Kirjoittaja Aihe: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3  (Luettu 20069 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3736
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #105 : 02.01.21 - klo:13:04 »
Etelä-Pohjanmaalla on kesäisin monissa pitäjissä omia "Lapua-päiviään". Kotipitäjässäni ne ovat nimeltään Härmälääset häjyylyt. Monet kerrat olen niille osallistunut. Paikkaana on ollut todella Lapuanjoen törmä molemmin puolin. Kulttuuria esitetään, näytelmiä ja sellaisia.
Puolikymmentä kertaa juoksin sellaisen Haaruksen lenkin, josta on palkintona (jokainen sai) pronssin värinen tossumitali. Taitaa virallisesti olla saatu Härmän hölkästä.
Nimismies Adolf Hägglund  (1838 Vaasa – 1903) oli lujaotteinen Krimin sodan veteraani, jonka tehtäväksi muodostui puukkojunkkareiden mielivallan hillitseminen ja järjestyksen palauttaminen Kauhavan-Härmän piiriin.

Antti Isotalo (1831 – 1911) yhdessä Antti Rannanjärven (1828 – 1882) kanssa johtivat Isoo-joukko -nimistä puukkojunkkarijoukkoa vuosina 1856–1867. Isoo-Anttia on usein pidetty koko Härmän seudun puukkojunkkareiden kiistattomana johtajana, joka oli aikansa tunnetuin eteläpohjalainen. Isotalo ja Rannanjärvi olivat aikansa legendaarisia rosvopäälliköitä.

Vuonna 1851 Antti Rannanjärvi terrorisoi kolmen muun puukkojunkkarin kanssa häitä Lapualla puukottamalla yhden häävieraan kuoliaaksi ja haavoittamalla kahta.

Nimismies Hägglung pidätti Rannanjärven vuonna 1867. Rannanjärvi jatkoi elämänsä loppupuolellakin häjyilyä, mutta ei joutunut enää viranomaisten kanssa tekemisiin. Hänet surmasi Erkki Fränti eli Prännin Erkki.

Kihlakunnanoikeus tuomitsi Antti Isotalon kuolemanrangaistukseen mestaamalla vuonna 1869. Hovioikeuden ja senaatin käsittelyn jälkeen rangaistus muuttui 12 vuodeksi pakkotyötä Hämeenlinnan kuritushuoneessa.

Adolf Hägglund oli se kuuluisa Kauhavan ruma vallesmanni, josta kansanlaulu Isontalon Antti ja Rannanjärvi kertoo.
https://www.youtube.com/watch?v=7ci7dk6vBT0

Lähteet

Adolf Hägglund https://fi.wikipedia.org/wiki/Adolf_H%C3%A4gglund

Antti Isotalo https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Isotalo

Antti Rannanjärvi https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Rannanj%C3%A4rvi

Meirän kanss‘ ei auta! https://yliluoma.info/meiran-kanss-ei-auta/

Rannanjärvi ja Prännin Erkki http://selvanakija.blogspot.com/2014/07/rannanjarvi-ja-prannin-erkki128.html

Puukkojunkkarit - Isotaloon Antti ja Rannanjärvi https://www.youtube.com/watch?v=eGzVSqxTt68

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 17946
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #106 : 02.01.21 - klo:13:18 »
En osaa latailla mitään linkkejä, että sormillani näpyttelen asiani. Mutta on tietenkin hyvä lukea linkit, jos sellainen historia kiinnostaa.

Ai niin unohdin oppineisuuteni ladata Wanhaa  :023:. En tee sitä kenenkään kiusalla, vaikka on starie polskie tango maustani täällä makusteltu, kauan sitten.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3736
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #107 : 03.01.21 - klo:06:34 »
Vanhemmalla iällä Antti Isotalo sai hengellisen herätyksen, paransi tapansa palaten kasteen armoon ottaen Jeesuksen henkilökohtaiseksi Vapahtajakseen. Kaste on Jumalan puolelta aina voimassa. :)

Poissa Pena

 • Nettitoimikunta
 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 20174
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #108 : 03.01.21 - klo:07:49 »
'Kasteen armoon palaaminen' sopinee hyvin herännäisyyteen, mutta tuo 'Jeesuksen ottaminen henkilökohtaiseksi Vapahtajaksi' lienee viidesläistä sanastoa. Minun on vaikea sijoittaa sitä pohjalaisen talonpojan ajatusmaailmaan. Eiköhän körttiläinen kokemus ole pikemminkin se, että se on Jeesus, joka ottaa ja vie omakseen.

Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 17946
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #109 : 03.01.21 - klo:08:56 »
Voi voi, ihmistä ja hänen sitkeyttään.

Poissa Thomas McElwain

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 2374
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #110 : 03.01.21 - klo:09:30 »
Eiköhän körttiläinen kokemus ole pikemminkin se, että se on Jeesus, joka ottaa ja vie omakseen.

Ota minut, Jeesus kulta, omaksesi.
Jos joku muukalainen on sinun tykönäs teidän maallanne asuva, ei teidän pidä sitä ryöstämän. 3Moos. 19:33.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3736
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #111 : 13.01.21 - klo:20:31 »
Lapuanjoki virtaa uomassaan ja joskus paisunta-aikana levittää vetensä laajoille alueille. Saamme kai mekin kirjoitella aiheesta kuin aiheesta.
Lapuan tuomiokirkon sankarihautausmaahan on haudattu 297 sankarivainajaa. Kirkkopihassa on kaksi lapualaisten vapaussotureiden vapaussodassa sotasaaliiksi saamaa tykkiä. Kirkon pihalla on myös Karjalaan jääneiden muistomerkki, jääkärien muistomerkki, Yrjö Liipolan veistämä enkelipatsas ja vapaussodassa kaatuneiden muistomerkki.

Kirkon kattokupoliin on maalattu kuvat Ilmestyskirjan neljästä ratsastajasta. Ensimmäisen ratsun selässä istuu ratsumies ja kuvan alla teksti "Voittajana voittoja saamaan". Toisen ratsumiehen päässä on kypärä ja kädessä miekka, alla lukee "Valta ottaa pois rauha maasta". Kolmas ratsastaja on pitkähameinen nainen, joka pitää kädessään vaakaa, "Kolme litraa ohria denarista" on naisen sanoma. Neljäs ratsumies on kuolema viikate kädessä, "Miekalla, nälällä ja rutolla" lukee kuvan alla.Poissa 1944

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 17946
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #112 : 14.01.21 - klo:14:14 »
Kiitän taas kerran historian tiedoistasi.

Poissa Thomas McElwain

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 2374
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #113 : 14.01.21 - klo:14:25 »
Niin kauan kuin kääntämäni Siionin virret ovat vielä näkyvissä kiroan teitä kaikkia, jotka olette sallineet, hyväksyneet, tai hiljaisuudellanne tukeneet sitä ilkeämielistä kiusottelua täällä, jota Bengt Sandberg aloitti, ja jotka pelkuri suunsoittaja "sivullinen" haluaa jatkaa. Kiroan teitä kaikkia, kunnes se ketju poistetaan. Kadun syvästi, että käänsin ne ja laitoin ne tänne. Tein sen hyvästä sydämestä ja niiden iloksi, jotka olivat kiinnostuneet, mutta te käännyitte minua vastaan, ennen kuin puolustauduin sanallakaan, syytitte minua ylpistelystä ja aseman ja kunnian tavoittelusta, niin kuin noita-akat. Kiroan teitä kaikkia, kolmikertaisesti, kaikkien enkeleiten ja meren ja taivaan ja maan voimilla. Kuolkaa nälkään. Kuolkaa janoon. Kuolkaa tauteihin. Kuolkaa ja menkää syvimpään helvettiin ikuiseen kidutukseen.
Jos joku muukalainen on sinun tykönäs teidän maallanne asuva, ei teidän pidä sitä ryöstämän. 3Moos. 19:33.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3736
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #114 : 14.01.21 - klo:15:15 »
Kiitän taas kerran historian tiedoistasi.
Ilo on kokonaan minun puolellani.  :)

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3736
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #115 : 16.01.21 - klo:15:09 »
Kiroan teitä kaikkia, kolmikertaisesti, kaikkien enkeleiten ja meren ja taivaan ja maan voimilla. Kuolkaa nälkään. Kuolkaa janoon. Kuolkaa tauteihin. Kuolkaa ja menkää syvimpään helvettiin ikuiseen kidutukseen.
Tuo on vihapuhetta!  :107:

Poissa Thomas McElwain

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 2374
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #116 : 16.01.21 - klo:16:44 »
Tuo on vihapuhetta!  :107:

Ja tarkoitan sitä. Suostuin jättämään käännökset tänne teidän uskomattoman sivistyksen puutteenne, törkeän vihapuheen ja suorastaan ällistyttävän typeryytenne huolimatta. Kirous jää päälle, niin kauan kun sinulaiset jatkavat. Olen saanut kuulla kaikenlaista. Annoin teille suurenmoisen lahjan, "suuren kulttuuriteon" Kuopion piispan sanoin, ja sain asiallista kiitosta siitä tällä foorumilla. Asian olisi pitänyt jäädä sikseen.
Mutta eräs koki englanninkieliset virret uhkana, koska hän ajoi sitä asia (joka ei kuule minulle millään tavalla), että Siionin virret vaihdetaan englanninkieliseen hevimatallimusikkiin, koska se puhuttelee nuoria. Se oli typerä asenne, koska nämä virret eivät kilpaile ollenkaan. Ne eivät ole Suomessa käytössä. Se on käännös historiallisesta dokumentista. Ei pitäisi tarvita selittää, mutta kun typeryys on täällä niin tiivistynyt, itsestään selvät asiat täytyy selittää niin kuin lasten tarhassa.
Sitten tuli syytös, että ne vahingoittavat herännäisyyttä. Miten? Taas typeryyden huippua.
Sitten tuli huomautus, että ne saa olla, vaikka "minä en veisaa muuta kuin suomeksi." Mitä ihmettä?
Olette niin kuin teinihuligaanit, jotka töhrivät taideteoksia.
Niin kiroukset jäävät. Olen syvästi loukkaantunut ja pysyn loukkaantuneena teidän häpeäksenne. Moni on kääntänyt Kalevalaa ja saanut kiitosta, myös niiltä, jotka eivät lue englantia tai saksaa. Se joka on kääntänyt Eino Leinoa englanniksi on saanut pelkästään kiitosta. Kukaan ei niitä halveksi, loukkaa, tai kritikoi siitä, että niin tekivät. Miksei sitten voi kääntää vanhoja, käytöstä poistettuja Malmivaaran virsiä? Nekin ovat osa Suomen kulttuuria. Kukaan suomalainen ei lue Kalevalaa tai Eino Leinoa saksaksi, mutta jokainen vähäkin sivistynyt ihminen ainakin hyväksyy sen, että ne on käännetty. Moni on jopa niin sivistynyt, että on onnellinen, että ne on käännetty. Miksi minun täytyy itse puolustaa itseäni. Siksi että teidän typeryytenne ja sivistymättömyytenne on uskomatonta. Siis olette täällä törkeyden huippu. Koska ette käytä englantia, ei ole teidän "heiniänne". Niin se vähäpuheinen vihamielisyys, joka on koko aja ollut esille, on tukenut niitä hävyttömiä hyökkäjiä. Täällä on vähintään kymmenkunta syyllistä.
En suostu keskustellä enää ihmisten kanssa, joiden aivoissa ei ole niitä avuja, että voisivat ymmärtää mistä on kysymys. Täytyy vain sanoa pikku lapselle, älä heitä vihreää maalia Järnefeltin lehmisavun taulun päälle. Lapsi ei ymmärrä miksei saa. Niin lopeta kulttuuritekojen töhriminen. Ei ole pakko niitä lukea eikä kommentoida. Mutta on pakko antaa niiden olla. Jos ette voi käyttäytyä, niin ne täytyy sitten poistaa. Täällä käy muita ihmisiä lukemassa kuin sinä, joka et osaa nähdä mitään eroa Rembrandtin taulun ja sikalan välissä.
Niin kiroukset jäävät päälle, etteivät lapset tuhoaisi taideteokia. Pyydän, luterialainen, että lopettaisit puheesi.
Jos joku muukalainen on sinun tykönäs teidän maallanne asuva, ei teidän pidä sitä ryöstämän. 3Moos. 19:33.

Poissa Thomas McElwain

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 2374
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #117 : 16.01.21 - klo:16:51 »
Luterilainen, jos jatkat törkeät huomautukset ja ne jäävät näkyviin, vaadin, että tältä foorumilta ne käännökset poistetaan. Museoesineitä ei jätetä sikalaan, ja tähän asti sinä olet tehnyt tästä paikasta sikalan.
On kerrassaan skandaali, että tällä tavalla on tapahtunut tällä foorumilla. On uskomatonta.
En osallistu enää tällä foorumiin muuten kuin kulttuuritekoni suojelemiseen. Niin kauan kuin käännökset ovat täällä, huomautan jos taidetta töhritään. Se ei kuulu sananvapauteen missään muussa asiassa, niin se ei saa kuulua sanavapauteen tässäkään asiassa.
Jos joku muukalainen on sinun tykönäs teidän maallanne asuva, ei teidän pidä sitä ryöstämän. 3Moos. 19:33.

Poissa vn

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 21484
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #118 : 16.01.21 - klo:18:54 »
Tuo lainaus "minä en veisaa muuta kuin suomeksi" on minun viestistä.
En omasta mielestäni tarkoittanut sillä mitään pahaa, tarkoitin vain sitä että oma
englanninkielen taitoni on toivottoman huono.

Mutta se on kyllä totta että sanavalintani usein epäonnistuvat muuallakin kuin täällä,
enkä muuksi muutu, on kanssaihmisten asia hyväksyvätkö minut tällaisena kuin olen.

Poissa luterilainen

 • ystäväkansaa
 • Viestejä: 3736
Vs: Muistelus Lapuanjoen varrelta 3
« Vastaus #119 : 16.01.21 - klo:23:09 »
Täällä on vähintään kymmenkunta syyllistä.
Kerro meille, keitä kymmentä syytät Järnefeltin ja Rembrandtin tasoisten kulttuuritekojesi töhrimisestä!  :icon_xmaslol: