Keskustelu > Yleinen keskustelu

Historia on mielenkiintoista 3

<< < (2/2)

seppos:

--- Lainaus käyttäjältä: juhani - 24.02.23 - klo:14:10 ---Hyvä Egon Friedell. Minä olen lukenut lukuisia kertoja. Egon oli subjektivisti mm. historiaa ja aatehistoriaa kerratessa.

--- Lainaus päättyy ---

Loistava tyyppi. Olen lukenut kulttuurihistorian.

Riitta-mummi:
Lapsesta asti olen ollut kiinnostunut historiasta, lähinnä Suomen ja jonkin verran Ruotsin, Venäjän, Ranskan ja Englanninkin.

Olen perinyt tämän äidiltä joka kertoili ennen kuin opin lukemaan Virolahden kotiseutuhistoriaa ja Välskärin kertomuksiakin. Äidin isä taisi olla samaa maata.Ainakin pappa oli kiinnostunut Mannerheimista.

Sakari Topeliuksen Maammekirja ja Lukemisia lapsille lisäsivät kiinnostusta lukemaan opittuani.
Terttu Joustela, hitorian opettaja Hausjärven yhteiskoulussa osasi opettaa niin ettei kiinnostus loppunut.

Lempi Jääskeläinen, Mika Waltari ja Kaari Utrio etupäässä ovat täydentäneet tietojani. Väinö Linna ja Anneli Kanto myös myöhemmistä ajoista.

Eilen lopetin kirjan jossa keskeisessä osassa oli Pietari Särkilähden aika, reformaatio ja Kustaa Vaasa.
Huimat kuvaukset Turun Tuomiokirkosta ja Kuusiston linna tuhoamisesta oli taidolla kuvattu. Turku paikannimineen on minulle myös tuttu. Karttoja silti tutkin lisäksi.
Niistä löytyi paikka jossa Mätäjärvi sijaitsi 1500-luvulla.
Utrion kirjoja myydään tietysti seksikohtauksilla. Niistä en minä kostu.  :003:

Tänään aloitin Vehkalahden neidot. On niin mukava uudestaan paneutua tuttuihin paikkoihin vaikkakin 1400-luvulla.
Vehkalahden kirkko on Kymen läänin vanhin kirkko, juuri 1400-luvun puolivälissä valmistunut.
Kylät, Neuvoton,Summa, Husula, Poitsila ja muut ovat kaikki ainakin niminä tuttuja, enemmänkin.
Kuvaus laskiaisen liukumäestä ja Poitsilan pienestä tyttärestä vähäisempien kotien lasten joukossa on kuin oman äitin kertomus Johannes Takasen lapsuudesta Alftanien kartanon mailla Ala-Urpalassa.

Tänään olen sitten googlaillut wiki-tietoja paikoista ja suvuista. Poitz-suku sammui Poitsilasta 1700-luvulla ja kartanon hienot puistot ovat nykyään vähemmän-haluttua seutua asumiseen. Näin olin huomaavinani netistä.

Riitta-mummi:
Nyt löytyi kirja Netstorystä mikä on 'ykkös-herkkuani'. Pirjo Tuomisen paras teos joita olen jokusen lukenut, tämänkin parisenkymmentä vuotta sitten, on Kuningasväylä josta kopioin yhden arvion:

Kuningasväylä on kertomus elämästä Satakunnassa ja Tukholmassa Ruotsinvallan loppukymmeninä. Sara Wass elää vahvasti kypsiä vuosiaan. Moiken-sisar vaurastuu porilaisen kauppahuoneen omistajana, kunnes onnettomuuksien sarja kohtaa kaupunkia. Nuori Rosalina kokee ensirakkautensa Suomen sodan pyörteissä.

Saran Lorentia-tyttärestä sukeutuu Tukholmassa suuren porvarisperheen valtiatar. Valtakunnan pääkaupunki elää kohtalokkaita vuosia: Kustaa III murhataan, kaupunkilaiset ahmivat mestauslavojen näytelmiä, toisaalla helkkyy krouveissa säveltäjä Bellmanin luuttu.

Kuningasväylä jatkaa Suuren joen maan tarinaa. Sen kerronta virtaa vuolaana kuin itse Kokemäenjoki läpi kahdenkymmenen vuoden kuohuvan historian vahvojen satakuntalaisnaisten näkökulmasta katsottuna.

Kirjassa on kaikkea mikä minua viehättää. Talopoikaiselämää Suomessa, porvariselämää Tukholmassa. Kustaa III aika ja Suomen sota ja sen vaikutukset.

Mielenkiintoinen kuvaus on Kokemäenjoen Kravinojan vaiheet, josta laitan linkin:

https://blogit.utu.fi/koekulttuuriperinto/satakunnan-ymparistokoulu/kokemaki/kokemaenkartano-ja-alajuoksun-suurtilat/karajamaki/kokemaenjoki/kravioja/-

Kun saan hyvän kirjan hyppysiini ( tai nykyään kuunneltavaksi ) siitä seuraa monta tutkumusretkeä netissä.

Pirjo Tuomisesta kiinnostuin siksikin, että hän on asunut Lahdessa, ollut naimisissa tunnetun poliisimiehen kanssa ja työskennellyt, oliko se Askossa, josta sai inspiraation yhteen kirjaansa. Tapasin hänet 1983 tai 1984 täällä Kalevi Lehtisen puhetilaisuudessa Ueheilutalossa. Lisäksi hänkin on Lappeenrantalainen syntyään. Ja vielä, meillä on ollut sama ompelijakin. :003:

Riitta-mummi:
Laitan linkin itselleni. Saa katsoa ja käyttää hyväksi !

http://seutu.wikimikkeli.fi/index.php/T%C3%A4rkeit%C3%A4_tapahtumia_Suomen_historiassa

Riitta-mummi:
Presidentti Juho Kusti Paasikivi liittyy omasta ja Alli-puolisonsa elämässä omiin maisemiini.

Adventin ja lähestyvän Itsenäisyyspävän merkeissä linkitän:

https://jkpaasikivi.fi/juho-kusti-paasikiven-hamalaiset-juuret/

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[*] Edellinen sivu

Siirry pois tekstitilasta