Keskustelu > Seuratupa

Körttiläisyys on suvaitsevaisuutta!

<< < (22/22)

sivullinen:

--- Lainaus käyttäjältä: Viisveisaaja - 02.11.21 - klo:19:14 ---Lestadiolaisjengi pitää seurojaan ja ties mitä päiviään Jällivaarassa, siis Lapin siellä pohjukoissa jossain.
Lars Leevihän oli ennen kaikkea kova raittiusseuran mies ja hän taisi saada ison raitistumisaallon Lapissa.
Lars Leevi oli kyllä varsinainen lainlukija herkille vaivatuille sieluille ja varmaan sai tunnekouhuja ja ties mitä aikaan siellä pohjalan perillä.
Varmaan mies paikallaan aikoinaan.

Nykyään hänet varmaan ns, suvaitsevat kivittäisivät sen verran suoraan hän tuomitsi ihmisiä pahoista teoista. Joskus ihan pahoista teoista, useammin ihmisten heikkoudesta, pettymisistä muista tulleista oireista.

--- Lainaus päättyy ---

Aapeli Saarisalon kirja "Laestadius - Pohjolan pasuuna" on hyvä kirja. Lestadius teki hyvää työtä juopottelun kitkemiseksi. Hyökkäsi voimakkaasti, niin kuin itse nimitti "viinaporvareita" vastaan, eli viinanmyyjiä vastaan, joille köyhä kansa heikkoudessaan kantoi rahansa. Näki lapin asumuksia kiertäessään paljon viinapirun aiheuttamaa kurjuutta, mm. yhdessäkin mökissä makasi äiti humalassa lapsen itkiessä nälissään rinnoilla. Lapin Maria niminen nainen oli saanut Lestadiuksen uskomaan. Hän sai myös Ranskan jonkun tiedeakatemian korkean kunniamerkin ansioistaan luonnontutkijana. Lestadius on löytänyt Suomelle (vai Ruotsille?) ainakin yhden uuden kasvilajin, joka nimettiin tieteellisesti hänen nimiinsä. Hieno mies.

sivullinen:

--- Lainaus käyttäjältä: Thomas McElwain - 02.11.21 - klo:20:23 ---Niinpä niin. Sekä körtit että laestadiolaiset taitavat ylpeillä herrnhutilaisesta taustastaan, mutta moniko tietää herrnhutilaisten karttavan armeijaan osallistumista. Tänään näytettiin Kuopiossa elokuva Arnd Pekurisesta, Ikuiseen rauhaan. Olisi mielenkiintoista tietää miten körtit ja laestadiolaiset suhtautuivat häneen (oli paljon siitä lehdistössä aikanaan) ja miten he suhtautuvat elokuvaan. Elokuva ei taida olla vuoden suosikki.

--- Lainaus päättyy ---

En ole nähnyt Pekurisesta kertovaa leffaa, mutta ilman muuta hän on minulle marttyyri ja pidän häntä kovasti arvossa.

Thomas McElwain:

--- Lainaus käyttäjältä: sivullinen - 02.11.21 - klo:22:35 ---En ole nähnyt Pekurisesta kertovaa leffaa, mutta ilman muuta hän on minulle marttyyri ja pidän häntä kovasti arvossa.

--- Lainaus päättyy ---

 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta