Kyllähän noita katsellessa mieli ylentyy, jos niin saa kirjoittaa.
Tottakai saat kirjoitaa, koska maassamme on sanan-, omantunnon- ja uskonnonvapaus, joista saamme olla kiitollisia isänmaatamme puolustaneille sotureille ja sankarivainajille.
Kotiin saapunut kaatumisilmoitus muutti soturin puolison ja lasten elämän. Laivaston ja rannikkojoukkojen pastorina sodassa toiminut Erkki Kansanaho on todennut sotilaspappeja käsittelevässä kirjassaan, miten surusanoma otettiin yleensä kaatuneen soturin kotona rauhallisesti. Kansanaho kirjoittaa Suomen kansan alistuneen suruunsa ja kestäneen sen yhtä urhoollisesti kuin sotilaat taistelutehtävissä.
Sankarivainajat saapuivat kotiin havunoksin merkityissä junavaunuissa. Arkut nostettiin odottamaan aseman makasiineihin, joissa puolisot kävivät tunnistamassa omansa ja äidit hyvästelemässä poikansa. Valkoisissa arkuissa pestyinä, valkeaan paitaan puettuina, pää tyynyllä leväten ja kasvot liinalla peitettyinä he odottivat viimeistä matkaa. Arkuissa isät makasivat levollisen näköisinä, ja näyttivät nukkuvan. Toisinaan arkun mukana oli kehotus olla avaamatta arkkua.
Juhlalliset menot tekivät kaatuneista sankarivainajia ja yksityisestä surusta yhteisen. Taistelussa isänmaan puolesta henkensä uhranneet haudattiin sotilasarvosta riippumatta suojeluskuntalaisten ja kunnialaukausten saattelemina kotipitäjiensä sankarihautausmaahan. Sankarihautajaisiin pyrittiin luomaan sotilaallinen ilmapiiri.
Suojeluskunta oli laatinut ohjeen sankarihautajaisten järjestelyistä. Ohjeessa korostui tilaisuuden juhlallisuus ja isänmaallisuus. Siinä ohjeistettiin hautaussaaton järjestämisestä, kunniamerkkien kantamisesta, sotilassoittokunnan tai paikallisen kuoron esiintymisestä, kunnialaukausten ampumisesta ja arkun peittämisestä Suomen lipulla.
Samalla kertaa saattoi olla siunattavana toistakymmentä sankarivainajaa, jolloin hautajaisista muodostui koko kylän tapahtuma. Lotat saattoivat ottaa järjestääkseen seuraintalolla muistojuhlan, leipoivat pullaa ja valmistivat voileipiä ja korviketta. Jälkeenpäin he usein ottivat sankarihautausmaan hoidettavakseen. Leski sai Mannerheimin allekirjoittaman surunvalitteluadressin, ja hänelle myönnettiin Vapaudenristin sururisti.
Lähde
Erkki Kansanaho
https://fi.wikipedia.org/wiki/Erkki_Kansanaho