Keskustelu > Seuratupa

kirkko ja valtio

<< < (4/5) > >>

jude:
Tulin eilen keskustelleeksi erään eteläafrikkalaisen miehen kanssa, joka kertoi mielenkiintoisesta kirkollisveronkeruumallista:

Kanadassa on kuulemma seurakunta, joka pysyy pystyssä niin, että seurakuntalaisten sunnuntaisin maksaman avustuksen määrä merkitään kunkin kohdalta tarkasti ylös, jokaiselta siis erikseen. Kaikki "tulot" laitetaan sitten jollekin korkeakorkoiselle tilille, ja koroilla maksetaan pappien palkat, kiinteistön ylläpito ynnä muu. Vuoden lopussa kaikki saavat sitten maksamansa rahat takaisin kokonaisuudessaan.

Olisiko tässä vastaus niille, jotka kritisoivat kirkon ja valtion yhteyttä nimenomaan veronkeruuluvan takia?

Teme:
Jos tuollainen malli tulee yhteenkin seurakuntaan, niin minä häivyn siitä samalla sekunnilla. Siellä lähes 100% varmuudella ekassa kriisitilanteessa aletaan katsomaan, kuka on maksanut mitäkin ja katselemaan verkotiedoista, onko maksanut 10% tuloista.  Ja jos ei ole, niin sitten aletaan painostamaan hengellisesti. Näin pessimisti olen sillä kokemuksella, mitä olen vapaissa suunnissa pyörinyt.

Kriisitilanteeksi riittää esim. yksittäisen ulkopuolisen pitämän tilaisuuden kolehtikertymän jääminen liian pieneksi. (*) Tai kun jostain syystä - ihan sama mistä - seurakunnan porukka ei kasvakkaan budjetoinnin mukaan antamaan niitä varoja (*). Tai devalvaatio nostaa kirkkorakennuksen lainan määrää 150% (*).

Joten...

Teme

(*) Tosi tilanne

llwyd:

--- Lainaus käyttäjältä: "Pena" ---Tarkoitatko, että kirkko pitää kokoomuksen jotenkin vielä kiinni vanhoissa tunnuksissaan - koti, uskonto ja isänmaa - eikä päästä ihan kokonaan lipsumaan tuotanto, kulutus ja kilpailu -linjalle?
--- Lainaus päättyy ---


Eiköhän kokoomus ole jo täysin markkinaliberaali puolue, jossa sen perinteiset arvot pölyttyvät jossakin vitriinissä ullakolla. Ei pääoma kysy missä maassa sillä korkein tuotto on...

Noin muuten epäilisin yksityistetyn kirkon nopeastikin lipuvan konservatiiviseen ja ahtaaseen suuntaan. Ei silti että erityisesti pitäisin tästä nykykirkosta, joka minusta on täysin hahmoton ja radikaalin armon sanomasta jatkuvasti lipsuva. Kai sitä pitää vain jotenkin kestää Herättäjä-Yhdistyksen tausta-organisaationa (hymiö).

Hölkänen:
Riippuu päivästä, miten kysymykseen suhtaudun... Toisinaan olen että "hiivattiin koko laitos", mutta toisinaan taas jaksan uskoa, että ilman kansankirkkoa asiat olisivat paljon huonommin.

Ainakin valtionkirkon ja valtion välillä saisi olla enemmän dialogia. Nyt kirkossa tunnutaan olevan liikaa siinä luulossa, että ollaan valtion omatunto... Valtio saisi pontevammin valvoa myös kirkkoa ja muistuttaa sitä sopivan käyttäytymisen rajoista. Eihän teologi sen pyhempi tai erehtymättömämpi ole kuin kansanedustaja?

Johannes:

--- Lainaus käyttäjältä: "myyräpartio" ---Voihan lollerskates, tämä on tosi hyvää argumentointia. Ja monikohan näistäkin päivistä oli juhlapäiviä jo ennen kristinuskon syntyä?
--- Lainaus päättyy ---


Juhlapäiviä ovat useampikin varmasti olleet, joulu taitaa olla kuuluisin, mille auringonjumalalle se nyt oli pyhitettykään, en muista. Kuitenkin tuskin ne enää tänä päivänä olisivat juhlapäiviä ilman kirkon vaikutusta. En ole ainakaan kuullut, että vaikkpa Suomessa kansanedustajat puoltaisivat joulun säilyttämistä vapaapäivänä, koska se on tärkeää jonkun pakanajumalan lepyttämiseksi. Kyllä niiden asema on pitkälle kiitollisuudenvelassa kirkolle, olivatpa ne sitten kuinka maallistuneita tahansa.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta