Körttifoorumi

Keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Kalistaja - 27.06.18 - klo:15:16

Otsikko: Jälkipeliä
Kirjoitti: Kalistaja - 27.06.18 - klo:15:16


      Juhlaoppaan ja muiden kirjallisten lähteiden perusteella lähitulevilla herättäjäjuhlilla Tampereella tullaan pelaamaan jälkipeliä. Tässä tämänhetkisessä herännäisyyden olemistilanteessa pikemminkin olisi ehki viisasta, että energia, katse ja toivo suunnataan tulevaisuuteen. Siinä riittää haastetta, huolta ja murhetta ihan kylliksi. :kahvi:
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Riitta-mummi - 27.06.18 - klo:16:37
Ehkä körttisten tulevaisuus on ' kirkko-körttisinä'. Jos vaikka perinteisistä kokoontumisista jouduttaisiin kökkäporukan puuttuessa luopumaan, niin usko alhaalla kulkevaan Kristukseen säilyy.

Ne, jotka eivät mitään luule olevansa, edes uskovaisen nimeä kantaa, kaikki tarvitsevaiset, löytävät Hänet kirkon palveluksista ja ehtoollisesta.

Myös jälkeläisille on suotavaa kertoa Jeesuksen merkityksestä. Itse he sitten tietään etsivät, ja aikanaan ovi heille, esirukousten lapsillekin, avataan.

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 27.06.18 - klo:17:17

   Ei Kalistaja sitä tarkoittanut.

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Kalistaja - 27.06.18 - klo:17:41
   Ei Kalistaja sitä tarkoittanut.


En niin.
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Riitta-mummi - 27.06.18 - klo:17:55
Jotain sisäpiirin juttuja sitten ?

Mitäpäs minä niistä.       :014:
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Kalistaja - 27.06.18 - klo:18:23
Jotain sisäpiirin juttuja sitten ?

Mitäpäs minä niistä.       :014:


Kuinkas se  minulta nyt sisäpiirin sanomaa olisi? Kaikille se on tarkoitettu.  Jatkan keskustelua tästä aiheesta vaikka sitten kun olet(te) juhlaoppaasta plaraamisen ja pohdiskelujen jälkeen löytäneet sen mitä tarkoitin. Olen nyt vähän salaperäinen, PekkaV tosin taitaa aavistaa jotain... :kahvi:
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 27.06.18 - klo:18:25

   ... vuosi 1918 ...

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Kalistaja - 27.06.18 - klo:18:37
   ... vuosi 1918 ...Sepä se.

Noin yleensäkin. Kun nostetaan tikun nokkaan ihminen ja aika, niin ei välttämättä mietitä sitä mitkä olivat ihmisen vaihtoehdot olemiselle ja tekemiselle.

Itsenäisyys on iloinen asia.

Ja herännäisyydessä on mielestäni nyt erityisesti katsottava energeettisesti ja osaavasti (lähi)tuleviin vuosiin. Muuten hukka perii. :kahvi:
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 27.06.18 - klo:18:40

   Ymmärrän, Kalistaja, näkökulmasi, kun tiedän sinut tiukkana pohojalaasen molskiperinteen vaalijana.

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Kalistaja - 27.06.18 - klo:18:55
   Ymmärrän, Kalistaja, näkökulmasi, kun tiedän sinut tiukkana pohojalaasen molskiperinteen vaalijana.
Haaste, huoli ja murhe (lähi)tulevaisuudesta herännäisyyden lisäksi on tosin muun muassa myös painilla. Lisenssipainijoiden määrä on vähentynyt hurjasti viimeisimmän viiden vuoden aikana maassamme. Tiedän joidenkin paini-ihmisten ( ja totta, Etelä-Pohjanmaalla ) tekevän jo töitä sen eteen, että maastamme löytyy (menestys)painijoita myös jatkossa. Ajat  ovat ihan oikeasti haasteelliset monella alalla ja monessa asiassa. Kohta millä tahansa elämänalueella tehdään asioita lyhytnäköisesti ja pop-up -tyyppisesti, ellei... :kahvi:
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 28.06.18 - klo:05:13

   ... toimeen tartuta. Tietäisin vaan mikä se on se toimi.
En minä valinnut tietä, vaan tie valitsi minut. (Saarikoski)

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Pena - 28.06.18 - klo:05:58
Tavoitteiden asettaminen tapahtuu erään mallin mukaan niin, että ensin hahmotellaan, millainen on lopullinen päämäärä. Sitten pohditaan, mitä pitäisi saada aikaan vaikkapa kymmenessä vuodessa. Mihin pitäisi yhdessä vuodessa edetä? Mikä olisi kuukauden tavoite, mikä viikon...

Sitten tehdään se tämän päivän osuus ja huomenna huomisen.
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 29.06.18 - klo:04:08

   

Jotain sisäpiirin juttuja sitten ?

Mitäpäs minä niistä.       :014:Tampereen tuomiokirkon konsertissa virsiä ja työväenlauluja – "Täysin palkein ja hyvässä sovussa"
26.06.2018 09:15 - Kotimaa24 | Kulttuuri
https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/tampereen-tuomiokirkon-konsertissa-virsia-ja-tyovaenlauluja-taysin-palkein-ja-hyvassa-sovussa/

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.06.18 - klo:08:23
Jaa tätä. Hienosti on huomioitu 100 vuotta sitten tapahtumat Tampereella.
On aika ymmärtää ja lyödä sovun kättä.

Ajattelin kai vuosikokous-asioita.
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Riitta-mummi - 29.06.18 - klo:08:26
Edellisten päälle tämä virsi:

https://www.youtube.com/watch?v=rxbi7WSbXXY
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Pena - 29.06.18 - klo:08:41
Toivottavasti Kalistajan kannan takana ei ole ’lapualainen’ ajatus, että valkoiset voittivat vuonna 1918 ja punaiset pitäkööt mölyt mahassaan. Sovinto ei ole vaientamista vaan sanoittamista ja kuulemista, ymmärtämistä.
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 29.06.18 - klo:10:17

   Kalistaja on varmaan reportterityössään, kun ei vastaa. Minä epäilen, että juuri 'lapualainen' on Kalistajan kanta.
Meidän 'sotamiehemme' tietysti peesaa. Me, Pena olemme taiteilijoita. Rintamalla poljemme miinat. Pohojalaaset johtaa joukot tulimyrskyä päin ja urhoudessaan vievät taistelun voittoon.

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Kalistaja - 29.06.18 - klo:15:56

Kysymys on  siitä, että kun otetaan joku asia - kuten vaikkapa vuosi 1918 - näyttävästi esiin, unohdetaan vaihtoehdot. Ei kyetä enää asettumaan siihen tilanteeseen, mikä aikoinaan oli. En ole punainen, en valkoinen, en ole myöskään minkään puolueen jäsen. Mutta pidän hassuna ja hölmönä sitä, että herännäisyydessä juuri silloin keskitytään jälkipeliin, kun olisi ihan oikeasti syytä katsoa tulevaisuuteen. Moni 100 - vuotias, ja/tai 150 - vuotias körttiläinen, katsoo juhlia nyt vähän sivusta. He ovat sivussa, kun he tiedostavat, että 2000-vuotista puhetta ei enää kuulu. Kun ei monellakaan puhujalla ole kykyä/ tahtoa mennä ytimeen.

EI peesaamisella mihinkään päästä, tarvitaan väkeviä kannanottoja ja pohjustavia tekoja tulevaisuuden suhteen. Niitä ei nyt ole. :kahvi:
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Pena - 29.06.18 - klo:16:24
Uskoisin, että monessa seurapuheessa tullaan vetämään vuoden 1918 tapahtumista osuvia liittymiä oman aikamme vastakkainasetteluihin ja tulevaisuudennäkymiin. Historiasta voi oppia. Uskon myös, että näistä linjauksista päästään myös hengellisen elämän ja uskon kysymyksiin. Vastaukset saamme Jumalalta. Huolemme juhlien onnistumisesta voimme toki kantaa Hänelle jo etukäteen.
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: öppiäinen - 29.06.18 - klo:16:26
Meidän 'sotamiehemme' tietysti peesaa. Me, Pena olemme taiteilijoita.

En ole sotamies enkä taiteilija, vaan analyytikko, ja sellaisena kannatan märehtimistä ja menneiden kaiveluja. Historiaa kannattaa pysähtyä miettimään ja ottaa siitä opikseen, jotta ei tulevaisuudessa kerta toisensa jälkeen toistaisi samoja virheitä, löisi päätään samaan seinään.

Jos tuntee sympatiaa jompaakumpaa osapuolta kohtaan niin voi miettiä, mitä siinä tilanteessa, niillä tiedoilla, sen sympatiseeraamansa osapuolen edustajana olisi voinut tehdä toisin eli paremmin. Vaikeaa se tietenkin on, etenkin tuo miten tavoittaa se, miltä maailma silloin näytti. Mutta luulisin, että oli aika mikä tahansa, vaarallisinta on demonisoida toinen ihmisryhmä ja olla mielestään varma siitä, mitä "ne" ajattelevat ja millä motiiveilla toimivat.

(Kun kirjoitin, niin väliin ilmestyi tuo Penan viesti, johon en ota kantaa kun en sitä ehtinyt nähdä.)
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 29.06.18 - klo:17:37


 Uskoisin, että monessa seurapuheessa tullaan vetämään vuoden 1918 tapahtumista osuvia liittymiä oman aikamme vastakkainasetteluihin ja tulevaisuudennäkymiin. Historiasta voi oppia. Uskon myös, että näistä linjauksista päästään myös hengellisen elämän ja uskon kysymyksiin. Vastaukset saamme Jumalalta. Huolemme juhlien onnistumisesta voimme toki kantaa Hänelle jo etukäteen.   Puukkojunkkariperinne-enemmistöinen juhlakansa osallistunee keskusteluun vaikenemalla.Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: PekkaV - 29.06.18 - klo:17:54


 Uskoisin, että monessa seurapuheessa tullaan vetämään vuoden 1918 tapahtumista osuvia liittymiä oman aikamme vastakkainasetteluihin ja tulevaisuudennäkymiin. Historiasta voi oppia. Uskon myös, että näistä linjauksista päästään myös hengellisen elämän ja uskon kysymyksiin. Vastaukset saamme Jumalalta. Huolemme juhlien onnistumisesta voimme toki kantaa Hänelle jo etukäteen.   Puukkojunkkariperinne-enemmistöinen juhlakansa osallistunee keskusteluun vaikenemalla. Heitä hevettää. Eivät he siitä yli pääse. Aika kuittaa minkä kuittaa. Missä selvittelyn ja villasella painamisen raja kulkee? Toisaalta: eivätkö tapahtumat ole tiedossa? Eivätkö ne ole jo selvitetyt? Muistelen Jaakko Löytyn  puheessaan Lahden herättäjäjuhlilla todenneen kansalaissodan arpien vaikuttavan yhä kylissä ja aitovierillä. - Mutta eihän tapahtunutta voi muuksi muuttaa. Voin kuvitella itse kunkin tutkailevan sisimmässään, mitä tuntee ja ajattelee naapuristaan rintaman toisella puolella. Mutta kun emme me eivätkä isämme, äitimme olleet siellä. Mikä velvollisuus meillä on 100 vuotta sitten eläneiden sotkuja selvittää!? Kyllähän asenteet periytyvät. Sen verran kai sitten on syytä "tehdä sovinto".

Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Bengt Sandberg - 29.06.18 - klo:18:10
EI peesaamisella mihinkään päästä, tarvitaan väkeviä kannanottoja ja pohjustavia tekoja tulevaisuuden suhteen. Niitä ei nyt ole. :kahvi:

Oletko kapina henkinen, nykyisen herännäisyyden suhteen?

 :icon_wink:
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Pena - 29.06.18 - klo:18:12
Onhan juhlakansassa vläräleukainenkin puoli, joka ei jätä hyvän keskustelun mahdollisuutta käyttämättä. Liekö venkoileminen sitten sen sovinnollisempaa?
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: 1944 - 29.06.18 - klo:19:11
Sen verran vaan, että jälkipelissä ei kannata jälkiviisautta harjoittaa. En ole ollenkaan innostunut juhlista, jos siellä jokainen puhuja vetää esiin sukunsa kokemat vääryydet. Nythän ollaan tappion paikalla, että tiedä mitä tapahtuu.
Yksikin tutkija tässä hiljattain veti mutkat suoriksi ja totesi tutkimustaan arvosteleville, että "se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa".
Minulle riittäisi se, että seurapuhuja kotoisella tavallaan kertoilisi esi-isistään ja -äideistään, körttejähän he olivat. Tämmöiseen on totuttu.
Otsikko: Vs: Jälkipeliä
Kirjoitti: Viisveisaaja - 29.06.18 - klo:21:21
Sen verran vaan, että jälkipelissä ei kannata jälkiviisautta harjoittaa. En ole ollenkaan innostunut juhlista, jos siellä jokainen puhuja vetää esiin sukunsa kokemat vääryydet. Nythän ollaan tappion paikalla, että tiedä mitä tapahtuu.
Yksikin tutkija tässä hiljattain veti mutkat suoriksi ja totesi tutkimustaan arvosteleville, että "se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa".
Minulle riittäisi se, että seurapuhuja kotoisella tavallaan kertoilisi esi-isistään ja -äideistään, körttejähän he olivat. Tämmöiseen on totuttu.

Katoin yhden telkkuohjelman jossa yksi valkoinen isoisoisoäiti tai joku totesi, ne punaisethan oli eläimiä ja hänen vihansa pysäytti.
En olisi uskonut sellaista raivoa ja totaalista tappomieltä tulevan vanhalta ihmiseltä vastaan.

Nykyäänähän me ollaan suvaitsevaisia ja emme ymmärrä näitä ääriajattelijoita, jotka saavat sotia ja konflikteja rajuimmalla tavalla aikaan.

Siis itte juttuun, toteaisin vähillä tietämyksilläni, että emmehän me tiedä mitään niistä tunnoista pelkoineen ja ihmisen puollustusmekanismeineen mitään mitä silloin oli.

Koitetaan me rakentaa rauhaa ja äkisti ottaa kantaa, kun joku ääri tyyppi alkaa meosomaan, ettei hän saa kannatusta liikaa ja tunteen ei järjen ääni voittaisi.