Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Patikointia Serujan polulla

<< < (4/26) > >>

1944:
Minulta on jäänyt huomiotta seikka, että lukijoita lienee tänään paljon enemmän kuin muutama vuosi sitten. Tuhansia kertoja luettuja tekstejä. Onhan se hyvä asia, että mielenkiintoa riittää toisen juttuihin.
V1976 ajelin perheeni kanssa alhaalta Eilatista ylös Jerusalemiin ensimmäisen kerran. Se tuntui kovin juhlalliselta. Nyt selasin Wadi Arugotin kuvia ja sain sellaisen kaukokaipuun, että ihan ottaa henkeen. Silloin Ruut oli pieni ekaluokkalainen auton takapenkillä veljensä kanssa ja aika aromaan ruskeutta katsellessa tietysti kulki hitakaisesti, että tuli aika pitkäksi. Yritin kertoa Israelin "nykyajasta".  Etupuolelta  alkoi näkyä rakennuksia, jolloin tytär kiljahti "hei uusi 50 km kibbutsi". Olin opettanut, että maata haluttiin puolustaa rakentamalla määrävälein maanviljelijöille ja sotilaille yhteinen kyläa elämiseen.
Minulle olisi ekskursion paikka ajaa sama Aravan laakso ja kurkistella, että minkälainen aita on Jordaniaa vastaan tänä päivänä. Televisiossa esitettiin Negevin Egyptin puoleinen aika mahtava turva-aita.

1944:
Tälle aamulle Atte Korhola piti kauniin aamuhartauden radiossa. Kertoi Raamatun kohtien lisäksi omasta patikkamatkastaan ylhäältä Galileasta HarHermonilta alas Suolamerelle. Sanoisin, että kova kaveri.

1944:
Luin tämän osion alusta, että mitä aikanaan kirjoitin. Kyllä Serujan ja Daavidin asiat ovat oikein merkityt, mutta linkkini Kuniningasten kirjaan ja Aikakirjaan ovat huonot. Paremmin mahdollinen lukijani pääsee asoista perille lukemalla Toisen Samuelin kirjasta alusta luvut 1-5. Saulin suku heikkenee ja Daavidin hallinto vahvenee. Seruja mainitaan yhdessä toisessa lähteessä Daavidin sisarpuoleksi. Tämä voidaan ymmärtää sitä kautta, että israelilaiset asuivat polygamiassa siis moniavioisesti, että yhdellä mikehellä oli monia vaimoja. Daavid joutui jopa pakenemaan Jerusalemista, kun omapoika yritti vallankaappausta.

1944:
Serujan pojat vanhimmasta nuorimpaan ovat nimeltään Jooab, Abisai ja Asael. Saulin luottomies Abner surmasi Asaelin eräässä taistelussa. Kyllähän tuollekin sodalle nimi löytyisi, kun aikansa etsisi. Serujan pojat mainitaan monissa yhteyksissä väkivaltaisiksi luonteeltaan. Niimpä Jooab kostaa veljensä kuoleman pistämällä vastaavasti Abnerin kuoliaaksi. Jooab ja Abisai olivat Daavidin upsereita, Jooab vallan armeijan ylipäällikkö. Muistissani on tieto, että Abisai pelastaa vanhentuneen ja taistelussa väsyneen Daavidin eräässä taistelussa. Taisteluita ja taas taisteluita, se oli Daavidin osana, kun hän Juudan ja Israelin yhteisenä kuninkaana valtansa lopullisesti vakiinnutti. Daavid ei rakentanut temppeliä Jerusalemiin, vaan sen teki Salomo.
Tällaista Raamatun historiaa VT:n puolelta löytyy.

1944:
Jännä juttu taas, kun olemme matkan Kaanaan maalle varanneet, että ylhäällä Jerusalemissa ilmenee trabbeleita, siis pahoja keskinäisiä tappeluita eri  kansanosien välillä. Eräälläkin kerralla lentokenttävirkailijat antoivat koneelliselle suomalaisia ruusun, kun tulimme paikalle kansannousun jälkeen -
Olemme olleet mm Herättäjän matkalla kaksi kertaa ja Kinneret Toursin matkalla myös kaksi kertaa. Lokakuun matka kestää kymmenen päivää ja sen aikana on pari vapaata päivää. Yritän tosissani päästä käymään Israelin korkeimmalle vuorelle Har Meironille. Siellä kuuluu olevan patikointireittejä. Eihän minusta enää pitkän matkan kulkijaksi ole, joten ihan tappiin asti ei ole tarvetta päästä. Tiberiaksesta pääsee vaikka taksilla ylös pohjois-Galileassa. Sitten jäisi enää Har Ramon haaveekseni, se taas pilee maamerkkinä länsi-Negevissä.
Tällä retkellämme on uutta edellä kerrotun haaveen lisäksi Haifan metro ja Beershevan alueen tarkempi kiertely kuin ennen. Olen siellä käynyt v 1976 perheeni kanssa jollakin sotamemoaarilla.
Kinneret Tours on suomalaisten pyörittämä. Se painaa erästä lehteä ja netissä on lisää tietoja Lev Hazafon`ista- suomeksi pohjoisen sydän.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta