Körttifoorumi

Keskustelu => Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä => Aiheen aloitti: 1944 - 30.07.13 - klo:00:13

Otsikko: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 30.07.13 - klo:00:13
Kuningas Daavid oli soturikuningas, runoilija, eli moniavioisesti ja nosti Israelin valtion suuruuteensa, mutta hän ei rakentanut temppeliä. Sen teki hänen poikansa Salomo. Seuraavassa on koottuna Daavidin ura israelilaisten heimojen kuninkuuteensa asti. Mahdollinen lukijani, olisi hyvä, jos omasta Raamatustasi katsoisit osoittamani lukukohdat, erityisesti silloin, kun on kyse koko luvusta.
Koluajoilta meille on tuttu Daavidin ja Goljatin tappelu Tammilaaksossa, siellä se on Israelissa tänäkin päivänä turistina koettavissa. 1.Sam 17. Goljatin voittamisesta on toinenkin versio. Sen teki Elhanan, 2.Sam 21.19. Elhanan mainitaan myös sotaurhojen listassa 1.Aikak. 11.26.
Soturiansioittensa vuoksi Daavid pääsi kuningas Saulin hovin palvelukseen ja menestyi. Hänestä tuli kuninkaan vävy 1.Sam 18.20-29. Hän sai nuoremman tyttären Miikalin, hintana oli sata filistealaisten esinahkaa. Kuitenkin Daavidin ja Saulin välille puhkesi nopeasti syvä epäluulo Saulin puolelta. Daavidin oli lopulta paettava.
Hän sai "väliaikatietoja" Joonatanilta, Saulin pojalta. Heidän välilleen syntyy ystävyys, mikä Joonatanin puolelta on hyvin lemmekästä. Samalla tavalla Miikal pelastaa Daavidin isänsä vainolta tekemällä sänkyyn ihmisenkokoisesta kotijumalasta Daavidia kuvaavan olennon 1.Sam 19.13-16. Kun Miikalia kovennellaan, että miksi moinen käytös, hän vastaa sen olleen pakkotilanne.
Daavidia voidaan nimittää henkipatoksi. Ensin hän piiloitteli yksin ja oli joutua surman suuhun filistealaisten puolella käydessään. Näyttelemällä hullua hän pääsi pakoon 1.Sam 21.14-15 ja 1.Sam 22.1.
Tällaisesta Daavid otti opikseen ja perusti oman sotajoukon, alussa noin 400 miestä hyvin kirjavaa sakkia 1.Sam 22.2. Tämä joukko toimi Juudean vuorilla eräänlaisena vartioväkenä israelilaisille heimoille etelän mooabilaisia ja amalekilaisia vastaan. Tälle isolle joukolle huolto näyttää saadun siten, että Daavid "laskutti" alueen lampureita tehdystä palveluksesta. Joskus on voinut olla pakko käyttää väkivaltaakin ruoan saamiseksi. Tästä on hyvä esimerkki Naabal-kertomus 1.Sam 25.
Daavid yritti myös naimakaupoillaan parantaa asemiaan. Suur-lampuri Naabalin leski Abigail oli edullinen henkilö. Daavid nai myös toisen Ahinoam-nimisen naisen, mutta hänestä ei ole muita tietoja. Miikal-vaimonsa Daavid menetti Saulin käskystä Paltille 1.Sam 43-44.
Paine Saulin puolelta kasvoi ja Daavid lisäsi joukkoansa 200 henkilön kuormastolla 1.Sam 27.2 ja 1.Sam 30.24. Kuormastossa on kuljetettu teltat ja muut kalut, aasit, kamelit vaimot, kenellä oli. On joukossa voinut olla keeniläinen seppä ja musikantti. Mikään ei auttanut.
Daavid joutui siirtymään tämän joukkonsa kanssa filistealaisten puolelle Gatin kuninkaan, Aakiin palkkasoturiksi. Daavid sai Siklagin kaupungin tämän väkensä asuinpaikaksi. 1.Sam 27.3. Aakis halusi, että Daavid hyökkäilee israelilaisten kimppuun, mutta näin ei käynyt. Sillä Daavid pystyi palaamaan omiensa puolelle ilman, että olisi omiensa verta vuodattanut. Hän kuritti amalekilaisia ryöstäen heidän omaisuuden ja tappaen henkilöt. Palvelussuhde on kuvattu realistisena 1.Sam 27.7-12.
Kuningas Aakiin upseerit eivät luottaneet Daavidin lojaalisuuten, joten sotaretkelle Saulia vastaan hän ei lähtenyt.
Käydyssä sodassa kuningas Saul ja hänen kolme poikaansa kaatuvat, israeliliset pakenevat taistelusta majoillensa. Yksiselitteisesti voitanee todeta, että filistealaiset hallitsivat israelilaisten asuinalueita pohjoisessa Gilboan ja Beet-Sheanin alueella ja kykenivät pesemään sotalikansa pois Jordanissa. Daavid oli alisteisena palkkasoturina Siklagissa.
Nyt alkoi Daavidin nousu. Hän kykeni huudattamaan itsensä Juudan kuninkaaksi Hebronissa, varmastikin Aakiin hyväksymänä 2.Sam 2.1-4. Tätä aikaa kesti 7,5 vuotta. Filistealaisille ehkä maksettiin veroa. Israelin miehet tulivat Hebroniin ja voitelivat Daavidin yhteiseksi kuninkaakseen, siis Juuda ja Israel. Nyt oli enemmän voimia, joten Jerusalem valloitettiin jebusilaisilta. Daavid teki siitä hallintokaupungin ja linnoitti Millon 2.Sam 5.
Tätä eivät filistealaiset enää kestäneet, vaan nousivat sotaan. Tapeltiin kaksi erää Refaimin tasangolla. Daavid joukkoineen voitti molemmat tappelut, filistealaisten oli tästä lähtien oltava nöyrää poikaa.
Daavid oli tullut pienestä suureksi.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: Pappako - 03.10.13 - klo:22:41
Kiitos kirjoittajalle myös tästä Historiikista ja arvokkaasta kertomuksesta menneisyydestä. Haluaisin lukea lisää oppiakseni totuuksien kirjasta Raamatusta tapahtumien taustoista. Kiitos vielä kerran. T: :icon_rolleyes:
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 21.12.13 - klo:14:15
Hyvä Veli, minulta on jäänyt huomaamatta palautteesi. Kiitos siitä. Tällaisia on mukava aikansa kuluksi väsätä. En tiedä, että ovatko tekeleeni herännäishenkisesti tehdyt, mutta Raamatusta asiat voidaan poimia. Nykykörtti ei ole ahdasmielinen.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: malla - 08.01.14 - klo:19:07
Mielenkiintoista.
Kiitos.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 24.11.17 - klo:17:21
Kylläpä on aika rientänyt, sillä tämäkin juttuni tulee täyttäneeksi kuukauden päästä neljä vuotta. Palaan tässä kohtaa tekstiin, koska viime lomalla kävimme israelilaisten pyhällä muurilla ja menimme Lantaportista ulos yli kadun ja siellä vähän alemmalla tasolla saatoimme katsella Millon aluetta. Se valloitettiin jebusilaiskansalta tulemalla muurien alitse kaivettua vesijohtokanaalia pitkin. Unesco väittää, että tällä alueella ei juutalaisella kansalla ole mitään tekemistä. Kummallista on, sillä väittäjien uskonto syntyi joskus 600-luvulla jKr syntymän. Kuningas Hiskia kaivatti uuden tunnelin, jonka avulla johdettiin erään lähteen vesi omalle puolelle muuren suojaan 600-luvulla eKr syntymän. Ns Hiskian tunneli. Olen sen läpikävellyt vaimoni kanssa.
Näitähän tulee paljon mietityksi, että olenko enää Israelin ystävä, vai joko olen ihan sionisti, kristillinen sellainen.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: Pena - 24.11.17 - klo:18:25
Aikakirjat kertoo tämän version: "Elhanan, Jairin poika, surmasi Lahmin, gatilaisen Goljatin veljen, jonka keihäänvarsi oli kuin kangaspuiden tukki." Tuon ajan kangaspuut olivat tuskin niin tukevaa tekoa kuin meidän tuntemamme.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 24.11.17 - klo:18:45
Olet oikeassa. Sain kerran Kaanaan maalla seurata, kun puusorvari aloitti jonkun osan tekemistä "teollisella välineellään". Jalalla pyöritettävä puusorvi, siinä leukojen välissä ihan ohut, monella tapaa käivärä puu, mutta kyllä hän joltisenkin lopputuloksen sai aikaan. Toista on meillä, kun sorviin saadaan honkaa, missä yhdelle sentille halkaisijamittaa voi tulla 4-6 vuosilustoa. Oikeata purjelentokonepuuta siis.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: malla - 25.11.17 - klo:18:37
Kiitos näistä.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 26.11.17 - klo:08:44
Ole hyvä  :eusa_angel:
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: Pena - 26.11.17 - klo:09:17
Keitä filistealaiset olivat? Aapeli Saarisalon Raamatun sanakirja kertoo näin: seemiläisiin kuulumaton siirtolaiskansa, joka toisen vuosituhannen alkupuoliskolla eKr. oli valloittanut koko palestiinan rannikon Egyptin rajasta Foinikiaan saakka ja jonka alkukoti oli Kaftor, mikä tarkoittanee Kreetaa. Kreetalla kukoistanut minolainen kulttuuri tuhoutui noin 1500 eKr mahdollisesti Santorinin tulivuorisaaren voimakkaassa purkautumisessa ja sen synnyttämien tsunamien vaikituksesta. Kreikan mantereella vaikuttaneen mykeneläisen kulttuurin on myös arveltu syrjäyttäneen minolaisuuden. Lähtivätkö filistealaiset näissä myllerryksissä itään valloittamaan itselleen uusia alueita? Vaellus näyttää pysähtyneen Egyptiin, jossa Ramses III voitti 'merikansojen' joukot.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 26.11.17 - klo:12:22
Samaa tietolähdettä minäkin olen käyttänyt ja joskus myös Heikki Palvaa. Tiedot saattavat olla ns vanhahtavia, mutta parempi jotakin kuin ei mitään. Filistealaisilla oli taito rauta-aseiden tekoon, josta johtuen he menestyivät  taisteluissa. Israelilaista heimoista daanilaiset joutuivat kovaan helteeseen, koska heidän asuinalueensa oli Jerusalemiin nousevan kulku-uran suussa. Daan-heimo heikentyi tappeluissa ja se viisaasti väistyi uusille asuinsijoulle pohjois-Israeliin, mistä heimo onnistui valtaamaan oman asuinpaikan nimittäen sen Daaniksi. Paikan rauniokumpu on Israelin rajojen sisällä ja se on arkeologien tutkima.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 28.10.18 - klo:09:54
Lomallamme meidät vietiin Lantaportin kautta katsomaan Itkumuuria. Kävin muurilla itsekin ja muistelin Ruutiani.

Lantaportti on saanut oppaan mukaan nimensä siitä, että se oli muita portteja alemmalla tasolla ja sen vuoksi sen alitse kulki kloakiputki Kidronin laaksoon. Sateella portin alue puhdistui kovasta sadeveden virtauksesta maan päältäkin. Opas vitsaili, että kloakiputken puhdistutyöhön sisältä päin pääsivät, niin halutessaan, pienikokoiset miehet.
Kävelin muiden mukana kulkueessa taas Hiskian tunnelin lävitse. Nyt oppaan selityksiä kuunnellessani jotenkin aloin ajatella itsekin, että miten aikoinaan onnistui tunnelin kovertaminen karstikallioon, kun työtä on tehty kummassakin päässä yhtäaikaa. Väläyttelin taskulampulla tunnelin koloja, onkaloita ja rosoja ja ajattelin, että jospa vain seurattiin karstin läpi tihkuneen veden "sööriä" suonta.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 13.11.18 - klo:16:42
Tällä hetkellä hamasilaiset Gazan puolella osaavat tunneleiden kaivamiset ja  lienevät saaneet aikaan tunneleiden verkoston Israelia vasten. Tähän liittyen, ehkä, IDF ( Israelin armeija) teki iskun jopa pari kilometriä Gazan alueen sisälle. Iskussa kuoli 7 hamasilaista ja yksi IDF:n everstiluutnantti. Piti vissiin ihan kovasti tapella puolin ja toisin. Olin ymmärtävinäni, että haluttiin hakea hamasilaista tunnelieksperttiä vangiksi.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 25.04.19 - klo:15:10
Tänä päivänä Israelissa Nablusia asuttavat arabikansalaiset. Se on periaatteessa syntynyt aikojen kuluessa vanhan kulttipaikan Sikemin alueelle samaan laaksoon. Raamatussa on maininta, että heimot uudistivat liittonsa Jahven kanssa Sikemissä. Korkeat vuoret, Eebal ja Garissim, molemmin puolen laaksoa antavat paikalle jopa mystistä tuntua. Kun Israel Salomon hallintokauden jälkeen hajaantui pohjoiseksi Israeliksi ja eteläiseksi Juudaksi, niin silloinen kuningas Jerobeam piti Sikemiä hallintopaikkanaan jonkin aikaa.
Tänään vanhauskoisia samarialaisia lienee vielä sen verran elossa, että mainittujen vuorten huipuilla juhlansa voivat pitää. Nämä ovat henkilöitä, joiden esivanhemmat aikoinaan vietiin pakkosiirtolaisuuteen Kaksois-virtojen maahan. Juutalaiset rabbit eivät hyväksyneet näitä samarialaisia aikoinaan mm temppelin rakennustöihin.
En ole itse käynyt Nablusissa, mutta Ebalin ja Garissimin huiputtaminen olisi suuri tapaus.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 21.02.20 - klo:13:19
Kuningas Daavid oli soturikuningas, runoilija, eli moniavioisesti ja nosti Israelin valtion suuruuteensa, mutta hän ei rakentanut temppeliä. Sen teki hänen poikansa Salomo.

Daavidia voidaan nimittää henkipatoksi.

Kuningas Daavid ei saanut rakentaa temppeliä, koska hän oli vuodattanut paljon verta (1. Aik. 22: 7-8). Henkipaton lisäksi Daavidia voidaan nimittää myös aistilliseksi avionrikkojaksi (2.Sam. 11:1-4), väkivaltaiseksi (2.Sam. 11:15-17) ja epärehelliseksi (2.Sam. 11:22-25).


Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 21.02.20 - klo:15:47
Ei VT:sta vertaukset lopu.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 23.02.20 - klo:18:28
Ei VT:sta vertaukset lopu.
Kuningas Daavid oli ainutlaatuisin Israelin kuninkaista, joka rikostensa tultua ilmi tunsi itsensä alatien maan matoseksi, ja suurena syntisäkkinä tunnusti rikoksena ja katui "Mutta minä olen maan mato, en enää ihminen, olen kansani hylkäämä, ihmisten pilkka " (Ps.22:7) ja Ps. 51; Ps. 32). Jumalan täydellisestä anteeksiannosta huolimatta hän joutui maksamaan kovan hinnan aistillisista ja veriruskeista synneistään. Samoin on meidän kohdallamme. Vaikka Jumala antaa meillekin syntimme anteeksi, niin siitä huolimatta joudumme alatien maan matosina suurina syntisäkkeinä kantamaan synnin seuraamuksia elämässämme, koska kylvämisen ja niittämisen laki on voimassa vielä tänäänkin sen kaikessa ankaruudessaan. 
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 23.02.20 - klo:19:25
Itse olen VT:sta löytänyt jopa ajan määreen itselleni "odota sen aikaa, että sylkeni nielaisen". Job valitti Herralleen, että "koska hellität minusta sen verran, että saan sylkeni nielaistuksi.
Silloin, kun tarinat kirjoitin, en ajatellut muuta kuin "ahdasta substanssia". En koskaan ollut varma, että olinko löytänyt riittävän aineiston asialleni. Nyt tuntuu vuosien päästä ihan samalta. Mutta saan kirjoittaa, että kova naama olet, kun foorumin eri osiot olet kiertänyt.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 24.02.20 - klo:11:10
Ei VT:sta vertaukset lopu.
Juuri näin. VT:ssa hiukset ovat Pyhän Hengen voiman vertauskuva. VT:n aikaan israelissa miehillä oli pitkät hiukset. Hiusten leikkauttaminen oli häpeän tai häpäisemisen osoitus (Jes. 7:20).  Israelissa oli kaksi ihmisryhmää, joiden nimenomaan piti antaa hiustensa kasvaa vapaasti. Nämä olivat nasiirit ja spitaaliset. Nasiirit tekivät nasiirilupauksensa ja omistautuivat Jumalalle. Lupauksen aikana ”ei partaveitsi saa koskea nasiirin tukkaa eikä partaa. Koko sen ajan, jonka hän on vihkiytynyt Herran nasiiriksi, hän on pyhä ja hänen on annettava hiustensa kasvaa vapaasti” (4. Moos. 6:5). Kun nasiirinlupaus päättyi, nasiirin piti leikkauttaa hiuksensa pyhäkköteltan ovella ja heittää ne yhteysuhriteuraan alla palavaan tuleen (4. Moos. 6:18). Pitkät hiukset olivat näin merkki omistautumisesta Jumalan palvelemiseen. Simsonin vanhemmat olivat luovuttaneet poikansa elinikäiseksi nasiiriksi. Siksi hän ei olisi saanut koskaan leikkauttaa hiuksiaan eikä partaansa. Simsonin voiman salaisuus oli hiuksissa, joita ei oltu koskaan leikattu. Hiukset olivat merkki siitä, että hän oli Jumalan mies eli nasiiri. Tunnetuimpia nasiireja Raamatussa ovat Simson (Tuom. 13:5), Samuel (1. Sam. 1:11), Johannes Kastaja (Luuk. 1:15) ja apostoli Paavali (Ap.t. 18:18 ja  21:24).

Kuningas Daavidin pojalla  Absalomilla oli kaikki edellytykset rikkaaseen elämään. Hän oli Israelin komein mies. Erikoista Absalomilla olivat hiukset, jotka olivat poikkeuksellisen runsaskasvuiset, jolloin hänen oli pakko leikkauttaa ne kerran vuodessa, koska ne ne kävivät liian raskaiksi (2.Sam.14:26).

Vaikka Absalom oli ulkonaisesti  Israelin komein mies (2.Sam14: 25), niin sisäisesti hän oli kiivasluontoinen aina murhaan asti (2.Sam.13:28-29) Absalom oli myös kunnianhimoinen haluten tappaa isänsä Daavidin tullakseen itke kuninkaaksi (2.Sam.15:10-12), hän oli populisti,  juonittelija ja mielistelijä, joka liehakoi  itselleen kansan suosion (2.Sam.15:1-6). Absalom oli myös keikari, joka rakasti pinnallista ja materialistista elämää (2.Sam. 15:1, hän rakasti hedonistista elämäntapaa ja oli aistillinen luonnottomuuteen asti harrastaen seksiä äitipuoltensa kanssa (2.Sam. 16:20-23). Absalom oli ulkoisesti komea mies, mutta sisäisesti mätä ihminen.

Meille vaivaisille alatien maan matosille Absalom on varoittava vertauskuva Yhdysvalloista maahamme rantautuneesta trendikkäästä vahvauskoisesta uuskarismaattisuudesta, jossa mitä pidemmät Pyhän Hengen hiukset ja Absalomin tukka, niin sitä  vahvempi usko ja vahvemmat ihmeet. Tunnusomaista uuskarismaattisuudelle ovatkin mädät hengen hedelmät, joissa elämä on yltäkylläistä, sairaudet parantuvat, armolahjat muuttuvat hengelliseksi irstailuksi ja hengellinen vallanhimo, joihin monet sortuvat jääden lopulta roikkumaan kuin Absalom puun oksaan, jota uskossaan heikko vaivainen alatien maan matonen kauhistuu.


Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: Pena - 24.02.20 - klo:11:18
Alatien kulkijoille lienee myös kauhistus toisten tuomitseminen 'mädiksi hedelmiksi'.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 24.02.20 - klo:12:50
Alatien kulkijoille lienee myös kauhistus toisten tuomitseminen 'mädiksi hedelmiksi'.
Juuri noin, Jeesuksen ja apostoli Paavalin opetukset Hengen hedelmistä ovat voimassa vielä tänäänkin uskossaan heikon vaivaisen alatien maan matosen aloittaessa aina omien puutteittensa tunnistamisesta ja syntiensä tunnustamisesta pysyessään armosta ja levosta käsin kasteen armossa kiinni viinipuussa, joka on Kristus (Joh.15:1-7  ja Gal. 5. 22–25).
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: 1944 - 24.02.20 - klo:14:38
Luterilaisen tekstiä oli tuttu lukea, koska sen parissa muinoin itsekin pakersin. Mm yhdellä matkalla menimme Kaarinan kanssa Qidronin laakson yli rotkon auringon nousun puolelle ja otin repustani Raamatun ja siitä luin Absalomin kapinasta pätkän. Arvelin, että Daavid jostain niiltä kohdin hovinsa kanssa pakoon meni. Juutalainen kansa eli vielä silloin moniavioisesti. Tämäkin oli opittava, että miksi niitä hovikahakoita meinasi tulla kuninkaalliselle suvulle. Rotkossa oleva monumentti Absalomin hauta on myöhemmiltä ajoilta peräisin. Absalomin kuolema on vähän outo, kun jäi tukastaan kiinni puun oksistoon. Mutta se, että hänet siihen pistettiin, oli isälleen kova paikka. Oma poika, vaikka kapinaan noussut, siinä meni.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: Pena - 24.02.20 - klo:14:40
Juuri noin, Jeesuksen ja apostoli Paavalin opetukset Hengen hedelmistä ovat voimassa vielä tänäänkin uskossaan heikon vaivaisen alatien maan matosen aloittaessa aina omien puutteittensa tunnistamisesta ja syntiensä tunnustamisesta pysyessään armosta ja levosta käsin kasteen armossa kiinni viinipuussa, joka on Kristus (Joh.15:1-7  ja Gal. 5. 22–25).

Muista myös Matt. 6:7.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 27.02.20 - klo:11:39
Muista myös Matt. 6:7.
Kiitos muistutuksesta, se on tärkeää, ettemme Jeesuksen ohjeistuksen mukaisesti rukoillessamme hoe tyhjää niin kuin pakanat tekevät. :)
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 27.02.20 - klo:12:58
Luterilaisen tekstiä oli tuttu lukea, koska sen parissa muinoin itsekin pakersin. Mm yhdellä matkalla menimme Kaarinan kanssa Qidronin laakson yli rotkon auringon nousun puolelle ja otin repustani Raamatun ja siitä luin Absalomin kapinasta pätkän. Arvelin, että Daavid jostain niiltä kohdin hovinsa kanssa pakoon meni. Juutalainen kansa eli vielä silloin moniavioisesti. Tämäkin oli opittava, että miksi niitä hovikahakoita meinasi tulla kuninkaalliselle suvulle. Rotkossa oleva monumentti Absalomin hauta on myöhemmiltä ajoilta peräisin. Absalomin kuolema on vähän outo, kun jäi tukastaan kiinni puun oksistoon. Mutta se, että hänet siihen pistettiin, oli isälleen kova paikka. Oma poika, vaikka kapinaan noussut, siinä meni.
Kuningas Daavidin ja Batseban poika Salomo oli aivan erilainen kuin Absalom Salomonin tultua kuuluisaksi viisaudestaan kuninkaana. Nuorena kuninkaana Salomo oli nöyrä ja kuuliainen Jumalalle (1.Kun.3:7-9) Jumalan annettua hänelle viisaan ja ymmärtäväisen sydämen sekä älyä, rikkautta ja kunniaa (1.Kun.3:13 ja 1.Kun.5:10-14). Salomon aika oli Israelissa hyvinvoinnin ja rikkauden aikaa.

Kun kuningas Salomo rakennutti Jerusalemiin temppelin, niin Jumala varoittamalla varoitti häntä vaeltamaan Herran tietä yhtä ehjin ja vilpittömin mielin kuten hänen isänsä Daavidkin teki ja toimimaan Jumalan käskyjen, lakien ja säädösten mukaisesti (1.Kun. 9:4-5). Mutta vanhetessaan kuningas Salomon suhde Jumalaan kylmeni hänen lähtiessään seuraamaan epäjumalia lukuisten vaimojensa taivuttaessa hänen sydämensä, vaikka Jumala oli kieltämällä kieltänyt häntä seuraamasta muita jumalia (1.Kun.11:10 ja 1.Kun.11:4-13). Sen vuoksi Jumala repäisi rikki Salomon valtakunnan hyljäten Salomon temppelin, mutta Daavidin vuoksi Hän ei tehnyt sitä Salomon elinaikana vaan riisti sen hänen poikansa kädestä jättäen temppelin pilkan kohteeksi babylonialaisten tuhotessa Salomonin temppelin (2. Aik.7:20-22).

Pidetään huolta, ettemme alatien maan matosina menetä sydämestämme Jumalan pelkoa ettemme alkaisi palvella rahan ja mammonan epäjumalaa, aistillisuuden ja haureuden epäjumalaa tai mitä tahansa muuta epäjumalaa, jotka taivuttavat sydämemme pois Kristuksesta.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: Pena - 27.02.20 - klo:13:07
Kiitos muistutuksesta, se on tärkeää, ettemme Jeesuksen ohjeistuksen mukaisesti rukoillessamme hoe tyhjää niin kuin pakanat tekevät. :)

Luulisin ohjeen koskevan hengellistä kielenkäyttöä muutenkin, miksei aivan arkikieltäkin. Koruton puhe tekee usein syvemmän vaikutuksen kuin koristeellinen.
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 27.02.20 - klo:15:00
Luulisin ohjeen koskevan hengellistä kielenkäyttöä muutenkin, miksei aivan arkikieltäkin. Koruton puhe tekee usein syvemmän vaikutuksen kuin koristeellinen.
Juuri noin! Jeesuksen ohjeistuksen mukaisesti hengellisen kielenkäytön tulisi olla "Kyllä" tai "Ei". Enempi on pahasta (Matt.5:37). :)
Otsikko: Vs: Mitä kuningas Daavid teki silloin, kun hän oli "pieni"
Kirjoitti: luterilainen - 29.02.20 - klo:10:37
Alatien kulkijoille lienee myös kauhistus toisten tuomitseminen 'mädiksi hedelmiksi'.
Mielestäni se on kuitenkin ikävä tosiasia, että Absalomin kaltaisia sisäisesti mätiä hedelmiä ja ihmisiä on aina ollut olemassa, esimerkkeinä aina antiikin Rooman valtataisteluista keisarin valtaistuimesta aina nykyisen maailman ajan diktaattoreihin, kuten Pohjois-Korean diktaattoriin ylensyöneen näköiseen Kim Jong-uniin. Diktaattori Kim Jong-un on pitänyt yllä ja laajentanut edeltäjiensä perustamia poliittisia vankileirejä. Niissä vankeja kidutetaan ja nälkiinnytetään, ja kuolleisuus on hyvin korkea. Valtaan noustuaan Kim Jong-un on teloituttanut oman setänsä Jang Sung-taekin, ja kymmeniä korkeassa asemassa olevia virkamiehiä sekä näiden sukulaisia valtataistelussaan, ja halustaan pönkittää entisestään vahvaa asemaansa. Hän on uhkaillut muuta maailmaa ydinaseilla, mutta esiintyy ketunhäntä kainalossa sovittelevasti neuvotellen ydinaseiden rajoittamisesta kiristäen muuta maailmaa luopumaan maahansa kohdistuneista talouspakotteista.