Keskustelu > Seuratupa

karismaattisuus körttiläisyydessä

<< < (2/29) > >>

Pena:
Miten pystyisi näkemään Pyhän Hengen työn ammattitaitoisesti manipuloidun joukkosuggestion läpi? Uskon, että Hän toimii karismaattisuudenkin keskellä ja ehkä jopa kauttakin. Kuitenkin se vähä, mitä olen ilmiöstä kuullut ja kokenut, on viitannut vain osaavaan joukkojen ja yksilöiden käsittelyyn ja tunnelman lietsomiseen.

TOJ:
Ilmeisesti karismaattisuus ei körttiseuroissa koskaan ollut ihan jokapäiväinen juttu, hyvä että virhekäsitykseni korjattiin. Kielilläpuhumista ja profetointia kuitenkin esiintyi jonkin verran. Olen lukenut kyseisen jostakin körttiläisyyttä käsittelevästä kirjasta, olisiko ollut Saarisalon kirja joka käsitteli Paavon elämää.

llwyd:
Tämä on mukava palsta - kysymyksiin herännäisyyden historiasta ei tule mitään one-liner -vastauksia vaan oppineita esseitä!

Teme:

--- Lainaus käyttäjältä: "Pena" ---Miten pystyisi näkemään Pyhän Hengen työn ammattitaitoisesti manipuloidun joukkosuggestion läpi? Uskon, että Hän toimii karismaattisuudenkin keskellä ja ehkä jopa kauttakin. Kuitenkin se vähä, mitä olen ilmiöstä kuullut ja kokenut, on viitannut vain osaavaan joukkojen ja yksilöiden käsittelyyn ja tunnelman lietsomiseen.
--- Lainaus päättyy ---


Meikän veikkaus - kokemuksesta - on, että 99% on suggestiota ja 1% jotain muuta.  Kaikki, mitä karismaattinen liike nimittää "ihmeiksi" ja "armolahjoiksi", ovat yleisuskonnollista hurmosta, eivätkä suinkaan vain kristillistä omaisuutta. Usein karismaattisessa liikkeessä yhdistetään "ihmeet" siihen, että nyt ollaan Jumalan mielestä täysin oikessa ja ne, jotka eivät samanlaisia ihmeitä näe, ovat väärässä. Tässä on sitten asia mennyt siinä mielessä pahastikin överiksi, kun saarnapöntöstä saa saarnata mitää roskaa tahansa kunhan vain "ihmeitä" tapahtuu.

Pahin esimerkki tästä on se, että Suomeen on useamman kerran tuotu yksi saarnaaja, jonka hengellinen tausta on apostolic pentecostal church (APC). APC on yksi hyvin agressiivisesti kolminaisuuden kieltävä porukka ja he edustavat Jumalan-näkemykseltään modalismia.  Modalismi julistettiin muistaakseni jo 3. vuosisadalla harhaopiksi, joten heidän olemassa olossaan ei ole mitään uutta. En pysty ymmärtämään, että "oikea oppiset kristityt" hyväksyvät kolminaisuuden kieltäjän oikea oppiseksi, kun eivät pysty hyväksymään esim. suurinta osaa luterilaisista tasa-arvoisiksi uskoviksi puhumattakaan katolilaisista.

"Ihmeet" laitan lainauksiin, koska en todellakaan ole vakuuttunut niiden ihmeellisyydestä. Ihmisen psyyke on niin monimutkainen, etten yhtään ihmettele psykosomaattisten oireiden olemassa oloa ja parantumista hengellisissä (uskonnosta riippumatta) piireissä.

Väitän, että monella saarnaajalla ja lauluryhmälllä joukkosuggestion taito on tiedostamatonta ja muilta kopioitua käytöstapaa ja saarna-/laulutyyliä. Myös uskallan väittää, että siihen liittyy myös yleisön kohdalla tiedostamatonta toisen ihmisen käytöksen ja tunnekuohun kopiointia. Joten aika harvoja lähden sen takia osoittelemaan kovinkaan rajuin sanoin. Joidenkin jenkkisaarnaajien rahan keruu omilla taidoillaan - oli se sitten tiedostetusti tai tiedostamatta opittua - on kyllä aika kyseenalaista.

Teme

seppos:
Mitä noihin parantumisiin tulee niin pari näkökantaa

Tänäisessä lähtösaarnaassaan ex kirkkoherramme lainasi Aku Rätyä "lääkäri hoitaa Jumala parantaa"

Toiner tulee mieleen Laihian herättäjäjulien juhlapuheesta puheesta vai oliko saarnasta. Ranskassa on katolisen ihmeparanemisbusineksen keskuspaikka Lourdes, jossa käy satoja tuhansia vuodessa ja joka ilta on suuret pyörätuolien kynttiläkulkueet. Paikalla on iso teksi "tehtävänämme on lisätä toivoa. Kun näitä "paranemisia" on tutkittu yli sadan vuoden ajalta niin neljää tapausta voidaan epäillä parantumiseksi. Muita ei voi edes epäillä sellaisiksi.

Benny Hinn amerikkailainen vauhtisaarnaaja paranteli joka pyhä aikoinaan satellitti TV:ssä, mutta yhtään todellista paranemistapahtumaa ei ole tiedossa.

Näin kävi myös Yli-Vainion aikaan Suomessa.

Silti uskon siihen, että Jumala parantaa kenet haluaa, ei välttämättä kenet saarnaaja haluaa. Jumala parantaa ihan missä vaan, ei välttämättä paranemiskokouksessa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta