Kirjoittaja Aihe: Patikointia Serujan polulla  (Luettu 102758 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #60 : 20.03.18 - klo:17:34 »
Ilmoittauduimme syksyn matkalle. Mukaan oli jo tullut 19 muuta. Saa vain nähdä, että miten tilanne Libanonin ja Israelin rajalla kehittyy. Ennusmerkit ovat selkeät, että siellä joskus tapellaan ja lujasti. Hizbollah on saanut nykyaikaisiakin välineitä ohjuksina ja israelilaisissa kommenteissa on tieto, että uudessa sodassa toimitaan toisella tavalla eli samalla tavalla kuin vastapuoli, jolloin ammutaan umpimähkäänkin. Toivon olevani väärässä näissä mietteissäni.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #61 : 22.06.18 - klo:16:38 »
Gazan rajoilla savuaa molemmilla puolin. Tv 7 uutisissa on kerrottu käytettävän tulisia leijoja, jotka lähetetään tuulen mukana tuhoamaan viljasatoa Israelissa. Muinoin sidottiin ketun häntään näitä tulisoihtuja ja saatiin vastapuoli pimeässä pelon valtaan. Saarnajan kirjan mukaan tässä mennään "mitä on ollut ennen, sitä on nytkin".
En voi arvailla, että miten tilanne voi muuten kehittyä kuin täyteen sotaan, sillä niin ovat tunteet pinnassa.
Lomaa lokakuulla körttien matkalle odottelen.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #62 : 28.07.18 - klo:22:33 »
Golanilla Syyrian lippu on liehumassa Kuneitran länsipuolella. Siellä siis edetään takaisin lähemmäs Israelin aluetta, mutta tulitaukosopimuksen rajoissa? On paha asia, jos iranilainen ja hizbollahin soturi voivat selkeästi liittuoutua Syyrian armeijaan.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #63 : 17.08.18 - klo:19:23 »
Gazan kaistalla vaihdettiin tulisia kekäleitä viime viikolla siis raketteja ja ohjuksia. Onneksi ei laajentunut.
Libanonissa majaansa pitävä hizbollahin ylin komentaja on esittänyt julkisesti väitteensä, että hänen armeijansa on nyt vahvempi kuin IDF, Israelin puolustusvoimat. Iran on kyennyt uusimaan apurijoukkonsa aseistusta, näinkö on ymmärrettävä.
Lokakuussa pääsen juttelemaan Israelin sotilaiden kanssa körttien matkalla.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #64 : 29.08.18 - klo:15:39 »
Luin osoitteessa sana.fi lehtiartikkelin Raimo Majurista. Selvisi, että hän on ollut jo 12 v Suomessa osan aikaa vuotta. Hän sanoo olevansa sionisti. Se on hienosti määritelty. Itsekin olisin sellainen, jos olisi pätevyyttä enemmän. Toinen körttisyyttä koskeva määritelmä oli, että hän kuuluu Suomessa vain meidän kerhoon, ei mihinkään muuhun joukkoon.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #65 : 02.09.18 - klo:12:22 »
Kristillisessä tiedotteessa oli uutinen, että Israeliin on ammuttu ohjuksia ja raketteja kolmen viime kuukauden aikana enemmän kuin parina vuotena aiemmin yhteensä. 8500 eekkeriä on poltettu viljelyksiä ja muuta luontoa.
Tämä on seurausta Iranin lisääntyvästä vaikutuksesta alueella, siis Iranin valtion rajojen ulkopuolella.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #66 : 20.09.18 - klo:14:09 »
Syksyn matkalla yhtenä käyntikohteena tulee olemaan Herodium, Herodeksen vuori. Paikka sijaitsee 6 km suunnilleen kaakkoon Betlehemistä. Se oli roomalaisten aikana tärkeä linnoitukseksi rakennettu paikka. Tarun mukaan Herodes olisi sinne haudattukin. Minua kiinnostaa paikassa se, että mm täältä asti jouduttiin keräämään Jerusalemin käyttövesi. Sadevesi johdettiin suuriin altaisiin, minkä jälkeen se voitiin johtaa kanaaleissa ja tunneleissa Pyhään kaupunkiin. Temppelissäkin tarvittiin paljon vettä. Ymmärän sen ajattelemalla, että millainen sotku syntyi, kun rikkaan miehen virheetön uhrihärkä teurastettiin. Veri piti pestä pois juoksuttamalla se veden mukana Kidronin laaksoon.
Uhrauksen aikana kenties vain rasva poltettiin vaskialtaassa. Lihat jaettiin alttaripalvelusta tekevien ihmisten, köyhien ja temppelissä kävijöitten kesken. Ihan tarkalleen en muista, että miten tämän asian olen jostakin lukenut.

V 1976 olin perheeni kanssa "omatoimimatkalla" tällä alueella. Perheen asunto oli Eilatissa ja itse olin palveluksessa sinibarettina Abu Rudeisissa Siinain arolla, lähellä merta toki. Käytössäni oli Voitto Viron kirja Pyhän maan matkaopas ja sen ohjeiden mukaan yritin löytää Herodiumin. Ei siitä mitään tullut. Löysimme lopulta Hebronista lasinpuhaltamon, josta ostettuja pieniä sinisiä laseja käytän vieläkin tuikun ottamiseen.
Siitä asti minulla on ollut mielipide, että lyhyellä omatoimimatkalla ei Raamatun mukaisia paikkoja ehdi löytää. Jerusalemissa pitää käyttää taksia ja paikallisia oppaita, joiden taso on joskus hyvin alhainen. Ajeluvuoteni oli kyllä vielä turvallista aikaa, mutta lastemme vaalea tukka, erityisesti Ruutin, oli liikaa paikalliselle arabiväestölle, sillä jotkut alkoivat käsin tutkia, että onko vaaleus totta.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #67 : 16.10.18 - klo:11:27 »
On niin, että tällä hetkellä Golanilla on rauhallista, mutta Gazan kaistalla savuaa. Tv:ssa oli kuva, missä kerrottiin, että Israelin ja Syyrian välille on avattu YK-sotilaiden käyttöön kulkuoikeus näiden kahden maiden välillä. Se varmaankin lyhentää ajomatkoja ja on muutenkin merkki, että maiden välillä voidaan YK:n avustuksella jotakin sopia. TV 7:n keskusteluforumissa ollaan kyllä enempi pessimistejä. Toivon, että tulevalla matkallamme voidaan koukata Golanin kautta.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #68 : 16.10.18 - klo:11:28 »
On niin, että tällä hetkellä Golanilla on rauhallista, mutta Gazan kaistalla savuaa. Tv:ssa oli kuva, missä kerrottiin, että Israelin ja Syyrian välille on avattu YK-sotilaiden käyttöön kulkuoikeus näiden kahden maan välillä. Se varmaankin lyhentää ajomatkoja ja on muutenkin merkki, että maiden välillä voidaan YK:n avustuksella jotakin sopia. TV 7:n keskusteluforumissa ollaan kyllä enempi pessimistejä. Toivon, että tulevalla matkallamme voidaan koukata Golanin kautta.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #69 : 16.10.18 - klo:11:31 »
Heh heh, meni oma teksti lainaukseen, kun yritin vain muokata. Semmoista se on, kun "sokea yrittää rampaa taluttaa".

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #70 : 29.10.18 - klo:13:06 »
Olen sitten Herodiumillakin käynyt. Linja-automme ajoi paikan parkkipaikalle ja siitä matkamuistomyymälän läpi kävellä talsimme ylämäkeen riittävästi. Ylhäällä oli selkeästi näkyvissä Herodeksen linnoituksen rauniot. Syvälle olivat insinöörit aikoinaan kaivattaneet sisustaa auki. Sieltä avotaivaan alta saimme kävellä mäen uumenissa olevaa tunneliverkostoa pitkin alas linja-autoa kohti. Sadevesi kerättiin näitä tunneleita myöten mm alhaalla olevaan uima-altaaseen. Roomalaiset yrittivät aikaansaada itselleen lokoisat oltavat. Homma meni lopulta niin pitkälle, että paikallinen väestö teki kaiken työn ja kohorttilainen vain lomaili. Sama koski vissiin siviilivirkamiehiäkin. Ja sitten alkoi sortuminen. Olemmehan me näistä lukeneet.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #71 : 03.11.18 - klo:13:31 »
Dan-jokea en nähnyt vielä tälläkään matkalla. Olen sen yli aika monta kertaa kyllä ajanut. Hasbani, Dan ja Banias ovat Jordanin sivujoet lännstä itään lueteltuina. Banias pullistuu ulos mahtavan Hermon vuoren juuresta isoon luolaan, mutta tällä kerralla oli niin kuivaa, että luolan pohjakin oli Saharaa.
Idästä Jordanian puolelta toi aikoinaan vetensä Yarmuk-joki Jordaniin sekin, mutta tällä matkalla opas tiesi kertoa, että Jordania on jo aikoja sitten ohjannut Yarmukin vedet avonaiseen betonikanaaliin. Tällä tavoin vettä ei tule juurikaan enää Jordan virtaan Yarmukista. Israel ja Jordan ovat rauhansopimuksessaan hyväksyneet molemminpuolisen veden käytön. Tänä päivänä ei ole oikeutettua enää sanoa, että Israel varastaisi vettä.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #72 : 10.11.18 - klo:21:14 »
En ole koskaan ollut innostunut menemään lomailemaan esim Jordaniaan. Äkkiseltään olisi kaksi paikkaa käytävänä Petra ja Mooseksen vuori, josta voisin itsekin katsella auringonlaskun puolelle. Nyt on uutisissa surkea tieto, että äkkitulvissa Petrassa on menehtynyt ihmisiä.
Kiintoisaa olisi ajaa autolla Kuolleen meren itärantaa ja katsella maisemia Mooab mielessä. Syvät joenrotkot ovat merkityt hallussani olevaan karttaan. Ostin tämän kartan muutamasta Raamattu-museosta. Se on painettu pahville siten, että topografiakin näkyy aika hyvin. Mahtava Hermon pohjoisessa tulee tässä nyt mieleeni sekä Kuolleen meren rotko.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #73 : 18.11.18 - klo:13:21 »
En ajattele patikkamatkaa tällä haavaa. Pitäisi päästä autoilemaan Länsi-Negeviin ja katsomaan, että minkälainen on rajan mutka Israelin toiseksi korkeimman vuoren Har Ramonin kohdalla Egyptiä vastaan. Muutenhan raja on aika suora Eilatin jättämisen jälkeen. Olen nuoruudessani ajanut Beershevasta etelään aika karun maaston halki, perheeni oli silloinkin mukana. Tie oli öljysorapäällysteinen jo silloin. Nyt länsirajalla on tie ja sen läheisyydessä moninkertainen piikkilanka-aita. Takavuosina se ns vuoti eli Siinailta pääsivät ihmiset tulemaan joskus laittomasti läpi. Olisi kiva arvioida, että korkeuskäyrästön mukaanko on nykyinen raja määritetty em vuoren kohdalle.

Voisi tietysti ottaa aurinkoloman Eilatiin ja vuokrata sitten auto, jonka kuskina ehkä saattaisin vielä olla, koska suunnittelemani ajoreitti ei ole sydän-Israelia. Gazan rajalle en lähtisi ajelemaan. V 1976 ajelin Gazassa ja ostin korituolit ja pöydän. Eivät meinanneet tavarat kyytiin mahtua, niin myyjä juoksutti nahkasuikaleita toisensa perään ja auton katolle suoraan tuli uusi ostettu mammona kiinnitetyksi. Olihan se aikaa sellaista.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Vs: Patikointia Serujan polulla
« Vastaus #74 : 22.11.18 - klo:21:43 »
Israel yrittää ostaa esim arkeologisia paikkoja palestiinalaisilta, mutta myynti on kovin ongelmallista. Opas selitti viime matkallamme, että arabimyyjän on syytä olla jo siinä vaiheessa, kun raha tulee kaupasta tilille, asumassa NewYorkissa turvassa. Luin JerusalemPostia ja siinä oli artikkeli tätä asiaa koskien, siis, että arabipuolella tulee myyjälle sanktioita.
Käveltyämme Hiskian tunnelin lävitse tulimme lopuksi alalähteelle, josta toisen puolen omistaa Israelin valtio ja toisen puolen arabi. Israelin puoli oli kaivettu arkeologisin menetelmin entiseen kuntoonsa, mutta ilman vettä, koska toinen puoli oli maata täynnä toista metriä paksusti. Tunnelin vesi johdettiin "uima/pesupaikan" ohitse. Sääli katsella hiekkasäkein tuettua penkkaa em kahden kerroksen väliä tukemassa.