muilta töiltään kerkesi. Ruokaa oli vähän ja kaupat olivat kaukana. Kulkeminen oli vaikeaa, hidasta ja vaivalloista.
Pukeutuminen vaihteli, vaatteet tehtiin suurelta osin itse. Osa huonekaluista, sekä monet käyttöesineet ja työkalutkin valmistettiin itse. Talot lämmitettiin puulla, koska ei ollut sähköjä.
1800-luvulla ruokailu oli paljon alkeellisempaa kuin nykyään.
Ylimystö ja rikkaat söivät hienosti palvelijoiden ja huippukokkien laittamaa "gourmetruokaa".
Talonpoika tai torppari joutui usein tyytymään pelkkään leipään sekä velliin tai vihennesliemeen.
Köyhillä joilla oli viellä lapsia hoidettavinaan ei aina ollut edes lihaa.
Ruoka tehtiin työväen ja talonpoikien/torpparien keskuudessa yleensä aina itse ja se oli aika yksinkertaista. Usein päivän pääruoka oli vaikka kasviskeitto tai puuro. Viikonloppuisin syötiin lihaa jos sitä löytyi tai oli ostettu.
Ruoka syötiin samasta padasta omilla "nimikkolusikoilla" jollei ollut lautasia kokoajan käytettäväksi.
Linkki vihje!
Historian lehti: Asuminen 1800-luvulla
http://www.peda.net/verkkolehti/jamsa/kuorevesi/kuoreveshistoria?m=content&a_id=194