Kirjoittaja Aihe: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua  (Luettu 12022 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pirska

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 6624
 • Vihaaja
Lehdistökatsaus 4:ssä on mainintaan Kotimaa lehden jutusta. Liitän jutun tähän kokonaisuudessaan, koska se on niin pitkä:

Körttidemokratiaa ja kadotettua Kristusta etsimässä


HERÄTTÄJÄ-YHDISTYS Uudet linjaukset körttiliikkeen sisällöistä hämmentävät jäsenistöä.


Kotimaan 27.2. mielipidekirjoituksen mukaan vain 2,5 prosenttia Herättäjä-Yhdistyksen (HY) jäsenistä osallistuu vuosikokouksiin ja hallituksen jäsenäänestyksiin. Käytännössä kaikilla jäsenillä ei ole konkreettista mahdollisuuttakaan äänestää. Äänestyksessä on pienen äänimäärän vuoksi myös taktikoinnin mahdollisuuksia.
Kyseisestä järjestelmästä johtuen hallituksen kokoonpano on vääristynyt suhteessa äänioikeutettuihin. Hallitus toteuttaa näin körttipolitiikkaa, joka ei ole demokraattista.Uudet linjaukset körttiliikkeen sisällöistä ovat jo vuosien ajan hämmentäneet körttikansaa. Tästä hämmentyksestä on noussut nyt jonkinlainen kansanliikekin. Jo aiemmin osa heränneistä on lähtenyt muihin liikkeisiin.


Valtaa käyttää pieni ryhmä. Yksittäiset HY:n työntekijät esittävät lehdissä ja muissa viestimissä omia näkemyksiään liikkeen linjoina. Kustannus- ja musiikkitoimintaa jää osin liikkeen omien työntekijöiden toteuttamaksi ja nämä toimialat ovat vahvasti henkilöityneet. Monet muut jäävät tästä johtuen ilman levytys- tai kustannussopimusta.

HY:n johto metsästää körteille sopivaa raamatunnäkemystä. HY:n työntekijä ja Siionin Virsien uudistustyöryhmän jäsen haluaa tuoda virsiin mystiikkaa. Hänen ehdotuksensa myös on, että Siioneista poistetaan kehotukset parannukseen. Ne osoittavat nimittäin itsekeskeistä huolta oman sielun pelastuksesta.

Virsistä ollaan poistamassa taivasikävästä kertovat säkeistötkin. Ne kuulemma kääntävät tämän puoleiseen keskittyvän virren perusteetta tuonpuoleiseen. Poistetaanko virsistä Kristuskin?


Nuorisotyössä on liikkeen tulevaisuus. Viime kesän lehtihaastattelussa HY:n rippikoulupastori esittää, että tärkeintä Aholansaaren leireillä on Suomen kirkon radikaalein vapauden opetus. HY:n nuorisosihteerin käsitys on se, että painopisteet körttien nuorisotyössä ovat ystävällisyys ja ihmislähtöisyys. Tarvitaanko nuorisotyössä enää Kristusta?

Herättäjäjuhlilta ei tahdo sanan rieskaa nykyään löytää. Seurojen lisäksi juhlille on kyllä haalittu monenlaisia muita viihdykkeitä juhlavieraille. Uusi körttistrategia on kirjoitettu varsin ympäripyöreäksi ja abstraktiksi. Henkilökohtaisen uskonelämän hoitamiseen ei siitä eväitä löydy.

Körttiliikkeen nykylinjausten mukaan näyttää tärkeintä olevan suvaitsevaisuus ja tasa-arvo. Ne ovatkin hyviä ihmisyyden perusarvoja. Mutta riittääkö nykykörttiläisyydessä kristittynä olemiseen se, että on hyvä ihminen?


Julkinen keskustelu körttiliikkeen sisällöistä olisi ollut syytä aloittaa jo vuosia sitten. Demokratiaa tulisi kehittää ja antaa toiminnan maksajille mahdollisuus vaikuttaa linjauksiin edes äänestämällä. Toiminnanjohtajan mukaan kentältä on kuulunut napinaa jo vuosikausia. On ylimielisyyttä jättää tämä palaute huomioimatta. Johdon olisi tarpeen napakoitua ja laittaa kuriin työntekijöiden sooloilu. Toimenkuviakin olisi ehkä syytä tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa.

HY:n toimintaa olisi vahvistettava perinteisillä körttialueilla. Tällä hetkellä työntekijäkunta on vinoutuneesti jakautunut pääkaupunkipainotteisesti.


Jos herätysliikkeen toiminta keskittyy yksinomaan maanpäälliseen elämään ja toisiin ihmisiin, on liike kuollut. HY:n puheenjohtaja on aiemmassa haastattelussaan ilmaissut etsivänsä herännäisyydelle tyypillistä tulokulmaa kristinuskon ytimeen. Jos sitä nyt etsitään, ollaan ratkaisevasti väärillä jäljillä. Malmberg ja Ukko-Paavo ovat sen jo aikoinaan meille löytäneet.

Jos tämä tulokulma ei enää kelpaa, on liikkeessämme nykyään kyse jostain muusta kuin herännäisyydestä.

EVA SALOMÄKI
Lapua
Vielä, Herra, kutsut meitä,
Vielä sanas saarnataan.

Poissa Viisveisaaja

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 8436
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #1 : 23.03.14 - klo:18:35 »
 :) Kiitos pirska :)

Arvelinkin, että sinä tän asian vielä esiin tänne tuot.
Kyllähän tähän jo vähän otettiin kantaa osiossa lehdistökatsaus.

Nyt on helpompi ottaa itse kirjoituksen väittämiin ottaa kantaa, kun koko texti on tässä kivasti esillä :)

Olisi tietysti ollut kiva lukea sinun näkemyksesi asiaan.
Teitä anteeksi, mutta minusta konservatiivisia ei niin montaa täällä kirjoitakkaan.
Mutta sinä sisukkaasti jaksat ja hyvä niin.
Tarkoitus ei ole henkilöön käyvää kritiikkiä esittää, että toivottavasti ei kukaan loukkaannu.

Itse asiaan, niin katoin äkkiä tän Eva nimisen hankilön tietoja Googlesta ja ilmeisesti hän on aika hyvin sisällä herännäisyydessä ainakin Lapuan osalta.
Siksi hänen kritiikkinsä tuntuu oudolta, kun joitain erikoisia painotuksia siinä kirjoituksessaan on joita en itse ole huomannut.
Ainakin toi äänestys juttu, kun hän väittää, että kaikilla ei ole mahdollisuutta äänestää.
Miten se voi olla mahdollista?
Ja jos on noussut oikein kansanliike, niin luulisi sellaisen kansanliikkeen olevan mukana äänestyksissä, mutta jos ei ole moneen vuoteen sellaista tapahtunut, niin erikoiset on vaalit.

Kustannus ja muissa julkaisuissa hänen mukaansa ei pääse esiin ne joilla on erilaisia näkemyksiä?
Uskon kyllä, että kuukausilehteen tai tänne foorumiin tai minne vaan voi kirjoittaa aika paljon mikä on ihan kenen vaan näkemyksiä.
Vaikea uskoa, että olisi joku kontrolli porukka joka tiiviisti seuraisi mitä lehtiin tai tänne kirjoitetaan.

Siionin virsi uudistukseen sen verran, että kyllä siitä lisävihkosta ainakin muistan oli kokeilu versio ja kerättiin kentän ääntä sen toteuttamisessa.
Ei kai sekään ole mikään ihan pienen porukan sisäisiä juttuja.
 Se että sinne suosittaisiin mystiikkaa ja ei parannuksen tekemisiä hyväksyttäisi sanoituksessa tuntuu kyllä oudolta.
 Ehkä en itse vaan osaa tulkita sitten virsiä oikein.
Sitten oli kysymys poistetaanko virsistä kristuskin?
 No varmaankin se oli sellainen liioiteltu piikki kirjoittajata?
En voi uskoa hänen tosissaan sellaista pelkäävän?

Nuorisotyöstä en osaa sanoa, mutta mitäköhän kirjoittaja haluaisi Aholansaaaren rippikoululeireillä opetettavan?
Kyllä tietysti kristus on keskeisin asia, mutta kyllä lähimmäisten rakastaminenkin on ihan hyvä olla opetuksessa.

Jotenkin outo on myös kirjoittavan väite, että opetus ja painotus olisi vain maanpäällisen elämän vaellukseen tarkoitettua.
 Tasa arvo kysymys nyt on väkisinkin esillä, kun se on muutenkin tässä ajassa asia josta väännetään peistä.

Ilmeisesti kristus keskeisempää ja moraalia kirjoittaja haluaisi enemmän painotettavan.
 Mutta minusta kristus löytyy myös tasa arvo ja lähimmäisen rakkauden keskellä.
Ei pelkästään sanoissa Jeesus, mutta myös rakkauden teoissa.

Kaikki valta tekoälylle!

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 33908
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #2 : 23.03.14 - klo:19:18 »
Meinasin minäkin kirjoittaa, mutta sitten havahduin, että parempi kun en, sillä niin helposti tulee sanotuksi suuria sanoja joista sielunvihollinen riemastuu.

Siispä rukoilen yhteisen yhdistyksen puolesta. Lapuan Juhlilla nähdään ja istutaan samaan juhlapenkkiin.  :eusa_pray:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16863
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #3 : 23.03.14 - klo:20:24 »
Vastasin jo jossakin, että seuroissa ja vuosikokouksessa käymällä olisi saannut vastaukset useimpiin kysymyksiin. Olen ollut joka vuosi yhdistyksemme vuosikokouksissa (useita kertoja ääntenlaskijana ja nyt pari kertaa pöytäkirjan tarkastajana). Kertaakaan ei ole tullut värvattyä ryhmää kannattamaan etelän liberaalia hallitukseen, mutta jokseenkin joka vuosi on jonkun maakunnan porukka isolla joukolla ajamassa maakunnan edustajaa hallitukseen. Siis demokratia on toteutunut kuten se yhdistyselämässä toteutuu.

Valitettavasti jutussa on niin paljon mielikuvituksen tuotetta, että vastaan vain kysyttäessä, sillä juuri mikään ei pidä paikkaansa.

Allekirjoittjia on (klo 22.50) jo yli 260 kpl (useissa on useampi nimi ja varsinaisia on siis 255) ja allekirjoittaa voivat vain kyseisen Facebookryhmän jäsenet joita oli äsken 833, joista 90 uutta tuli tämän viikonlopun aikana. Tuntuu siis vaikuttavan myönteisesti Herättäjän toimintaan.
« Viimeksi muokattu: 23.03.14 - klo:22:53 kirjoittanut seppos »
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa öppiäinen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 6374
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #4 : 25.03.14 - klo:00:18 »
Kyllä tietysti kristus on keskeisin asia, mutta kyllä lähimmäisten rakastaminenkin on ihan hyvä olla opetuksessa.

Jos nuo pystyy erottamaan toisistaan ja sanomaan kumpi on tärkeämpi, niin onko se mitään kristinuskoa enää?
Siinähän se tulee parannuskin mukaan, kun huomaa miten monipuolisesti niitä lähimmäisiään laiminlyö.
Mutta enpä tiedä onko se parannuksen tekoa vai parannuksen tapahtumista.

Kai sitä parannuksesta voisi olla kiinnostunut niiden lähimmäistensä takia - jotta niillä olisi helpompaa kanssani - kuin oman taivaspaikan itsekkään varmistuspyrkimyksen takia? (Tämä liittyi siihen Salomäen tekstiin, ei Viisveisaajan.)

Ja kyllä kieltämättä toisinaan tulee se fiilis, että oikea körttinäkemys on se, että ei tästä yhtään sen paremmaksi muutu, ja siitähän on lyhyt matka siihen, että kaikki parannus on turhuutta. Mutta tällaisella itsesurkuttelulla (jonka takana salaa tehdään sitä parannusta) lienee körttien parissa pitkät perinteet, eikä se ole mikään etelän liberaalien keksintö?

Eikö parannus ole lupaus? Kyllä, te voitte parantua! Vai jätetäänkö tämä vapaiden suuntien hihhulievankelistoille? (Jotkin mystikot ovat toinen porukka joka tästä puhuu, mutta vienommin.)
« Viimeksi muokattu: 25.03.14 - klo:00:31 kirjoittanut öppiäinen »
Mä mitään usko... kunhan kysyn vaan.

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 33908
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #5 : 25.03.14 - klo:07:24 »
En halua, voi enkä kykene opettamaan ketään. Kertaan taas vain omia ajatuksiani. Pelatuksen varmuudesta ei voi eläessään tietää, sillä voinhan viime minuutillani kieltää uskoni, jos oikein huonosti käy.

Toivon ja odotan. Ja olen. Tämä olemisen löytö on uusin löytöni. Siinä tilassa voi jättää turhat murehtimiset niin omista kuin muiden oppikysymyksistä. Siinä voi antaa Jumalalle yhä enemmän tilaa. Se ei ole välinpitämättömyyttä, eikä ylpeyttä itsestään, mitä helposti heti tarjotaan arvioksi.  Jumalassa löytyy myös oikeamielisyys. Se ei pidä sisällään oikeassaolemista, rajojen asettelua .  Se ei suunnittele kapinaa opin tähden.

Yhteys on valossa olemista , omien syntien ja tekojen kanssa, Jumalan edessä. Silloin Pyhä Henki antaa neuvot mitä sanoa ja tehdä. Tässä yhteydessä annetaan kaltaisia ystäviä jotka kootaan yhteen.  Samankaltaisuus ei ole ehdotonta samanlaisuutta. Kaltaisuus sietää erilaisuutta, koska niin on Jumala luonut. Kaikki ovat ainutkertaisia.
Se joka haluaa olla samankaltainen kuin joku toinen, se matkii. Matkiminen , klikkiytyminen, on vastoin Jumalan ajatuksia.

...

Viha asuu omassa linnassaan ja sieltä ampuu kipeää tekeviä nuoliaan, kun ei muuta voi.  Rakkaus murtaa muurit. Rakkaus loistaa Ristiltä.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22151
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #6 : 25.03.14 - klo:07:42 »
Viha synnyttää helposti vihaa. Tässä pitää olla valppaana.

Nyt on vastattu mielestäni hyvin lempeällä toivomuksella keskustella ongelmista rauhassa ja asiallisesti. Ketään ei saa loukata.

Poissa vn

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 21734
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #7 : 25.03.14 - klo:11:47 »
En halua, voi enkä kykene opettamaan ketään. Kertaan taas vain omia ajatuksiani. Pelatuksen varmuudesta ei voi eläessään tietää, sillä voinhan viime minuutillani kieltää uskoni, jos oikein huonosti käy.

Toivon ja odotan. Ja olen. Tämä olemisen löytö on uusin löytöni. Siinä tilassa voi jättää turhat murehtimiset niin omista kuin muiden oppikysymyksistä. Siinä voi antaa Jumalalle yhä enemmän tilaa. Se ei ole välinpitämättömyyttä, eikä ylpeyttä itsestään, mitä helposti heti tarjotaan arvioksi.  Jumalassa löytyy myös oikeamielisyys. Se ei pidä sisällään oikeassaolemista, rajojen asettelua .  Se ei suunnittele kapinaa opin tähden.

Yhteys on valossa olemista , omien syntien ja tekojen kanssa, Jumalan edessä. Silloin Pyhä Henki antaa neuvot mitä sanoa ja tehdä. Tässä yhteydessä annetaan kaltaisia ystäviä jotka kootaan yhteen.  Samankaltaisuus ei ole ehdotonta samanlaisuutta. Kaltaisuus sietää erilaisuutta, koska niin on Jumala luonut. Kaikki ovat ainutkertaisia.
Se joka haluaa olla samankaltainen kuin joku toinen, se matkii. Matkiminen , klikkiytyminen, on vastoin Jumalan ajatuksia.

...

Viha asuu omassa linnassaan ja sieltä ampuu kipeää tekeviä nuoliaan, kun ei muuta voi.  Rakkaus murtaa muurit. Rakkaus loistaa Ristiltä.

Kiitos, mielestäni löydät hyviä asioita ja sanoja... :eusa_angel: :eusa_pray:

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 33908
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #8 : 25.03.14 - klo:12:16 »
Kiitos vn. Kehumista en kestä, tiedän vajavuuteni.
Ajatuksesi tarkoittaa hyvää. Ajatus lämmittää.  Sanat joita on kokoontunut elämäni aikana, alkavat saada muodon ilmauksina jotka eivät ole "omasta päästäni".  Asia on yhteisemme. :117:
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #9 : 25.03.14 - klo:15:24 »
Täällä matkojen päässä en mieti, mutta Kotimaa on Kotimaa. Haluan ensin saada tietoja HK:n kautta. En lähde kenenkään "kelkkaan". Toistupalaisiahan on meillä aina ollut. Kotimaa on evlutyleislehti ja sinne kirjoittaa kuka kirjoittaa. Jos HY:ssa haluaa jotakin muuttaa, se tulee tehdä virallisen tien kautta, kuten Seppos kirjoitti.

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16863
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #10 : 26.03.14 - klo:14:44 »
Yllätävä tilanne

Facebookissa oli kaunis ja ystävällistämällinen vastakirjoitus

”Arvostamme Herättäjä-Yhdistyksen työtä.

Me allekirjoittaneet haluamme osoittaa tukemme Herättäjä-Yhdistyksen työlle ja sen työntekijöille. Ihmisten tekemä ei ole ikinä täydellistä ja parannettavaa löytyy aina. Työtä tehdään kuitenkin suurella sydämellä. Toivomme, että erimielisyyksiä voitaisiin käsitellä rakentavassa hengessä toista ihmistä loukkaamatta.

Meille kaikille sopii ohjenuoraksi Siionin virsi 183.

Suo, Jeesus, hellä mieli ja ystäväisi kieli alati ollaksemme lohduksi toisillemme.
Pois ota mestarointi ja tuomitseva sointi minunkin äänestäni, ylhäinen ystäväni
On väsynyttä monta, heikkoa , toivotonta, ihmisten sanat kovat kun heitä lyöneet ovat.
Lohduttajamme hyvä, suo rauha enentyvä. Sen virrata suo meihin ja meistä uupuneihin."


Tämä kirjoitus sai 269 allekirjoittajaa kaikkialta Suomesta ja muutamia ulkomailtakin. Allekirjoittajaksi kelpasi vain Facebookin Herättäjä-yhdistys ryhmän jäsen, joita on nyt 841 eli ryhmään liittyi 94 uutta jäsentä. Yllättävä lopputulos. Seurataan tilannetta rauhassa.
« Viimeksi muokattu: 26.03.14 - klo:14:47 kirjoittanut seppos »
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16863
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #11 : 26.03.14 - klo:22:39 »
Vastauksia Eva Salomäen esittämiin kysymyksiin löytyy osoitteesta http://www.h-y.fi/1630-vastauksia-kotimaa-20.3.2014
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16863
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #12 : 27.03.14 - klo:12:33 »
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22151
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #13 : 27.03.14 - klo:12:53 »
Tässä tänäiseen Kotimaa24.fi kirjoituksiin linkki
http://www.kotimaa24.fi/artikkeli/mielipide-arvostamme-herattaja-yhdistyksen-tyota/

Eva Salomäen kirjoitukseen onkin vastattu perusteellisesti ja asiallisesti. Ainakin mina ymmärsin kaiken törmäämättä vaikeisiin sivistyssanoihin tai filosofian käsitteisiin. Toivottavasti kohu laantuu ja yhdistystämme kehitetään rauhallissti ajatuksia vaihtaen!

Poissa seppos

 • Ylläpitäjä
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 16863
  • http://www.samila.1g.fi
Vs: Kotimaa 20,3,2014 Mielipideosastolta Eva Salomäki, Lapua
« Vastaus #14 : 27.03.14 - klo:16:36 »
Jos haluat vaikuttaa asioihin, niin se käy parhaiten yhdistyksen jäsenenä. Huhtikuuun loppuun mennessä jäsenmaksunsa maksaneet ovat äänioikeutettuja vuosikokouksessa eli hyvin ehdit vielä mukaan.
Jumala on arjessa
Tekno- ei teologi