Körttifoorumi

Keskustelu => Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä => Aiheen aloitti: 1944 - 17.07.16 - klo:22:44

Otsikko: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 17.07.16 - klo:22:44
Sen johdosta, että kirjoitin kokemukseni tamaanista joku aika sitten, jäi mieleni päälle "rasittamaan" kävelyni joku vuosi sitten Ein Gedin kansallispuiston poluilla Kuolleella merellä.

Yksi reiteistä oli Serujan reitti. Meillä ei ollut karttaa ensimmäiselle päivälle, joten valitsimme epäonneksemme vaativimman reitin. Palasimme pois ja ajattelimme, että huomenna menemme virallista tietä. Kolmena päivänä saimme nauttia henkeäsalpaavista maisemista. Ein Gedin alue on linkitetty Daavidin mukaan. Seruja oli Daavidin sisar. Alueella on myös Iisain vuori. Iisaihan oli Daavidin isä. Luotettavan perimätiedon mukaan hän oli taas mooabilaisen Ruutin ja erään talonpojan Booaan pojanpoika.
Raamatusta löysin monta tietoa Serujasta. Hänellä oli kolme poikaa, jotka jokainen tavalla tai toisella joutuivat osallistumaan kuningas Saulin heikkenevän ja kuningas Daavidin vahventuvan hallinnon välisiin pitkällisiin vallaperimystaisteluihin. 1 Aikak. 2:16 ja mm 1 KunK. 2:31 vähän eteenpäin. Siis verikostomurhia.

Maisemista voitte päästä nauttimaan muutkin, kun googlaatte "Wadi Arugot" ja valitsette heti alussa olevan valokuvaosion. Vähän toistakymmentä riviä kuvia selattuanne on opasviitta "Wadi Arugot" ja sen oikealla puolella piirroskuva rantamaisemasta. Se kuvaa hienosti korkeuseroja ja siihen on merkitty eri reitit. Serujan ascent on vasemmalla, sen alapuolella on Ein Gedin kibbutsi. Oikealla on "Nahal David", Daavidin puro. Em rantamaisemakuvaa myydään karttana alueelle tuleville patikoijille. Oma karttani alkaa kohta olla elinkaarensa päässä, sillä niin paljon olen sitä katsellut ja esitekohtia lukenut.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: malla - 19.07.16 - klo:16:19
Kiitos tästä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 19.07.16 - klo:18:03
Kiitos itsellesi mielenkiinnostasi.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: malla - 19.07.16 - klo:19:02
Mielenkiintoista.
Luen mielelläni ja tutkin paikkoja.
Sanastakin löydät aarteita ja tuot niitä tänne.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 19.07.16 - klo:19:38
Olisin niin mielelläni "paistanut" mainitun piiroksen/kartan kaikille näkyville, mutta en osannut.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 19.07.16 - klo:19:54
Kävin Daavidin purolla ainoalla Israelin matkallani vuonna 1971. Se on viehättävän vehreä paikka muuten karussa ympäristössä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Riitta-mummi - 19.07.16 - klo:20:14
Kuvia on paljon. Koordinaaeista en ole varma, mutta otin tällaisen kuvan esiin;

http://image.slidesharecdn.com/ein-gedi-floods-1217784947231128-9/95/ein-gedi-floods-33-728.jpg?cb=1217759265

Vanhempi tyttäremme oli puoli vuotta volunteerina  1982-1983. Kibbuts Kfar Gilaf lähellä Libanon rajaa. Haifa pesulatyötä, Negevissä poimi appelsiinejä pinellä nosturilla. Berseba ja Siinai ainakin kuuluvat hänen muistoihinsa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.07.16 - klo:13:55
Linkin kuvassa näkyy valkoinen "lipunmyyntikoju".

Tarkoittamani hyvä maastopiirros/kartta löytyy: klikkaa google, klikkaa "kuvat aiheesta wadi arugot", klikkaa kuvien kolmas rivi oikeanpuoleisin kuva auki, niin siinä näet "taiteilijan näkemyksen alueesta" ja se on aika oikea.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Vrraha - 02.08.16 - klo:15:41
díky zřejmý
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 02.08.16 - klo:17:47
 :017: :023: :039:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: malla - 02.08.16 - klo:18:05
Katsoin uteliaisuuttani kääntäjällä ja se tunnisti kielen tsekiksi ja siinä lukee ilmeisesti: "kiitos ilmeinen"  :023: :039:
En ole varma antoiko translaattori oikean käännöksen. :kahvi:
Mutta mukavaa kun uusia nimiä ja henkilöitä saapuu kirjoittamaan keskuuteemme.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 02.08.16 - klo:19:56
Olet aarre  :039:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: malla - 03.08.16 - klo:11:44
Kuule, sinä itse olet aarre.  :eusa_angel: :039:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 04.08.16 - klo:17:27
Hehheh :039:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: malla - 04.08.16 - klo:17:56
 :icon_razz:  :039:

Aihe kyllä kiinnostaa.
Hymiöt vaan ovat niin hauskoja toisinaan käyttää.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 17.03.17 - klo:17:28
Minulta on jäänyt huomiotta seikka, että lukijoita lienee tänään paljon enemmän kuin muutama vuosi sitten. Tuhansia kertoja luettuja tekstejä. Onhan se hyvä asia, että mielenkiintoa riittää toisen juttuihin.
V1976 ajelin perheeni kanssa alhaalta Eilatista ylös Jerusalemiin ensimmäisen kerran. Se tuntui kovin juhlalliselta. Nyt selasin Wadi Arugotin kuvia ja sain sellaisen kaukokaipuun, että ihan ottaa henkeen. Silloin Ruut oli pieni ekaluokkalainen auton takapenkillä veljensä kanssa ja aika aromaan ruskeutta katsellessa tietysti kulki hitakaisesti, että tuli aika pitkäksi. Yritin kertoa Israelin "nykyajasta".  Etupuolelta  alkoi näkyä rakennuksia, jolloin tytär kiljahti "hei uusi 50 km kibbutsi". Olin opettanut, että maata haluttiin puolustaa rakentamalla määrävälein maanviljelijöille ja sotilaille yhteinen kyläa elämiseen.
Minulle olisi ekskursion paikka ajaa sama Aravan laakso ja kurkistella, että minkälainen aita on Jordaniaa vastaan tänä päivänä. Televisiossa esitettiin Negevin Egyptin puoleinen aika mahtava turva-aita.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 30.03.17 - klo:16:08
Tälle aamulle Atte Korhola piti kauniin aamuhartauden radiossa. Kertoi Raamatun kohtien lisäksi omasta patikkamatkastaan ylhäältä Galileasta HarHermonilta alas Suolamerelle. Sanoisin, että kova kaveri.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 07.06.17 - klo:11:07
Luin tämän osion alusta, että mitä aikanaan kirjoitin. Kyllä Serujan ja Daavidin asiat ovat oikein merkityt, mutta linkkini Kuniningasten kirjaan ja Aikakirjaan ovat huonot. Paremmin mahdollinen lukijani pääsee asoista perille lukemalla Toisen Samuelin kirjasta alusta luvut 1-5. Saulin suku heikkenee ja Daavidin hallinto vahvenee. Seruja mainitaan yhdessä toisessa lähteessä Daavidin sisarpuoleksi. Tämä voidaan ymmärtää sitä kautta, että israelilaiset asuivat polygamiassa siis moniavioisesti, että yhdellä mikehellä oli monia vaimoja. Daavid joutui jopa pakenemaan Jerusalemista, kun omapoika yritti vallankaappausta.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 13.06.17 - klo:11:33
Serujan pojat vanhimmasta nuorimpaan ovat nimeltään Jooab, Abisai ja Asael. Saulin luottomies Abner surmasi Asaelin eräässä taistelussa. Kyllähän tuollekin sodalle nimi löytyisi, kun aikansa etsisi. Serujan pojat mainitaan monissa yhteyksissä väkivaltaisiksi luonteeltaan. Niimpä Jooab kostaa veljensä kuoleman pistämällä vastaavasti Abnerin kuoliaaksi. Jooab ja Abisai olivat Daavidin upsereita, Jooab vallan armeijan ylipäällikkö. Muistissani on tieto, että Abisai pelastaa vanhentuneen ja taistelussa väsyneen Daavidin eräässä taistelussa. Taisteluita ja taas taisteluita, se oli Daavidin osana, kun hän Juudan ja Israelin yhteisenä kuninkaana valtansa lopullisesti vakiinnutti. Daavid ei rakentanut temppeliä Jerusalemiin, vaan sen teki Salomo.
Tällaista Raamatun historiaa VT:n puolelta löytyy.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 25.07.17 - klo:09:33
Jännä juttu taas, kun olemme matkan Kaanaan maalle varanneet, että ylhäällä Jerusalemissa ilmenee trabbeleita, siis pahoja keskinäisiä tappeluita eri  kansanosien välillä. Eräälläkin kerralla lentokenttävirkailijat antoivat koneelliselle suomalaisia ruusun, kun tulimme paikalle kansannousun jälkeen -
Olemme olleet mm Herättäjän matkalla kaksi kertaa ja Kinneret Toursin matkalla myös kaksi kertaa. Lokakuun matka kestää kymmenen päivää ja sen aikana on pari vapaata päivää. Yritän tosissani päästä käymään Israelin korkeimmalle vuorelle Har Meironille. Siellä kuuluu olevan patikointireittejä. Eihän minusta enää pitkän matkan kulkijaksi ole, joten ihan tappiin asti ei ole tarvetta päästä. Tiberiaksesta pääsee vaikka taksilla ylös pohjois-Galileassa. Sitten jäisi enää Har Ramon haaveekseni, se taas pilee maamerkkinä länsi-Negevissä.
Tällä retkellämme on uutta edellä kerrotun haaveen lisäksi Haifan metro ja Beershevan alueen tarkempi kiertely kuin ennen. Olen siellä käynyt v 1976 perheeni kanssa jollakin sotamemoaarilla.
Kinneret Tours on suomalaisten pyörittämä. Se painaa erästä lehteä ja netissä on lisää tietoja Lev Hazafon`ista- suomeksi pohjoisen sydän.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 01.08.17 - klo:09:55
Yritin netissä mitata matkaa Tiberiaksesta Har Meronille, mutta analogisen ajan kasvattina se ei tuottanut tulosta. Navigaattorissani on vain Euroopan kartat, ettei  sieltäkään ole avuksi. Toisekseen lueskelin Exodus-kirjasta tietoja Jordanin auringonlaskun puolen vanhoista kibbutseista ja sellaisista, että voisi kesskustella. Nykyaikaisen kartan mukaan asutusta on tullut mahdottomasti lisää Pohjois-Galileaankin, ymmärtäähän sen, kun tietää Venäjän juutalaisten joukkomuuton 90-luvulla.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 19.08.17 - klo:18:43
Suomen Turku koki sellaista, mikä on ollut Israelissa yleistä. Taas kerran minulta kysyttiin, että eikö pelota mennä niin sekasortoiseen maahan turistina. Sitten, kun matkanjärjestäjät alkavat perua tilattuja matkoja, on vähän mietittävä yleistä tilannetta
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 05.09.17 - klo:22:05
Saas nähdä miten matkamme Israeliin toteutuu. Meitä on ryhmässämme tällä hetkellä riittävästi, että mahdumme minibussiin. On mahdollista, että ajaisimme ryhmänä Har Meronia katsomaan. Jerusalemiin tulee kaksi vapaapäivää. Saamme kävellä katselemassa entisiä paikkojamme ja, jos löydämme hyvän tyyniperän auringon ottamiseen, niin se tehdään.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 06.09.17 - klo:13:06
Kyllä matka toteutuu, sillä sähköpostiin tulivat tarvittavat tiedot ja liput. Surkeata, kun sain printatuksi vain eka sivun. Jospa Kaariina viisaampana osaa jatkaa, kun nyt ensin malttaa perunan noston lopettaa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 07.09.17 - klo:12:09
Liput ovat kunnossa, sillä vaimo osaa. Kävin lukaisemassa Sananlaskujen kirjan viimeisen luvun, taas kerran. Se on kelpo vaimon ylistystä, mutta ei siinä voi olla digitalisaatioon mainintoja, kyllähän sen ymmärrän. Monesta muusta asiasta voisin kirjoittaa samalla tavoin kuin teksti aikanaan on syntynyt. Kutomiset, viljelykset, ruoan laitto (ei minulta riistaa puutu) jne. Nytkin Kaariina on vatukossa ystävänsä luona. Ei hän kuitenkaan vöitä kauppiaille myyntiin toimita, mutta tätä tapahtuu Lapissa porotaloissa. Mitä on ollut ennen, sitä on tänäänkin.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: malla - 10.09.17 - klo:14:22
Antoisaa ja hyvää matkaa.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 10.09.17 - klo:14:44
Kiitos, kiitos. Pitää vielä odottaa 16:een ensikuuta. :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: malla - 10.09.17 - klo:14:46
Ai, no siellä se matka odottaa.
Taisi olla sama päivä kun tytöltäni loppuu virkavapaa ja palaa töihin, eli siitä muistan ainakin sitten, että te olette reissussa.  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 10.09.17 - klo:17:01
Hyvää matkaa myöskin silloin reilun kuukauden kuluttua!  :eusa_angel: :039:
Mulla jäi Israelin matka toteutumattomaksi haaveeksi...kuten muutkin matkat...
Vaikeuksia Pohjois-Karjalaan menonkin suhteen.
 :icon_sad:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 10.09.17 - klo:18:53
Haaveita pitää olla. Juutalainen sanoo toiselle juutalaiselle vaikka Euroopassa "ensi vuonna Jerusalemissa".
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Viisveisaaja - 14.09.17 - klo:19:43
Haaveita pitää olla. Juutalainen sanoo toiselle juutalaiselle vaikka Euroopassa "ensi vuonna Jerusalemissa".

Ihan tosi, Olipa hienosti todettu. Haaveita pitää olla.

Tää nyt oli tälläinen jutskakoe myös, niin hiljaista foorumilla, että mun nimimerkki joka aiheen perässä.
Pitäisiköhän hävetä?
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 14.09.17 - klo:20:10
Ei suinkaan.
Pitää osallistua samalla tavalla kuin ennen. Hiljaista on tietysti ollut ja taisi Seppos jotakin  kyselläkin. Porukassa on muutamia, joille tämä kirjoittelu on ensiarvoisen tärkeätä.
Täällä on monta kohtaa, johon voi aina jotakin kirjoittaa. Mentäs kituenkin eteenpäin, jospa uusia tulisi, eivätkä he heti lopettaisi.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Viisveisaaja - 14.09.17 - klo:21:06
Ei suinkaan.
Pitää osallistua samalla tavalla kuin ennen. Hiljaista on tietysti ollut ja taisi Seppos jotakin  kyselläkin. Porukassa on muutamia, joille tämä kirjoittelu on ensiarvoisen tärkeätä.
Täällä on monta kohtaa, johon voi aina jotakin kirjoittaa. Mentäs kituenkin eteenpäin, jospa uusia tulisi, eivätkä he heti lopettaisi.

Itse en kaipaisi yhtään lisää.
Minusta tää on kuin körttiseuroissa.
Pieni porukka ja veisaavat tunnoistansa ja tunnoissaan.

Isompi porukka vaan tuo sekaannusta.

Tää jengi mikä täällä on mua lukuunottamatta ihan parasta jengiä ja jos ei tykkää, niin anti olla.

Itelleni on aina lepo tulla tänne, kun tiedän, että porukka veisaa matalalta ja arasti.

Ihmettelen sitä porukkaa, kun ei tänne enään kirjoittele?
Syiksi olen lukenut, että ei ole enään sanottavaa.
Tai liian yhdenmukaisesti ajattelevia pitäisi ajatella muutenkin.
En tiedä mitä syitä, mutta minusta eihän kukaan mitään järkeviä uskonnollisia filosofeita ole pyytänyt kirjoittamaan tai muutenkaan fiksuja, enhän ittekkään tänne kirjoittelisi tai mahtuisi, jos pitäisi olla fiksu ja filmaattinen tai jotain mitä ei ole.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 15.09.17 - klo:13:57
Hyvin perustelit. Ennen, kun täällä oli paljon kirjoittajia, ei pystynyt osallistumaan kuin vain joihinkin osioihin. En osannut ja en halunnut. Tämäkin on riittänyt siihen, että köniin olen saanut riittävästi. Onhan tämä eräänlainen "kotipaikka", kun en kykene ihmisiä nätisti kohtaamaan, niin aika kuluu omissa oloissa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 18.09.17 - klo:21:29
Kuukausi matkaan. Olen ajatellut jo täällä Suomessa panostaa siihen, että meidän käytössämme oleva pienoisbussi ajaisi Har Meronin läheltä. Näkisin yhden haavapaikkani "tuostä vierestä". Voisihan siellä vähän patikoida, riippuu niin monesta tekijästä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 19.09.17 - klo:08:57
^
Mea culpa. Kirjoitusvirhe kelvoton, po haavepaikkani.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 01.10.17 - klo:18:59
Ei hyvältä vaikuta. Suomessa oleva matkanjohtaja vaikenee ja Israelissa oleva organisaattori vastasi epämääräistä. Har Meron on unelmieni, vielä käymätön paikka. Mielestäni en paljoa pyydä, mutta jos ei niin ei vielä tällä kertaa. Voinhan tehdä vaikka oman retkeni uudelleen Har Meronille ja Har Ramonille. Olen kolmisen kertaa maistellut yhdessä paikassa tarjoilut, nyt olisi sitten kuudes kerta.

Meillä katsellaan hyvin näkyvää ja kuuluvaa Biebel-kanavaa Saksanmaalta, nytkin uutta ennen näkemätöntä Israel-asiaa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 01.10.17 - klo:19:38
Niin, teillä kaksi viikkoa matkan alkuun muistaakseni...
Toivottavasti kaikki epäselvät asiat järjestyisi hyvällä tavalla... :eusa_angel: :eusa_pray: :039:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 02.10.17 - klo:10:38
Kiitos vaan. Loma on lomaa. En halua itseäni kiihdyttää taistelumielelle vielä täällä kotona. Jos sitten tappio tulee, niin se tulee. :039:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 27.10.17 - klo:09:34
Meni kuin toivoin. Haifan "metrossa" oli ollut tulipalo, joten se jäi käymättä, sillä ovet olivat meille lukitut. Har Meronille ajelimme porukalla kansallispuiston merkille asti, jossa valokuvat. Eivät muut oikein minua tainneet ymmärtää kerta istuivat tuppisuina, mutta opas palatessamme löysi maroniikkikristityn arabin ravintolan, jossa söimme kunnon salaattimeseen, pöydällinen täynnä niitä kuppeja. Niin kielen kantimet sitten löystyivät. Taidan yrittää päästä yksin ajaen Negevin Har Ramonia katsomaan. Porukkamme oli nyt hieno, että viihdyimme toistemme seurassa.
Jerusalemista Kaariina ajeli toisen ladyn kanssa kahtena päivänä alas Suolamerelle ottamaan aurinkoa. Bussilla pääsee. Minulle tuli kova yskä ja kurkkukipu, kun pikkubussia niin jäähdytettiin, että pysyttelin hotellin maisemissa.
Ginossarin kibutsin "satamaterminaalissa" Galilean merellä tapasin körttimatkalaiset, jolloin sain "arvokkaita" tiedustelutietoja.
Jerusalemissa kävimme kahdessa paikassa talon katolla, jolloin näkymät jäivät mieleen ikäänkuin linnun silmin katsottuna, ensin Vanhassa kaupungissa ja sitten Saalemin uudella puolella 16 kerroksisen talon balkonilla, siellä ylhäällä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 27.10.17 - klo:11:59
^
Po maroniittikristitty.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 29.10.17 - klo:08:39
Aiemmilla matkoillani Siionin vuoren alueella ajettaessa opas, muistini mukaan, on näyttänyt, että tuolla näkyy Kukonlaulun kirkko. Selvänä merkkinä on ristin päälle lisätty kukon figuuri. Nyt opas meidät vei sisään asti, vaikka tungosta oli. Uskovaiset kaukaisista maanosista olivat enemmistönä. Euroopassa lienee toinen tahti, että pakanuus lisääntyisi ja maahanmuuttajien evankeliointia ei haluta tehdä. En tiedä varmaa vastausta, mutta kuullut olen. Po kirkon alueella ei ole paksua rauniosorakerrosta, että peruskallio tulee nätysti vastaan. Siellä alhaalla Kaifaan talossa Jeesus oli lyhyen aikaa pidätettynä, sain kurkistaa ylhäältä alas louhittuun tunneliin. Mutta varsinaiseen huoneeseen päästäksemme olisimme joutuneet jonottamaan aika kauan, sillä edessämme oli iso meksikolainen ryhmä ja Kauko-idästä vielä pidempi jono.
Jerusalemin vanha kaupunki on moneen kertaan sorrettujen raunioiden päälle rakennettu, erityisesti muslimien pyhät rakennukset Araunan puimatantereen päällä. Tyropoionin laaksoa ei käytännössä enää kulkija havaitse. Rakennusten alla on tunneleita kulkea ja tutkia. Käsipelillä kun on sorrettu kiviä alas, niin ne ovat konkeloonsa jääneet, ei ollut voimaa korjata parempaan asentoon. Juutalaiselle kansalle Länsimuuri on pyhä paikka, koska se on vanhin rakennettuna säilynyt osa siltä ajalta, kun juutalaisia siellä vapaasti asui. Opas arveli, että kivet olivat liian suuria roomalaisten sotilaitten voimille.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: seppos - 29.10.17 - klo:18:16
Haaveita pitää olla. Juutalainen sanoo toiselle juutalaiselle vaikka Euroopassa "ensi vuonna Jerusalemissa".

Körtti sanoo toiselle tavataan ensi kesänä juhlilla ja niin teemme.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.10.17 - klo:18:28
 :023: Toivon.

Olen jo tutustunut netissäTampereen nähtävyyksiin, kuten Näsinlinnan museoon ja muuhun siellä. Sukulainen on myös tulossa Juhlille, tamperetar. Yöpymispaikka on mahd. Hotelli Tammer, jos ajoissa varaan.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 29.10.17 - klo:18:52
Rytmitän kesääni herättäjäjuhlien mukaan: ennen juhlia,,,juhlien jälkeen
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: donpate - 29.10.17 - klo:21:43
Ei suinkaan.
Pitää osallistua samalla tavalla kuin ennen. Hiljaista on tietysti ollut ja taisi Seppos jotakin  kyselläkin. Porukassa on muutamia, joille tämä kirjoittelu on ensiarvoisen tärkeätä.
Täällä on monta kohtaa, johon voi aina jotakin kirjoittaa. Mentäs kituenkin eteenpäin, jospa uusia tulisi, eivätkä he heti lopettaisi.

Jospa juttu alkaisi luistaa kun heittää ajatuksen joka on ns. puoliraaka puheenaihe, eikä siihen heti tarjottaisi ainoaa totuutta joka naulataan oveen niinkuin Luther aikoinaan teesinsä Wartburgin kirkon oviin,  ja sanojaa hirtettäisi siihen.  Tulis hieman väljyyttä ainakin hieman kevyempiin keskusteluihin. En tarkoita että esim. opillisia keskusteluja tulis keventää mutta muuten vois rimaa alentaa. Mä olen mielestäni heittänyt nimimerkkini peliin usein kieli poskella, ja joskus hyvinkin aralla omallatunnolla. Ihan vain siksi että jospa se auttaisi jotain kanssakulkijaa. Joku kaveri aikoinaan määritteli mut rinnalla kulkijaksi joka rohkaisee, toivoisin olevani edes sen väärti.
Kiitos ja anteeksi. t. Donpate
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 29.10.17 - klo:22:01
Helppo yhtyä sanoihisi donpate!
Itsekin tässä vähän mietin, kirjoitanko, ja mitä.
Luultavasti höpisen nyt vähän kevyemmällä asenteella kuin aikaisemmin.
Siinä on kyllä se vaara että ei ymmärretä meikämannea sitäkän vähää,
kun on totuttu ehkä siihen että leikkiä en laske vahingossakaan.

Tämäkin kuuluisi kördebaariin eikä Serujan poluille.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 30.10.17 - klo:17:10
Kirjoitanpa tässä viimeisenä käyntimme Qasr el Jahudin kastepaikalla. Se on Jordanilla, vähän Jerikon keskustan eteläpuolella ja selkeästi etelään Allenbyn sillasta, joka on yksi virallinen reitti Jordaniaan. Paikalla näytti olevan kastettavia uskovaisia, kirkko lähellä, toisen rauniot myös ja ihmisiä läähättämässä kuivassa ja kuumassa aromaassa. Rakennus saattoi olla myös jonkun kirkkokunnan monasteri. Paikka on avattu vasta joitakin vuosia sitten, sillä se on hyvin sensitiivisellä alueella sotilaallisessa mielessä.
Tällä paikalla Joosua Nuuninpoika saattoi tuoda israelilaiset Jordanin ylitse idästäpäin, edelleen perimätiedon mukaan Elia olisi mennyt päinvastaiseen suuntaan ja tullut temmatuksi tulisiin vankkureihin. Jeesuksen kastepaikkana sitä pidetään myös eräiden kirkkokuntien mukaan.
Paikkaa ei ole vielä ehditty "virittää" lisääntyviä turistimääriä palvelemaan. Vessat olivat uudessa rakennuksessa ja toinen rakennus toimi matkamuistomyymälänä. Kuumaa kahvia ja teetä oli tarjolla ilmaiseksi vain oppaille ja kuskeille. Olin saanut yskää ja kurkkuni kipeäksi jääkylmässä pikkubussissa, joten puhuin itselleni oppaiden oikeuden saada kuumaa juotavaa. Joku arabiaksentilla puhuva kuski siitä minulle huomautti, mutta hymyilin vain kuin sfinksi ja jatkoin teeni sekoittamista. Sitten kävin kiittämässä myymälähenkilöä hänen ystävällisestä eleestään. Käytin englannin kieltä, että olisin riittävästi incognito enkä haver sel Israel.
 
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 07.11.17 - klo:20:33
Yhtenä päivänä Jerusalemista meillä oli matka Latrunin alueella olevaan Israelin armeijan panssarimuseoon. Sen keskellä on muinainen Taggartin linnake, joista Leon Uris kirjassaan Exodus paljon joutuu kirjoittamaan. Tätä linnaketta juutalaiset yrittivät sitkeästi 47/48 sodassa vallata, mutta eivät onnistuneet, vain kovat tappiot joutuivat kärsimään. Vasta v1967 sodassa tämä alue palautui Israelille.
Minulle näytteillä olevat sotavälineet olivat ulkoapäin tutun näköisiä, siis arabeilta vallatut, koska oma armeijammekin niitä aikanaan käytti. Tämä Latrunin alue käsittää monia ympäristn rauniokumpuja Aijjalon, Sora, en nyt muita muistakaan, ja alun maa-alueiden jaossa se tuli Daanin heimolle. Ei siinä oikein asumisesta mitään tullut, kun niin piti tapella ja loppujen lopuksi daanilaiset muuttivat pohjoiseen Laiksen alueelle, Libanonin raja-alueelle ja valtasivat sieltä asuinpaikan, minkä polttivat tulella ja rakensivat uuden linnoitetut kaupungin, jonka nimesivät Daaniksi. Tänään tämän kaupungin rauniokumpu on omalla paikallaan pohjois-Israelin rajojen sisällä. Siinä vaiheessa, kun pohjoinen valtakunta, Israel tuli idästä tulleen valloittajan ylikäymäksi, Daankin autioitui ja sen asukkaat vietiin pakkosiirtolaisuuteen.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.12.17 - klo:17:04
Seuraavalla kerralla, jos Jumala suo, tehdessäni matkan ylös Jerusalemiin haluaisin kävellä siellä alhaalla kulkevissa muinaisissa portaikoissa ja kapeilla kujilla. Ne ovat 2000 v takaa ja jääneet "ikäänkuin konkelotilaan", kun Rooman valtakunnan kohortit särkivät temppeliä. Sieltä on löydetty leeviläisen korkean temppelivirkamiehen takin helmatiuku kullasta. Kovin syvällä ne tätä päivää ajatellen ovat, jopa 17 m. Ja YK:n alainen UNESCO sulkee silmänsä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 22.12.17 - klo:13:33
Mitä tuossa ennen kirjoitin, niin katselin TV seiskan jotakin arkeologista ohjelmaa asiasta. Tunnelit ovat löydetyt kauan sitten, koska ne oli jo keritty vahvistaa tukevilla rautakehikoilla. Yhdessä kohdassa heprealainen arkeologi näytti ylös pientä tunnelia, kehä alle metrin,että tuosta saadaan käsitys sijainnistamme täällä alhaalla. Hän selitti, että tämä on ollut temppeliin johtava portaikko, missä askelmat olivat jännästi yhden askeleen  ja sitten seuraava kahden askeleen pituiset. Muslimien pyhät rakennukset ovat tasoitetun temppelialueen päällä, puhutaan Moorian vuoresta Raamatussa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 22.12.17 - klo:16:42
Olen myös netistä hakenut tietoja Suolameren (Kuollut meri) tilanteesta ja nyt löysin hyvän artikkelin: googlaa "kuolleen meren vaikutus Israelin vesihuoltoon". Teksti löytyy vihreällä ylhäällä värittetyllä sivulla. Meren pinta laskee toista metriä/vuosi. Teksti on suomeksi. Samalla kertaa löytyy osoitetiedot virallisesta järjestöstä Keren Kajemet le Israel. Se tutkii vesiasiaa ja metsiä.
Viime retkelläni näin isoja, valahtaneita rotkoja Suolameren rannoilla. Ne syntyvät, kun suolakerrokset liukenevat veden laskuun liittyen.
Asia on minusta vakava ja toivon, että Suolamereen voitaisi saada lisävettä po artikkelin kirjoittajan esittämien toimenpiteiden kautta.
Pahoittelen, että olen niin tyvessä, että en osaa tehdä linkkiä.

Siperian ikiroutamaahan on nyttemmin alkanut ilmaantua syviä pyöreitä kuoppia, jopa 100 metriä syviäkin. Tätäkin seuraan ja olen jotenkin ymmärtävinäni, että kuopat syntyisivät, kun maan sisässä oleva metaanitasku posahtaisi. Siis kaasuräjähdys, lienenkö oikeassa kinkeripiirissä ajatukseni kanssa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 23.01.18 - klo:19:37
Olen löytänyt tiedon, että Eero Junkkaala ja Atte Korhola vetävät yhdessä matkan Israeliin huhtikuun loppupuolella kuluvaa vuotta. Edellinen on arkeologi ja jälkimmäinen yliopistomiehiä. Molemmilla on lämmin suhde Israeliin. Vähän nopeaan tahtiin tulisi matkamme, enkä tiedä ihan tarkoin, että miten matka vedetään. En enää haluaisi kulkea samoja retkiä uudelleen, mutta yksinkään en pääse kaikkiin haluamiini paikkoihin. Olen sitä mieltä, että omaehtoinen matka ei anna kenellekään riitävästi tietoa varsinkaan, jos ei ole ajoneuoa käytettävissä. Tällä iällä en haluaisi ajaa itse autoa Kaanaan maalla. Urpokin vetää taas lokakuulla matkan, siinä köörissä ainakin kuluisi aika nopsaan. Minua edelleen viehättää ajatus kulkea alhaalla lähellä Araunan puimatantereen korkeuskäyrää ja se onnistuu vain, kun menee asianomaiseti järjestetyille arkeologisille tunnelikierroksille.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 23.01.18 - klo:21:52
Itse lähtisin tälle mainitsemallesi matkalle jos olisi rahaa eikä lentopelkoa.
Israelissa ei ole tullut käytyä, luultavasti se on iso puute...
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 24.01.18 - klo:12:08
Lentopelosta paljon puhutaan. Kait senkin voittamiseen on tuunauskeinonsa. Tällä iällä en enää ajattele säästämistä. Ei Sinun reissujesi puutteesta kukaan voi kantaa ottaa, ei sellainen ole rakentavaa.
Olemme Kaarinan kanssa etsineet Shalom-lehdet voidaksemme vielä kerran lukea Eero Junkkaalan artikkelit. Viime talvena kävin hänen luennollaan Oulun tuomikirkkoseurakunnan tiloissa. Hölmönä pitää kirjoittaa, että en oikein paljon muista, mitä meille luennoitiin. Kaarinan sukulaisen esittämän kysymyksen muistan.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.02.18 - klo:19:05
Lähi-idän tilanne huononee, näin saan ajatella. Suomalainen media kertoo harvakseltaan esim Israelista asioita. Seuraan TV 7:n uutisointia, mikä mielestäni on hyvin totuudellista. Viime aikoina on ollut rakettien ampumista Gazasta, jolloin Israel on vastannut omalla tykistölläänkin. Hamas kaivaa yhä tunneleitaan, mikä homma ei ole tuottavaa saatuun hyötyyn nähden. On kehittyneitä välineitä, joilla kaivaminen paljastetaan ja sitten vain odotetaan, että milloin olisi hyvä hetki tunneli räjäyttää. Viime aikoina omasta televisiosta olen voinut seurata ransakalaista uutisointia, mikä on selvittänyt laajemminkin alueen tapahtumia. Iran on voittanut toimissaan, Turkki pyrkii samaan, kärsijöitä kyllä riittää. Venäläisiäkin on kaatunut paljon. Libanonin tilanne on räjähdysherkin. Hizbollahilla on tavaraa niin paljon, että sitä pitäisi vanhimmasta päästä päästä syytämään Israelin alueelle. Uutena on tullut esiin merialueen kaasuvaroista riitely Libanonin ja Israelin kesken.
Jos osakaan näistä ongelmista ilmentyy sotatilanteina, niin patikointi Serujan poluilla vähentyy radikaalisti. Tästä on kokemuksia.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 21.02.18 - klo:19:49
Olet ilmeisen hyvin perillä Israelin tilanteesta ja uutisista.
Tv7:lta minäkin niitä olen seurannut, aivan liian vähän kuitenkin.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 22.02.18 - klo:08:31
Kristillisenä sionistina yritän pysyä ajan tasalla.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 05.03.18 - klo:12:46
Lienen ollut kovinkin kopea nimittäessäni itseäni kristilliseksi sionistiksi. Sanottakoon niin, että haluaisin sellainen olla. Joka Israelia siunaa, tulee itse siunatuksi.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 12.03.18 - klo:13:38
Urpolta tuli viesti kaikkiin kysymyksiini koskien syksyn Herättäjän matkaa. Ovat käyneet kaikissa  paikoissa, ylhäällä Danissakin. Lupasi tehdä tuotapikaa tulevan pyhiinvaellusmatkan tarkemman ohjelman, että ei kun odottelemaan.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 20.03.18 - klo:17:34
Ilmoittauduimme syksyn matkalle. Mukaan oli jo tullut 19 muuta. Saa vain nähdä, että miten tilanne Libanonin ja Israelin rajalla kehittyy. Ennusmerkit ovat selkeät, että siellä joskus tapellaan ja lujasti. Hizbollah on saanut nykyaikaisiakin välineitä ohjuksina ja israelilaisissa kommenteissa on tieto, että uudessa sodassa toimitaan toisella tavalla eli samalla tavalla kuin vastapuoli, jolloin ammutaan umpimähkäänkin. Toivon olevani väärässä näissä mietteissäni.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 22.06.18 - klo:16:38
Gazan rajoilla savuaa molemmilla puolin. Tv 7 uutisissa on kerrottu käytettävän tulisia leijoja, jotka lähetetään tuulen mukana tuhoamaan viljasatoa Israelissa. Muinoin sidottiin ketun häntään näitä tulisoihtuja ja saatiin vastapuoli pimeässä pelon valtaan. Saarnajan kirjan mukaan tässä mennään "mitä on ollut ennen, sitä on nytkin".
En voi arvailla, että miten tilanne voi muuten kehittyä kuin täyteen sotaan, sillä niin ovat tunteet pinnassa.
Lomaa lokakuulla körttien matkalle odottelen.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 28.07.18 - klo:22:33
Golanilla Syyrian lippu on liehumassa Kuneitran länsipuolella. Siellä siis edetään takaisin lähemmäs Israelin aluetta, mutta tulitaukosopimuksen rajoissa? On paha asia, jos iranilainen ja hizbollahin soturi voivat selkeästi liittuoutua Syyrian armeijaan.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 17.08.18 - klo:19:23
Gazan kaistalla vaihdettiin tulisia kekäleitä viime viikolla siis raketteja ja ohjuksia. Onneksi ei laajentunut.
Libanonissa majaansa pitävä hizbollahin ylin komentaja on esittänyt julkisesti väitteensä, että hänen armeijansa on nyt vahvempi kuin IDF, Israelin puolustusvoimat. Iran on kyennyt uusimaan apurijoukkonsa aseistusta, näinkö on ymmärrettävä.
Lokakuussa pääsen juttelemaan Israelin sotilaiden kanssa körttien matkalla.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 29.08.18 - klo:15:39
Luin osoitteessa sana.fi lehtiartikkelin Raimo Majurista. Selvisi, että hän on ollut jo 12 v Suomessa osan aikaa vuotta. Hän sanoo olevansa sionisti. Se on hienosti määritelty. Itsekin olisin sellainen, jos olisi pätevyyttä enemmän. Toinen körttisyyttä koskeva määritelmä oli, että hän kuuluu Suomessa vain meidän kerhoon, ei mihinkään muuhun joukkoon.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 02.09.18 - klo:12:22
Kristillisessä tiedotteessa oli uutinen, että Israeliin on ammuttu ohjuksia ja raketteja kolmen viime kuukauden aikana enemmän kuin parina vuotena aiemmin yhteensä. 8500 eekkeriä on poltettu viljelyksiä ja muuta luontoa.
Tämä on seurausta Iranin lisääntyvästä vaikutuksesta alueella, siis Iranin valtion rajojen ulkopuolella.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 20.09.18 - klo:14:09
Syksyn matkalla yhtenä käyntikohteena tulee olemaan Herodium, Herodeksen vuori. Paikka sijaitsee 6 km suunnilleen kaakkoon Betlehemistä. Se oli roomalaisten aikana tärkeä linnoitukseksi rakennettu paikka. Tarun mukaan Herodes olisi sinne haudattukin. Minua kiinnostaa paikassa se, että mm täältä asti jouduttiin keräämään Jerusalemin käyttövesi. Sadevesi johdettiin suuriin altaisiin, minkä jälkeen se voitiin johtaa kanaaleissa ja tunneleissa Pyhään kaupunkiin. Temppelissäkin tarvittiin paljon vettä. Ymmärän sen ajattelemalla, että millainen sotku syntyi, kun rikkaan miehen virheetön uhrihärkä teurastettiin. Veri piti pestä pois juoksuttamalla se veden mukana Kidronin laaksoon.
Uhrauksen aikana kenties vain rasva poltettiin vaskialtaassa. Lihat jaettiin alttaripalvelusta tekevien ihmisten, köyhien ja temppelissä kävijöitten kesken. Ihan tarkalleen en muista, että miten tämän asian olen jostakin lukenut.

V 1976 olin perheeni kanssa "omatoimimatkalla" tällä alueella. Perheen asunto oli Eilatissa ja itse olin palveluksessa sinibarettina Abu Rudeisissa Siinain arolla, lähellä merta toki. Käytössäni oli Voitto Viron kirja Pyhän maan matkaopas ja sen ohjeiden mukaan yritin löytää Herodiumin. Ei siitä mitään tullut. Löysimme lopulta Hebronista lasinpuhaltamon, josta ostettuja pieniä sinisiä laseja käytän vieläkin tuikun ottamiseen.
Siitä asti minulla on ollut mielipide, että lyhyellä omatoimimatkalla ei Raamatun mukaisia paikkoja ehdi löytää. Jerusalemissa pitää käyttää taksia ja paikallisia oppaita, joiden taso on joskus hyvin alhainen. Ajeluvuoteni oli kyllä vielä turvallista aikaa, mutta lastemme vaalea tukka, erityisesti Ruutin, oli liikaa paikalliselle arabiväestölle, sillä jotkut alkoivat käsin tutkia, että onko vaaleus totta.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 16.10.18 - klo:11:27
On niin, että tällä hetkellä Golanilla on rauhallista, mutta Gazan kaistalla savuaa. Tv:ssa oli kuva, missä kerrottiin, että Israelin ja Syyrian välille on avattu YK-sotilaiden käyttöön kulkuoikeus näiden kahden maiden välillä. Se varmaankin lyhentää ajomatkoja ja on muutenkin merkki, että maiden välillä voidaan YK:n avustuksella jotakin sopia. TV 7:n keskusteluforumissa ollaan kyllä enempi pessimistejä. Toivon, että tulevalla matkallamme voidaan koukata Golanin kautta.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 16.10.18 - klo:11:28
On niin, että tällä hetkellä Golanilla on rauhallista, mutta Gazan kaistalla savuaa. Tv:ssa oli kuva, missä kerrottiin, että Israelin ja Syyrian välille on avattu YK-sotilaiden käyttöön kulkuoikeus näiden kahden maan välillä. Se varmaankin lyhentää ajomatkoja ja on muutenkin merkki, että maiden välillä voidaan YK:n avustuksella jotakin sopia. TV 7:n keskusteluforumissa ollaan kyllä enempi pessimistejä. Toivon, että tulevalla matkallamme voidaan koukata Golanin kautta.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 16.10.18 - klo:11:31
Heh heh, meni oma teksti lainaukseen, kun yritin vain muokata. Semmoista se on, kun "sokea yrittää rampaa taluttaa".
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 29.10.18 - klo:13:06
Olen sitten Herodiumillakin käynyt. Linja-automme ajoi paikan parkkipaikalle ja siitä matkamuistomyymälän läpi kävellä talsimme ylämäkeen riittävästi. Ylhäällä oli selkeästi näkyvissä Herodeksen linnoituksen rauniot. Syvälle olivat insinöörit aikoinaan kaivattaneet sisustaa auki. Sieltä avotaivaan alta saimme kävellä mäen uumenissa olevaa tunneliverkostoa pitkin alas linja-autoa kohti. Sadevesi kerättiin näitä tunneleita myöten mm alhaalla olevaan uima-altaaseen. Roomalaiset yrittivät aikaansaada itselleen lokoisat oltavat. Homma meni lopulta niin pitkälle, että paikallinen väestö teki kaiken työn ja kohorttilainen vain lomaili. Sama koski vissiin siviilivirkamiehiäkin. Ja sitten alkoi sortuminen. Olemmehan me näistä lukeneet.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 03.11.18 - klo:13:31
Dan-jokea en nähnyt vielä tälläkään matkalla. Olen sen yli aika monta kertaa kyllä ajanut. Hasbani, Dan ja Banias ovat Jordanin sivujoet lännstä itään lueteltuina. Banias pullistuu ulos mahtavan Hermon vuoren juuresta isoon luolaan, mutta tällä kerralla oli niin kuivaa, että luolan pohjakin oli Saharaa.
Idästä Jordanian puolelta toi aikoinaan vetensä Yarmuk-joki Jordaniin sekin, mutta tällä matkalla opas tiesi kertoa, että Jordania on jo aikoja sitten ohjannut Yarmukin vedet avonaiseen betonikanaaliin. Tällä tavoin vettä ei tule juurikaan enää Jordan virtaan Yarmukista. Israel ja Jordan ovat rauhansopimuksessaan hyväksyneet molemminpuolisen veden käytön. Tänä päivänä ei ole oikeutettua enää sanoa, että Israel varastaisi vettä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 10.11.18 - klo:21:14
En ole koskaan ollut innostunut menemään lomailemaan esim Jordaniaan. Äkkiseltään olisi kaksi paikkaa käytävänä Petra ja Mooseksen vuori, josta voisin itsekin katsella auringonlaskun puolelle. Nyt on uutisissa surkea tieto, että äkkitulvissa Petrassa on menehtynyt ihmisiä.
Kiintoisaa olisi ajaa autolla Kuolleen meren itärantaa ja katsella maisemia Mooab mielessä. Syvät joenrotkot ovat merkityt hallussani olevaan karttaan. Ostin tämän kartan muutamasta Raamattu-museosta. Se on painettu pahville siten, että topografiakin näkyy aika hyvin. Mahtava Hermon pohjoisessa tulee tässä nyt mieleeni sekä Kuolleen meren rotko.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 18.11.18 - klo:13:21
En ajattele patikkamatkaa tällä haavaa. Pitäisi päästä autoilemaan Länsi-Negeviin ja katsomaan, että minkälainen on rajan mutka Israelin toiseksi korkeimman vuoren Har Ramonin kohdalla Egyptiä vastaan. Muutenhan raja on aika suora Eilatin jättämisen jälkeen. Olen nuoruudessani ajanut Beershevasta etelään aika karun maaston halki, perheeni oli silloinkin mukana. Tie oli öljysorapäällysteinen jo silloin. Nyt länsirajalla on tie ja sen läheisyydessä moninkertainen piikkilanka-aita. Takavuosina se ns vuoti eli Siinailta pääsivät ihmiset tulemaan joskus laittomasti läpi. Olisi kiva arvioida, että korkeuskäyrästön mukaanko on nykyinen raja määritetty em vuoren kohdalle.

Voisi tietysti ottaa aurinkoloman Eilatiin ja vuokrata sitten auto, jonka kuskina ehkä saattaisin vielä olla, koska suunnittelemani ajoreitti ei ole sydän-Israelia. Gazan rajalle en lähtisi ajelemaan. V 1976 ajelin Gazassa ja ostin korituolit ja pöydän. Eivät meinanneet tavarat kyytiin mahtua, niin myyjä juoksutti nahkasuikaleita toisensa perään ja auton katolle suoraan tuli uusi ostettu mammona kiinnitetyksi. Olihan se aikaa sellaista.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 22.11.18 - klo:21:43
Israel yrittää ostaa esim arkeologisia paikkoja palestiinalaisilta, mutta myynti on kovin ongelmallista. Opas selitti viime matkallamme, että arabimyyjän on syytä olla jo siinä vaiheessa, kun raha tulee kaupasta tilille, asumassa NewYorkissa turvassa. Luin JerusalemPostia ja siinä oli artikkeli tätä asiaa koskien, siis, että arabipuolella tulee myyjälle sanktioita.
Käveltyämme Hiskian tunnelin lävitse tulimme lopuksi alalähteelle, josta toisen puolen omistaa Israelin valtio ja toisen puolen arabi. Israelin puoli oli kaivettu arkeologisin menetelmin entiseen kuntoonsa, mutta ilman vettä, koska toinen puoli oli maata täynnä toista metriä paksusti. Tunnelin vesi johdettiin "uima/pesupaikan" ohitse. Sääli katsella hiekkasäkein tuettua penkkaa em kahden kerroksen väliä tukemassa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 23.11.18 - klo:11:54
Sinulla Raamatussa kerrotut asiat elävät paremmin, kun olet monesti
niitä paikkoja saanut nähdä ja kokea.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 23.11.18 - klo:14:36
Kyllä, pitäisi matkassakin olla ylöspanovälineet, mutta sellaiseen olen laiska. Karttoja katselen ja siten muistot pysyvät mielessä. Kielitaitoa saisi myös olla.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 27.11.18 - klo:16:56
Sen verran oli aikaa, että vierailimme Betlehemin lähellä paimenten kedolla. Sekin on pyhiinvaeltajien paikka. Tallia esittävänä paikkana oli luola. Sivusta katsottuna kallion kieleke ulottui metrejä ilmassa, niin siihen oli rakennettu pystyseinä. Sisällä oli tietenkin ahdasta, mutta halusin saada itselleni kuvan paikasta mieleeni. En saanut päähäni, että mikä kirkkokunta paikkaa hallitsee.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 27.11.18 - klo:18:14
Googlen avulla tuokin selvisi. Ortodoksit hallinnoivat paimenten ketoa Kanisat al-Ruwat -nimisellä paikalla ja fransiskaanit Khirbat Siyar al-Chanim -nimisellä. Olen käynyt toisella näistä melkein 50 vuotta sitten. En muista paikasta paljoakaan. Sen kokemani hämmennyksen muistan, kun oppaamme soitti kysyäkseen kummalla kedolla on enemmän tungosta.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 27.11.18 - klo:19:12
"Ei mitään uutta auringon alla", eikös näin ole Saarnaajan kirjassa präntätty
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 04.12.18 - klo:16:45
Sain selville, että Toiviomatkat voi viedä keväällä matkalaisia edullisille viikon matkoille Kaanaan maalle. Laitoin allakkaan pukstaavimerkit, että soita ja kysy matkoista tammikuun alun päivälle. Se olisi ns aurinkoloma, joka kuluu altaalla ja aina välissä Kinneretin mereenkin voisi pulahtaa. Näkkyypähän....sanoi muuan Kallio-Herkko.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 06.12.18 - klo:10:52
Olen ollut jo jonkun aikaa tietoinen, että hizbollahin soturit kaivavat tunneleita ihan Pohjois-Israelissa Metullahin kaupungin lähellä. Tunnelit ovat n 25 m syvällä ja on yhdenkin tunnelin mitattu matka 40 m Israelin puolella. Asukkaat ovat kuulleet kaivun ääniä. IDF räjäyttää tietyt tunnelit omalta puoleltaan. Israelilainen tekniikka on kehittynyt paljastamaan tunneleita.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.12.18 - klo:11:34
Tunneliasia on käsitelty YK:n asianomaisessa kokouksessa ja sen on todettu olevan sopimusrikkomus. Suomalaiset YK-soturit ovat paikanpäällä, enpähän tiedä, että mitä osuutta heillä on tunneliasiaan.
Olen seurannut kvkeskustelua Hizbollahin ja Iranin osuudesta alueella. Iran on selkeä voittaja ja asia korostunee lisää, jos USA vetäytyy Syyriasta. Tässä tapauksessa kurdit ovat taas kerran kostotoimenpiteiden kohteena. Iskuja tulee joka puolelta lähialueen ympärysvaltioista.
Venäjän johdolla yritettänee saada Syyriaan uusi järjestys. Koska ja millainen se olisi, sen aika näyttänee.
Tällä hetkellä lienee aika turvallista matkustaa Israeliin.
Heikki Kankaan firmalla (Kinneret tours/Lev hazafon/pohjoisen sydän) olisi kiva viikon matka tulevilla lumilla Israeliin, jolloin voisi tutustua Daanin alueen vehreään luontoon. En ole kuitenkaan vielä lähdössä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 29.12.18 - klo:21:42
Todellakin Turkin presidentti ilmoitti julkisesti, että hän tulee tuhoamaan kurdien aseellisen siiven. Tähän liittyen kurdihallinto pyysi presidentti Assadin sotilaita alueensa hallintokaupunkiin ikäänkuin suojaksi.
Tässä mielessä en hyväksy Trumpin politiikkaa "kuin Amerikka amerikkalaisille".
Kansa aikanaan äänestää oikein.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 14.01.19 - klo:17:48
Nyt Trump uhkaa Turkkia talouspakotteilla, jos Turkki iskee kurdien kimppuun.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 20.01.19 - klo:12:34
Shalom-lehdessä oli taas takakannessa Toiviomatkojen Israel-matkat esitettynä. Saapahan nähdä, että milloin innostumme tilaamaan. Keväällä Galilean järvelle pääsisi tonnilla ja sitten syksyllä pitää kuvetta kaivaa viisi vilunsinistä lisää. Urpolla oli kaksi ryhmyriä mukana, että kehitys kehittyy.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.01.19 - klo:12:10
Jollakin aikavälillä on odotettavissa, että Lähi-idässä taas tapellaan. Israella on kovia haasteita: Iran varustaa omaa jopa 100000 askarin joukkoa itselleen Syyrian alueella, varustaa Libanonissa hizbolla-sotureita, Hamasin Gazan-kaista on ihmisistä rikas ja siten Israeliie vihamielistä aluetta. Täytyy myös muistaa, että Länsirannalla on paljon anti-Israel ilmapiiriä. Ennen vanhaan Israel teki ajoissa tyhjäksi tekeviä iskuja vihollisen puolelle kuten esim Siinain sodat -50 ja -60 luvuilla. Mistähän päästä nyt pitäisi aloittaa, varmuuden vuoksi.
Hizbollahin karkoittaminen Litani-joelleko?
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 21.01.19 - klo:14:45
Mitä Israel on viime vuosina tehnyt, että sen rajanaapurien vihamielisyys lauhtuisi tai vaihtuisi sovuksi, jopa ystävyydeksi? Tällaisista aloitteista en muista kuulleeni tai lukeneeni. Jos käsitykseni johtuu vääristyneestä uutisoinnista, olisi hienoa saada toisenlaistakin tietoa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.01.19 - klo:15:42
Israel on YK:n kokouksessa hyväksytty maailman valtioiden joukkoon. Arabinaapurit aloittivat sotimisen välittömästi toukokuussa -48.
Israelilla on rauhansopimus Egyptin ja Jordanian kanssa.
Sinun pitää tutkia historiaa myös siitä näkövinkkelistä, että jos sittenkin muslimeissa olisi enemmän vihamielisyyttä kuin heprealaisilla. Israel pienenä valtiona ei voi tehdä yhtäkään strategista virhettä turvallisuusajattelussaan.
"Ismael on kuin villiaasi, se on aina veljiensä niskassa jne". Tämä on kirjoitettu aikoja sitten.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 21.01.19 - klo:15:48
Villiaasinkin voi ajan kanssa kesyttää. Minusta on äärimmäisen virheellistä strategista ajattelua pitää naapurivihaa yllä. Se ei edistä muuta kuin turvattomuuta. Israel ei nähdäkseni toimi kuin 'pieni valtio' vaan sotilaallisen suurvallan tavoin.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.01.19 - klo:18:18
Sinun kanssasi on turha kirjoitella. Koko sen ajan, mitä olemme kirjoitelleet olet ollut hyvin nuiva Netanjahun Israelia kohtaan. Samalla tavalla olen ollut tähtäintesi maalina minäkin.
Ei kannata.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 21.01.19 - klo:18:36
Unohda aseet ja tähtäimet, hyvä mies. Israel ei ole Netanyahun sen kummemmin kuin Suomi on Niinistön tai Sipilän. Johtajat palvelevat maataan eivätkä omista sitä. Ainakin näin pitäisi olla.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.01.19 - klo:19:54
Yritän pitää vain puoleni ilkeyksiä kohtaan. So long.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 21.01.19 - klo:19:56
On vaikea kirjoitella entisenä sotilaana kultivoituneen taiteilijan ja opettajan kanssa. Mea culpa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 21.01.19 - klo:22:22
On vaikea kirjoitella entisenä sotilaana kultivoituneen taiteilijan ja opettajan kanssa.

Taiteilija en ole koskaan ollut ja opettajana olen yhtä entinen kuin sinä sotilaana. Tiedän sinunkin olevan kultivoitunut omalla hienolla tavallasi. On surullista, jos koet kommenttini ilkeyksiksi, joita vastaan pitää puolensa. Keskustelu on minulle vastausten hakemista yhdessä eri näkökulmista asiaa katsovien kanssa eikä vastapuolen päihittämistä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 11.07.19 - klo:15:21
Voi voi kuinka ilkeänä olen joskus ollut. Hävettää tuollaiset väärät "siniset ajatukset".

Haluan tähän kirjoittaa sen, että olen lukemassa Urpo Karjalaisen viimeistä kirjaa "Lupauksen lapset,syntiinlankeemuksen kulttuurihistorian vaiheilta". Kirjoittaja on löytänyt vanhoja tekstejä, joita on kääntänyt ja pääsee vertaamaan Raamatun eräisiin juutalaisuutta koskeviin kirjoituksiin. Pysyn ns kärryillä, koska olen yrittänyt itsekin em asioita aina lueskella. Uutta saan lukea!
Sellaista myös murehdin, että hoitaako Herättäjä pappiensa rovasti-nimityksen esittämiset ao portaaseen käsittelyä varten. Asiahan ei minulle mitenkään kuulu, mutta velivainajasta tuli aikanaan rovasti, vaikka hän joutui seurakuntatyön kuulon huononemisen vuoksi jättämään. Toivottavasti tällaisista ajatuksista ei kukaan tykkää huonoa, sillä hyvää vain olen miettimässä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 12.07.19 - klo:21:58
Urpo on suomentanut eräitä kirjoituksia mm essealaisesta Qumranin yhteisöstä. Olen asfaltin päältä monesti katsonut Suolameren tiellä luolan aukkoa, mistä mainittuja kirjoituksia löydettiin. Ei ole oppailla ollut kertoa näitä tietoja, mutta nyt olisi. Essealaiset olivat Jerusalemin temppelin oppositio, mikä asui erillään omana yhteisönään. Ei heillekään suotu paluuta temppeliin, sillä roomalaiset hävittivät ison rakennuksen niin, että tänään siitä on vain länsimuuri jälellä so itkumuuri.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 08.02.20 - klo:20:09
Kirjoitanpa tässä viimeisenä käyntimme Qasr el Jahudin kastepaikalla. Se on Jordanilla, vähän Jerikon keskustan eteläpuolella ja selkeästi etelään Allenbyn sillasta, joka on yksi virallinen reitti Jordaniaan.

Paikalla näytti olevan kastettavia uskovaisia, kirkko lähellä, toisen rauniot myös ja ihmisiä läähättämässä kuivassa ja kuumassa aromaassa. Rakennus saattoi olla myös jonkun kirkkokunnan monasteri. Paikka on avattu vasta joitakin vuosia sitten, sillä se on hyvin sensitiivisellä alueella sotilaallisessa mielessä.
Qasr el  Jahudin kastepaikalla vesi on likavettä. Jordan-joki on pahoin saastunut Israelin kotitalouksien ja maatalouden jätevesistä. :(
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 08.02.20 - klo:20:29
Ota selvää, että mitä Jordan on osaltaan tehnyt po joen vedelle. Tämän jälkeen en kirjoita Sinun teksteihesi mitään vastaan.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 09.02.20 - klo:13:36
Ota selvää, että mitä Jordan on osaltaan tehnyt po joen vedelle. Tämän jälkeen en kirjoita Sinun teksteihesi mitään vastaan.
Körttifoorumin pahanilman lintuna pyydän anteeksi, jos pahoitit mielesi esille tuomillani ikävillä asioilla. Ilmastonmuutos vaikuttaa erittäin paljon Lähi-Idän vesitilanteeseen, joka on muuttunut hälyttäväksi. Lähi-Itä on maailman kuivimpia alueita, josta jo Raamatusta voimme lukea, miten puhtaasta makeasta vedestä on Lähi-Idässä aina taisteltu (1.Moos.26:17-26). Suurin ongelma on se, että satavasta vedestä yli 90 prosenttia haihtuu ilmaan eikä siten päädy pohjaveteen saakka.

Jordan-joen vesistö muodostaa käytännössä ainoan makean pintaveden lähteen Israelille, palestiinalaisalueille ja Jordanialle. Israel saastuttaa Jordan- ja Jarmukjoesta Jordaniaan jäävän vähäisen veden tahallaan, kuten filistealaisetkin tekivät tukkimalla kaivot  Abrahamin kuoleman jälkeen täyttäen hiekalla kaikki ne kaivot, jotka hänen isänsä Abrahamin palvelijat olivat aikoinaan kaivaneet (1.Moos.26:15). Siirtokuntien kaikki viemärit laskevat veteen. Jordan muistuttaakin nykyisin enemmän viemäriojaa kuin jokea. Vettä ei voi käyttää edes kasteluun, saati sitten juomavedeksi, arvostelee vesiasiantuntija Sufyan Tell konsulttifirma International Center for Environment & Planningista.

Lähde

Kuivuus huolestuttaa Jordaniassa – pohjaveden pinta laskenut kymmeniä metrejä    https://yle.fi/uutiset/3-7991175

Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: seppos - 09.02.20 - klo:15:54
Körttifoorumin pahanilman lintuna pyydän anteeksi, jos pahoitit mielesi esille tuomillani ikävillä asioilla. Ilmastonmuutos vaikuttaa erittäin paljon Lähi-Idän vesitilanteeseen, joka on muuttunut hälyttäväksi. Lähi-Itä on maailman kuivimpia alueita, josta jo Raamatusta voimme lukea, miten puhtaasta makeasta vedestä on Lähi-Idässä aina taisteltu (1.Moos.26:17-26). Suurin ongelma on se, että satavasta vedestä yli 90 prosenttia haihtuu ilmaan eikä siten päädy pohjaveteen saakka.

Jordan-joen vesistö muodostaa käytännössä ainoan makean pintaveden lähteen Israelille, palestiinalaisalueille ja Jordanialle. Israel saastuttaa Jordan- ja Jarmukjoesta Jordaniaan jäävän vähäisen veden tahallaan, kuten filistealaisetkin tekivät tukkimalla kaivot  Abrahamin kuoleman jälkeen täyttäen hiekalla kaikki ne kaivot, jotka hänen isänsä Abrahamin palvelijat olivat aikoinaan kaivaneet (1.Moos.26:15). Siirtokuntien kaikki viemärit laskevat veteen. Jordan muistuttaakin nykyisin enemmän viemäriojaa kuin jokea. Vettä ei voi käyttää edes kasteluun, saati sitten juomavedeksi, arvostelee vesiasiantuntija Sufyan Tell konsulttifirma International Center for Environment & Planningista.

Lähde

Kuivuus huolestuttaa Jordaniassa – pohjaveden pinta laskenut kymmeniä metrejä    https://yle.fi/uutiset/3-7991175

Kun vielä huomioidaan, että seudulla on huomattava osa pohjavedestä suolaista (Raamatun karvaat lähteet) tilanteesen ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin juomaveden teko merivedestä, kuten kaikki Karibian risteilijät nykyään tekevät.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 09.02.20 - klo:16:24
http://www.franckvogel.com/publications/GEOFinland-Jordan-River-Nov2016.pdf
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 09.02.20 - klo:18:58
Urpo on suomentanut eräitä kirjoituksia mm essealaisesta Qumranin yhteisöstä. Olen asfaltin päältä monesti katsonut Suolameren tiellä luolan aukkoa, mistä mainittuja kirjoituksia löydettiin. Ei ole oppailla ollut kertoa näitä tietoja, mutta nyt olisi. Essealaiset olivat Jerusalemin temppelin oppositio, mikä asui erillään omana yhteisönään. Ei heillekään suotu paluuta temppeliin, sillä roomalaiset hävittivät ison rakennuksen niin, että tänään siitä on vain länsimuuri jälellä so itkumuuri.
Jerusalemin toinen temppeli oli juutalaisen uskonnon keskus, jossa suoritettiin uskontoon kuuluvia uhrimenoja. Rooman tuhotessa temppelin maan tasalle vuonna 70 siten, että jäljelle jäi vain itkumuuri, jonka tarkoitus oli muistuttaa juutalaisia siitä, että maa kuului Roomalle. Siihen päättyi juutalainen uskonto, joten juutalaiset voisivat aivan hyvin mennä itkemään jonnekin muualle. Juutalaisetkin saavat uudestisyntyä kasteen ja uskon kautta Kristukseen päästäkseen taivaaseen.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: seppos - 09.02.20 - klo:20:31
Kun vielä huomioidaan, että seudulla on huomattava osa pohjavedestä suolaista (Raamatun karvaat lähteet) tilanteesen ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin juomaveden teko merivedestä, kuten kaikki Karibian risteilijät nykyään tekevät.

Tarkennuksena vielä, että suurin osa eli lähes kaikki Jordanian pohjavedet ovat rajun suolalaisia (suolaprosentti >5% sekasuolaa). Suolan saa käänteisosmoosilla poistettua, mutta mitä tehdään miljoonilla kiloilla sekasuolaa. Olen käynyt Jordaniassa selvittämässä asiaa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 09.02.20 - klo:20:56
Siihen päättyi juutalainen uskonto, joten juutalaiset voisivat aivan hyvin mennä itkemään jonnekin muualle.

Juutalaisuuteen kuuluu myös temppeliä ikävöivä uskonnollisuus. Se ei ole vain vuoden 70 jälkeen syntynyt uskonnon muoto vaan kuului juutalaisuuteen pakkosiirtolaisuudenkin aikana. Siitä on monia todistuksia Vanhassa tedstamentissa.

Virtojen varsilla Babyloniassa me istuimme ja itkimme, kun muistimme Siionia. Rannan pajuihin me ripustimme lyyramme. Ne, jotka meidät olivat sinne vieneet, vaativat meitä laulamaan, ne, joiden orjuudessa me vaikeroimme, käskivät meidän iloita ja sanoivat: "Laulakaa meille Siionin lauluja!" Kuinka voisimme laulaa Herran lauluja vieraalla maalla? Jerusalem, jos sinut unohdan, kadotkoon käteni voima! Tarttukoon kieleni kitalakeen, ellen sinua muista, ellen pidä ylimpänä ilonani sinua, Jerusalem!
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 09.02.20 - klo:22:41
Juutalaisuuteen kuuluu myös temppeliä ikävöivä uskonnollisuus. Se ei ole vain vuoden 70 jälkeen syntynyt uskonnon muoto vaan kuului juutalaisuuteen pakkosiirtolaisuudenkin aikana. Siitä on monia todistuksia Vanhassa tedstamentissa.

Virtojen varsilla Babyloniassa me istuimme ja itkimme, kun muistimme Siionia. Rannan pajuihin me ripustimme lyyramme. Ne, jotka meidät olivat sinne vieneet, vaativat meitä laulamaan, ne, joiden orjuudessa me vaikeroimme, käskivät meidän iloita ja sanoivat: "Laulakaa meille Siionin lauluja!" Kuinka voisimme laulaa Herran lauluja vieraalla maalla? Jerusalem, jos sinut unohdan, kadotkoon käteni voima! Tarttukoon kieleni kitalakeen, ellen sinua muista, ellen pidä ylimpänä ilonani sinua, Jerusalem!
Temppeli on kuitenkin juutalaisen uskonnon keskus eikä ilman temppeliä uhrausmenoineen voi olla juutalaista uskontoa. Jo toisen temppelin tuhosta lähtien nyky­aikaan saakka juutalaisten keskuudessa on elänut toivo kolmannen temppelin rakentamisesta samalle paikalle. Juutalaisten yleinen käsitys on, että kolmas temppeli voidaan rakentaa vasta Messiaan tullessa.

Lähteet

Miksi kolmas Temppeli on niin tärkeä?          https://shalom.fi/israel/miksi-kolmas-temppeli-on-niin-tarkea/

Kolmannen temppelin kivet                          https://www.tv7.fi/vod/player/8169/

Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 09.02.20 - klo:23:03
Tarkennuksena vielä, että suurin osa eli lähes kaikki Jordanian pohjavedet ovat rajun suolalaisia (suolaprosentti >5% sekasuolaa). Suolan saa käänteisosmoosilla poistettua, mutta mitä tehdään miljoonilla kiloilla sekasuolaa. Olen käynyt Jordaniassa selvittämässä asiaa.
Kiitos tiedosta.  :)

"YK:n tekemien ennusteiden mukaan jo niinkin pian kuin vuonna 2025 puhtaan juomaveden hankkiminen puolelle maailman väestöstä tuottaa ongelmia. Yksi mahdollisuus juomaveden hankkimiseksi on suolan poistaminen merivedestä. Nykymenetelmin se on kuitenkin kallista, joten siitä ei ole patenttiratkaisuksi."

Lähde

Tieteen kuvalehti/Juomakelpoista vettä vain vähän         https://tieku.fi/luonto/raaka-aineet/juomakelpoista-vetta-vain-vahan
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: seppos - 10.02.20 - klo:02:13
Kiitos tiedosta.  :)

"YK:n tekemien ennusteiden mukaan jo niinkin pian kuin vuonna 2025 puhtaan juomaveden hankkiminen puolelle maailman väestöstä tuottaa ongelmia. Yksi mahdollisuus juomaveden hankkimiseksi on suolan poistaminen merivedestä. Nykymenetelmin se on kuitenkin kallista, joten siitä ei ole patenttiratkaisuksi."

Lähde

Tieteen kuvalehti/Juomakelpoista vettä vain vähän         https://tieku.fi/luonto/raaka-aineet/juomakelpoista-vetta-vain-vahan

Tieteen kuvalehden toteamus kallista on vahvasti yksinkertaistetu.   Sana kallista pelottaa aina minua. Käänteisosmoosissa, jota mm valtameripurjehtijat käyttävät on jäteongelma ei kuitenkaan merellä tai rannikolla, jossa väkevöityneen (>20% suolaa) suolaveden voi sylkäistä takaisin mereen. Pietarissa myytävä pullovesi on näin tehty Nevan vedestä. Tähteet syljetään takaisin Nevaan alemmas jokeen. Nevan vesi on jo niin puhdasta ja suolatonta, että jätettä tulee hyvin vähän ja se on vain väkevöitynyttä Laatokan vettä. Lehti- ym artikkeleita tulee aina lukea varoen.

Se mitä saa myydessä määrää, mikä on kallista ei se, mitä maksaa ostettaessa.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 10.02.20 - klo:06:51
Temppeli on kuitenkin juutalaisen uskonnon keskus eikä ilman temppeliä uhrausmenoineen voi olla juutalaista uskontoa.

Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä. Tämä Heprealaiskirjeen määritelmä pätee juutalaiseenkin uskoon. Temppeli, jota ei nähdä, mutta johon toivotaan, on todellisuutta, johon katseet luodaan.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 10.02.20 - klo:12:54
Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä. Tämä Heprealaiskirjeen määritelmä pätee juutalaiseenkin uskoon. Temppeli, jota ei nähdä, mutta johon toivotaan, on todellisuutta, johon katseet luodaan.
Juutalaisten usko siis kohdistuu temppeliin, mutta Heprealaiskirjeessä puhutaan siitäkin, miten juutalaisillakin on pääsy kaikkeinpyhimpään vain väliverhon eli Kristuksen ruumiin kautta Hänen rinnastaessaan itsensä ja Jerusalemin temppelin. Kristus siis omistaa temppelin, oman ruumiinsa ja kristillisen kirkon. Siksi juutalaistenkaan ei tarvitse mennä Jerusalemiin päästäkseen pyhälle paikalle. Juutalaisillekin riittää pyhien yhteisö kristillisessä kirkossa, jossa Jumalan sanaa oikein julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan päästäkseen taivaaseen.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 10.02.20 - klo:13:14
Tieteen kuvalehden toteamus kallista on vahvasti yksinkertaistetu.   Sana kallista pelottaa aina minua. Käänteisosmoosissa, jota mm valtameripurjehtijat käyttävät on jäteongelma ei kuitenkaan merellä tai rannikolla, jossa väkevöityneen (>20% suolaa) suolaveden voi sylkäistä takaisin mereen. Pietarissa myytävä pullovesi on näin tehty Nevan vedestä. Tähteet syljetään takaisin Nevaan alemmas jokeen. Nevan vesi on jo niin puhdasta ja suolatonta, että jätettä tulee hyvin vähän ja se on vain väkevöitynyttä Laatokan vettä. Lehti- ym artikkeleita tulee aina lukea varoen.

Se mitä saa myydessä määrää, mikä on kallista ei se, mitä maksaa ostettaessa.
Kiitos asiantuntevasta kommentista. :)
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 10.02.20 - klo:16:14
Juutalaisten usko siis kohdistuu temppeliin, mutta Heprealaiskirjeessä puhutaan siitäkin, miten juutalaisillakin on pääsy kaikkeinpyhimpään vain väliverhon eli Kristuksen ruumiin kautta Hänen rinnastaessaan itsensä ja Jerusalemin temppelin. Kristus siis omistaa temppelin, oman ruumiinsa ja kristillisen kirkon. Siksi juutalaistenkaan ei tarvitse mennä Jerusalemiin päästäkseen pyhälle paikalle. Juutalaisillekin riittää pyhien yhteisö kristillisessä kirkossa, jossa Jumalan sanaa oikein julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan päästäkseen taivaaseen.

Tähän ei ole mitään lisättävää. Juutalaisus on kuitenkin edelleen elävä uskonto, sitä ei ole kieltäminen. Sen mariginaalissa on myös jo merkittäväksi kasvanut messiaaninen juutalaisuus.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 15.02.20 - klo:12:46
Lienen ollut kovinkin kopea nimittäessäni itseäni kristilliseksi sionistiksi. Sanottakoon niin, että haluaisin sellainen olla. Joka Israelia siunaa, tulee itse siunatuksi.
Älä nyt pahoita mieltäsi, mutta Israelilla ei ole siunausta Kristuksen ulkopuolella.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 15.02.20 - klo:13:19
Tähän ei ole mitään lisättävää. Juutalaisus on kuitenkin edelleen elävä uskonto, sitä ei ole kieltäminen. Sen mariginaalissa on myös jo merkittäväksi kasvanut messiaaninen juutalaisuus.
Toki juutalaisus Jerusalemin toisen temppelin tuhosta lähtien on edelleen elävä uskonto synagoga-juutalaisuudessa leeviläs-aaronilaisen papiston harjoittamassa päivittäisessä rituaalisessa uhripalveluksessa toorassa tarkasti säädettyjen ohjeiden mukaan, koska temppelipalvelusta ei voida harjoittaa. Kaikki maailman synagogat on suunnattu kohti Jerusalemia. Siksi juutalainen myös suuntaa oman rukouksensa samaan suuntaan. Tooran määrittelemien päivittäisten uhrien sijaan juutalainen mies rukoilee kolme kertaa päivässä.

Jo alkukirkon ajoista asti on juutalaisia kääntynyt kristinuskoon. Messiaaniseksi juutalaisuudeksi kutsuttu juutalais-kristillinen liike alkoi muodostua vasta 1800-luvulla englanninkielisessä maailmassa luoden pohjan nykyajan messiaanisille liikkeille. Israelin valtion virallinen kanta ja näin messiaanista juutalaisuutta avoimesti tunnustavat eivät kuulu maan paluumuuttolain piiriin. Messiaanisia seurakuntia vainotaan Israelissa.

Lähteet

Juutalaisuus  https://fi.wikipedia.org/wiki/Juutalaisuus

Messiaaninen juutalaisuus   https://fi.wikipedia.org/wiki/Messiaaninen_juutalaisuus

Jews for Jesus     https://jewsforjesus.org/

Messiaaninen seurakunta kukoistaa vainon keskellä        https://www.avainmedia.org/messiaaninen_seurakunta/   

Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 26.02.20 - klo:20:25
En pahoita mieltäni enää, olen surullinen. Kristillisissä piireissä kukoistaa ns korvausteologia. So, että nyky-Israel ja Jumala eivät kohtaa, vaan tälle ajalle syntynyt kristillinen yhteisö on tullut Jumalan silmissä Israelin sijalle. Jeesus opetuksessaan ei tullut kumoamaan kirjoituksia vaan vahvistamaan niitä. Jeesus oli suvultaan juutalainen. Kukapa nyt voi toisen uskosta sanoa, että se on väärä. Emme liiku tieteen alueella, vaan uskon alueella.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: Pena - 27.02.20 - klo:08:09
Mitä Israel tarkoittaa? Sehän on alunperin patriarkka Jaakobille annettu nimi. Jumala sanoi hänelle: -- Nimesi on Jaakob, mutta nyt saat uuden nimen: kutsuttakoon sinua Israeliksi. Niin hän sai nimekseen Israel. Tänään sillä voi viitata Israelin valtioon. Hiukan eri asia on tarkoittaa valtion sijasta maata ja sen kansaa. Laajemmin voi sana merkitä kaikkia maailman juutalaisia, jolloin vaihtoehtoina ovat kansallisuus tai uskonto, jotka kietoutuvat toki toisiinsa. Uudesta testamentista löytyy selvät perusteet pitää kristillistä kirkkoa Israelille annettujen lupausten perillisenä. Tästä lähtee tapa kutsua seurakuntaa Siioniksi. Siionin virsiä mekin veisaamme.

Asia ei siis ole yksinkertainen. Tämän merkitysten vyyhden kanssa meidän tulee sovussa elellä.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 29.02.20 - klo:12:39
Juutalaisuuteen kuuluu myös temppeliä ikävöivä uskonnollisuus. Se ei ole vain vuoden 70 jälkeen syntynyt uskonnon muoto vaan kuului juutalaisuuteen pakkosiirtolaisuudenkin aikana. Siitä on monia todistuksia Vanhassa tedstamentissa.

Virtojen varsilla Babyloniassa me istuimme ja itkimme, kun muistimme Siionia. Rannan pajuihin me ripustimme lyyramme. Ne, jotka meidät olivat sinne vieneet, vaativat meitä laulamaan, ne, joiden orjuudessa me vaikeroimme, käskivät meidän iloita ja sanoivat: "Laulakaa meille Siionin lauluja!" Kuinka voisimme laulaa Herran lauluja vieraalla maalla? Jerusalem, jos sinut unohdan, kadotkoon käteni voima! Tarttukoon kieleni kitalakeen, ellen sinua muista, ellen pidä ylimpänä ilonani sinua, Jerusalem!
Toki noinkin!Kuningas Salomon rakennuttaman temppelin tuhoon oli syynä Salomon lähteminen lukuisten vaimojensa taivuttelemana palvelemaan epäjumalia (1.Kun.11:4-1-13). Siksi Jumala repäisi rikki Salomon valtakunnan hyljäten Salomon temppelin, ja luvattuun maahan istutettu Juudan kansa revittiin irti sekä pakotettiin uudelleen vieraan ikeen alle. Babyloniaan joutuminenhan oli kuin paluu takaisiin Egyptiin. Ensin Mooses oli johdattanut kansan pois Egyptin orjuudesta palvelemaan Jumalaa, mutta profeetta Jeremia ilmoitti kansan joutuvan uudelleen orjuuteen (Jer.2:5-6 ja Jer.2:11). Profeetta Jeremian kutsumus  oli kuin käänteinen kuva Mooseksen tehtävästä. Temppelin tuhoutuminen ja kansan joutuminen pois omasta maastaan herätti kansan hengellisen hädän. Oliko Jumala unohtanut Aabrahamille, Iisakille, Jaakobille ja Daavidille antamansa lupaukset?

Uuden testamentin valosta katsottuna profeetta Jeremia itki kansan syntien tähden (Jer.9:11, Jer.13:17 ja Jer.14:17). Samoin Jeesus itki nähdessään Jerusalemin paatumuksen (Luuk.19:41). Profeetta Jeremia profetoi Jerusalemin ja temppelin tuhoamisen (Jer.26:6 ja Jer.26:12). Kristus ilmoitti temppelin ja sen uhripalveluksen loppumisen sekä ilmoitti temppelin lopullisen täyttymyksen kuolemassaan ja ylösnousemuksessaan (Mark.14:58 ja Joh.2:19 sekä Joh.2:21).
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 03.03.20 - klo:09:08
Jos luette Hetkinen - Raamatunlukuopasta, katsokaa tänään 3.3. oleva teksti
ja siihen liittyvä Raamatun kohta Hesekiel 39: 1-20
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 06.03.20 - klo:14:03
En pahoita mieltäni enää, olen surullinen. Kristillisissä piireissä kukoistaa ns korvausteologia. So, että nyky-Israel ja Jumala eivät kohtaa, vaan tälle ajalle syntynyt kristillinen yhteisö on tullut Jumalan silmissä Israelin sijalle. Jeesus opetuksessaan ei tullut kumoamaan kirjoituksia vaan vahvistamaan niitä. Jeesus oli suvultaan juutalainen. Kukapa nyt voi toisen uskosta sanoa, että se on väärä. Emme liiku tieteen alueella, vaan uskon alueella.
Mutta eikö edes vähäinenkin Kristuksen sisäinen tunteminen tuo lohtua suruusi, ja tuo sitä iloa ja onnea, jonka luterilainen usko ja körttiläisyys tuovat mukanaan, vaikka juutalaisilla ja nyky-Israelilla ei olisikaan pelastushistoriallista merkitystä? :017:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 06.03.20 - klo:14:28
Pienempikin pilkkakirveen heiluttaminen piisaisi. :039: :icon_wink: :023:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 06.03.20 - klo:15:32
Jatkan vielä. Kuten havaattit olin lisännyt myönteisiä hymiöitä kriittiseen lauseeseeni, että en olisi tosikko. Itse käytät hyvin vanhahtavia körttisiä sanontoja, että en ole varma aivoituksistasi. Lisäksi olet hyvin perillä sukupuolineutraaleista laeista, joista itse arvelen tietäväni vain sen, mistä itse olet meitä "maan matosia" opastanut. Olen arka riitelemään. Olet kerran tullut luilleni lujasti, että olin kirjoittanut vihapuhetta. Näin ovat asiat tänään, kun maallinen esivalta säätää lakeja kansalaisiaan varten ja aika rientää. Kahdesti olet arvaillut hengellistä tilaani. Joten: Käyn körttien kotiseuroissa harvakseltaan, koska menneinä vuosina kupeistani lähteneitten lasteni vuoksi on ollut huonoa ja asun sellaisella alueella, että löydän yhdet kesäseurat. Paltamossa järjestetyille miesten päiville olen myös yrittänyt päästä. Herättäjän kesäjuhlille pyrin aina. Tuomiokirkkoseurakunnalleni maksan verot niin kauan, kun se sakramentit, opetuksen, kasteen ja konfirmoinnin hoitaa sekä ylläpitää päärakennuksensa tilaisuuksiaan varten. Kirkolle tullee ongelmia rahoituksen ylläpitämisessä, kun ihmiset hylkäävät esi-isiensä ja -äitiensä uskon.
Israelin ystävien tilaisuuksissa käyn 3-4 kertaa vuodessa, milloin missäkin temppelissä. Ei minua vapaakirkollinen toiminta vaivaa.
Että tällaista vanhaa. 
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 06.03.20 - klo:16:26
Pienempikin pilkkakirveen heiluttaminen piisaisi. :039: :icon_wink: :023:
Ikävää, että koet viestini noin kielteisesti, ja toki korvausteologian kannattajana pyydän julkisesti  sinulta anteeksi, sillä uskossani heikkona suurena syntisäkkinä minulla ei tietenkään ole varaa väheksyä siionistikristittyjen vilpitöntä uskoa siihen, miten on olemassa kaksi erillistä Jumalan kansaa, kristityt Kristuksen kirkossa ja juutalaiset. Toisaalta korvausteologia on sen vastustajien antama nimitys, jota käytetään pilkkakirveenä ja antisemitismin synonyyminä. :039:
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: vn - 06.03.20 - klo:16:28
Rohkenen laittaa jonkun haja-ajatuksen tänne tässä ketjussa esillä olleisiin
aiheisiin liittyen.

Me elämme tällä hetkellä ajanjaksoa jolloin juutalaisuus ja Israel näyttää ehkä kulkevan
omia teitään, valtavirrasta poiketen.
Jos peilataan mikä mahtaa olla Jumalan tahdon mukaista, niin Raamatusta selviää paljon
mikä on tilanne pitkässä juoksussa ollut historiassa, ja myös suuntaviivoja tulevaisuudesta.
Israelin kansa on ollut, on, ja tulee olemaan Jumalan silmäterä, sillä on erityisasema.
Raamatun lisäksi en osaa tähän muita linkkejä hakea.
Yksi hyvä lisätietolähde on Norvannon luennot (radio Dei, kirjat, äänitteet)

Nyt on esillä mm. perheen asema, avioliitto ym.
Päivi Räsänen on käynyt ja käy omaa taisteluaan muurin aukossa, harvoista meistä siihen on.
Sitä vaan sivusta ihmetellään kuka hänet jättää yksin, rukoilla ainakin voimme.

Nyt elämme myös aikaa jolloin maallinen esivalta saattaa säätää lakeja mitkä ovat
ristiriidassa Jumalan lain kanssa.
Jumalan laki tuo esille synnin yksityisen ihmisen ja kansojen kohdalla.
Anteeksiantamus ja armo on olemassa jos sen saamme löytää, kohdata, ottaa vastaan.

Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 06.03.20 - klo:21:51
Jatkan vielä. Kuten havaattit olin lisännyt myönteisiä hymiöitä kriittiseen lauseeseeni, että en olisi tosikko. Itse käytät hyvin vanhahtavia körttisiä sanontoja, että en ole varma aivoituksistasi. Lisäksi olet hyvin perillä sukupuolineutraaleista laeista, joista itse arvelen tietäväni vain sen, mistä itse olet meitä "maan matosia" opastanut. Olen arka riitelemään.

Olet kerran tullut luilleni lujasti, että olin kirjoittanut vihapuhetta. Näin ovat asiat tänään, kun maallinen esivalta säätää lakeja kansalaisiaan varten ja aika rientää. Kahdesti olet arvaillut hengellistä tilaani. Joten: Käyn körttien kotiseuroissa harvakseltaan, koska menneinä vuosina kupeistani lähteneitten lasteni vuoksi on ollut huonoa ja asun sellaisella alueella, että löydän yhdet kesäseurat. Paltamossa järjestetyille miesten päiville olen myös yrittänyt päästä. Herättäjän kesäjuhlille pyrin aina.

Tuomiokirkkoseurakunnalleni maksan verot niin kauan, kun se sakramentit, opetuksen, kasteen ja konfirmoinnin hoitaa sekä ylläpitää päärakennuksensa tilaisuuksiaan varten. Kirkolle tullee ongelmia rahoituksen ylläpitämisessä, kun ihmiset hylkäävät esi-isiensä ja -äitiensä uskon. Israelin ystävien tilaisuuksissa käyn 3-4 kertaa vuodessa, milloin missäkin temppelissä. Ei minua vapaakirkollinen toiminta vaivaa. Että tällaista vanhaa.
En ole koskaan pitänyt sinua tosikkona kirjoittaessani aralla tunnolla saatuani oppia täällä Körttifoorumilla armon vilahduksena herännäisyyden tiimoilta alatien vaivaisen maan maan matosen osaan körttiläisen ristinteologiaan. Noudattaessamme maamme evankelis-luterilaisen kirkkomme linjauksia Lutherin kahden regimentin opin mukaisesti olemme velvollisia olemaan alamaisia maalliselle esivallalle  tasa-arvo- ja sukupuolineutraaleissa lakien mukaisesti. Körttiläisethän suhtautuvat  sallivasti tasa-arvoon ja seksuaalivähemmistöihin enkä ole koskaan arvaillut hengellistä tilaasi.

Mielestäni körttien kotiseuroissa käymisen lukumäärällä ei ole luterilaisen uskonvanhurskausopin pääperiaatteiden mukaisesti yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden sinänsä ole mitään merkitystä Herättäjän kesäjuhlien ollessa taivashetki maan päällä. Se on tietenkin surullista nykyisenä jälkikristillisenä aikana kristittyjen hyljätessä esi-isiensä ja -äitiensä uskon eroamalla kirkosta. Eikä  Israelin ystävien tilaisuuksissa käymisessäkään sisänsä mitään väärääkään ole kuin myöskään vapaakirkollisuudessakaan baptistisista kastenäkemykssistä huolimatta, kunhan ei kiinnitä niihin sydäntään, toki nuokin asiat ovat viimekädessä yksin Jumalan ja yksilökristityn välisiä asioita.
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 07.03.20 - klo:13:17
Rohkenen laittaa jonkun haja-ajatuksen tänne tässä ketjussa esillä olleisiin aiheisiin liittyen.

Me elämme tällä hetkellä ajanjaksoa jolloin juutalaisuus ja Israel näyttää ehkä kulkevan omia teitään, valtavirrasta poiketen.
Jos peilataan mikä mahtaa olla Jumalan tahdon mukaista, niin Raamatusta selviää paljon mikä on tilanne pitkässä juoksussa ollut historiassa, ja myös suuntaviivoja tulevaisuudesta. Israelin kansa on ollut, on, ja tulee olemaan Jumalan silmäterä, sillä on erityisasema. Raamatun lisäksi en osaa tähän muita linkkejä hakea. Yksi hyvä lisätietolähde on Norvannon luennot (radio Dei, kirjat, äänitteet)

Nyt on esillä mm. perheen asema, avioliitto ym. Päivi Räsänen on käynyt ja käy omaa taisteluaan muurin aukossa, harvoista meistä siihen on. Sitä vaan sivusta ihmetellään kuka hänet jättää yksin, rukoilla ainakin voimme.

Nyt elämme myös aikaa jolloin maallinen esivalta saattaa säätää lakeja mitkä ovat ristiriidassa Jumalan lain kanssa. Jumalan laki tuo esille synnin yksityisen ihmisen ja kansojen kohdalla. Anteeksiantamus ja armo on olemassa jos sen saamme löytää, kohdata, ottaa vastaan.
Mutta eihän juutalaisilla ja Israelin valtiolla ole Raamatun mukaan erillistä roolia Kristuksen kirkon rinnalla, koska Israelin valtio on vain valtio muiden valtioiden joukossa.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) joutui poliisikuulustelussa istumaan lähes neljä tuntia epäiltynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen saa apua huippujuristeilta, jotka edustavat kansainvälistä kristillistä oikeistoa. Räsästä avustava verkosto kertoo taistelevansa uskonnonvapauden ja elämän pyhyyden puolesta. Mielestäni avoimessa ja oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa uskonnon- ja sananvapaus kuuluu jokaiselle. Sananvapauden kannalta Räsäsen tapauksessa ei ole kysymys siitä, hyväksymmekö hänen näkemyksensä, vaan siitä, onko hänen esittämiään näkemyksiä enää laillista ilmaista maassamme.

Lähteet

Viiden Jälkeen- erikoishaastattelussa Päivi Räsänen, joka vietti tänään lähes neljä tuntia kuulusteluissa
https://www.mtv.fi/sarja/viiden-jalkeen-33001061000/viiden-jalkeen-erikoishaastattelussa-paivi-rasanen-joka-vietti-tanaan-lahes-nelja-tuntia-kuulusteluissa-1166403

Kansanedustaja Päivi Räsänen saa apua huippujuristeilta, jotka edustavat kansainvälistä kristillistä oikeistoa
https://yle.fi/uutiset/3-11239941
Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: luterilainen - 07.03.20 - klo:14:42
Kansanedustaja Päivi Räsäseen (kd) kohdistuu kaksi mielenkiintoista rikosepäilyä. Asia koskee valtakunnansyyttäjän määräämää esitutkintaa Räsäsen 2004 kirjoittamasta ”Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi -pamfletista.

– Edellisen kerran olin kuultavana 1.11.2019 kesäkuussa julkaisemani twiitin johdosta. Sen sisältönä oli kuva Raamatun Roomalaiskirjeen jakeista (Room 1: 24-27) ja kirkon johdolle suunnattu kysymys osallistumisesta Helsinki Pride-tapahtumaan, Räsänen toteaa tiedotteessaan.

Pamflettitutkimuksessa on Räsäsen mielestä kaksi merkillistä ulottuvuutta.

– Ensiksi, kirjoitukseni julkaistiin jo vuonna 2004. Lakipykälä, jossa kiihottamisrikoksen mahdollinen kohderyhmä laajennetaan koskemaan seksuaalista suuntautumista, tuli voimaan vasta vuonna 2011. Muutos hyväksyttiin eduskunnassa yksimielisesti ja olin itse sitä myös kansanedustajana säätämässä. En ole missään vaiheessa pitänyt mahdollisena tai edes kuviteltavana, että mielipiteeni, vakaumukseni ja kirjoitukseni olisivat lainvastaisia, mitään vähemmistöä solvaavia, panettelevia tai uhkaavia.

– Toiseksi, poliisi sai rikosilmoituksen vanhasta pamfletistani elokuussa 2019 Twitter-päivitykseeni liittyvän tutkinnan tultua julkisuuteen. Poliisi teki laajasti perustellun päätöksen, että esitutkintaa ei käynnistetä eikä kirjoituksessani on syytä epäillä rikosta. Valtakunnansyyttäjä määräsi kuitenkin yllättäen 31.10.2019 esitutkinnan käynnistettäväksi.

Pohjimmiltaan molemmissa tutkinnoissa on Räsäsen mukaan kysymys siitä, saako raamattuun perustuvaa näkemystä avioliitosta ja sukupuolisuudesta julkisesti tunnustaa ja opettaa.

– Näillä tutkinnoilla on sanan- ja uskonnonvapauden rajojen näkökulmasta ennakkotapauksen luonne. Uskonnonvapaudessa on kysymys vakaumuksesta, syvemmästä ulottuvuudesta kuin pelkästä mielipiteestä.

Lähteet

Päivi Räsänen kuulusteluihin – ”Poliisi kehottanut varaamaan kuulusteluun koko päivän”           
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/45446f52-46f0-4957-a1a7-d89e00933719

Viiden jälkeen - Klipit - Päivi Räsänen istui tänään kuulustelukopissa yli viisi tuntia – kiistää rikosepäilyt
https://www.mtv.fi/sarja/viiden-jalkeen-33001061000/paivi-rasanen-istui-tanaan-kuulustelukopissa-yli-viisi-tuntia-kiistaa-rikosepailyt-1223861

Otsikko: Vs: Patikointia Serujan polulla
Kirjoitti: 1944 - 26.01.21 - klo:17:40
En todellakaan muista, että miksi olen tässä ketjussa kirjoittelun keskeyttänyt, Luterilaiselle saan kirjoittaa mea culpa.
Korvausteologisissa ajatuksisamme  ei näköjään ole eroja.

En osaa ladata viisaita kirjoituksia, että jospa se on ollut syynä hiljaisuudelleni. Wanha minua kiinnostaa kevyenä musiikkina, joten siinä osaan latailla.

Jahve ja sen kansa ovat toisensa vuosituhansien saatossa sietäneet. Uhraaminen, veriuhrit, ei ole mahdollista, koska ei ole temppeliä. Juutalaiset
ovat opetetut tietämään, että aina silloin on kansa syntiä tehnyt, kun on tullut kovia vaikeuksia. Tällöin Aamokset ja muut puhuivat kovakouraisesti, ei tässä ole ihmettelemistä.