Keskustelu > Raamattupiirit

Raamattupiiri, 1. Korinttolaiskirje 8. luku

(1/6) > >>

karjalaisenkyösti:
http://www.evl.fi/raamattu/1992/1Kor.8.html
http://www.evl.fi/raamattu/1933,38/1Kor.8.html

karjalaisenkyösti:
Epäjumalille uhrattu liha.
Minun nuoruudessani asia ei ollut ajankohtainen Suomessa, joten ei tuohon tarvinnut paneutua.
Nyt tilanne on toinen.

Kun syvennyt tarkemmin johonkin UT:n tekstikappaleeseen käytän suomenkielistä kommentaaria, Novumia.
Siinä UT:n tekstiä selitetään jae jakeelta. On siinä myös kreikkalainen "alkutekstikin" mukana sekä verrataan ainakin paria eri vanhaa tekstilaitosta keskenään.
Minun tiedosani ei ole mitään toista suomenkielistä kommentaaria. Englannin kielellä näitä kommentaareja taitaa sitten olla valtava määrä.

Taustana tässä on se, että korintossa oli vaikea olla syömättä epäjumalille uhrattua lihaa. Julkiset tilaisuudet Novumin mukaan pidettiin monesti epäjumalan temppeleissä ja niiden yhteydessä tarjottiin ruokaa. Kun kristitty kävi kylässä ei-kristityn luona, jälleen oltiin tilanteessa, että joutui epäjumalille uhratun lihan kanssa tekemisiin.
Lihakaupasta ostetun lihan kanssa jouduttiin saman asian eteen.

Paavali puhuu muuallakin epäjumalille uhratusta lihasta. Näyttää siltä, että Paavali opettaa, että tätä voi syödä, paitsi jos se herättää pahennusta ja aiheuttaa ongelmia jollekulle, tällöin on hyvä jättää syömättä.
Jeesus jossain kohtaa "julisti kaikki ruuat puhtaiksi."

Ilm. 2:14. "Mutta minulla on vähän sinua vastaan: sinulla on siellä niitä, jotka pitävät kiinni Bileamin opista, hänen, joka opetti Baalakia virittämään Israelin lapsille sen viettelyksen, että söisivät epäjumalille uhrattua ja haureutta harjoittaisivat. "
2:15. "

Tuo teksti on minulle herättänyt kysymyksiä, että ottaako se kielteisen kannan epäjumalille uhrattuun lihaan.
Novum ei kyseisen jakeen selityksen kohdalla ota tuohon liha-asiaan mitään kantaa.

Koska olen tässä asiassa se heikko veli, niin olen sitten jollakin tasolla yrittänyt välttää epäjumalille uhrattua lihaa/ruokaa ja näinollen välttänyt tilanteita, joissa voi olla sitä tarjolla. Kaupasta toki voi välillä pakatun lihan tuoteselosteen yhteydestä tietoja siitä, että onko kyseessä epäjumalille uhrattua lihaa.
Luultavasti teen väärin, kun tuollaiseen asiaan keskityn, vaan ehkä joskus tässä vahvistun ja voin suhtauta asiaan, kuten Paavali.

Novum on siinä mielessä hyvä opus, että jos saa valoa siihen, millaisiin historiallisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin teksti liittyy, aukeaa se monesti aivan ymmärrettävällä tavalla. Ilman Novumia (tai mitä opusta tahansa) tämä luku jäisi varmaankin varsin suljetuksi.

karjalaisenkyösti:
tekstissä puhutaan "tiedosta". Tieto voi olla täysin oikeaa, mutta kun oikeaa tietoa käyttää rakkaudettomasti, voi saada suurtakin vahinkoa aikaan.

Tässä piilee jotain syviä salaisuuksia:
"Jos joku luulee jotakin tietävänsä, ei hän vielä tiedä, niinkuin tietää tulee".

"mutta joka rakastaa Jumalaa, sen Jumala tuntee"
Jumalan rakkauden etsiminen lienee se oleellinen asia, tieto on siinä tärkeänä pikku lisäkkeenä, kunhan sitä käytetään Jumalan rakkauden kanssa yhtenevästi.
Jumalallisella rakkaudella en tässä tarkoita toimintaa, jossa rakkauden nimissä ikäänkuin pyritään toimimaan Jumalan tahtoa vastaan. Mitä sitten Jumalan tahto missäkin asiassa on, voi olla välillä äärimmäisen vaikeaa selvittää.

Tekstissä puhutaan "heikosta veljestä".
Taitaa olla niin, että heikko veli ei omantunnollisista tai muista syistä siedä toisella tavalla ajattelevaa.
Ja jos tällainen veli on vielä äänekäs ehdottomuudessaan, saattaa ympäristöön tulla sellainen kuva, että onpas-tuossa-vahva-veli-kun-uskaltaa-sanoa-asiat-suoraan.
Tällaista heikkoa metelöivää veljeä pitää pyrkiä sietämään, eikä lyömään sanoilla päähän - mikäli siis itse on sen verran vahva, että siihen pystyy.

Pena:

--- Lainaus käyttäjältä: karjalaisenkyösti - 08.11.16 - klo:05:29 ---Epäjumalille uhrattu liha.
Minun nuoruudessani asia ei ollut ajankohtainen Suomessa, joten ei tuohon tarvinnut paneutua.
Nyt tilanne on toinen.

--- Lainaus päättyy ---

Viittaatko halal- vai kosher-lihaan? KIrjan uskonnot palvovat samaa Kaikkivaltiasta, vaikka erilaisen ymmärryksen kautta.

Riitta-mummi:
Muistan Raamatusta kohdan jossa Paavalille annettiin näky jossa jostakin laskeutui kori tms jossa oli monenlaista syötävää. Kaikki oli sallittua ruokaa.

 Samasta asiasta Jeesus sanoi; Mikään mikä menee suustanne vatsaan, ei saastuta, mutta se mikä tulee suustanne ulos kertoo sydämenne tilasta ja pahoista ajatuksistanne. Jotenkin näin se muistaakseni meni.

Matt 15; 17-18

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta