jonoon asettamiset.
Joh. 3:16 on aika selkeää sanomaa.

   Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän. (Joh. 3:16)

https://tampereenseurakunnat.fi/sivustot/aitomiehet/viikon_sana/viikon_sana_-arkisto/joh._3_16.54852.news

Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Riitta-mummi - 08.09.21 - klo:15:21
Asioiden , esineiden , elintarvikkeiden, eläinten ja ihmisten vanhetessa tapahtuu muuttumista.

- vanha tavara on joko arvokasta, roinaa tai rakasta kotoa perittyä.
- vanha auto on kierrätyskelpoinen romu tai keräilykappale.
- vanhat taulut ovau usein jotakin tyylisuuntaa. Niillä käydään kauppaa ja niitä kerättän.
- vanhat virret ovat katoamassa, ellei niitä tallenneta.

- vanhat kotiruoat tulevat aina uudestaan suosituiksi, mutta vanha ruoka on pilaantuneena terveydelle riski.
-viini , punaviini, shampanja ja konjakki paranevat vanhetessaan, samoin useat juustot

-vanhat koirat eivät opi uutta, mutta ovat viisaita, nartut varsinkin.
-vanhat norsut omaavat norsunmuistin.

-vanhoissa akoissa on Pohjanmaan viisaus
-vanhoja ihmisiä kunnioitetaan monissa kulttuureissa , mutta monet saavat tuntea tarpeettomuutta.

- maailmankaikkeus on niin vanha ettei sitä tiedetä. Jumala on vanhempi, mutta ei vanhene koskaan.

Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Riitta-mummi - 08.09.21 - klo:20:14
Vanhat ja väsyvät:

https://fi.pinterest.com/pin/806496245777882793/

https://fi.pinterest.com/pin/335588609706416230/

M.o.t
Otsikko: Vs: Vanheneminen
Kirjoitti: Thomas McElwain - 10.09.21 - klo:03:17
Kun vanhenee, tulee mieleen lapsuuden tapahtumia, joita ei olla ajateltu vuosikausia. Taisin olla viisivuotias, kun leikkasin paperista punaisia sydämiä ja rupesin naapureille jakaamaan niitä. Toiset lapset huomasivat ja tulivat mukaan. Isommat lapset ottivat pussini, jossa sydämet olivat ja veivät kadun toiselle puolelle jakaamaan niitä. Minulla ei ollut lupaa mennä kadun toiselle puolelle. Plus cela change, plus c'est la même chose.