Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Yleinen keskustelu / Vs: Wanha kevyt 64
« Uusin viesti kirjoittanut 1944 eilen kello 23:58 »
Unelmien kaukomaa tango, Jori ja hänen Electro orch, v 1947

https://www.youtube.com/watch?v=ZEgW7Nlak6I
2
Seuratupa / Vs: Iltahartaus 9
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi eilen kello 19:52 »
http://koraali.fi/mp3/N305.mp3
Vvk  373

1.Nyt päivä edeskulun' on, Sull' kiitoksen
mä, Herra, tuon, Ett's synnist', tus-
kast', vaarasta Mun varjelit ain' armosta.
2.  Ann' anteeks', sitä anelen, Mun monet riettaat ri-
koksen', Nyt ja ain' elinkautenan', Sä olet Isän', Ju-
malan'.

3.  Sun haltuus annan, Isäni! Mun sielun', ruu-
miin', henkeni, Suo suloisest' mun maataksen', Kanss'
apus aina saadaksen'.

4.  Ann' enkelis oll' tykönän', Pois poistaa pahan
perkeleen. Ain' suojel' kautta Kristuksen, Mull' ole Isä
armoinen!

5.  Suo nousen jällens' raitisna, Sitt' kiitos sull'
on valmisna, Ett's olet aivan armias, Suloinen, hyvä,
laupias.

Johann Leon, (saks.) s. n.1530 † 1597.

3
Yleinen keskustelu / Vs: Israel - suomalainen poikkeava tapa uutisoida asioita
« Uusin viesti kirjoittanut Leena eilen kello 18:07 »
Muuan evp rauhanturvaaja jonka seurassa vietin joskus iltaa, sanoi siellä paljon olleensa ja uskovansa, ei siihen koko seutuun saada i k i n ä   rauhaa.  Syy on hiostoriassa.  Koko Lähi-Itä ja alueet siitä koilliseen ovat pikkuruhtinaitten kuningaskuntia tms ja niiden välit on ääreestään kurjat. 

No joo, ei Saudien kuningaskunta juuri todista suurta veljesrakkautta. 

Siellä sodittaisiin sitte ilman Israelin valtiota jos siellä ei olisi Israelin valtiota. 
4
Yleinen keskustelu / Vs: Israel - suomalainen poikkeava tapa uutisoida asioita
« Uusin viesti kirjoittanut Leena eilen kello 17:51 »
Katsoin uudestaan nimet Ismael ja Aabraham.

Ismaelin yhteydessä mainitaan   että Hagar olisi Abrahamin toinen vaimo ja Ismael ensimmäinen poika jota Jumala tarkoitti uhrattavan ( ei siis Iisakia )' ainoana poikana'.

Onko siis nämä wikipedian tiedot Koraanista lähtöisin ?


Wikipediaan kannattaa suhtautua kritiikillä.  Sivun on tavallisesti kirjoittanut yksi henkilö, ja mitä voimakkaammin affekteja herättävä aihe  sitä  alttiimpi yksipuolisuuksille ja suoranaisille virheille.  Hain Wikipediasta climbing gold-ruusun hoito-ohjetta ja etsin  nyt futismatseihin hukkuneena pelaajia ja kansallislauluja, mutta kun olisi selvitettävä VT:n henkilöiden historiallisuutta en ihan katso sitä riittäväksi lähteeksi. 

Aikoinaan Dietricus Docens oli kyllä saanut sivun mutta aivan helppoja juttuja siellä oli päin mäntyä tyyliin syntyi ja kuoli mutta missä.  Jos seitsemän biografiaa kertovat nämä toisin, luottaisin niihin.  Korjasin kyllä.
-------------------


VT:n tarina kai on tuttu,  Saara oli hedelmätön ja kuitenkin Abraham oli saanut lupauksen jälkeläisistä joita riittää kuin tähtiä taivaalla.

Hagar oli orjatar jonka Saara hyväksyi antamaan puolisolleen lapsen, syntyi poika josta piti tuleman mies kuin villiaasi, Hagarille nousi juttu hattuun ja Saara loukkaantui ja vaati että orjatar poikineen ajetaan pois. 

.........................

Tahtoisin,  olkoon kyseessä valtioiden tai kansanryhmien välisten kiistojen uutisointi,  aina saavani kuulla ns puolustuksen puheenvuoron. 


Israelin valtiota ei olisi tarvittu, ellei juutalaisten olisi ollut pakko paeta pogromeja,  niitä minun lukemani historian mukaan esiintyi katolilaisissa valtioissa enemmän kuin protestanttisissa.  Natsien juutalaisvainoista paenneiden kertomuksia ei silloisessa Palestiinassa edes uskottu, siis juutalaisten oli vaikea uskoa, tarinat olivat liian hirvittäviä ollakseen totta.  Niin niin oli Theodor Herzl joka innostui asiaan, mutta antoihan hän pogromien uhreille ideaa, minne häipyä,  koulussa luulin että menivät ottanaan noin vain toisilta valmista valtiota, mutta ei ihan...    Kyllä kuljeskelijat niihin aikoihin saattoivat asettua sinne, ei tunnettu rajavartijoita vielä...   

Anyway,  en tiedä mihin Keski-Euroopan juutalaiset olisivat paenneet...  paitsi joo, Ruotsiin,  jossain määrin Yhdysvaltoihin (joka kieltäytyi sodan sytyttyä ottamasta heitä vastaan)  ja miksei, Saksaan takaisin.  En tiedä olisinko voinut mennä itse.

................................

Perehdyttytäni oman maamme historiaan tikulla kaivaen, olen ikävä kyllä joutunut toteen, kuinka ääreest harvoin historian konfliktit jättävät nykypäivän rauhaan.   

Israel sai puolustaa olemassaoloaan ehkä vähän liikaa tyytyäkseen nyt vain ottamaan sonee Eilatin hiekkarannoil.


Onko nyt kyseessä imperialistiset halut hankkia Lebensraumia siis,  vai kannetaanko siellä todellista huolta? 

Ettei palestiinalaispakolaisten asemaa ole kyetty ratkaisemaan,  onko todella kyseessä täydellisesti Israelin mokaus? 


Oltaisiinkohan me saatu Viipuri takas, jos oltais vain järjestetty evakoille pakolaisleirit ja sanottu, ei meille nyt oikein sovi. 

------------------


aJa joopa.  Tunnen hyvin  Suur-Suomihurmion ja venäläisväestön leirit ja sorron.  Toivon, että jos vastataan, pysytään siellä Palestiinan alueella tällä kertaa.  Halusin sinne joskus duuniin ihan käsittääkseni historiaa ja ihmisiä ja kansoja siellä.  Yhden matkan onnistuin tekemään, olin kuvitellut että kaikki muslimit asuvat muurien takana eristettyinä eli jäin olemaan jnkv hukas. 

Ja että poliisi jahtaa vain muslimeja, aina.

Eikä niin, että muslimirähisijät pitää kurissa muslimipoliisi ja juutralaisrähisijät rauhoittaa juutalaispoliisi. 

Ja että palestiinalaiset ovat passittomia.

Ei, heillä on Jordanian kansalaisuus ja passi.

------------------------

Voisko Jordania jeesaa niitä... Varmaan aivan typerä kysymys.  Tai ainakin post festum.  Ei afroamerikkalaisiakaan enää voi pakata orjalaivoiuhin ja palauttaa Afrikkaan kuten ehdotin kansakoulus, kun orjuudesta ja rotuväkivallasta ja rasismista opetettiin

 :064:
5
Yleinen keskustelu / Vs: Tämän luin, aioin lukea, tai ainakin harkitsen XVI
« Uusin viesti kirjoittanut Leena eilen kello 16:50 »
Mietin mikä Alki Zein kirjoista teki niin kiehtovia.  Hankin ne itselleni, olen lukenut uudelleen aikuisena ne kaksi jotka löysin suomeksi (en tosin ole etsinyt, jos on lisää luen kyllä).

Sekä Villikissassa, että toisessa "Tämä on sotaa, Petros"  tarinassa on syvyyttä, jota lukija ei edes käsitä koska Kreikan historia ei ainakaan itselleni ollut niin tuttu.  Villikissan lopusta löytyy saate, joka selittää paljon.  Kuka oli Venizelos, josta Myrto ja Melia kiistelivät?  Miksi isoisä vastusti kuningasta?  Jostakin syystä tietojen myöhästyminen ei häirinnyt. Pienikin lukija ymmärtää tyttöjen kuulleen aikuisten kinastelevan Kreikan politiikasta, diktatuurin varjoa ei tarvitse selittää.

Mutta molempiin on mahdutettu muuta, esimerkiksi värien tulkintaa saduissa joita Niko kertoo, ja niiden symboliarvoa sotilasjuntan ja muiden 1930-luvun diktatuurien tunnuksissa.  Petros tutustuu kuljettaessaan vastarintaliikkeen viestejä nuoreen kuvataiteilijaan, ja saa mietittäväkseen  sellaisia kysymyksiä väreistä joita voisi hyvin pitää tekstiin kuulumattomina rönsyilyinä. 

Niin jos pitäisi. Kyllä sellaisiakin varmasti löytyy, mutta haluan itse miettiä koko "rakkaiden rönsyjen" karsimiskomentoa, se on aika vanha.  Sellainen tyyli on okei, jos siitä pitää mutta  joskus "rakas rönsy"  saattaa olla lukijalle rakas. 


Nuori taiteilija kertoo saaneensa tarpeekseen pastellinsinisestä.  Taidekoulussa määriteltiin, mikä on väritettävä pastellinsiniseksi, ja nuori nainen kyseenalaistaa koko säännön, hänen taulujensa taivas on vaikka vihreä keltainen tai ruskea, kunhan ei pastellinsininen.  Petros katselee tauluja, ja kuten Myrto ja Melia, saa värien maailmaan uuden suhteen.  Samantekevää onko kreikkalaisissa taidekouluissa painotettu jotain väritystä joskus,  tytön halu toimia toisten mielipiteistä piittaamatta avautuu vasta aikuiselle.  Samoin Myrton painostaminen varkauteen ---  tarkoituksena oli rikkoa nuoren tytön selkeä moraalikäsitys. 


En ymmärtänyt tätä kohtausta tenavana mutta nyt minua viehättää Petros-kirjan  tytön halu taiteessaan rikkoa rajat.  Samoin tyttöjen isoisä., joka on myynyt huvilansa viininviljelykset,  Mtýrtolle, Melialle ja köyhän Lamagarin lapsille kreikkalaisia taruja  kertova isoisä  kasvattaa tomaatteja koska ne ovat iloisen värisiä  (ja Nikon mielestä muuta sen lisäksi). 
6
Yleinen keskustelu / Vs: Tämän luin, aioin lukea, tai ainakin harkitsen XVI
« Uusin viesti kirjoittanut Leena eilen kello 16:12 »
Luin suurin odotuksin Ferranten koko Sisilia-sarjan --- ja ne Ferrantet tämän ulkopuolelta jotka kirjastrosta sain.

Kyllä, tarina on kiehtova mutta luulen odottaneeni liikaa,  Ferrantesta oli puhuttu niin paljon ja käännösmäärillä ja painosluvuilla saatiin suoreastaan pyörryksiin.  Lisäksi olin katsellut Areenasta Loistava ystäväni --- sarjan sekä dokumentin sen tekemisestä. 

Tarina vei mukanaan ja ehkä sen pitää tarinalle riittää. 

Useita kertoja luen kirjan, jos tahdon sen maailmaan ja ilmapiiriin takaisin, jos kirjan kuvaama elämä, maailma ja henkilöt ovat vähintään pitäneet minulle seuraa niin, että olen unohtanut kaiken muun.  Toivon että Loistava ystäväni saa jatkoa,  kuvaisivat vaikka koko sarjan, ensimmäinen osa oli hyvin tehty ja päähenkilöt erityisen osuvia.  Tätä sarjaa tuskin luen, sillä muistan juonen.  Jokin ei ainakaan toistaiseksi houkuttele.

..........................

Tolkienia en ensin välittänyt vilkaista, siitä puhuttiin minulle liikaa ja  siihen aikaan välttelin kaikkea  mitä "piti"  minkä kaikki ja mikä nyt kuului.  1989 kirja-alennusmyynnistä sain nidotun Sormusten herran jotenkin järkyttävän halvalla ja pakkohan se oli ottaa.  Nelisen kuukautta kului kun  ei ollut mitään lukemista taas ja aloitin sen.


Hyvä ihme mikä jysäys.  Päästyäni loppuun aloitin uudelleen alusta.  Luin ja luin kunnes aloin muistaa tekstiä ulkoa ja se häiritsi jo liikaa, oli pidettävä taukoa monta vuotta. 
7
Yleinen keskustelu / Vs: Tämän luin, aioin lukea, tai ainakin harkitsen XVI
« Uusin viesti kirjoittanut Leena eilen kello 15:48 »
Leo, Dick, Anne ja serkkunsa Paul (oik. Paula) sekä koira Tim muodostivat Viisikon.

Kyllä, Leo oli esikoinen, Dick seuraava ja Anne perheen kuopus.  Sarjan ensimmäisessä kirjassa oli hieman lisäväriä, kun nämä kolme kohtasivat ensi kertaa serkkunsa, jonka siis piti olla tyttö ja Paula, mutta ilmoittautui pojaksi, suuttui jos erehdyttiin ja aiheutti hieman väristyksiä norminmukaisen kasvatuksen saaneissa serkuissaan. 

Tämä kuviohan kerrattiin jossain myöhemmässä seikkailussa, jossa "viisikko"  joutuu lomallaan ottamaan seuraansa ventovieraan kaksosparin, tytön ja pojan. Tyttö ilmoittautuu Pauli-Paulan kaltaiseksi haluun-olla-poika  -- tytöksi, kaksoset käyttävät samaa etunimeäkin,  mutten minä sitä muista --- joka tapauksessa tyyliin, kaksi Paulia.  Ja ovat identtiset  (tyttö ja poika!  sanottiinko koulussa vai mistä tiesi ettei se käy mitenkään päinsä)     joten heitä ei edes voi toisistaan erottaa.

......................

Viisikot taisivat edustaa lasten dekkareita, kysyntä oli kova ja uuden Viisikon löytäminen kirjaston hyllystä harvinaista. Jossain kohtaa häiritsi kyllä, etteivät he järin kasvaneet, sama lomarakenne sopi about viiteentoista kirjaan, ja siis välillä lapset palasivat sisäoppilaitoksiinsa ja jälleen tuli kesäloma eivätkä taaskaan päässeet vanhempiensa luokse.

--------------

Ehkä, siis ehkä  oma arvonsa on sillä seikkailulla jonka juoni, olkoon että toistui, on unohtunut.

......................

Blyton kirjoitti rinnakkaissarjaa,  Seikkailujen saari, Seikkailujen laiva jne Seikkailujen mikä milloinkin jossa niinikään serkukset ratkoivat rikoksia lomillaan -- tällä kertaa kaksi tyttöä ja kaksi poikaa ja papukaija. 

En oikeastaan ole ymmärtänyt mikä niissä kiehtoo mutta muistan mikä niissä kiehtoi.  Jännitys ja inkiväärijuoma.  Ehkä ne edustavat about lukemaan oppineen Agatha Christien kirjoja joista en ole lukenut ensimmäistäkään.  Leffat katsoin, Poirot oli hyvä hahmo.
8
Yleinen keskustelu / Vs: Wanha kevyt 64
« Uusin viesti kirjoittanut 1944 eilen kello 14:02 »
Särkynyt onni, Jori vokaliseeraa

https://www.youtube.com/watch?v=7zbbiblPXPI
9
Seuratupa / Vs: Malmivaaran Siionin Virret
« Uusin viesti kirjoittanut 1944 eilen kello 13:55 »
Jotenkin sekoilen viestieni kanssa. Tänne tuli kuten tarkoitettukin. Immanuel kanssamme. :039:
10
Seuratupa / Vs: Kävitkö kirkossa 24
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi eilen kello 13:24 »
Televisiointi kahden vuoden takaa Partiolaisten leirikirkosta Jyväskylän kirkon puistosta katsottiin.

https://areena.yle.fi/1-4587276?autoplay=true

Kyllä oli mukavaa kirkonmenoa ja ohjaajien innostavaa opastusta rukoukseen ja laulamiseen.

Vielä on meillä nuoria jotka rauhallisesti ja iloisesti ilman mökää ja diskoilua osaavat nauttia yhdessäolosta, sekä kaiken lisäksi saavat kuulla Sanaa.

Itse en ole ollut partiolainen, mutta seurakunnan samantapaisilla leireillä olen ollut. Osaan vieläkin ulkoa nuotiolaulun: Meill on metsässä nuotiopiiti.
Sivuja: [1] 2 3 ... 10