Keskustelu > Kirjoitelmia ja päiväkirjoja-herännäisyyden hengessä

Muistelus Lapuanjoen varrelta 2

(1/30) > >>

1944:
Avasin uuden ketjun tietämättä oikein, että mitä kirjoitan.
Ulaani on wikipedian mukaan ratsastaja, jolla on pitkä keihäs. En ollenkaan nyt käsitä, että mistä olen sanan saanut. Kyllä muistan keltalaattaiset soturit ja niillä oli vielä asepuvussa m/36 keltaiset reväärit, siis housujen sivunauhat. Sotilailla yhdet, mutta sitten jo luutnantilla oli kahdet. Esim Eero Väre esiintyessään asemiesillassa oli keltanauhainen luutnantti. Olen aiemmin lanseerannut pari kertaa häneltä Seesjärven tyttö-laulelman vm-42.

luterilainen:

--- Lainaus käyttäjältä: 1944 - 15.12.19 - klo:21:00 ---Ulaani on wikipedian mukaan ratsastaja, jolla on pitkä keihäs. En ollenkaan nyt käsitä, että mistä olen sanan saanut. Kyllä muistan keltalaattaiset soturit ja niillä oli vielä asepuvussa m/36 keltaiset reväärit, siis housujen sivunauhat. Sotilailla yhdet, mutta sitten jo luutnantilla oli kahdet. Esim Eero Väre esiintyessään asemiesillassa oli keltanauhainen luutnantti. Olen aiemmin lanseerannut pari kertaa häneltä Seesjärven tyttö-laulelman vm-42.

--- Lainaus päättyy ---
Vaikka uskonsisaremme Leena tykkäisi enemmän, jos lähteenä olisi muu kuin Wikipedia, niin sen mukaan ulaani oli puolalaista alkuperää oleva kevyen ratsuväen yksikkötyyppi, jonka pääasiallisena hyökkäysaseena oli ratsuväen keihäs ja toissijaisena aseena kevyen ratsuväen sapeli.

Suomen ratsuväessä 1920-luvulla vuoden palveltuaan rakuunasta käytettiin nimitystä ulaani ("Vanha Keventäjä"). Ulaanin päiväraha oli 5 markkaa. Alle vuoden palvelleiden päiväraha oli 1 markka. Yleisenä haukkumanimenä oli käytössä mm. hakkapeliitta ja husaari. Uudenmaan Rakuunarykmentin nimen muuttuessa Uudenmaan Rakuunapataljoonaksi rakuunoita ilkeilijät pilkkasivat ulaaneiksi.

Lähteet

Wikipedia-Ulaani                            https://fi.wikipedia.org/wiki/Ulaani

Lappeenrannan rakuunat                http://www.helsinki.fi/kansalaismuisti/lappeenranta/rakuunat.htm

1944:
Kiitos.

luterilainen:
Uudenmaan Rakuunapataljoonassa kranaatinheitineskadroonaa kutsuttiin nimellä Mustat Husaarit. :)

Marchas Militares Finlandesas - Mustat Husaarit Marssi    https://www.youtube.com/watch?v=jRQ7wMuuMR8

luterilainen:
Sota on julmaa ja ratsuväki raakaa, mutta ratsuväki on lakkautettu vanhanaikaisena aselajina.

Muisteluissamme maamme Tangomaan Lapuanjoen rannalla vapaussotamme valkoisen armeijan Etelä-Pohjanmaan rykmentin reservipataljoona Bergströmin ryhmässä koottiin Vaasan piirin miehistä. Se järjestettiin Vilppulaan 19. maaliskuuta 1918 ja siirrettiin rintamalle 31. maaliskuuta 1918. Komppania käsitti 500-600 miestä. Rykmentin komentajana oli everstiluutnantti A. Renvald, v.t. päällikkö luutnantti Hultkrantz.

Lähteet

Etelä-Pohjanmaan rykmentti                               https://fi.wikipedia.org/wiki/5._Etel%C3%A4-Pohjanmaan_rykmentti

Etelä-Pohjanmaan reservipataljoona                    https://fi.wikipedia.org/wiki/1._Etel%C3%A4-Pohjanmaan_reservipataljoona

Suomen vapaussota 1918                                   https://www.youtube.com/watch?v=JSp8cYPoMIE

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta