Orpon hallitusohjelmassa on yksityiskohtainen kirjaus, jonka mukaan leipomotyölaki kumotaan 1.3.2025 alkaen vanhentuneena. Jatkossa leipomoalan yötyökorvauksista sovittaisiin työaikalain mukaisesti työehtosopimuksilla ja/tai työsopimuksilla, kuten muillakin aloilla.
Leipomoalalla on parhaillaan käynnissä lakko ja se alkaa näkyä kauppojen leipähyllyillä. Ostoksilla voi jo nyt tulla vastaan tyhjiä laareja. Kaupassa asioinut Henrik huomasi hyllyjen ammottavan tyhjyyttään keskiviikkona iltapäivästä.
– En ole koskaan nähnyt vastaavaa, hän päivittelee.
Henrik tiesi, että lakko tulee kaventamaan leipävalikoimaa, mutta hyllyjen lähes täydellinen tyhjyys yllätti hänet.
– Tuli vähän Neuvostoliitto mieleen, hän vitsailee.
Työnantajajärjestö ETL tuomitsee lakot omassa tiedotteessaan.
– Suurten taloudellisten vahinkojen aiheuttaminen vaikuttaa nousseen ay-liikkeen toiminnan päämääräksi elintarvikealalla, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo tiedotteessa.
Leipomoissa parhaillaan käynnissä olevan lakon lisäksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto (SEL) on ilmoittanut tulevista lakoista panimo- ja virvoitusjuoma-alalle, liha- ja elintarvikealoille sekä uudesta lakosta leipomoalalle.
– On kohtuutonta, että SEL kurittaa koko ruoka-alaa, vaikka kiistassa on kyse ainoastaan leipomoiden yötyölisästä, Somer muistuttaa.
Tähän asti leipomoalan työehtosopimuksessa ei käytännössä ole ollut lainkaan yötyölisää vuorotyön tekijöille, mutta työntekijäliitto vaatii 100 prosentin yötyölisää. Yötyölisä on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, jossa työntekijät olisivat saaneet 100 prosentin lisän, mutta SEL ei ehdotukseen suostunut.
– Jos 100 prosentin yötyölisä tuodaan uutena elementtinä työehtosopimukseen, se edellyttää, että myös työnantajan tavoitteet etenevät työehtosopimuksen sisällöissä. Työnantaja hakee tasapainoista ratkaisua, joka täyttää yleisen linjan sekä tekstien, että korotusten osalta, Somer selventää.
– Lakoilla ay-liike vaarantaa elintarvikealan työpaikat sekä heikentää Suomen huoltovarmuutta, avaa portit tuontiruualle ja vaarantaa eläinten hyvinvoinnin, Somer toteaa.
– Lakkojen sijaan nyt pitäisi keskittyä hakemaan ratkaisua. Se syntyy vain neuvottelemalla, Somer muistuttaa.
Taas varoitus leipomolakosta – Nyt työnantaja parahtaa lakoista
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/58a0e390-d2fb-4c58-b49e-f7a3b235a3a1Leipä loppui kaupasta
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2573ec09-2bb8-4afe-83ee-36a929e339df