Keskustelu > Raamattupiirit

Raamattupiiri, Joonan kirja

<< < (3/13) > >>

karjalaisenkyösti:

--- Lainaus käyttäjältä: Pena - 26.09.16 - klo:14:56 ---Ninive oli idässä ja Tarsis niin kaukana lännessä kuin tuolloin maailmaa tunnettiin.

--- Lainaus päättyy ---

1:3 kertoo Joonan maksaneen laivamaksun. Matka on ollut todella pitkä, joten laivamaksukin on ollut kallis. Ei ole vielä silmiini, missä Tarsis tarkkaan ottaen sijaitsee, mutta Espanjaa on veikkailtu. Joku taasen kertoi sen olevan Kreikassa.
Jostain sain käsityksen, että oikeastaan ei varmuudella edes tiedetä, että missä tuo tarkkaan ottaen sijaitsee.
Niin tai näin, matka on ollut pitkä ja aivan pienen syyn takia Joona ei tuolle matkalle ole voinut lähteä.
Syitä tuolle matkalle on pohdittu usean henkilön toimesta. Niinive oli suuri kaupunki Assyrian valtakunnassa. Assyria taasen oli Israelin vihollinen. Joona tiesi (4:2), että Jumala on armollinen ja varmaan pelastaa Niiniven tuholta. Joona mahdollisesti on halunnut pahaa Assyrialle ja näinollen ei halunnut, että siellä tehdään parannusta. Jos Niinive tuhotaan, heikentyy vihollinen.

Assyrialaiset suhtautuivat hyvin raakalaismaisesti vihollisiinsa. Ehkä Joona pelkäsi, että pää katkaistaan, jos hän menee sanomaansa sinne julistamaan. Eikös se muuten ollut aika yleistä, että profeetan osa oli joutua kuulijoiden kivittämäksi.

Ehkä Joona pelkäsi väärän profeetan leimaa. Jos Jumala armahtaa Niiniven hänen saarnansa johdosta, niin silloinhan kaupunkia ei hävitetäkään ja näinollen Joonan saarnaama uhkaus ei toteudukaan.

Niin tai näin, aivan pienen syyn tähden ei Tarsisiin lähdetä.
Joona meni Jaafoon (1:3), josta nousi laivaan. Luin jostain, että kyseessä olisi Joppe, jossa Apt:n mukaan mm. nahkuri Siimon asui, jonka luona Pietari oli majoittunut, kun näki näyn, jossa taivaasta laskettiin liinavaatteella epäpuhtaita eläimiä alas.

karjalaisenkyösti:
1:1 kertoo, että  Joona on Amittain poika.

2. Kuningasten kirja 14:25
"
Hän kuitenkin palautti Israelille raja-alueen Lebo-Hamatista Kuolleeseenmereen saakka. Näin kävi toteen se, minkä Herra, Israelin Jumala, oli puhunut Gat-Heferistä kotoisin olevan palvelijansa Joonan, Amittain pojan, suulla.
"

Jos kyseessä on sama Joona, Amittain poika, niin tiedämme hänestä, että hän oli profeetta ja kotoisin muutaman kilometrin päästä Nasaretista ja näinollen voidaan suurin piirtein tietää, milloin tämä Joonan saarna Niinivessä saarnattiin. Hän oli myös profeetta, joka oli tuonut oikean profetian ja mitä ilmeisimmin häntä siis pidettiin oikeana profeettana kansankin keskellä.

Joona oli VT:n "menestyksekkäin" profeetta. Joonan kirjasta tulee kuva, että hän ei kauaa saarnannut ja hänen saarnansa johti ennenkuulumattoman laajaan parannukseen. Yleensähän oli niin, että Jumalan profeettoja ei uskottu, vaan heitä kohdeltiin kaltoin. Jotkut profeetat profetoivat vuosi tolkulla, mutta heitä ei uskottu.
Varsin mielenkiintoista: Joonan sanomalla oli valtava menestys ja Joona kuitenkin pettyi perin pohjin Jumalaan siitä, että Hän vaikutti kuulijakunnassa parannuksen soveliaita hedelmiä.

VT:n mahdollisesti menestyksekkäin profeetta ei ainakaan tuon tekstin perusteella näyttänyt kovin tosiuskovaiselta. Vastahakoinen ja perso vihamielisyyteen Jumalaa kohtaan. Luin, että nimi "Joona" tarkoittaisi kyyhkystä. Ehkä häneltä sitten arkielämässä löytyi kyyhkysen lempeyttäkin, mutta syntiin langenneen ihmisen ominaisuuksia ainakin löytyi.
Ei vaikuta kovin pyhältä mieheltä, ja kuitenkin oli kovia kouluja käynyt Jumalan profeetta.

Riitta-mummi:
Joonan kirja on inhimillisyyden esikuva, siksi se tulee lähelle monia. Sen huomaa esim. tämän raamattupiirin lukijamääristä. Joonan kirjaa on luettu kaksi kertaa enemmän kuin 1 Kos 2. lukua. Ne avattiin samaan aikaan.

Vertauksin kerrottu on kiehtovampaa luettavaa kuin luennointi tai luettelomainen kerronta. Lapsenmieliselle vertaus aerityisesti ajatelleen lapsenmielisiä näin puhuessaavautuu. Luulen Jeesuksen siksi käyttäneen niitä. Hän rakasti lapsia ja lapsenmielisiä.

Joonan murehtiminen risiinipuun kuoltua on minulle koiran kuoleman kolme kertaa kokeneena tuttu. Silloin ei jaksa olla kovin jumalisissa ajatuksissa.

karjalaisenkyösti:
Korjaus edelliseen tekstiini: Nasaret oli siis lähellä paikkaa,hosta Joona oli kotoisin.

karjalaisenkyösti:

--- Lainaus käyttäjältä: Riitta-mummi - 27.09.16 - klo:06:59 ---Vertauksin kerrottu on kiehtovampaa luettavaa kuin luennointi tai luettelomainen kerronta. Lapsenmieliselle vertaus aerityisesti ajatelleen lapsenmielisiä näin puhuessaavautuu.

--- Lainaus päättyy ---

Joonan kertomus kuuluukin niihin lasten kuvaraamattujen peruskertomuksiin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta