Keskustelu > Seuratupa

kirjavinkkiä kaivataan

(1/2) > >>

Nalle:
Kiinnostaa tuo Telppäsniitty; mitä siellä silloin oikein tapahtui? Mistä kirjasta löytyy tietoa? Muitakin hyviä kirjavinkkejä otetaan vastaan, olisi taas aikaa lukea :)

mt:
Telppäsniityn tapahtumista eli perinteisesti myöhemmän herännäisyyden lähtökohtana pidetystä karismaattisesta kokemuksesta ei ole jäänyt paljon tietoa. Olennainen löytyy netistäkin hakusanalla Telppäsniitty googlettamalla. Kai ainoa lähde on L. J. Niskasen kirjoittama esitys 1800-luvun alusta. Se on Mauno Rosendahlin Herännäisyyden historian (1902) esityksen pohjana. Tätä klassikkoa ei taida löytyä normaaleista kirjastoista.

Lyhyesti Rosendalin mukaan heinäkuussa 1796
- näkymätön voima painoi heinäväen maahan
- ihmeellinen tunne valtasi heidän sydämensä
- näkivät näkyjä ja puhuivat kielillä
- kertoivat kokemuksistaan, jolloin herätys levisi.

Kovin paljon kirjallisuutta herännäisyyden varhaishistoriasta ei ole - tai onhan sitä, mutta se on vanhaa eikä aina ns. tieteelliseltä luotettavuudeltaan kaksista. Muun muassa herännäisyyden alkuvaiheen karismaattisia kokemuksia käsittelee Juha Siltala tutkimuksessaan Suomalainen ahdistus (1992). Sitä kannattaa ehkä vilkaista, vaikka sen psykoanalyyttinen tulkintatapa vaikeuttaa sen lukemista.

mt

seppos:

--- Lainaus käyttäjältä: "mt" ---. Se on Mauno Rosendahlin Herännäisyyden historian (1902) esityksen pohjana. Tätä klassikkoa ei taida löytyä normaaleista kirjastoista.

Lyhyesti Rosendalin mukaan heinäkuussa 1796
- näkymätön voima painoi heinäväen maahan
- ihmeellinen tunne valtasi heidän sydämensä
- näkivät näkyjä ja puhuivat kielillä
- kertoivat kokemuksistaan, jolloin herätys levisi.

mt
--- Lainaus päättyy ---

Helsingin Kaupungin kirjastossa oli aikoinaan tämä teos kun luin sen läpi. Sieltä voi kysyä sitä jos ei muualta löydy. Suosittelen lukemista.

Nalle:
Kiitos vinkeistä, pitää kysellä kirjastosta etälainaa.

Liisa:
Mulla on kirjahyllyssä Irma Sulkusen kirja "Liisa Eerikintytär ja hurmosliikkeet 1700-1800-luvulla". Ei siinä kai ole Telppäsniitty kuin korkeintaan lyhyesti mainittu. Mutta liittyy kai muuten aihepiiriin. En uskalla oikein sen enempää tuosta sanoa, kun on niin unohduksissa jo koko kirja.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta