Keskustelu > Seuratupa

Kveekarit ja herännäisyys

(1/16) > >>

Kauhanen T:

--- Lainaus käyttäjältä: "minttu" ---Miksei aina silloin tällöin pyydetä joitakin kiinnostavia ihmisiä / edustajia haastateltaviksi omiin ketjuihinsa? Vaikka kuukauden ajaksi; sais foorumilaiset esittää kaikenlaisia kysymyksiä ja haastateltava sitten vastailis ja muutenkin keskusteltais.. Mistäs saatais ihka oikea kveekari ensimmäiseen haastatteluketjuun?
--- Lainaus päättyy ---

Loistavasta tuumasta jonkinlaiseen toimeen!

Pyysin konservatiivikveekariystävääni seuraamaan kuukauden verran tätä aihetta. Jos joku muu on jo värvännyt jonkun liberaalikveekarin samaan hommaan - sen mielenkiintoisempaa ja monipuolisempaa!

Keskustelun pointtina on kai kuulla toisten kristittyjen ja muiden uskontojen edustajien näkemyksiä, ja pohdiskella niiden herättämiä ajatuksia körttiläiseltä näkökannalta? Kuuluisa körttiläinen vieraanvaraisuus ja arvostava, kunnioittava kiinnostus erilaisiin näkemyksiin päässevät tässä keskustelussa varmasti oikeuksiinsa.

---

Omasta mielestäni körttiläisyyden ja (konservatiivi)kveekariuden yhteydet ovat enimmäkseen mentaliteetin ja jumalanpalvelusmenojen tasolla. Historiallista yhteyttä ei ole sen enempää kuin saksalaisen pietismin ja englantilaisen puritanismin välillä - suurinpiirtein samanaikaista ja jännitteisessä suhteessa valtakirkkoihin. Dogmaattiselta kannalta katsottuna perinteinen körttiläisyys on varsin luterilaista, kveekarit taas edustavat reformaation radikaalia siipeä joka hylkäsi mm. sakramentit ja viran.

Itse arvostan kveekareissa erityisesti hiljaisuuden vaalimista. Heidän kokoontumisissaan ihminen on Jumalan puhuteltavana pitkien hiljaisuuksien aikana - herännäisseuroissa virsillä sanotaan olevan samanlainen tehtävä.

Liisa:

--- Lainaus käyttäjältä: "Kauhanen T" ---
Loistavasta tuumasta jonkinlaiseen toimeen!

Pyysin konservatiivikveekariystävääni seuraamaan kuukauden verran tätä aihetta.
--- Lainaus päättyy ---


Hei, todella hienoa!

seppos:
Odotan mielenkiinnolla. Kveekareiden asenteessa ja yksinkertaisuuden korostamisessa on jotain yhteistä. Katsotaan löytyykö

Olimme pari vuotta sitten USA:N Pennsylvaniassa katsomassa paikkaa nimeltä Finland. Siellä olisi ollut mennoniittojen menot kirkossa parhaillaan, mutta tajusimme sen vasta jatkettuamme matkaa, että sinne olisi ehdottomasti pitänyt pyrkiä sisään. Nyt ei voi kuin valittaa.

llwyd:
Koruttomuus ja hiljaisuus puhuttelee. Arveluttaa sitten Siionin virsien puute: löytyykö viisautta, omaa voimaa täyttää hiljaisuus? Ehdoton pasifismi mietittyttää myös, voiko asian jättää pelkän oman oikeassa olon varaan? Mutta ystäväkansaltahan kveekarit tuntuvat, aggression ja lyömisen vastaiselta hiljaiselta liikkeeltä. Erittäin kiinnostava kuulla heidän omia mielipiteitään!

seppos:
Ollessani lapsi (siis aikojen alussa) oli Hollywoodin menestyselokuva huipputähdillä tähditettynä, joka kertoi kveekareista ja jota kävin elävissä kuvissa katsomassa. Muistan siitä edelleen yllättävän paljon, paitsi nimen.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta