Kirjoittaja Aihe: Mitä mieltä olette?  (Luettu 12690 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22113
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #45 : 20.10.21 - klo:10:22 »
Mutta ymmärtänen, että voi tuntua kiusalliselta olla "näyttelyesineenä", eli herättää kiinnostusta vain poikkeavan piirteensä takia.

Minulla on tuosta kokemus. Olin pikkupoikana perheeni mukana vieraana afrikkalaisessa perheessä seudulla, jossa ei eurooppalaisperäistä väkeä juuri käynyt. Kylläpä minua ja siskojani tiirailtiin uteliaasti paaluaitauksen raoista! En muista olleeni kiusaantunut, mutta hiukan hämmentynyt. Linkin kuvasta näkee, että ihonvärillä ei tuohon aikaan ollut minulle mitään väliä.

https://i.media.fi/incoming/2709337.jpg/alternates/FREE_1440/2709337.jpg

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #46 : 20.10.21 - klo:16:36 »
Herodes osoitetaan lapsia surmauttavaksi styrangiksi ja murjaanien kuninkaan kerrotaan olevan hyviltä tunnettu ja kaivattu. Minusta tämä on pikemminkin rasisminvastaista. Jos pitää kasvojen tummentamista rasismina, se kertoo minusta, että pitää mustaa ihoa halventavana. Eikö juuri se olisi rasismia?
Toisaalta kasvojen tummentaminen on kulttuurista omimista. Postkolonialistisen teorian alueelta termin käyttö on laajentunut muihinkin suhteisiin. Esimerkiksi heteroseksuaalinen nainen ei saa teatterissa näytellä lesbonaista tai fyysisesti vammaton esiintyä vammaisen roolissa. Etuoikeutettuun ryhmään kuuluva kirjailija ei saa käsitellä alistettujen identiteettien kokemuksia. Kiellettyä on myös kasvojen mustaaminen eli blackface -meikki, joka Suomessa tunnetaan tiernapojista.

Lähde

Kulttuurinen omiminen https://fi.wikipedia.org/wiki/Kulttuurinen_omiminen

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22113
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #47 : 20.10.21 - klo:16:46 »
Etuoikeutettuun ryhmään kuuluva kirjailija ei saa käsitellä alistettujen identiteettien kokemuksia. Kiellettyä on myös kasvojen mustaaminen eli blackface-meikki, joka Suomessa tunnetaan tiernapojista.

Paheksuminen on eri asia kuin kieltäminen.

Yksi kulttuurin tärkeistä tehtävistä on eläytyä alistettujen kokemuksiin ja niiden nostaminen yleiseen tietoisuuteen. Empatiaa ei tule kieltää kulttuurisena omimisena.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #48 : 20.10.21 - klo:18:53 »
Paheksuminen on eri asia kuin kieltäminen.

Yksi kulttuurin tärkeistä tehtävistä on eläytyä alistettujen kokemuksiin ja niiden nostaminen yleiseen tietoisuuteen. Empatiaa ei tule kieltää kulttuurisena omimisena.
Tiernasäätiö tuntee vastuunsa ja on päättänyt "että sen järjestämissä tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvojen mustaamista ei sallita ja suosittelee kaikille muillekin, että Murjaanien kuninkaan roolihahmon esittäjällä on tumma vaatetus ja parta tai kasvojen alaosa mustattu vain nenän alapuolelta vanhan perinteen mukaisesti tai muuten siten, että rasistiseen blackface’iin ei viitata."

Lähde

Tiernasäätiön kannanotto Murjaanien kuninkaasta https://www.tiernakaupunki.fi/4

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22113
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #49 : 20.10.21 - klo:20:25 »
Luulen, että luonnostaan tummaihoisen laulajan saaminen murjaanin osaan onnistuu helposti monella paikkakunnalla.

Poissa PekkaV

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 10406
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #50 : 22.10.21 - klo:06:35 »

   
Minua on ruvennut ärsyttämään vähemmistöjen yliedustus televisiossa varsinkin sen mainoksissa, mutta myös ohjelmissa. Minkälaisen maailmakuvan syötämme lapsilemme ja heidän lapsilleen. Onko kohtalotovereita?   Jeesus hylkäsi 99 ja lähti etsimään yhtä kadonnutta.Nyt ei ole vähääkään siitä kysymys, vaan 99 on nyt 50 ja 1 on myös 50. Kumman puolen Jeesus nyt pelastaa?   Vähemmistöt ovat siis enemmistö televisiossa. Maailmankuvan muodostajia ovat ensisijaisesti lasten omat vanhemmat. Televisio ruokkii, mutta edelleenkin lasten ajankäyttöön sisältyy paljon muuta. Television tehtävä on on antaa impulsseja. Siinä vähemmistöjen aseman nostaminen tuottaa kasvatukseen monipuolisuutta, tasapainoittaa "yhteiseen, hyvään, oikeaan ja kiiltokuvamaiseen käsitykseen maailmasta" -kuvastoa tuomalla  siihen väriä.

Jeesus on pelastanut puolet. Nyt Hän pelastaa myös toisen puolen. Jeesus pelastaa kaikki.

Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #51 : 22.10.21 - klo:13:44 »
Saamelaisten vouhotus kulttuurinsa omimisesta kalahti omaan nilkkaan.  :003:

"Saamelaiset somevaikuttajat hakevat huomiota ja julkisuutta - ja sitä he saavat mukaloukkaantumalla kulttuurisesta omimisesta. Media taatusti haastattelee. Samalla nämä henkilöt tuhoavat saamelaisten elinkeinoa. Muutama hyötyy, useat kärsivät. Kuka omii mitäkin? Häpeällistä."

Lähde

Turistit eivät enää uskalla ostaa saamelaiskäsitöitä – näin tähän on tultu
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/5aba2fdb-6ba2-412b-afc1-8a6ba70cc2a6

Poissa Viisveisaaja

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 8430
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #52 : 22.10.21 - klo:14:54 »
Ruottissa ollessani, niin suurimmat rasistit oli suomalaiset ja muualta tulleet yleensäkin.
Kyllä ruottalaisia vihattiin ja niistä puhuttiin rumasti, varsinkin suomalaiset.

Useamman kerran olen ollut suomalisen työporukan kanssa jossain ulkomailla työssä, niin heti ne alkaa arvostelemaan pilkaten sitä kulttuuria, ruokaa, sosiaalista käyttäytymistä ja ihmisiä.
Sitten jos on joku köyhempi valtio, niin alkaa se kun ne on niin tyhmiä.

En nyt sano suomalaisten siltikään olevan sen rasistisempia kuin muutkaan, mutta rasismi elää kyllä kaikissa ja voimakkaasti ja siksi maahanmuutto ei onnistu, ei onnistu kotiuttaminen ja ei lopu rasismi, niin se vaan on.

Tämä vallalla oleva kansojen liikehdintä ja sekoittuminen ei tule onnistumaan.
Se on nähty aiemmin ja se tullaan taas näkemään.
Tulee sekavioliittoja ja todetaan sitten, että ei se toiminutkaan, kun tuli kulttuurista johtuvaa ongelmaa.

Kyllä ihanne olisi, että kaikki voisivat asua omissa maissaan, mutta sehän ei ole mahdollista, varmaan yhtä mahdotonta kuin saada erikansallisuudet elämään yhdessä.

Hyvä ohjelma tuli suomesta karkoitetuist, äh ei kun evakkolapsista ja siitä kuinka heidän oli vaikeaa tulla Suomeen, mutta kun olivat tulleet takaisin, niin he huomasivat sen olleet oikea ratkaisu, kun he ovat suomalaisia.

No varmaan joku voi ajatella, että onhan Suomessa tataareja ja juutalaisia ja vaikka mustalaisia ja elvät meidän kanssa sulassa sovussa, mutta elävätkö, vai elävätkö omissa erityisissä yhteisöissään haluamatta sopeutua suomalaisuuteen kaikkinensa?
Kaikki valta tekoälylle!

Poissa Viisveisaaja

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 8430
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #53 : 22.10.21 - klo:15:33 »
Mistä sitten rasismi kumpuaa.
No tietysti pelosta ainakin.
Voi olla tietysti, että joillain huonoja kokemuksia ulkomailla ollessa tai ulkomaalaiselta kotomaassa.

Eiköhän se erilaisuuden pelko ole mikä pelottaa ja saa reagoimaan ja pelko uhasta, että menetän jotain?
Ehkä omasuhtaumisen pelko on yksi mikä saa reagoimaan kohtaamiseen, ei oikein ole osannut jäsennellä miten tässä nyt pitäisi tuon erilaisen kanssa?

Oikeestihan sitä erilaisuutta ei normi ihmisissä nyt niin paljoa ole.
Tavan kansan pariin, kun menee missä maassa vaan, niin samanlaisia ihmiset ovat hyvin pitkälle. Tuntevat samalla tavalla ja reagoivat asioihin hyvin yleismaallisesti tai siis samalla tavalla olivat sitten mistä vaan.

Ihmiset on aika samanlaisia.
-Pahoja hedelmiä on myös kaikissa hedelmäpuissa, kuten kansoissakin. Se että joku kansa kansana olisi pyhempi kuin toinen ja siksi eroteltava huonommaksi on ikävää. Vaikka Pohjois Korea esimerkiksi on monessa raaka kansalaisiaan kohtaan, niin koko kansaa en lukisi raa aksi.
Tai Mexikossa huumesodat, niin eihän se ole koko kansa, kun siellä tappelee ja rötöstelee, mutta helposti jos joku sanoo olevansa Pohjois koreasta tai Meksikosta, niin kyllä siinä ottaa askeleen taakse päin.

Rasismiin voisi olla hyvä lääke asenteessa joka Jeesuksella oli, kun pesi opetuslasten tai siis vanhojen ukkojen jalat. Eihän ne nyt ihan lapsia olleet enään.
Myöskin herännäisyyden vierelläkulkeminen voisi olla hyvää asennetta.
Vaikkakin olen sitä mieltä, että en ole ihmisiä vastaan ja voin pestä jalat henkilöön katsomatta, mutta en silti ole sinisilmäinen typerää maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan, vaikka rasismia en hyväksy.
« Viimeksi muokattu: 22.10.21 - klo:15:45 kirjoittanut Viisveisaaja »
Kaikki valta tekoälylle!

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 22113
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #54 : 22.10.21 - klo:16:03 »
Pahoja hedelmiä on myös kaikissa hedelmäpuissa, kuten kansoissakin.

Taitaa olla inhimillistä, että 'toiset' koetaan yhtenäisempänä ryhmänä kuin 'omat'. Kun joku 'niistä' toimii väärin, sanotaan helposti, että sellaisiahan ne kaikki ovat. Omien joukossa törppöilevät ovat aina yksittäistapauksia.

Poissa PekkaV

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 10406
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #55 : 23.10.21 - klo:05:45 »

   Se on se "verkosto". Verkossa ollaan kuin kala.

 On verkostoiduttu. Saaliita saadaan. Me olemme verkko. Auta armias häntä, joka verkkoomme tarttuu. Se on menoa. Se on kuolemaksi. Saaliiksi joutuu. Ellei ole alimittainen ja juuri uinut, että vielä elää, voi päätyä vapauteen.

 Jeesus on ihmisten kalastaja. Hänen saaliinaan on turvassa. Piru on merrassa, kun turva alkaa tympiä. Siitä vaan sitten lähdetään uiskentelemaan vapaille vesille. On se jännää - aikansa. Vapaus on huumetta kuten uskonto.

 Kristus on Tie. "Ristin raitilla raidat surevat." Kankaan kaunista Katriinaa. Ristin Tie on kärsimyksen. Ah, mitä vaivaa vastusta saa matkalainen täällä kohdata.
Jeesuksen helmassa on hyvä olla. Tyytykäämme siihen. Jeesus kalastajana, ihminen saaliina. Herramme saaliina on matkamme määrä. Tämä ajallinen häärä ottaa oman aikansa.

Kilvoitellen voittoon
          Jeesuksen verkkoon

Tervetuloa talkoisiin Vaasaan! Herättäjäjuhlat rakennetaan yhdessä toimien. Juhlien onnistumiseksi tarvitsemme n. 1000 talkoolaista eri tehtäviin. Sellaisia ovat muun muassa juhla-alueen rakentaminen ja purkaminen, kahvioiden ja grillien toiminta, liiken ...

https://herattajajuhlat.fi/talkoot2024

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 33833
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #56 : 23.10.21 - klo:10:56 »
Verkkoja on useita. On netti-verkosto johon voi sotkeutua.
On turvaverkko, johon yhdistyy salaisin langoin.

Verkkonsa kannattaa valita, kiinnijäämisen pelossa.
Toisaalta kovin ohut verkko saattaa helposti revetä.

Ohuelta näyttävä hämähäkinverkko on suhteessa kai kaikkein vahvin, ja kaunein.
Mutta myös vaarallinen.

En ole antautunut helposti verkkoon, olen itsepäinen ja se on monien mielestä paha.
Kristukselle antauduin täysin. Hän ohjasi minut avaralle paikalle josta näkyy kauas.
Tämäkin lienee ylpeyttä, joistakin. He vaativat tietylaista todistusta.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)

Poissa vn

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 21732
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #57 : 23.10.21 - klo:14:05 »
Jos minun mielipidettä kysytään, niin täällä on hienoja viisaita ajatuksia verkoista ja verkostoista,
en osaa mitään lisätä, enkä halua ottaa mitään pois...pistää miettimään...

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 4837
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #58 : 23.10.21 - klo:15:17 »
Kristukselle antauduin täysin.
Kristukselle täysin antautuminen on epätyypillistä körtille, sillä se ei mahdu arkaan ja ikävöivään uskoon eikä pienellä paikalla olevan alatien maan matosen mieleen.  :eusa_pray:

Poissa Riitta-mummi

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 33833
Vs: Mitä mieltä olette?
« Vastaus #59 : 23.10.21 - klo:16:01 »
Körtti ei arvostele toisten uskoa.

39 v sitten en ollut körtti. Olin suuri syntinen Kristuksen jalkojen juuressa.
Elämän näen pientareelle piirtyvän...
Lopulla matkaa ikäväni ymmärrän;
Ihmisen on määrä kotiin päästä kerran      (Kaija Pispa)