Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Yleinen keskustelu / Olemme tallessa
« Uusin viesti kirjoittanut öppiäinen 29.09.23 - klo:23:09 »
Kansalliskirjasto tallentaa keskustelufoorumien sisältöä, koska nekin ovat kulttuuriperintöä. Likikään kaikki foorumit eivät ole listalla (ja ihmettelenkin, millä perusteella valinnat on tehty), mutta tämä foorumi löytyy.

Iltalehden uutinen aiheesta: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c93a99e7-7efc-42d9-b200-b981d71cee50

Harmittaa, kun pari vuotta sitten yksi vakiofoorumini kahden päivän varotusajalla vain katosi. Siinä meni paljon hyviä juttuja. Muutamalle muulle niin käynyt aiemmin.
22
Yleinen keskustelu / Vs: Tämän luin, aioin lukea, tai ainakin harkitsen XVIII
« Uusin viesti kirjoittanut Mörtti-57 29.09.23 - klo:20:37 »
Jan Ahosen viisasta kirjoitusta kehtaa lukia ja jakaa.

"Nykykörttiläistä puheenpartta, tapaa puhua kristinuskon keskeisistä asioista, on syytetty siitä, että laki ja evankeliumi -kaksikosta unohdettaisiin laki. Jumalan sana lakina merkitsee sääntöjä, kieltoja, käskyjä, syyllisyyttä ja tuomiota. Jumalan sana evankeliumina taas puolestaan syntien anteeksiantamista, vapautta syyllisyydestä, perimmiltään siis Kristusta itseään. Väitän, että uhattuna ei ole suinkaan laki, vaan evankeliumi. Laki tahrii evankeliumia.

Laki tahrii evankeliumia, kun tuhlaajapojalta tivataan sen sijaan, että iloittaisiin paluusta, sitä, miksi sinä ylipäätään palasit.

Laki tahrii evankeliumia, kun helpotuksesta huokaisten toteat, että synti on naapurin tontilla muka omaasi mustempaa."
https://www.nuoriyty.fi/ole-armollinen-itsellesi-jotta-voisit-olla-armollinen-lahimmaisellesi/
23
Seuratupa / Vs: Iltahartaus 13
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi 29.09.23 - klo:19:24 »
https://www.youtube.com/watch?v=Batt_LCuLWg

SV  131Jeesus kulmakivi on

1. Jeesus kulmakivi on,
yksin häneen nojatkaamme.
Vaikka synti kauhistaa,
häneltä me armon saamme.
Hänellä on voima, valta
auttaa meidät synnin alta.

2. Yhtään rikkomustamme
oma hurskaus ei korjaa.
Vihollinen armoton
uhkaa aina synnin orjaa.
Armo kohtaa arvottoman,
nostaa, kantaa toivottoman.

3. Salaisuutta Jumalan
katsokaamme nöyrin mielin:
pituus, syvyys, korkeus,
lausumaton ihmiskielin
kohtaa Raamatussa meitä,
armo syntiin eksyneit

 
Lars. T. Nyberg 1745, suom. E. Lagus 1790, uud. W. Malmivaara 1893, J. Haavio 1971, L.-M. Renko 2013
24
Seuratupa / Vs: Uskon Empirismi
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi 29.09.23 - klo:19:20 »
Sielu on niin kuin kaiku, joka antaa vastaanotetun huudon samalla tavalla jälleen kaikua. Sanassa, jonka isän, hänen luontonsa mukaisesti, täytyy puhua, hän puhuu minun ja sinun ja joka ainoan ihmisen hengessä yhdenmukaisesti sanan kanssa. Tässä puheessa olet sinä ja minä Jumalan luonnon mukainen, samoin kun tuo sanakin. Isä ei tunnusta mitään muuta, kuin ainoastaan tämän sanan; sillä siinä hän tuntee oman itsensä, koko jumaluutensa luonnon ja kaikki esineet, ja mitä hän siinä tuntee, se on samanlainen kuin sana; hän on luonnoltaan ja totuudessa sen sanan kaltainen. Tässä tuntemisessa antaa Jumala sinulle oman elämänsä, oman olentonsa.

Mestari Eckhart
25
Yleinen keskustelu / Vs: Päiväkirjani
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi 29.09.23 - klo:13:44 »
Niinkö !  Miten sen voi tietää ?
26
Yleinen keskustelu / Vs: Päiväkirjani
« Uusin viesti kirjoittanut karjalaisenkyösti 29.09.23 - klo:11:45 »
Lukijoit on enemmä ko koskaa. Mistähä sekkii johtuu.

Lukijoita on paljon, mutta mielestäni lähes kaikki ovat robotteja, eli tietokoneohjelmia, jotka surffailevat kaikkialla internetissä.

Jos olen väärässä, mielelläni otan vastaan opetusta tästä asiasta.
27
Yleinen keskustelu / Vs: Päiväkirjani
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi 29.09.23 - klo:10:17 »
   Kyl miun tarttee jaksaa tätä, tätä kirjoittamista Körttifoorumiin. Ei ole täällä tungosta, ei. Voi hyvän tähe. Missä jengi on?! Olkoon missä on, ei kuulu mulle.

PekkaV


Sitä sammaa miekii pohin. En sure, mut muistan männeitä aikoij. Sillo oli kiva lukja ko jotkuu kerto käyneesä uimas, marjas ja pyöräilemäs. Laitettii sakil ruokii ja kirjotettii runoloit. Soitettii levyjä ja piettii välil hauskaakii.

Lukijoit on enemmä ko koskaa. Mistähä sekkii johtuu. Onko se tuo politiikka mikä on kääntät kiinnostuksen meijän voorumii. Vai oikeesti uskon kysymykset on alkaneet ihmisii kiinnostaa. Sitäkii on miu mielest ollu ilmas.

Sillo, jos nii on, olis metka kuulla vai kysymyksii uskon alalt. Myöhän kyl vastataa ku kysytää vaik ei kysytä kenenkää uskost. Eikä opeteta, kerrotaa empiirisest ( omin kokemuksin ) ja valotettaa körttiyden pääpiirteit.
28
Yleinen keskustelu / Vs: Päiväkirjani
« Uusin viesti kirjoittanut PekkaV 29.09.23 - klo:05:57 »
   Kyl miun tarttee jaksaa tätä, tätä kirjoittamista Körttifoorumiin. Ei ole täällä tungosta, ei. Voi hyvän tähe. Missä jengi on?! Olkoon missä on, ei kuulu mulle. Minä pidän osaltani yllä, pönkitän aina seuraaville Herättäjäjuhlille. Ne on rasti. Missä on maali? Ei kiinnosta. Nyt on nyt. Ja tätähän tulee, se on varma, niin varma kuin olla voi. Ei yhtään epävarmempi eikä varmempi. Tasan tarkkaan näin on. Tässä ja nyt. Tällä keinon.

   Huomenna menen tyttäreni kanssa mökille syystalkoisiin. Vaimo ja yksi siskoistani ovat peruuttaneet lähtönsä, vaimoni heikkojen jalkojensa vuoksi, siskoni flunssan. Tietääkseni muita peruutuksia ei ole. Kymmenkunta henkeä tulee paikalle. Emme mekään, tyttäreni ja minä, ole kuin päiväseltään. Klo 12:ksi osutaan ja klo 17 lähdetään tulemaan takaisin, että ehditään saunaan. Useimmat yöpyvät, jotkut kaksikin yötä. Vastuusiskoni, toiseksi nuori on ollut jo viikolla ja on kai ainakin maanantaihin. Hyvä että nuoremmat ovat ottaneet omakseen motivoituneita kun ovat pienten lastensa takia, siis seuraava sukupolvi. Näin se homma etenee. Ja paikka ympäristöineen on mitä mahtavin, ei umpiluonto vaan perinnöltään, joka juontaa alkunsa kirkonkirjojen alkuajasta, ajasta josta tietoa on saatavissa. Kelpaa siinä sukupolvien ketjua jatkaa – ainakin minun mielestäni, joka nyt olen suvun vanhin. Uskon aatteen siirtyvän puhtaana eteenpäin kauan tulevaisuuden hämyiseen valoon.

   Ei täs nyt sitten muuta tämän kummempaa. Ehkä. Mistäpä tuon tietää tai tietäähän tämän kun tietää. Tietää minkä tietää. Tiedossani ei ole muuta kuin että tiedossani ei  n y t  ole muuta. Täytyy vain hetki, kaksi odotella ja kaivaa aivoa, jos jotain … Niin tahtoisin olla läsnä. Niin haluaisin vain olla pyrkimättä yrittämättä. Onko jätettävä tähän ja mentävä kuitenkin eteenpäin, jonnekin tuntemattomaan tai kuitenkin tunnettuun ja toistuvaan: aamulehtiin. Ensin sammutettava tämä (tätä jaaritellessani tuli mieleeni Proust. Kun hän, ehkä minäkin. Näin olen hänen ’Menneen maailman muistelot’ kokenut, että mitä mieleen tulee, että ei sen kummempaa – ja kuitenkin kummaa jostakin käsittämättömästä syystä, tai sitten olen vain toiveikas ja uskottelen itselleni. Tiedän ja tunnenhan minä tämän olevan merkittävää minulle. Eikö sen pitäisi riittää?! Mitä! Mikä on  y l e i s e s t i  k i i n n o s t a v a a?! Myönnän periaatteessa monen lukijan … [] … olevan ”muualla”, ”poissa”. {Nyt alan epäillä. Mutta mitäpä tuosta.}  Sen verran ajattelen mahdollista lukijaa, että …

Mihin minä jäinkään? Istun ja palan. Saa kestää … Sisäisen kommunikaation on läpäistävä puhumattomuuden, kontaktittomuuden muuri, muuten se jää torsoksi.

Mitä on ajankulu? Mitä on ajanvietto? Mikä ei ole ajan kuluttamista? Mikä on elämän tarkoitus? Rakastaa. ”Rakastakaa niin täytätte Jumalan lain.” {Nyt olen kai lopettamassa, koska Hän tuli. Minä yksin en jaksa.} Kuitenkin aika aikaa kutakin. Ei aika lopu. Yksilön aika on rajallinen. Ihmisen aika. Voi kuinka haikeaa on luopua siitä mikä jatkuisi, mennä pois, alkaa muuta. Omine ajatuksineen on niin turvallista. Olla vain tässä nyt. Ettei tarvitse muuta. Jatkuvuus on ihanaa. Kun kaikki on tässä. Kun kaikki jatkuu. Kun mikään ei lopu. Voi hyvän tähe tätä elämää! Tää on niin tätä niin tätä. Ei voisi olla paremmin.

Mutta aika aikaa kutakin, ajatteli kun pässi päänsä oli menettämässä, mutta ei menettänytkään. Menestyi. Edistyi. Jatkoi tehtäväänsä lampaiden miehenä, naisten miehenä. Mies miehenä paikallaan oli ja on. Kunnon mies paikkansa ties. Oli ja on se. Pässi. Uros sarvineen. Sellainen se oli ja on. Pässi mikä pässi, ei sen kummempaa kuin pässien pässi, ehkä. Tai vain yksi pässi monien pässien joukossa tasavertaisena oman arvonsa tuntevana ja itsetietoisena.
   Pässien jumala on Suuri Sarvipää.

Hän saakoon päättää istunnon Hän

PS. Katso! Eikä edes pistettä perään

Varmuuden vuoksi

   Hän


{{Tulihan sitä kuitenkin.}}

Hän


29
Seuratupa / Vs: Iltahartaus 13
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi 28.09.23 - klo:19:36 »
Kirkkoherra Tuomo Törmänen: Kuka on oikea?

Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen pohtii historiantutkimuksen mahdollisuuksia tavoittaa menneiden sukupolvien hengellisen elämän moninaisuutta ja vivahteita.
Hartaudessa lauletaan virsi 415 "Käskien et hallitse, Kristus, et vaatimuksella". Virren esittävät Jaakko Kortekangas, baritoni, Eero Annala, urut

https://areena.yle.fi/podcastit/1-66476284

30
Seuratupa / Vs: Uskon Empirismi
« Uusin viesti kirjoittanut Riitta-mummi 28.09.23 - klo:19:28 »
Tämä yhdistyminen tapahtuu henkisen uudestisyntymän kautta. Sen tähden on Jumala luonut sielun, että hänen ainoa poikansa siinä saattaisi syntyä. Siitä syystä ainoastaan ovat kaikki kirjoitukset tulleet kirjoitetuiksi ja Jumala on luonut enkelien lauman, että Jumala voisi syntyä sielussa. Jumala ei tee mitään muuta kuin ainoastaan synnyttää oman poikansa. Tässä toiminnassa hän kuluttaa kaikki voimansa. Isä ei rakasta mitään muuta kuin omaa poikaansa ja sitä mitä hän pojassa löytää; ainoastaan sen tähden että jokainen meistä voi tulla täksi pojaksi on hän meitä iankaikkisuudesta asti rakastanut. Jumalan poika on sielun poika; Jumalalla ja sielulla on samanlainen poika, ja se on Jumala.Mestari Eckhart
Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 10