Keskustelu > Seuratupa

Tuomaan evankeliumi

(1/2) > >>

Johannes:
"Halkaise puu - minä olen siellä. Nosta kivi -löydät minut." (Koptilainen Tuomaan evankeliumi)

Näin tuon tekstin jossakin...osaisiko joku valaista enemmän,onko netissä Tuomaan evankeliumia. Tai onko sitä saatavana jonkin kirjan muodossa tms. Muistelen koulun uskontotunneilta, että niitä oli myös Filippus tai joku muu sellanen. Ei vain jäänyt päähän, että miksi jäivät Raamatun ulkopuolelle, miten syntyivät jne. Ihan uteliaisuuttani haluaisin tietää lisää...   :)

Kauhanen T:
Suomesta löytyy useita Tuomaan evankeliumin asiantuntijoita, tässä linkki erään heistä esitelmään.

Jos englanninkieli luonnistaa, niin kannattaa katsella tätä sivustoa. Sieltä löytyy mm. kolme käännöstä ja paljon asiallista luotettavaa tietoa.

Kokonaista käännöstä en tiedä netissä olevan, mutta tuore sellainen on Antti Marjanen & Risto Uro, "Tuomaan evankeliumi: Käännös." Nag Hammadin kätketty viisaus. Gnostilaisia ja muita varhaiskristillisiä tekstejä. Ismo Dunderberg ja Antti Marjanen (toim). WSOY 2001. 294–321.

Lainaan tähän luvatta nopean johdannon eräästä oppimateriaalista (koko aineisto löytyy täältä).

Tuomaan evankeliumi

Tuomaan evankeliumi on varhaiskristillinen Jeesuksen sanojen kokoelma - yksi Uuden testamentin ulkopuolelle jääneistä niin sanotuista apokryfisistä evankeliumeista. Kirkkoisien kirjoitukset kertovat, että kirkon pääuoma torjui Tuomaan evankeliumin, koska sitä pidettiin harhaoppisena.

Myöhemmin Tuomaan evankeliumi katosi historian hämärään, kunnes viime vuosisadan lopulla tehtiin Egyptissä merkittävä papyruslöytö. Mukana oli kreikankielisiä katkelmia Tuomaan evankeliumista

Vuonna 1945 löydettiin niin ikään Egyptistä samalla kertaa suuri määrä gnostilaista kirjallisuutta. Kokoelma sai löytöpaikkansa mukaan nimen Nag Hammadin kirjasto. Joukossa oli myös Tuomaan evankeliumin kokonainen koptinkielinen käännös. Vuodesta 1992 Tuomaan evankeliumiin on ollut mahdollista tutustua myös suomeksi.

Tuomaan evankeliumissa Jeesus esiintyy viisauden opettajana ja pelastavan tiedon tuojana. Pelastus on Tuomaan evankeliumin mukaan läsnä Jeesuksen sanoissa ja opetuksessa tässä ja nyt. Sitä ei voida sitoa mihinkään konkreettiseen paikkaan tai kirkkolaitokseen, vaan se on viime kädessä kaiken läpitunkeva, näkymätön todellisuus:

      Jeesus sanoi: "Teidän johtajanne saattavat sanoa teille: 'Valtakunta on taivaassa', mutta silloinhan taivaan linnut ehtivät sinne ennen teitä. He voivat myös sanoa: 'Se on meressä', mutta silloin kalat ehtivät sinne ennen teitä. Tosiasiassa valtakunta on sekä teidän sisällänne että teidän ulkopuolellanne." (Log. 3a.)

      Hänen oppilaansa kysyivät häneltä: "Milloin valtakunta tulee?" [Jeesus vastasi:] "Se ei tule niin, että sen tulemista voisi tarkkailla. Ei voida sanoa: 'Se on täällä', tai: 'Se on tuolla.' Isän valtakunta on levinnyt yli maan, mutta ihmiset eivät näe sitä." (Log. 113.)

(Petri Merenlahti)

Johannes:
Kokeilin huvin vuoksi googlella ja löytyi tuommoinen osoite:http://iportti.net/Johan/Kirja/thomas/suomennos.htm
Alla on linkki "Tuomas Levänen", josta pääsee muihin suomennettuihin apokryfikirjoihin. Tulipahan sekin selvitettyä... 8)

seppos:
Siitä on toinen käännös kirjana ja se on selitetty versio. Lainaa se kirjastosta. Sen nimi on Jeesuksen salaiset sanat  ja kirjoittajat ovat Pauli Huuhtanen, Antti Marjanen ja Risto Uro   Yliopistopaino Helsinki 1994  ISBN 951-570-218-6

Kauhanen T:

--- Lainaus käyttäjältä: "Johannes" ---Kokeilin huvin vuoksi googlella ja löytyi tuommoinen osoite:http://iportti.net/Johan/Kirja/thomas/suomennos.htm
Alla on linkki "Tuomas Levänen", josta pääsee muihin suomennettuihin apokryfikirjoihin.
--- Lainaus päättyy ---

Mielenkiintoinen sivusto tällä Leväsellä. Kehottaisin suhtautumaan kuitenkin suurella varauksella tällaisiin toisen käden käännöksiin (ensin koptista/kreikasta/syyriasta englantiin, sitten englannista suomeen), varsinkin kun tekijä ilmoittaa suomentaneensa "Jumalan Hengen opastuksella"!

Useimmista näistä teksteistä löytyy painetut suomennokset jotka on tehty suoraan alkukielistä. Moderni laitos VT:n apokryfikirjoista on niinikään tekeillä, joitain osia on jo ilmestynyt.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta