Keskustelu > Yleinen keskustelu

Veren luovutuksesta ja veriryhmistä

(1/7) > >>

Johannes:
No tästä ei ole varmasti keskusteltu! Kuinkas moni on käynyt luovuttamassa verta? Minä olen kaksi kertaa käynyt, ja nyt syksyllä ajattelin taas käydä. Mitä mieltä olette ja miltä tuntui?

Minusta se ei tuntunut miltään ja oli hienoa ajatella, että verestäni on apua muille, jopa usealla henkilölle. Olen hieman verikammoinen niin yllätyin ekan kerran siitä, ettei se tuntunut miltään ja sitten sen vuoksi menin uudelleen ja nyt tekee taas mieli syksyllä käydä. Minusta se on niin hieno tapa auttaa muita.

Tehdäänpäs samalla galluppia eli mikä on teidän veriryhmänne? Minun on
b+.

Tuossa viime vuonna luin biokemiaa, niin tuli tuo veriryhmäesimerkki aina periytymisen kohdalla esiin. Muistelen yhtä kaaviota, jossa oli veriryhmien jakautumista esitelty alueittain. Kaavio taisi olla lukion bilsan kirjassakin. Sen mukaan Suomen halki menee maailmanlaajuinen raja a ja b veriryhmissä, b veriryhmä ei ole maaailmanlaajuisesti ylettömän yleinen, mutta sitä on Itä-Suomessa suhteellisesti paljon enemmän kuin Länsi-Suomessa. Venäjällä b-veriryhmä on huomattavan yleinen kun taas ruotsissa huomattavasti harvinaisempi. Rhesus-plussa taas on ylivoimaisesti yleisempi kuin negatiivisuus.

Itsestäni oli mukava huomata, että taitaa minun veriryhmäni olla niitä Karjalan peruja, kun mummo on luovutetulta alueelta. Isäkin on b:tä, mikä tukisi ajatusta. Mummon itsensä veriryhmää en tiedä, samoin äitin veriryhmää en tiedä, mutta savolaisissa on a yleisin, niin hään saattaisi olla sitä, en tiedä, pitäisi joskus kysyä. Ei sitten jäänyt ihan kaikki Karjalaan, kun edes veriryhmän sieltä sain perinnöksi...  :wink:

Koitan etsiä tämän viestin perään linkin yksinkertaiseen periytyvyys-sivuun, jos jotakuta kiinnostaa ja ei ole lukiossa jaksanut kuunnella tai ei ole lukiota käynyt. Toivottavasti jossakin olisi muutakin kuin noita meidän iänikuisia tenttimateriaaleja. Hups, taidanpas minä olla innostunut asiasta...no minnekäs tiikeri raidoistaan pääsee.  :wink:

Johannes:
Löytyipäs! Punaisen ristin veripalvelun sivuilla on muutakin kivaa tietoa, kun pääsivun otatte tai yläreunasta noita linkkejä kokeilette. Periytyvyys on siellä sivun alaoikealla niiden punaisten linkkien takana.

Laittakaa muuten veriryhmänne tähän ketjuunkin, niin nähdään, pitääkö tuo alueellisuus paikkansa foorumillakin ja saadaan "vertailla", kenellä on mitäkin. :wink:

http://www.veripalvelu.fi/asp/system/empty.asp?P=1278&VID=default&SID=127644220067792&S=0&C=26482

mannaryyni:
Minä olen joskus miettinyt, että voisin verta luovuttaa. Isä on aivan järkyttävän aktiivinen siinä asiassa, olisikohan joku 100 luovutusta takana tai jotain. Mutta eikös siinä ole joku ikäraja tai jotain? Eikä omasta veriryhmästäkään ole yhtään mitään tietoa (:

Liisa:
18 vuotta on ikäraja.
Kerran kävin luovuttamassa. Sen jälkeen eivät ole kelpuuttaneet, hemoglobiini aina liian alhainen.
A+ ja juuret Karjalasta, Etelä-Savosta ja Satakunnasta. 38% suomalaisista omaa A+ -veriryhmän. (Veripalvelun mukaan A+ 38%, O+ 27%, B+ 15%, AB+ 7%, A- 6%, O- 4%, B- 2%, AB- 1%)

MySki:
Mistä tai mitä kautta tuon oman verirymänsä saa selville? Minulla ei ole mitään hajua omastani..

Luovuttaisin verta kyllä mielelläni ajatuksen puolesta, mutta pelkään kuollakseni piikkejä sekä verta, joten no can do :( Hemoglobiininäytteenkin otto on aivan kamalaa, päässä sumenee ja tulee kuvottava olo. Nytkin alkoi ahistaa, kun rupesi miettimään.

Verenluovutuksessa taisi olla joku painorajakin, jota joskus nuorempana en täyttänyt.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta