Keskustelu > Seuratupa

Paasto

(1/14) > >>

Leena:
Mami muistaakseni päätti ristinmerkkikeskustelun kertomalla käyneensä tuhkakeskiviikon messussa, ja meinasin laittaa tämän sinne, mutta huomasin että menee hieman pitkälle aloitetusta aiheesta. Kuin te elätte paaston, minä en pitkään edes tiennyt mikä se on. Sitten huomasin että messusävelistö poikkeaa totutuista. Suomenruottalaiset harrastavat jotakin "sju veckor utan"juttuja, siis jättävät paaston ajaksi jotakin elämään uinutta mutta lähinnä hälinää aiheuttavaa pois, vaikka salkkarit tai no, vaahtokarkit....  Tietty on nämä oikean paaston mitat annettu, vangitut vapauteen ja niinedelleen, mutta merkitseekö se mitään konkreettista - myönnetään että minulle ei, ja mietin voisiko sentään.

Ortodokseille siihen kuluu tietenkin nämä ruokajutut, ei lihaa, alkoholia eikä makeisia, ja homma kiristyykin loppua kohti, tietääkseni, mutta siihen sisältyy muutakin, synnintunnustuksella käynti, ripistä olen jo voivotellut riittämiin muualla. 

Niin, siis, mietin voisiko sentään. Kun konkreettinen joskus tukee noita abstraktimpia juttuja, sanotaan.

mt:
Paastossa minä pidättäydyn jostain minulle tärkeästä. Se kehittää minua.

Paastoan paastosta.

Miks' järjen orja! vaivaat
Itsiäs hukkaan aivan?
Tullaksees hurskahaksi,
Ja vihdoin autuaksi.

Täs' järjen tieto kaikki
On sula petos ratki.
Ehk' moni tyhmäst sitä
Salaiseks' tiedoks' kiittää.

Ei tunnon vaivat auta,
Eik' syntyy tukahuta
Puhdistuksien tulet,
Kuin moni väärin luulee.

Mitk' ovat katumiset,
Kosk' uskoo puuttuu niisä?
Peräti kuoret kovat
Ne ytimetä ovat.

Ei maan pääll' tieto mikään
Niit' sanoi käsit' ikään:
Jumala lihasamme
On kuollut siasamme.
(Sionin virret, Ruotsista Suomeksi käätyt, 113:1-5. 1849)

Mt


karjalaisenkyösti:

--- Lainaus ---Niin, siis, mietin voisiko sentään. Kun konkreettinen joskus tukee noita abstraktimpia juttuja, sanotaan.
--- Lainaus päättyy ---

Kuten jo viittasit Raamatun kertomaan oikeaan paastoon, eli ihmisten auttamiseen, niin eräs vaihtoehto on yhdistää tuo auttamispuoli ja ruoasta kieltäytyminen taikka ruoan yksikertaistaminen.
VIHJE: Tee yksinkertaisemmaksi / tee edullisemmaksi ruokavaliotasi paastonajaksi ja laita säästyneet varat jonkun humanitäärisen järjestön kautta Haitin katastrofin uhreille.
Tuo ei ole aivan helppu juttu, vaan ei se mikään mahdotonkaan ole. Vaatii vain vähän itsekuria.
Itseäni kehun ja korostan, että itse (joskin pienellä volyymilla) olen tuota jo jonkin aikaa harrastanut.
Yhtään ei tule paha mieli ja raha menee varmasti hyvään tarkoitukseen.

Sadeaika tietääkseni on jo Haitissa alkanut ja ihmisiä tästä johtuen kuolee, kun ei ole suojia kaikille.

Leena:

--- Lainaus käyttäjältä: karjalaisenkyösti - 04.03.10 - klo:20:47 ---Kuten jo viittasit Raamatun kertomaan oikeaan paastoon, eli ihmisten auttamiseen, niin eräs vaihtoehto on yhdistää tuo auttamispuoli ja ruoasta kieltäytyminen taikka ruoan yksikertaistaminen.
VIHJE: Tee yksinkertaisemmaksi / tee edullisemmaksi ruokavaliotasi paastonajaksi ja laita säästyneet varat jonkun humanitäärisen järjestön kautta Haitin katastrofin uhreille


--- Lainaus päättyy ---
Tuo on muuten hyvä; mutta kun olen taloudellisesti vähän tiukilla niin ruoka on jo aika yksinkertaista ja ennen muuta halpaa, eli juuri sitä makkararuokalinjaa. melkein on että tästä yksinkertaistaminen nostaa niitä ruokakuluja, niin hullua kuin se onkin. Ajatus on silti niin hyvä, että käydäänpä kaikki läpi.  Tuo on ruokapaaston järjellinen muoto, minusta.

Joskus miketin että olisiko minun "sju veckor utan" vaikka sitä että jättäisin kirjoittelun tänne vähemmälle, tähän melkein kehittyy riippuvuus, eikä kaikki varmaan ole ollut tarpeellista. No, eipä sitä aina ehdikään...

Salis:
Paastosta on keskusteltu jo aiemminkin. Olen kokeillut paastoa eli ruoasta pidättäytymistä jonkun kerran. Paaston alku on vaikea, koska päätä alkaa särkeä, kun energiaa ei ole käytössä. Päänsärky loppuu ja noin viikon verran pystyy hedelmämehulla elämään hyvinkin sekä käymään töissä. Toinen viikko onkin sitten jo koettelemus. Enkä oikeastaan tiedä, mitä järkeä paastossa on. Paasto on etenkin vanhemmille ihmisille riski. Vanhukset eivät pysty syömään riittävästi ja paasto rapauttaisi nopeasti kunnon. Paastoaika ei liity lainkaan suomalaiseen perinteeseen vaan on lähtöisin Lähi-Idän uskonnoista.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta