Kirjoittaja Aihe: Lyhyt oppimäärä Hermonin ja Taaborin vuorista sekä Vapahtajamme eräästä matkasta  (Luettu 8308 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Raamatussa Hermon mainitaan usein. Eri kansoilla oli sille oma nimensä, Senir amorilaisilla ja Sirjon foinikialaisilla 5.Moos 3:9. Sen laki on ikilumen peitossa. Kesällä sulavan lumen vaikutus on vähäisen sateen vertainen, koska yökastetta on paljon. Hermon on todella kauas näkyvä majesteetillinen maamerkki. Se on kolmihuippuinen, korkein kohta kohoaa 2814 metriä yli meren pinnan. Libanonin ja Syyrian välinen raja polveilee korkeimpien huippujen kautta. Israelin ja Syyrian välisten sotien vuoksi israelilaiset ovat osaltaan vallanneet korkeimman huipun ja siitä vähän auringon nousun puolelle korkeuspisteelle 2682 metriä. Tämän päivän tilannetta en tunne, että missä kohtaa ovat libanonilaiset, syyrialaiset ja israelilaiset sotilaat. Nythän Syyriassa tapellaan ihan kunnolla, mutta vain Ismaelin jälkeläiset.
Taabor on vastaavasti vain 588 metriä yli meren pinnan, mutta sekin näkyy muuta maastoa korkeampana hyvin Jisreelin tasangon laidassa. Genetsaretin järveltä on kova nousu Taaborin suuntaan. Sen alue on ollut asuttuna jo tuomareitten ajasta alkaen. Tuomarien kirjan 4. ja 5.luku kertoo elävästi siitä, miten sotainen Taaborin alue aikanaan oli. Naistuomari ja profeetta Debora yhdessä sotapäällikkönsä Baarakin kanssa löi vastustajan armeijan läheisellä tasangolla ja alueella virtaavan Kiisonin puron varrella. Herra antoi israelilaisille voiton, vaikka vastustajalla oli käytössään raudoitettuja sotavaunuja. Hevonen tai pari veti tuollaista sota-asetta. Niitä voitiin käyttää vain tasaisella maalla ja silloinkin tuli olla verraten kuiva sää, koska paikallinen savi sittaantui pyöriin sateella, jolloin "hevosvoimat" uupuivat. Suomessa vastaavaa "sota-asetta" käyttivät Kauhavan ja Härmäin häjyt roikastaessaan kylien raitilla. He ottivat talon hevosen ja kolupyöräiset sontalavakärryt ja sitoivat aisoihin viikatteet, terät ulospäin. Jos ajoivat rivissä, ympyrää tai mutkitellen, niin kyllähän sellaista rauta-asetta jalkamies väisteli.
Vapahtajamme yhteydessä UT kertoo kirkastusvuorikokemuksen. Tämän kunniaksi on Taaborin laelle rakennettu basilika ja kolme kappelia. Mark. 9:2 "korkealle vuorelle yksinäisyyteen" ei oikein sovi Taaborin vuorelle, koska se oli Jeesuksen aikana asuttu ja matala, Hermoniin verrattuna. Mark. 8:27 kertoo Jeesuksen matkasta Filippuksen Kesareaan, mikä paikka oli Jordanin yhden alkulähteen paikalla oleva roomalainen hallintokaupunki aivan Hermonin juurella. Jospa Vapahtajamme kävikin siellä. Olen saanut käydä ko paikassa muutaman kerran, palveluksessa olleena ja pyhiinvaeltajana.

Poissa Pappako

 • Valoa vaikk' en näekään...
 • Viestejä: 77
Kiitos mielenkiintoisesta ja seikkaperäisestä kertomuksesta. Toivottavasti saamme lukea lisää samanlaisesta Pyhän maan historiasta ja maantieteestä kokemusten valossa. Toivottavasti jatkoa seuraa. T: :icon_rolleyes:

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466
Kiitos vaan. Nämähän ovat tällaisia pienimuotoisia "harrastajatekeleitä". Jo kansakoulussa näistä olin kiinnostunut, silloin puhuttiin Raamatun historiasta. Opettajalla oli kateederin vieressä puinen, kokolias laatikko, mistä hän nosti näkyville taiteilijan piirtämän kuvan kulloisestakin aiheesta.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22218
Kiitos vaan. Nämähän ovat tällaisia pienimuotoisia "harrastajatekeleitä". Jo kansakoulussa näistä olin kiinnostunut, silloin puhuttiin Raamatun historiasta. Opettajalla oli kateederin vieressä puinen, kokolias laatikko, mistä hän nosti näkyville taiteilijan piirtämän kuvan kulloisestakin aiheesta.

Niista kuvista on minullekin muodostunut varma mielikuva vaikkapa Joosuan parran muodosta.

Poissa Viisveisaaja

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 8466
Niista kuvista on minullekin muodostunut varma mielikuva vaikkapa Joosuan parran muodosta.

Mulle jäi uskonnontunneilta mielikuva niistä tyhmistä ja fiksuista netsyeistä.
Jotenkin se kontrasti tyhmien ja viisaiden erosta oli asia joka loi voimakkaita mielikuvia.

Paavalin retket kanssa oli kivaa kuultavaa tunneilla, Aina alkoi nukuttamaan ja ajatus lensi niitä kuullessa.
Kaikki valta tekoälylle!

Poissa Pappako

 • Valoa vaikk' en näekään...
 • Viestejä: 77
Kun Apostolit aikoinaan lähtivät sanomansaattoon, niin liekö matkalaisilla ollut muuta mukanaan kuin vaattensa, matkasauvansa ja sandaalit. Perässään heillä lienee kulkeneet vandaalit. :kahvi: Saulus Tarsolaisen elämäntarina kiehtoo mieliä ja antaa varmaan nykypäivän ihmisille ajatuksia Fariseuksista ja kirjanoppineista jollaista Saulus Tarsolainenkin edusti enne Jumalan Apostoliksi korotustaan. Sauluksen kerrotaan olleen käsityöläissuvusta ja teltanrakentajan poika jolla oli onnellisesti mahdollista käydä koulua ja opiskella Rappien johdolla Tooraa, Mooseksen kirjoituksia ja lakeja sekä valmistua Juutalaisten kunnioittamaksi tuomariksi. :icon_biggrin:
 Saulus oli tiettävästi komennettu valvomaan rangaistusten käytäntöönpanoa ja Juutalaisten lakien ja oikeudenkäytön toteuttamista. Mooseksen lait ja vanhan testamentin kirjoitusten mukaan esim lainrikkojat saatettiin kivittää kuoliaaksi julkisesti ja tuomion valvonta ja käytäntöönpano kuului Sauluksen työnkuvaan.:107: Ensimmäiset Kristityt lienevät vihanneen ja pelänneet kiinnijoutumistaan ja Stefanoksen kohtalona tiedämme olleen kivittämällä kuoleminen ollen ensimmäisen Marttyyrin ainaskin Historian valossa.  :kahvi::kahvi: Jeesuksen apostoleja lienee ollut 12 joiden tehtävänä oli lähetystyön tekeminen ja Evankeliumin Ilosanoman levittäminen kaiken kansan keskuuteen. Alkuseurakunnan kokoontumisvapaus ja hartaudenharjoituspaikat olivat varmaankin myös salaiset ja vainojen aikana Kristityt tiedetään paenneen katakompeihin ja maanalaisiin käytäviin ja luoliin hartaustilaisuuksia viettämään.  :icon_rolleyes: Luin kerran jostain historiikista että Saulus Tarsolainen joka korutettiin Jumalan Armosta myöhemmin Jeesuksen Kristuksen Apostoliksi ja Jumalan seurakuntien rakentajaksi ja sen parhaimmaksi ja arvostetuimmaksi työntekijäksi joutui lähetysmatkoillaan vaeltamaan elämänsä aikana apostolinkyydillä ainakin 28000- kilometriä.  :icon_eek: Mietitäänpäs että matkaa kertyisi 28-kertaa Suomi päästä päähän. HUH HUH  :icon_rolleyes:. Eikä siinä vielä kaikki kuten saamme historiikista lukea vainoista huolimatta seurakunnat kasvoivat ja pelastuksen evankeliumi on levinnyt kaikkialle maailmaan hajaannuksista ja opinsuunnista huolimatta. Eikö tässä olisikin Historiallisen Elokuvan ja tarinan paikka  sekä suuren ihmettelyn aihetta vielä jälkipolvienkin ihmetelyäviksi?? :icon_rolleyes: Ystävät Foorumilaiset jos ja kun teillä on jokaisella jotakin kerrottavaa esim Paavalista ja lähetysmatkoista ja Kristillisyydestä jopa kautta aikojen niin ehdotan että asiaa ruodittaisiin tietämyksen valossa ja sen varjossa.  :) Raamatunhistoria ja sen kertomukset ovat kiehtovia tarinoita täynnä. Käyvät varmasti opetuksista tähänkin päivään.  :039: :eusa_clap: Terveisin ja Joulun Odotuksin siunausta kaikille säädyille ja koko kansakunnalle joka valmistautuu JOULUN viettohon 2013.. :kahvi:

Poissa PekkaV

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 10432

   Kiitos samoin! Iloista Vapahtajamme Kristuksen syntymäjuhlan odotusta!


Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 18466

Poissa malla

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 15518
Kiitos myös tästä ketjusta.