Suomen ruotsinkieliset ovat mielestäni aina ymmärtäneet isänmaan arvon, eivätkä ole olleet ns liian svennomaaneja.
Juuri näin! Suomenruotsalaiset (ruots. finlandssvenskar), jotka ovat ovat geneettisesti ruotsalaisia ja jaloa kansaa, toivat 1100-luvulla esi-isillemme kristinuskon, jotka saapuivat pakanalliseen maahamme liittäen esi-isämme läntiseen kristinuskoon ja Euroopan kulttuuriin.
Esi-isiemme ollessa Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolfin alamaisia suomenruotsalainen ratsuväenkenraali Torsten Stålhandske hakkapeliittojen päällikkönä murskasi Breitenfeldin taistelussa vuonna 1631 komentaja Johann Tillyn katolisen armeijan kolmikymmenvuotisessa sodassa. Hakkapeliitat olivat Ruotsin armeijassa palvelleita suomalaisia ratsuväen sotilaita. Hakkapeliitta-nimitys juontaa juurensa "Hakkaa päälle!" -sotahuutoon, ja se liitettiin joukkoihin sotamenestyksen myötä ensimmäisen kerran Puolan sodassa. Hakkapeliitat ratsastivat suomenhevosilla.
Ennen Lützenin taistelua katolisten Pyhän saksalaisroomalaisen keisarikunnan ratsuväen kenraalin sotamarsalkka Gottfried Pappenheimin joukkojen rynnätessä taisteluasemiin Ruotsin kuningas Kustaa II Aadolf viritti suureen ääneen joukkojensa edessä Martti Lutherin virren “Jumala ompi linnamme”- virren, joka on uskonpuhdistuksen taisteluvirsi, jossa Luther tarkoittaa virressään “vanhalla vainoojalla” perkelettä, paavia ja kardinaaleja.
Kun Ruotsi menetti Suomen Venäjälle Porvoon valtiopäivillä vuonna 1809 sovittiin Suomen ja Venäjän välisistä asioista. Keisari Aleksanteri I lupasi suojella suomalaisia ja antoi esi-isillemme itsehallinnon eli autonomian. Suomen kansa vannoi uskollisuutta uudelle hallitsijalle eli Venäjän keisarille. Ruotsin lait jäivät voimaan, ja ruotsi oli hallinnon kieli, jota viranomaiset käyttivät.
Suomen itsenäistyessa vuonna 1917 päätettiin, että maamme kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi. Lähtökohtana ja perusajatuksena oli, että on yksi maa, yksi kansa, mutta kaksi kieltä, suomi ja ruotsi. Uudenmaan Rakuunarykmentti (URR) oli sijoitettuna vuosina 1918-1921 Helsinkiin, joka osallistui vapaussotaan osana länsiarmeijaa, talvisotaan ja jatkosotaan.
Uudenmaan Rakuunarykmentin tunnuksena oli Ruotsin kuninkaan Fredrik I:n kruunatut monogrammit, ja sinikeltaiset kauluslaatat. Uudenmaan Rakuunarykmentin kunniakomentaja on Suomen marsalkka C.G.E. Mannerheim, joka oli suomenruotsalainen ratsuväenkenraali. Myös suomenruotsalainen jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth aloitti sotilasuransa alokkaana Uudenmaan Rakuunarykmentissä ollen myöhemmin Uudenmaan Rakuunarykmentin komentajana vuosina 1944–1947. Ruotsin kieli oli hallinnon kieli Suomessa yli 600 vuotta, joten sillä on hyvin pitkä perinne maamme historiassa.
Tänään vietetään Lucian päivää, ja Lucia-juhlaa on vietetty maassamme jo 1800-luvulta lähtien ruotsalaisen perinteen mukaisesti. Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Lapuanjoen varrella Lapualla Lucia kruunataan 15.12.2019 Pajakappelin edustalla klo 14.00. Sen jälkeen Lucia ja kynttilätytöt lähtevät kulkueena tuomiokirkkoon Kauneimpiin joululauluihin.
Lähteet
Tänään vietetään Lucian päivää
https://yle.fi/uutiset/3-11115800Lapuan kaupunki-tapahtumat
https://www.lapua.fi/tapahtumat/