Keskustelu > Yleinen keskustelu

Johan Fredrik Bergh

(1/2) > >>

Koirannahkalakki:
Johan Fredrik Bergh oli yksi 1800-luvun merkittävistä herännäispapeista. "Suomen pyhäkoulun isäksi" kutsuttu Bergh kehitti pappien ja lukkarien pitämiä sunnuntaikouluja, jotka oli perinteisesti tarkoitettu vain "huonoille lukijoille", eräänlaisiksi lasten hartaushetkiksi. Niiden pitäminen uskottiin seurakuntien maallikoille. Suomalaisen pyhäkoulun kehitys on jatkunut tällä linjalla. Bergh kuului myös uskonnollisen lehdistön uranuurtajiin. Seurakunnissaan samoin kuin valtiopäivillä hän ponnisteli kansansivistyksen ja raittiustyön edistämiseksi.

Tässä mies herännäisyyden juurilta ja pohdin tässä, että voisiko hänen sanottavansa olla oikeaa heränneisyyttä, sellaista, jota ei leimata helluntailaiseksi tai ties miksi kerettiläisyydeksi ?

Riitta-mummi:
Nimi kuulosti tutulta. Muistelen että Paavo Ruotsalaisen kirjeenvaihdossa oli osoitettu myös Berhg´lle kirjetä

Wikipedia kertoo:

Kuopio ja Paavo Ruotsalainen

Vuonna 1823 tuomiokapituli määräsi Berghin kirkkoherranapulaiseksi Kuopioon, jossa hän lisäksi hoiti vankilasaarnaajan tehtäviä. Kuopiossa hän tutustui savolaisiin heränneisiin, muun muassa Paavo Ruotsalaiseen.[6] Berghin Kuopion-vuosiin osui Ruotsalaisen ja Renqvistin välienselvittely ja sitä seurannut välirikko. Vuonna 1824 Bergh kutsui ystävänsä Renqvistin Kuopioon hieromaan sovintoa Ruotsalaisen kanssa. Kumpikin herännäisjohtajista pysyi tiukasti omalla kannallaan, mutta keskustelujen aikana Bergh lähestyi Ruotsalaisen kantaa. Kuitenkin hän vielä vuonna 1838 koetti saada sopua aikaan.[7]

Paavo ei siis ilmeisesti ollut samanmielinen.  Arvaan että sama olisi minun laitani jos enemmän mieheen tutustuisin. Myöskään hedbergiläisyys ei ole herännäisyyden veroista.

On mielenkiintoista kuinka aika pian tunnen körttisen ihmisen . Ei tarvitse montakaan ajatusta vaihtaa kun selviää olemmeko samaa herätysliikettä.
Tosin on Herännäisyydessäkin erottuva joukko joka koetti kapinoida Lapuan Juhlien aikaan Se ei kuitenkaan hajoittanut liikettä.
Tähän päivään ei tietääkseni körtit ole koskaan jakautuneet kahtia. Se on hyvän merkki !

Pena:

--- Lainaus käyttäjältä: Koirannahkalakki - 09.05.24 - klo:18:38 ---Tässä mies herännäisyyden juurilta ja pohdin tässä, että voisiko hänen sanottavansa olla oikeaa heränneisyyttä, sellaista, jota ei leimata helluntailaiseksi tai ties miksi kerettiläisyydeksi ?

--- Lainaus päättyy ---

Eihän helluntailaisuus mitään kerettiläisyyttä ole. Harhaoppien lista on aika lyhyt: gnostilaisuus, markonilaisuus, areiolaisuus, doketismi, nestoriolaisuus, donatolaisuus ja pelagiolaisuus. Netistä tai kirjoista voi hakea, missä kohdi mikin oppi on harhautunut. Keskeisiä opinkohtia on oikeastaan kaksi, Jumalan kolminaisuus ja Kristuksen kaksi luontoa.

Ei ole mielestäni viisasta luokitella herätysliikkeitä enemmän tai vähemmän oikeassa oleviin. On hyvä, että kukin löytää sen joukon, jossa tuntee olevansa omiensa parissa ja voi hyvin.

Koirannahkalakki:

--- Lainaus käyttäjältä: Pena - 09.05.24 - klo:20:03 ---Eihän helluntailaisuus mitään kerettiläisyyttä ole. Harhaoppien lista on aika lyhyt: gnostilaisuus, markonilaisuus, areiolaisuus, doketismi, nestoriolaisuus, donatolaisuus ja pelagiolaisuus. Netistä tai kirjoista voi hakea, missä kohdi mikin oppi on harhautunut. Keskeisiä opinkohtia on oikeastaan kaksi, Jumalan kolminaisuus ja Kristuksen kaksi luontoa.

Ei ole mielestäni viisasta luokitella herätysliikkeitä enemmän tai vähemmän oikeassa oleviin. On hyvä, että kukin löytää sen joukon, jossa tuntee olevansa omiensa parissa ja voi hyvin.

--- Lainaus päättyy ---

Entäs sitten panetella kirjoittajaa ties miksikä helluntailaiseksi tai vastaavaksi ?

Pena:
Jos helluntailaiseksi arvioiminen tuntuu panettelulta, asenne on nähdäkseni oma eikä arvioijan.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta